icon

Čo robiť, keď ste na pokraji vyhorenia?

Včera o 13:29

Ahojte, poraďte, čo by ste robili na mojom mieste?
Som mama 2 detí, jedno v maturitnom ročníku, plánuje ďalej študovať v zahraničí (na môj vkus ďaleko - cca 1500 km od nás), druhé, čerstvo v puberte s diagnózami (MP, PAS), prejavy sa nástupom puberty zhoršili natoľko, že sme museli pristúpiť na medikamentóznu liečbu.
Som dcéra, ktorá sa stará o rodičov - nákupy, občas navarím, nosím ich po lekároch, vyšetreniach.
Som špeciálna pedagogička - učím deti s MP a PAS.
Každý deň, bez výnimky som na nohách od 6:00 do 22:00, vkuse sa na mňa niekto liepa, vchádza do môjho osobného až intímneho priestoru, niekto niečo chce, očakáva, stále v hluku, ani noc neprespím vkľude, lebo moje dieťa z bezpečnostných dôvodov nemôžem nechať v inej izbe ani v noci. V noci rozpráva zo sna, ale že vkuse, kým mu neodpoviem. Potom stíchne na chvìľu, ja spánok zahnaný. Keď už driemem, tak zas kecá.
Ja už takto nevládzem. Nemám energiu, cítim sa ako prázdna a bez duše, pokrčený papier, na pokraji vyhorenia.
Mávam síce z práce dovolenku, ale to som s mojím dieťaťom, čiže bez oddychu. Nepravidelne max.1x za mesiac sa dostanem z domu na nejaké kultúrne podujatie, ale len sama, kamošky nemám, muž vtedy stráži.

autor
Včera o 14:04
@anonym_ed4004

Nic v zlom, ale sama si sa nastavila, ze vsetko urobis sama(surodenec sa nepostara o rodicov, muz spat so synom nemoze). Upinas sa na zmenu prace, ale pochybujem, se by to nejak pomohlo. Manzel asi tiez nebude velmi empaticky, ked mu nevadi, ze sa cele noci nevyspis.

@anonym_ed4004 ja som si nenastavila, ale keď skúšaš a ono to nejde, lebo muž nedokáže normálne nakúpiť ani domov, nenavarí, má s nimi zlé vzťahy, na decko je nervný, keď má amok, nemajú ten vzťah taký, že by s ním išlo spať, len sú z toho amoky a krik, že sa čudujem, že ešte u nás sociálka neklopala, tak hadam by si to nestupňovala, len aby si ty bola v kľude.

@pribinak to snáď ani nemôžeš myslieť vážne. Svojmu dieťaťu by si to urobila??? Odložila do ústavu ako niečo menejcenné, nehodné lásky, pochopenia, večernej pusy na dobrú noc???

autor
Včera o 14:08
@anonym_b7d998

A keby si robila asistenta ty svojmu dietatu??Normalne za plat,ze by bola ako asistentka,a vtejto robote skoncila???

@anonym_b7d998 z dažďa pod odkvap. Učím MP s PAS za iné peniaze, akoby som asistovala svojmu MP s PAS. Síce by som sa mordovala len s mojim, ale za menej peňazí. Keď iná práca, tak uplne zo školstva preč. Ten osobný asistent nie je potrebný do skoly, tam má asistentku, ale na odprevádzanie domov, prìp.stráženie, kým prídem z práce.

anonym_68ffd7
Včera o 14:09
@pribinak

@anonym_autor mna tu ukameňujú, ale nezvazujes zariadenie pre dieťa? Že by ste ho mali doma na víkendy a sviatky
Mizno to znie kruto, ale niekedy je to dobre riešenie

@anonym_autor Tebe sa nedá pomôcť, lebo chceš každého zachraňovať a na seba vôbec nemyslíš.
@pribinak Má pravdu, hoci krutú. Takémuto dieťaťu je jedno, kde bude. Aj tak raz skončí v ústavnej starostlivosti. Ty mu nepomôžeš, ale zničiš samu seba a aj svoju rodinu.

