icon

Ako stíhate žiť v uponáhľanej dobe?

Dnes o 04:28

Mám pocit, že to v tejto uponáhľanej dobe nezvládam. Non-stop kolotoč práca , deti, domácnosť. Každý večer padám na hubu. Deň bez trochy oddychu. Ráno o štvrtej do práce, domov o druhej - rovno vyzdvihnúť dieťa zo školy. Doma sme o tretej v lepšom prípade, ak musím ísť aj po druhé do škôlky tak sme doma o piatej. Navariť, nachystať potrebné veci na druhý deň, zabaliť jedlo, domáce úlohy, pomedzi to stihnúť venovať sa aj mladšiemu dieťaťu nech nezdivie ... Som vyčerpaná. Víkendy v kolotoči domácich prác, ktoré sa cez týždeň nestíhajú. Nemám deň voľna. Ako všetko stíhate? A prosím bez komentárov ako naše mamičky všetko stíhali a to nemali automatické práčky, sušičky, vysávače a tď.

Strana
z2
oli18
Dnes o 07:01

@anonym_autor presne tak sme zili aj my, generacia vasich mam. Automaticku pračku, vysavac, aj auto sme mali hneď po svadbe. Deti som rozvazala a musela som stihnut pichacky o 7,00 hod, popoludni o 15,30. Dochadzka sa prisne kontrolovala.. S odstupom casu si vycitam tie pracovne soboty, ked sa varilo, pieklo, pralo vysavalo a muž robil okolo domu. Kamoska zamkla bytovku a isli na vikend stanovat. Lenze ona mala iny pracovny cas, stihla si porobit. Tak sme na vylety chodili poobede v sobotu a nedelu po okoli. Ak dalej a s ubytovanim, tak v case prazdnin. Ale zato som vyborne spala z tej unavy, dnes na dochodku som oddychnuta a mam problen zaspat. Takto sme žili aj vtedy. Vydrz, na dochodku si oddychnes 😄. Moje deti ziju presne tak isto. Mozno viac chodia cez vikendy von, ale to musia stihnut cez pracovny tyzden.
Citam tu o prezamestnanosti. Tak ta rozhodne nebola taka, ako dnes. Som ekonomka, viem posudit, s akymi statnymi uradmi som spolupracovala v 70-80 rokoch a po revolucii. V ekonomike boli uzavierky, teda narazova praca, ako aj dnes. Medzitym volnejsie, ako aj dnes. Len perlicka, v1973 roku boli 2 dane, dan z obratu a zo mzdy. Dnes 15-20. (Zdroj AI) Boli 3 kraje a 37 okresov. Dnes je 79 okresov. Tak sa nestrapnujte niektore stale prezamestnanostou. A pri pase boli normy aj vtedy, nielen dnes. Neobjednavali sme nic, vsetko sme museli vystriebnut, ked dosiel novy tovar, aby sme si kupili peknu obuv, ci oblecenie. Bola taka doba, ine sme nepoznali.

sara07
Dnes o 07:11
@oli18

@anonym_autor presne tak sme zili aj my, generacia vasich mam. Automaticku pračku, vysavac, aj auto sme mali hneď po svadbe. Deti som rozvazala a musela som stihnut pichacky o 7,00 hod, popoludni o 15,30. Dochadzka sa prisne kontrolovala.. S odstupom casu si vycitam tie pracovne soboty, ked sa varilo, pieklo, pralo vysavalo a muž robil okolo domu. Kamoska zamkla bytovku a isli na vikend stanovat. Lenze ona mala iny pracovny cas, stihla si porobit. Tak sme na vylety chodili poobede v sobotu a nedelu po okoli. Ak dalej a s ubytovanim, tak v case prazdnin. Ale zato som vyborne spala z tej unavy, dnes na dochodku som oddychnuta a mam problen zaspat. Takto sme žili aj vtedy. Vydrz, na dochodku si oddychnes 😄. Moje deti ziju presne tak isto. Mozno viac chodia cez vikendy von, ale to musia stihnut cez pracovny tyzden.
Citam tu o prezamestnanosti. Tak ta rozhodne nebola taka, ako dnes. Som ekonomka, viem posudit, s akymi statnymi uradmi som spolupracovala v 70-80 rokoch a po revolucii. V ekonomike boli uzavierky, teda narazova praca, ako aj dnes. Medzitym volnejsie, ako aj dnes. Len perlicka, v1973 roku boli 2 dane, dan z obratu a zo mzdy. Dnes 15-20. (Zdroj AI) Boli 3 kraje a 37 okresov. Dnes je 79 okresov. Tak sa nestrapnujte niektore stale prezamestnanostou. A pri pase boli normy aj vtedy, nielen dnes. Neobjednavali sme nic, vsetko sme museli vystriebnut, ked dosiel novy tovar, aby sme si kupili peknu obuv, ci oblecenie. Bola taka doba, ine sme nepoznali.

