Ako zvládať stres a zabrániť frustrácii?
Ahojte, od nedele som mala veľmi zlý týždeň, viem... Bola som v časovom strese, unavená, s nedostatkom spánku, frustrovaná z neschopnosti iných ľudí, z ich absolútnej ľahostajnosti,
keď všetko bolo iba na mne a vlastne som sa ani nemohla poriadne ozvať. Stálo sa dosť veľa zlého a poznáte to, keď sa to sype, tak sa sype. Takže už včera poobede som bola veľmi nervózna, podráždená, nahnevaná a pokračovalo to dnes. Mala som sa o 16.00 stretnúť s priateľom. Išla som autom s dostatočným časovým predstihom. Pýtal sa ma, kedy prídem, povedala som, že platí o 16.00, mal ma čakať na jednom mieste, vonku. Po ceste, v špičke, žiaľ, keď stretnete popri kolónach aj autoškoly, chytíte všetky červené na semafore, stalo sa, že som prišla 16:03. 16:02 mi volá, kde som??? Bola som od neho 150m. On to robí vždy, keď sa mi podarí 3x za rok meškať minútu alebo dve. Snažím sa chodiť načas, ale občas sa stane, že niečo do toho príde... neočakávane, čo neviete ovplyvniť. A ako som tak nahnevaná na celý ten týždeň, unavená a frustrovaná, vybuchla som do toho telefónu, keď volal, kde som. Naozaj som na neho nakričala, či nie je schopný ma počkať tri minúty pred blokom, keď hlavne vie, že ja som čakala predvčerom v zime, na stanici 4,5 hodiny. Bola som už tak vytočená, že som kričala, vynadala som mu a zložila som telefón. Prišla som ku nemu autom, stiahla som okno, podal mi cez neho bez slova veci a ja som sotva pozdravila a odišla som. Áno, viem, bol šokovaný a zhrozený. A áno, aj ja som bola. Lebo zjavne neviem zvládať stres a po celom tomto hroznom týždni vo mne všetko explodovalo. Teraz sedím doma a je mi to ľúto. Je mi ľúto, ako som sa zachovala. Nenapísala som mu, ani som už nevolala. Viem, že je zo mńa sklamaný. Aj ja som sama so seba. A uvedomujem si, že ak by sa tak zachoval on ku mne, tiež by som bola veľmi sklamaná.
Máte aj vy niekedy aj také dni, keď už nevládzete? Keď sa toho nakopí toľko zlého, že ste na dne? Viem, že budú lepšie dni, že to prehrmí, ale ja to zjavne neviem zvládať. Ako to robíte vy, aby ste nevyskočili, nevynadali blízkym a neboli nervózna ako pes? Žiaľ, ja to neviem evidentne. Ďakujem za vašu radu
Nerozumiem prečo si mu nezavolala ani nenapisala, jednoducho sa neospravedlnila a nevysvetlili ste si to… to by mňa sklamalo ešte viac ako jeden chvíľkový skrat….telefonat s otázkou “kde si” pokiaľ to nebol nejaký útočný ton mi nepríde ako nič hrozne alebo že by mal problém počkať, iba že chce vedieť ako na tom si… A teda áno, mávam aj ja občas ťažšie obdobie, kedy som vyčerpaná, nervozna, možno trošku prudšie reagujem, ale takýto výbuch a scénu som nikdy nikomu nespravila, ale nepoužívam nejaké špeciálne techniky, proste som taká povaha… keď už je toho moc, skôr sa rozplacem ako kričím…
@anonym_autor Ahoj autorka, a ten tvoj priatel je akoze psychicky ok?🙈🤷♀️ Prepac takto zhurta moju otazku, ale ty meskas 3min, ked soferujes a on ti vyvolava ako dement, ze kde si? Jemu nedopne, ze na cestach je to vselijake a ze sa to moze stat, ze sa o par min omeskas? Akoze toto ma zaskocilo viac ako opis toho, aky mas zly tyzden. Neviem, co vsetko sa ti za ten tyzden prihodilo, ale ano stava sa kazdemu, ze sa to na cloveka zosype. Ked si aj potvrdila termin o 16h, to neznamena,ze presne na sekundu tam mas byt, ked jazdis za nim. Dosla si za mna v uplne v pohode case, 3 min je nic. On je pako, ze ti vyvolava na minutu ako magor, aj keby pockal 10min, tak to nie je nic strasne🙄
@anonym_autor Nebud na seba taka prisna. Ak by ma niekto daval do pozoru kvoli 2 minutam! tak ho tiez poslem do kelu. A ani zly tyzden by som nemusela mat.