anonym_ed4004
Včera o 14:18

Cize sa staras od rodicov, o deti, o domacnost a este aj o neschopneho a protivneho chlapa, ktory sa tvari, ze on nemusi nic. Uprimne, toto je uplne vrazedne. Ked ta hodi o zem a skoncis v nemocnici, potom sa necuduj.

autor
Včera o 14:19
@anonym_68ffd7

@anonym_autor Tebe sa nedá pomôcť, lebo chceš každého zachraňovať a na seba vôbec nemyslíš.
@pribinak Má pravdu, hoci krutú. Takémuto dieťaťu je jedno, kde bude. Aj tak raz skončí v ústavnej starostlivosti. Ty mu nepomôžeš, ale zničiš samu seba a aj svoju rodinu.

@anonym_68ffd7 budem teraz trocha vulgárna, ale prd sa rozumieš do prežívania dieťaťa s diagnózou. Ver mi, že mu jedno nie je a ani nebude, kto je okolo neho. A kým je to dieťa urobím všetko pre to, aby mal pekné detstvo. Neriešim, čo bude, keď raz fyzicky dospeje, lebo na to sa nedá pripraviť a duša rodiča z toho neskutočne bolí. To tiež pochopia len tí, čo chodia v podobných topánkach. Lebo pri zdravých deťoch na to nemyslíte a viete, že sa nejak uchytia a postarajú sa o seba.

anonym_2bfe1c
Včera o 14:22
@anonym_autor

@anonym_b7d998 z dažďa pod odkvap. Učím MP s PAS za iné peniaze, akoby som asistovala svojmu MP s PAS. Síce by som sa mordovala len s mojim, ale za menej peňazí. Keď iná práca, tak uplne zo školstva preč. Ten osobný asistent nie je potrebný do skoly, tam má asistentku, ale na odprevádzanie domov, prìp.stráženie, kým prídem z práce.

@anonym_autor Kamoska sa tak starala o svokru po porazke a postihnute dospele dieta na voziku. Obe musela prenasat na postel, polohovat, do toho domacnost a dalsia dospievajuca dcera. Kym ju raz neseklo a povedala dost. Pre svokru nakoniec rychlo vybavili umiestnenie v domove.

Zdravie mas len jedno. Ak Teba klepne, kto sa potom postara o Teba? Musis si stanovit priority. Kto je prednejsi? Ktoru situaciu vies vyriesit?

drzim prsty.

anonym_4c3818
Včera o 14:23
anonym_68ffd7
Včera o 14:25
@anonym_autor

@anonym_68ffd7 budem teraz trocha vulgárna, ale prd sa rozumieš do prežívania dieťaťa s diagnózou. Ver mi, že mu jedno nie je a ani nebude, kto je okolo neho. A kým je to dieťa urobím všetko pre to, aby mal pekné detstvo. Neriešim, čo bude, keď raz fyzicky dospeje, lebo na to sa nedá pripraviť a duša rodiča z toho neskutočne bolí. To tiež pochopia len tí, čo chodia v podobných topánkach. Lebo pri zdravých deťoch na to nemyslíte a viete, že sa nejak uchytia a postarajú sa o seba.

@anonym_autor Pozri si český dokument Čo s Péťou. Je to o ťažkom autistovi, matka zomrie a on ničí otca aj zdravého súrodenca. Takto skončíš, keďže si nechceš dať poradiť.

pribinak
Včera o 14:32
@anonym_autor

@anonym_ed4004 ja som si nenastavila, ale keď skúšaš a ono to nejde, lebo muž nedokáže normálne nakúpiť ani domov, nenavarí, má s nimi zlé vzťahy, na decko je nervný, keď má amok, nemajú ten vzťah taký, že by s ním išlo spať, len sú z toho amoky a krik, že sa čudujem, že ešte u nás sociálka neklopala, tak hadam by si to nestupňovala, len aby si ty bola v kľude.