@oli18 viem ked sa v 90 rokoch prepuštalo kolko ludi z kade letelo a čuduj sa svet , nespadlo to
a viem ked sme chodievali do prace za nimi , nikdy som ich nevidela makat
a neviem prečo vždy niekto sedel v kuchynke alebo dennej , 😂😂😂
taktiež ked som bola na praxi som si to zažila ,kym sa privatizovalo sa tam ešte sušili a potom to lietalo
a k tomu dôchodočku , ako išla si do dôchodku v 63 ?
tie normy boli podstatne iné ako dnes, a bolo uplne jedno či sa to preda alebo nie , alebo či krajina rvhp zaplati vlastne
rozhodne sa napr predavačky nepretrhli a nevykladali tolko tovaru ako dnes alebo prehazdovali akciovy tovar
že si oddychnuta a je ti dobre , ano verim ti

anonym_0accaf
Dnes o 07:14

Preco mam pocit, ze muz sa v tejto rodine prilis nezapaja?

anonym_b29f94
Dnes o 07:14

Vždy ked taketo temy čítam, tak mi napadne len to, kde je muz? Ano, na jedného je to vela, ale ked si to rozdelite, zvládate to obaja. Náš príklad:
- ja pracujem ako zdravotník, mam upravenú dobu od 8 do 16. Dva dni robím, dva dni voľno.
- muž pracuje osmičky, od 6 do 14, víkendy volne
- ja ráno obstaram deti, oblečenie nachystáme uz večer. Cize na mne su raňajky, hygiena, rozvoz deti. Idem do roboty.
- muž ide po robote domov, da sprchu a o 15stej ide po deti.
- ja prídem okolo pol 6.domov, o 18stej si dáme všetci veceru.
- deti su naučené, ze o 20tej sa leží v posteli, cizs od 19stej pokojný režim, tlmené svetlá. Tiez su naučené, ze pred spaním sa upratujú hračky. Toto sme ich naučili od malicka, uz ako 2r upratovali. Samozrejme nie samé, ale robili sme návyk.
- jeden z nás kúpe deti, druhy chystá veci na rano. Jedlo mne,mužovi, detom oblečenie.
- uspavam v 99% prípadoch ja, zatiaľ muž nalozi umývačku, alebo vyloží, proste uprace bordel.
- ked mam voľno a som sama doma, upratujem hĺbkovo, plus mam cas ist do fitka, behať, a muž zas v tieto dni chodi po robote tiez do fitka.
- jediný den, kedy je toho na mna "viacej" je streda, kedy ma muž od 20-21 box.
-nákupy riesi muž cez víkend s detmi, tiez ale plánujeme dopredu co variť, cize nákupy su raz dva.
Deti maju 4 a 7r.

sara07
Dnes o 07:19
@anonym_b29f94

Vždy ked taketo temy čítam, tak mi napadne len to, kde je muz? Ano, na jedného je to vela, ale ked si to rozdelite, zvládate to obaja. Náš príklad:
- ja pracujem ako zdravotník, mam upravenú dobu od 8 do 16. Dva dni robím, dva dni voľno.
- muž pracuje osmičky, od 6 do 14, víkendy volne
- ja ráno obstaram deti, oblečenie nachystáme uz večer. Cize na mne su raňajky, hygiena, rozvoz deti. Idem do roboty.
- muž ide po robote domov, da sprchu a o 15stej ide po deti.
- ja prídem okolo pol 6.domov, o 18stej si dáme všetci veceru.
- deti su naučené, ze o 20tej sa leží v posteli, cizs od 19stej pokojný režim, tlmené svetlá. Tiez su naučené, ze pred spaním sa upratujú hračky. Toto sme ich naučili od malicka, uz ako 2r upratovali. Samozrejme nie samé, ale robili sme návyk.
- jeden z nás kúpe deti, druhy chystá veci na rano. Jedlo mne,mužovi, detom oblečenie.
- uspavam v 99% prípadoch ja, zatiaľ muž nalozi umývačku, alebo vyloží, proste uprace bordel.
- ked mam voľno a som sama doma, upratujem hĺbkovo, plus mam cas ist do fitka, behať, a muž zas v tieto dni chodi po robote tiez do fitka.
- jediný den, kedy je toho na mna "viacej" je streda, kedy ma muž od 20-21 box.
-nákupy riesi muž cez víkend s detmi, tiez ale plánujeme dopredu co variť, cize nákupy su raz dva.
Deti maju 4 a 7r.