@anonym_autor Ahoj autorka, a ten tvoj priatel je akoze psychicky ok?🙈🤷♀️ Prepac takto zhurta moju otazku, ale ty meskas 3min, ked soferujes a on ti vyvolava ako dement, ze kde si? Jemu nedopne, ze na cestach je to vselijake a ze sa to moze stat, ze sa o par min omeskas? Akoze toto ma zaskocilo viac ako opis toho, aky mas zly tyzden. Neviem, co vsetko sa ti za ten tyzden prihodilo, ale ano stava sa kazdemu, ze sa to na cloveka zosype. Ked si aj potvrdila termin o 16h, to neznamena,ze presne na sekundu tam mas byt, ked jazdis za nim. Dosla si za mna v uplne v pohode case, 3 min je nic. On je pako, ze ti vyvolava na minutu ako magor, aj keby pockal 10min, tak to nie je nic strasne🙄
@motylik2559 on vie, čím všetkým som si prešla, čo všetko sa mi stalo a nie, nevedel počkať, nečakal by ma 10 min. Ja som väčšinou ten typ, čo príde všade skôr, resp. načas, ak meškám, tak hovoríme o tých minútach. Teraz sedím a normálne mi tečú slzy po tvári. Čo je dobre, potrebujem sa vyplakať.
A to jeho si čakala 4,5 hod s on nevedel trochu počkať ci ako?
A takyto obzvlast tazko chapavy je aj v inych situaciach?
@motylik2559 on vie, čím všetkým som si prešla, čo všetko sa mi stalo a nie, nevedel počkať, nečakal by ma 10 min. Ja som väčšinou ten typ, čo príde všade skôr, resp. načas, ak meškám, tak hovoríme o tých minútach. Teraz sedím a normálne mi tečú slzy po tvári. Čo je dobre, potrebujem sa vyplakať.
@anonym_autor Autorka, o to viac,ze vedel, cim si prechadzas, tak mal na to brat ohlad a nelipiet na 3minutach🤦♀️ Inak pride mi sialene, ze sa bavite presne na minuty (1, 2, 3, 4 mozno aj 6min), ked nedajboh niekto meska taky zanedbatelny cas. Toto je zle nastavenie. Lebo ci ides autom, alebo by si isla mhd, ci vlakom, moze sa stat,ze chvilinku sa omeskas, a to hned treba dat vediet? Nepoviem, kebyze to je polhodina, ze mu povies, ale takto do 10min mi pride fakt na hlavu, prepac. A ty niesi robot ani stroj a myslim,ze nemas auto ako Knight Rider, aby vedelo lietat napr.v kolonach, ci preletiet (doslova vo vzduchu) cervenu na semafore. Mal normalne pockat niekolko minut bez zavolania, mohol ta objat po takom tyzdni, aby si citila,ze je tu pre teba. Kludne sa vyplac, aspon sa ti ulavi. A to ake veci ti dal? On akoze s tebou skoncil, ci? V tom zavere som to trosku nepochopila s tymi vecami.
@anonym_autor dovoľ si robit chyby, nie sme stroje, sme ludia,obcas vybuchneme, meskame, mame nanic dni a pod. Je to normalne, ludske, pochopitelne, nic hrozne sa nestane ak si dovolis pripustit si chyby a netrestat sa za ne. Vyplac sa , uvolni napatie, myslis ze vsetko vies co mas robit, az privelmi... Bie, nemusis byt vzdy presna, mas pravo aby ten co ta lubi ta aj chapal...