@pribinak to snáď ani nemôžeš myslieť vážne. Svojmu dieťaťu by si to urobila??? Odložila do ústavu ako niečo menejcenné, nehodné lásky, pochopenia, večernej pusy na dobrú noc???

@anonym_autor áno, keby dom bola pred vyhodením ako ty, tsk by dom to zvazila
To nie je že nelubim svoje dieťa, ale že viem kde sú moje hranice a limity
To by si mohla ako specks vedieť

anonym_9a4fc8
Včera o 14:47

Staršie dieťa ide študovať 1500 km preč z domu. Každý kto sa reálne pozerá na vec chápe, že uteká z domu tak ďaleko ako sa dá. Nechce žiť ako žijete Vy. Kruté, ale je to spätná väzba pre Teba ako sa doma cíti a ako vníma situáciu

anonym_2ede9e
Včera o 14:47
@anonym_68ffd7

@anonym_68ffd7 bezcitná harpia

autor
Včera o 14:49
@pribinak

@anonym_autor áno, keby dom bola pred vyhodením ako ty, tsk by dom to zvazila
To nie je že nelubim svoje dieťa, ale že viem kde sú moje hranice a limity
To by si mohla ako specks vedieť

@pribinak okej, tak to berme tak, že by som si povedala, že skúsim DSS. Ty si myslíš, že keď sa dnes rozhodnem, tak sa tam zajtra, o týždeň, či o mesiac dostane? Predstavuješ si to ako Hurvínek válku. V tomto bananistane sú čakačky tak dlhé, že možno ani o rok to nebude reálne. Keď som ho chcela zapísať do špecky pre PAS s MP, bol na čakačke tridsiaty v poradí. Miesta sa tam uvoľňujú 1-2 za rok.

pribinak
Včera o 14:52
@anonym_autor

@pribinak okej, tak to berme tak, že by som si povedala, že skúsim DSS. Ty si myslíš, že keď sa dnes rozhodnem, tak sa tam zajtra, o týždeň, či o mesiac dostane? Predstavuješ si to ako Hurvínek válku. V tomto bananistane sú čakačky tak dlhé, že možno ani o rok to nebude reálne. Keď som ho chcela zapísať do špecky pre PAS s MP, bol na čakačke tridsiaty v poradí. Miesta sa tam uvoľňujú 1-2 za rok.

@anonym_autor pozri nemusíš mi odpisovať ak nechceš, ale ak už odpisujes tak buď konštruktívna
Ja nikde nepíšem že keď dnes požiadaš o miesto tak zajtra ho máš, nepíšem to nikde !!!
Ale ty aj muž budete starší a starší a síl budete mat menej, ale to dieťa bude na sile naberať. Tak asi by nebolo odveci byt v poradovníku

A nemusíš mi odpisovať ak sa nechceš baviť konštruktívne. Ja som ti písala slušne, návrh na zváženie.

autor
Včera o 14:54
@anonym_9a4fc8

Staršie dieťa ide študovať 1500 km preč z domu. Každý kto sa reálne pozerá na vec chápe, že uteká z domu tak ďaleko ako sa dá. Nechce žiť ako žijete Vy. Kruté, ale je to spätná väzba pre Teba ako sa doma cíti a ako vníma situáciu

@anonym_9a4fc8 reálne je to kvôli politickej situácii, nie kvôli tomu, čo je doma. Je to veľmi rozumný a empatický dospievajúci človek. Od mala je v kontakte s deťmi s dg, neberie to ako niečo mimozemské, čudné, máme otvorený a úprimný vzťah, zdôveruje sa so svojim vnútorným svetom. Viem ako sa cítil, keď zistil, že má súrodenca s dg., vidím, ako sa k nemu správa, keď je doma.

autor
Včera o 15:00
@pribinak

@anonym_autor pozri nemusíš mi odpisovať ak nechceš, ale ak už odpisujes tak buď konštruktívna
Ja nikde nepíšem že keď dnes požiadaš o miesto tak zajtra ho máš, nepíšem to nikde !!!
Ale ty aj muž budete starší a starší a síl budete mat menej, ale to dieťa bude na sile naberať. Tak asi by nebolo odveci byt v poradovníku

A nemusíš mi odpisovať ak sa nechceš baviť konštruktívne. Ja som ti písala slušne, návrh na zváženie.