@anonym_b29f94 ono je to aj v tom že ty si vieš rozvrhnut zadelit pracu , ako zdravotnik to máš aj v praci inak by to tam klaklo

julish
Dnes o 07:23
@anonym_autor

@parvinka0001 ja si teraz užívam chvíľu pochody v zapadnutom autobuse na ceste do práce 😀 si nadávam, že som si knihu nezobrala 😂. To učenie máš pravdu, ja mám jedného druháka, šikovný, ale úlohy s ním robím večne lebo to je samé " diskutuj a zapíš ".

@anonym_autor nechaj druhaka v skolskom klube a vyuzi hodinku pre seba. Navar na viac dni. Radim ti ako jednorodicka, co rano vypravuje. Poobede vyzdvihuje

luccys
Dnes o 07:27

To treba upratovat cely vikend? Aj v nedelu? Vsak v sobotu dostane kazdy nejaku pracu, a za par hodin hotove. V nedelu sa daco uvari a zvysok volno.

maminkadeticiek
Dnes o 07:27

No pozri,si dospela.Musis si svoj life banace zabezpecit uchranit a nastavit sama.Nikto iny to za teba neurobi,na to sa spolahni.Nikto z rodiny na seba "tvoje"povinnosti sam od seba neprevezme.Zastav sa a zacni rozmyslat ako vyzera tvoj den.Co kedy robis.Ale ze do detailu ako je napriklad ocistim detom jablko,podam pohar vody,nachystam oblecenie na rano etc...Oznac si veci ktore naozaj objektivne musis urobit ty a co je vhodne zacat delegivat na clenov domacnosti.Je dost mozne ze ak chces zmenu musia prejst zmenou aj tvoj manzel a deti.Nebudu matvtaky servis.A treba sa pripravit ze budu klast odpor ak mam vsetko robila za nich.Ale ty musis byt vytrvala a vyzadovat zmenu ich pristupu.To bolo pindov ked som malej oznamila ze odteraz ona vyklada a naklada umyvacku.Aj po 10.upizorneni pindala a prevracala ocami.Dnes si po obede sadnem,poviem jej nech to spravi a ona to spravi.Next step je aby som jej to nemusela hovorit ale som trpezliva.
Taketo pocity maju najcastejsie zeny,ktore maju na prvom mieste celu rodinu a az potom seba.Stastna a spokojna mama ma iny mindset.Vie,ze musi byt v pokoji,spokojna,prijat aj nejaku nedokonalost aby mohla byt sama sebou az potom zabezpecovat rodinny servis.
Aby som len neteoretizovala vedela by si nam napisat co vsetko robis cez den a cez vikend pre rodinu do detailu.Lebo tak ako si to popisala je to neuchopitelne a skor je to taky chaos vsetkeho a nicoho ktory vznika u ludi ktory nemaju system a poriadok.

daniska155
Dnes o 07:51

ja som si uvedomila, ze doma len perem, varim a nestiham si sadnut ani poriadne k tv. jedine, kedy si mozem nieco suvile pozriet, je pocas zehlenia, alebo ked idem do postele.

anonym_1b8f72
Dnes o 07:58
@lindusss2016

@anonym_autor mam pracu na 8 hod Po - Pia, plus v tyzdni 3 hodiny, kde ja robim lektorku, cez vikend (ak som doma) masirujem. Do toho aktivne sportujem a chodim aj na sutaze. Deti tiez, takze ich vozim aj na treningy a kruzky. Odchadzam do práce 6:30, pridem o 15:00, trosku nieco porobim a uz idem bud na trwning alebo na svoje lekcie, vratim sa domov aj s detmi bud o 19:00 alebo o 20:00. Cez vikendy externe studujem, alebo mame sutaze, ci workshopy prevazne v inych mestach alebo okolitych statoch. Idem nonstop, v podatate si najviac oddychnem v praci. Ale aspon mam pocit, ze zijem naplno,vela cestujeme, mame vela zazitkov, inak by som to nechcela. Pocas tyzdna si stihnem pozriet jednu cast serialu, ktory aktualne sledujeme a to je tak vsetko, kedy mam doma vylozene nohy.