Normalne ak ti to je luto,povedz to...
Ja ked citim ze uz je toho na mna dost, nadychnem sa a vsetko verbalizujem... Napr.
Prepac, viem ze som teraz neprijemna, nervozna a preto kricim ale nesuvisi to s twbou. Potrwbujem teraz 10 min (20, 30 atd) a potom sa mozme k tomu vratit,ok? Teraz nie. Daj mi cas.
Zelam ti aby si mala pekny vikend a posielam objatie!
@anonym_autor Autorka, o to viac,ze vedel, cim si prechadzas, tak mal na to brat ohlad a nelipiet na 3minutach🤦♀️ Inak pride mi sialene, ze sa bavite presne na minuty (1, 2, 3, 4 mozno aj 6min), ked nedajboh niekto meska taky zanedbatelny cas. Toto je zle nastavenie. Lebo ci ides autom, alebo by si isla mhd, ci vlakom, moze sa stat,ze chvilinku sa omeskas, a to hned treba dat vediet? Nepoviem, kebyze to je polhodina, ze mu povies, ale takto do 10min mi pride fakt na hlavu, prepac. A ty niesi robot ani stroj a myslim,ze nemas auto ako Knight Rider, aby vedelo lietat napr.v kolonach, ci preletiet (doslova vo vzduchu) cervenu na semafore. Mal normalne pockat niekolko minut bez zavolania, mohol ta objat po takom tyzdni, aby si citila,ze je tu pre teba. Kludne sa vyplac, aspon sa ti ulavi. A to ake veci ti dal? On akoze s tebou skoncil, ci? V tom zavere som to trosku nepochopila s tymi vecami.
@motylik2559 nie, mala som u neho nejake veci, co som potrebovala. Nebol to rozchod. I ked po tomto mojom vybuchu a uz nervozite od vcera by som sa necudovala.
@motylik2559 nie, mala som u neho nejake veci, co som potrebovala. Nebol to rozchod. I ked po tomto mojom vybuchu a uz nervozite od vcera by som sa necudovala.
@anonym_autor Autorka, podla mna tvoja reakcia nebola az taka odveci. Vedel, co sa ti deje cely tyzden a on ta este nahana ako zdutu kozu za poondiate 3 minuty. Pozri, ked najblizsie budete spolu hovorit, tak mu skus navrhnut, ze do 10-15 min od dohodnuteho casu stretnutia si nebudete volat ani pisat. Jedine,ze by to bolo dlhsie. Ale tiez bud opatrnejsia, lebo nedajboh sa dostanes v premavke do situacie, kedy budes musiet pohotovo reagovat a len za to,ze mas jemu dat vediet tu situaciu neodhadnes? Alebo iny sofer co tam bude a ty sa nestihnes uhnut, lebo mu budes volat kvoli 3minutam meskania? Toto je podla mna fakt velmi zle zauzivane co mate medzi sebou. To stopnite. Povedz mu ako sa citis, vklude a poporiadku, povedz mu, ze ti neprislo vhod, aby ti po takom zlom tyzdni volal za 3minuty meskania. Uvidis ako zareaguje.
Vie, ze ideš autom a vyvoláva. To sa nerobí a k tomu po dvoch minutach🤦♀️.