@pribinak je to dieťa, má 13, iné sú podmienky umiestňovania a aj miesta kam by ho vzali ako sú podmienky umiestňovania pre dospelých. Preto ti píšem, že keď požiadam (vybehám všetko), dostane sa na čakačku, pravdepodobne sa na rad dostane až v dospeloati, kde zas treba obehať úrady (odkázanoať, invalidný z mladosti a ktovie čo ešte). Momentálne naozaj neuvažujem nad tým, že ho dám preč od nás a čo bude, keď dospeje je hudba budúcnosti. Začnem riešiť až vtedy. Nemá zmysel sa trýzniť už teraz.

anonym_d92809
Včera o 15:03

Autorka ty si jeden z tých, ktorý ešte nič neskúsili, ale už dopredu vieš, že to nepôjde.
Takýmto ťažko radiť. Však tak trp dalej

pribinak
Včera o 15:06
@anonym_autor

@pribinak je to dieťa, má 13, iné sú podmienky umiestňovania a aj miesta kam by ho vzali ako sú podmienky umiestňovania pre dospelých. Preto ti píšem, že keď požiadam (vybehám všetko), dostane sa na čakačku, pravdepodobne sa na rad dostane až v dospeloati, kde zas treba obehať úrady (odkázanoať, invalidný z mladosti a ktovie čo ešte). Momentálne naozaj neuvažujem nad tým, že ho dám preč od nás a čo bude, keď dospeje je hudba budúcnosti. Začnem riešiť až vtedy. Nemá zmysel sa trýzniť už teraz.

@anonym_autor veď to je tvoja vec, ja som dala návrh na zváženie
Sama uvidis ako sa vekom bude jeho diagnoza vyvíjať a ako to budete / nebudete zvládať

0silvia0
Včera o 15:16

@anonym_autor pytas sa, kto by co robil na tvojom mieste. Mozno s niektorymi nesuhlasis, ale otazka tak znela.
Ten spanok si pories, vekom aj tak sa zhorsuje kvalita spanku. Zly spanok = zhorsene fyzicke a psychicke zdravie. Skus si predstavit, ze by si sa na 2 tyzdne teleportovala niekde mimo. Ako by tvoji blizki zvladali tvoju nepritomnost, aj sa spytaj muza, ako by to riesil. Ono kazdemu je pohodlne, kym sa niekto postara, ale ked treba, kazdy vie zabrat a nie sa spoliehat na niekoho ineho. O tu tvoju mamu leziaka sa kto stara?

anonym_53f882
Včera o 15:18

Nenahraditelnych su plne cintoriny

autor
Včera o 15:31
@anonym_d92809

Autorka ty si jeden z tých, ktorý ešte nič neskúsili, ale už dopredu vieš, že to nepôjde.
Takýmto ťažko radiť. Však tak trp dalej

@anonym_d92809 čo som nič neskúsila? Veď som pisala, že s otcom som sa rozpravala, prosila, aby skusili DSS či opatrovateľku, kvôli dieťaťu som už 2x menila prácu, aby som ho vedela nosiť do školy, spanie mimo v inej izbe sme skúšali tiež. Pristala som aj na medikáciu. Ako mám skusiť napr.donášku, keď tu taká služba nie je? A muž keď nakupoval, tak polovicu vecí nedoniesol a nedalo sa napr.variť, alebo nemalo dieťa svoje zaužívané raňajky na ktorých lipne. Tak čo som neskúsila? Ten ústav som fakt neskúsila a momentalne je to pre mňa neprijateľné riešenie.