@lindusss2016 Ale to nie je klasicka robota na 8/8,5 hodin, vsak? Ked 6:30 odchadzas z domu a o 15ej si uz spat.. Ak o 7 zacinas, o 15ej len koncis a to si nemala prestavku na obed..

anonym_4b9ab7
Dnes o 08:06

Nemám deti a času mám po práci kopu 😁

anonym_45f084
Dnes o 08:16

Ja len prezivam. Rano 5:40 z domu. Pridem o 16. Deti nestiham zaniest ani zobrat. Okrem prace a povinností v domácnosti nestiham nic. Som len v praci a doma. Nic ine ani nevladzem,som strasne nevyspata. Zvazujem vypoved ale viem ze nic ine si nenajdem. Tak trpim a prenasa sa to uz zial na celu rodinu lebo som vkuse nervozna a unavena.

alenka58
Dnes o 09:04
@anonym_cc9211

@anonym_autor takže dokopy nič

@anonym_cc9211 pre mňa bolo najdôležitejšie že môj manžel fungoval ráno, zobudil, raňajky nachystal, spravil desiatu do školy deťom, oblečenie, dohliadol na hygienu a odviezol do škôlky školy, robil mi aj desiatu do práce, mohla som sa ráno venovať len samej sebe a ísť v kľude do práce, poobede mi to vyhovovalo isť pre deti, venovať sa im, to bolo fajn, pre mňa boli dôležité tie rána

lindusss2016
Dnes o 09:08
@anonym_1b8f72

@lindusss2016 Ale to nie je klasicka robota na 8/8,5 hodin, vsak? Ked 6:30 odchadzas z domu a o 15ej si uz spat.. Ak o 7 zacinas, o 15ej len koncis a to si nemala prestavku na obed..

@anonym_1b8f72 je to praca v zdravotnictve, v statnej nemocnici. Robim 6:45 - 14:45, obed je v tom. Pracu mam blizko, takze u mna cesta zaberie do 15 min, to je vyhoda.

letfenixa
Dnes o 09:10

@anonym_autor nepomohlo by ti auto? Prečo, keď ideš po školáka, posunie sa čas príchodu domov o 2 hodiny?

anonym_c453e8
Dnes o 09:10

Robim na skrátený úväzok, niesom sama ale normálne sa zapája aj muz, vecer bud ja varím a on sa hrá s detmi, alebo uci, alebo okupe, poprípade naopak, ja sa venujem a on uprace.Cez víkendy kašlem na to ze mi na vrchnej poličke leží prach, spíme dlho, ideme na výlet, alebo oddychujeme a zásadne cez víkend nevarim bud donaska alebo sa ideme najest.

anonym_1b8f72
Dnes o 09:11
@lindusss2016

@anonym_1b8f72 je to praca v zdravotnictve, v statnej nemocnici. Robim 6:45 - 14:45, obed je v tom. Pracu mam blizko, takze u mna cesta zaberie do 15 min, to je vyhoda.

@lindusss2016 Tak to je super. Aj ze ju mas tak blizko, to velmi pomoze.

lindusss2016
Dnes o 09:22
@anonym_1b8f72

@lindusss2016 Tak to je super. Aj ze ju mas tak blizko, to velmi pomoze.

@anonym_1b8f72 ano, lokalita u nas hra klucovu rolu, aj deti maju blizko skolu a nastastie uz od tohto roku chodia aj sami domov, inak by to bolo na maslu...

rencina_4
Dnes o 09:24

jednoducho. snazim sa spomalit a nehnat sa za nicim. kazdy den si urobit nejaky cas pre seba, aj keby to mala byt fakt ze chvilocka. je to viac ako potrebne, proste treba oddychovat, v opacnom pripade to telo da najavo velakrat dost neprijemnym sposobom. 🙈

alenka58
Dnes o 10:22

@anonym_autor chodíš veľmi zavčasu do práce, mňa by to zabilo

Strana
z2