@anonym_autor ja by som tiež naňho nakricala😂neznášam, keď niekto vypisuje, vyvoláva 3 min? veď to sa autom nedá vyrátať presne.Stalo sa ...načo ta este znervoznoval?
perfekcionistka.. zachvilu ta j.bne, ked budes pokracovat v tomto style zitia.. stavim sa, ze minimalne polovicu stresu by si mohla vypustit, keby si sa nesnazila spasit cely svet a byt dokonala..
vysvetli mi, naco si mu zdvihala telefon, ked si bola od neho 150 metrov? vsak ignorujem, ked viem, ze som o tri minuty tam.. a tri minuty nie je meskanie, to je prichod nacas, pokial sa nebavime o tom, ze si mala stihat autobus 😝
ak by si nezila stylom, ze od seba a celeho sveta ocakavas dokonalost, nemalo by sa co v tebe zbierat a potom buchnut..
takze mozes zacat s 'terapiou' hned teraz - prestan sa zozierat, ze si nereagovala ako reklama na dokonalost, ale reagovala si primerane situacii..
a do buducnosti sa vyvarujes podobnym vybuchom tak, ze sa nebudes vystavovat stresujucim situaciam, frustracii a nedostatku spanku.. ano, da sa to.. len uz potom nebudes hold dokonala, ale budes mozno niekedy posobit podobne 'neschopna' a 'uplne lahostajna' ako ti debili okolo teba 😀
stáva sa .
čo teraz čakáš, že sa ospravedlní on? či myslíš že to s tebou skončí? to ťa v takomto stave videl prvý krát?
Ja osobne takýchto ľudí čo sa nevedia ovládať nemusím.
@anonym_autor naco dvihas ked soferujes? A ked si od neho 150m?
Toto co zazivas si robis sama.
@anonym_autor mám tento týždeň niečo podobné čo ty, a aj ten týždeň pred tým a aj vlastne asi všetky 🙂 + bonusový balíček menopauzu, kde sa nálady menia cez únavu, pocity depresie atď, do toho sama výchovavam 2 pubertalne deti a ex mi to ničím neuľahčuje. V pondelok ráno čakám pani zo sociálky, kvôli súdu. V praci kolektív ktorý mi cuca energiu, atď myslím že keď celým týmto kolotočom prejdem, bude zo mňa oveľa silnejšia žena, ako som teraz. Len by som potrebovala pár dni vypnúť, nebyť, len mať od všetkých pokoj a konečne sa poriadne vyspať
@anonym_autor mám tento týždeň niečo podobné čo ty, a aj ten týždeň pred tým a aj vlastne asi všetky 🙂 + bonusový balíček menopauzu, kde sa nálady menia cez únavu, pocity depresie atď, do toho sama výchovavam 2 pubertalne deti a ex mi to ničím neuľahčuje. V pondelok ráno čakám pani zo sociálky, kvôli súdu. V praci kolektív ktorý mi cuca energiu, atď myslím že keď celým týmto kolotočom prejdem, bude zo mňa oveľa silnejšia žena, ako som teraz. Len by som potrebovala pár dni vypnúť, nebyť, len mať od všetkých pokoj a konečne sa poriadne vyspať
@anonym_7fbc0b ďakujem, ja mám niečo podobné. Hormonálne výkyvy a menopauzu, do toho sa mi zhoršila štítna žľaza a nejako aktuálne nereaguje na dávku hormónu, neviem čo sa stalo, vo februári mám termín u svojej endokrinologičky. Do toho ja keď som veľmi unavená, naozaj že veľmi, nedokážem zaspať, tak to mám dlhé roky. Napriek melatonínu. Čiže ja som normálne spala až túto dnešnú noc. Všetko čo sa mohlo pokaziť počas tohto týždňa, sa aj pokazilo. Pricestovala som domov po týždni plnom stresu, pokazených vecí, zmeškaných spojov, neochotných ľudí a kolegov, veľmi zlého ubytovania, veľa dlhého čakania v zime, plus nedostatok spánku. A prídeš domov a tu ťa čaká ďalšia pohroma aj doma, aj v práci. Jednoducho toho bolo trochu veľa a včera som sa už doma večer rozplakala, už ten pretlak emocii povolil.
@anonym_7fbc0b ďakujem, ja mám niečo podobné. Hormonálne výkyvy a menopauzu, do toho sa mi zhoršila štítna žľaza a nejako aktuálne nereaguje na dávku hormónu, neviem čo sa stalo, vo februári mám termín u svojej endokrinologičky. Do toho ja keď som veľmi unavená, naozaj že veľmi, nedokážem zaspať, tak to mám dlhé roky. Napriek melatonínu. Čiže ja som normálne spala až túto dnešnú noc. Všetko čo sa mohlo pokaziť počas tohto týždňa, sa aj pokazilo. Pricestovala som domov po týždni plnom stresu, pokazených vecí, zmeškaných spojov, neochotných ľudí a kolegov, veľmi zlého ubytovania, veľa dlhého čakania v zime, plus nedostatok spánku. A prídeš domov a tu ťa čaká ďalšia pohroma aj doma, aj v práci. Jednoducho toho bolo trochu veľa a včera som sa už doma večer rozplakala, už ten pretlak emocii povolil.
@anonym_autor rozumiem ti, mne na hormóny nepomohlo nič, nie nič trvalé, najhoršie na tom je to, že akokoľvek sa snažím byť silná, všetko zvládnuť, potláčať v sebe tie emócie, tak urobim jednu chybu a už mi to okolie vyčíta. Ale že urobím 9 veci dobrých, snažím sa zvládať všetko okolo, tak to nevidí nikto. Ja potrebujem reset, a začnem tento rok hľadaním novej práce
@anonym_autor rozumiem ti, mne na hormóny nepomohlo nič, nie nič trvalé, najhoršie na tom je to, že akokoľvek sa snažím byť silná, všetko zvládnuť, potláčať v sebe tie emócie, tak urobim jednu chybu a už mi to okolie vyčíta. Ale že urobím 9 veci dobrých, snažím sa zvládať všetko okolo, tak to nevidí nikto. Ja potrebujem reset, a začnem tento rok hľadaním novej práce
@anonym_7fbc0b včera som sa priateľovi cez správu ospravedlnila, že som nezvládla svoje emócie a že som vybuchla, čo by sa nemalo stávať a celý ten týždeň nie je ospravedlnením za moje správanie. Povedal, že to prijíma, a že sa nehnevá, ale ja ho poznám....
@anonym_7fbc0b včera som sa priateľovi cez správu ospravedlnila, že som nezvládla svoje emócie a že som vybuchla, čo by sa nemalo stávať a celý ten týždeň nie je ospravedlnením za moje správanie. Povedal, že to prijíma, a že sa nehnevá, ale ja ho poznám....
@anonym_autor prečo ti nieje oporou ?
@anonym_autor ja som si myslela, že si mladá študentka skúškové obdobie...keď nevieš spávať a je to urgentne tak si daj predpísať lieky na spanie, ale to je len taká náplasť nech sa aspoň vyspis.Mozno si musíš dať hranice a ideš za ciaru všetkým vyhovieť atď..
ano, na podobne 'silnych' ludoch tato spolocnost stoji.. pekne im slape po chrbtoch.. a oni drzia a este su na seba hrdi, ako vsetko zvladaju.. uz ani tie stitne zlazy nie su schopne drzat im stit, uz ani hormony nezaberaju (preco asi) .. no, takym ludom uz len rakva.. a pomnik s napisom - tu lezi dalsia silna zena 😝

- áno, nereagovala si najsprávnejšie
- nie, nepríde mi normálne, aby ma jeden chlap nevedel pár minút v pohode počkať
- áno, stalo sa mi už viackrát, že sa vo mne veci nakopili a buchla som. Myslím, že sa to stane/stalo každému. Ale áno, snažím sa tomu predchádzať. Každodennou meditáciou. Sebaspoznávaním - aby viem VČAS rozpoznať kedy potrebujem zvolniť, a teda sa snažím nenechať to zájsť až do bodu výbuchu. Schopnosťou povedať "nie" a nájsť si na seba/psychohygienu čas kedy potrebujem, nie až keď je neskoro. A taktiež ak sa aj tak stane, že už už už idem vyletieť, tak sa vedieť včas zastaviť, nádych, dlhší výdych a reagovať pokojne alebo pokojne zo situácie odísť...