@0silvia0 ano máš lravdu, pýtala som sa.....v konečnom dôsledku, väčšina z vás poradila to, čo som už skúsila a nefungovalo alebo to bolo nedosiahnuteľné (viď vyššie v tomto prispevku). Jedine ten ústav som neriešila. A tak ako to proti vôli neurobím rodičom, neurobím to ani dieťaťu. Cez to vlak nejede.

autor
Včera o 15:34

@0silvia0 o mamu sa starám ja, s jednoduchšími vecami si vystačí otec.

anonym_4c3818
Včera o 15:37
@anonym_autor

@anonym_d92809 čo som nič neskúsila? Veď som pisala, že s otcom som sa rozpravala, prosila, aby skusili DSS či opatrovateľku, kvôli dieťaťu som už 2x menila prácu, aby som ho vedela nosiť do školy, spanie mimo v inej izbe sme skúšali tiež. Pristala som aj na medikáciu. Ako mám skusiť napr.donášku, keď tu taká služba nie je? A muž keď nakupoval, tak polovicu vecí nedoniesol a nedalo sa napr.variť, alebo nemalo dieťa svoje zaužívané raňajky na ktorých lipne. Tak čo som neskúsila? Ten ústav som fakt neskúsila a momentalne je to pre mňa neprijateľné riešenie.

@0silvia0 ano máš lravdu, pýtala som sa.....v konečnom dôsledku, väčšina z vás poradila to, čo som už skúsila a nefungovalo alebo to bolo nedosiahnuteľné (viď vyššie v tomto prispevku). Jedine ten ústav som neriešila. A tak ako to proti vôli neurobím rodičom, neurobím to ani dieťaťu. Cez to vlak nejede.

@anonym_autor ja viem, že mnohé "rady" sa ti ťažko počúvajú ako matke a dcére, ale my sa na to pozeráme triezvym okom, nie sme ovplyvnené emóciami ako ty - čo je ale prirodzené.
Lenže... rodičom to neurobíš, dieťaťu to neurobíš, manžel je evidentne nepoužiteľný a žiadna pomoc. Ak nezačneš niečo naozaj radikálne riešiť, tak sa vám manželstvo rozpadne (čo už podľa mňa k tomu vedie - ako si písala, z dieťaťa je nervózny, so svokrom nevychádza, len krik, hnev....) a ty skončíš v blázinci, lebo to, čo teraz zažívaš podľa mňa nie je dlho udržateľné.
Vyššie som ti poslala odkaz na jedno video, ak ho nepoznáš, skús si ho pozrieť... rozpráva tam jedna mamička - tiež špeciálna pedagogička s dieťaťom s autizmom, čo prežívali a že napokon naozaj musela dospieť k tomu, že dieťa potrebuje ústavnú starostlivosť, lebo by sa všetci zbláznili. A v konečnom dôsledku sa aj jej rozpadlo manželstvo. Možno ti pomôže vypočuť si človeka, ktorý prežíva niečo podobné.

A aby som teda aj poradila. Ja by som na tvojom mieste uvažovala v prvom rade o zmene práce. Lebo ty ideš z roboty domov z toho istého do toho istého a to je podľa mňa na mašľu. Potrebuješ kľudnú prácu, ako písali vyššie, kde si naozaj "oddýchneš" od starostí ktoré máš doma. Ja osobne by som nemohla pracovať s autistami a aj doma mať autistu. Proste si musíš priznať a prijať fakt, že keď teba zloží (a k tomu raz dôjde, bohužiaľ, lebo nie si stroj), tak kto sa potom o to dieťa postará? A o teba? Nikto....

autor
Včera o 15:50
@anonym_4c3818

@anonym_autor ja viem, že mnohé "rady" sa ti ťažko počúvajú ako matke a dcére, ale my sa na to pozeráme triezvym okom, nie sme ovplyvnené emóciami ako ty - čo je ale prirodzené.
Lenže... rodičom to neurobíš, dieťaťu to neurobíš, manžel je evidentne nepoužiteľný a žiadna pomoc. Ak nezačneš niečo naozaj radikálne riešiť, tak sa vám manželstvo rozpadne (čo už podľa mňa k tomu vedie - ako si písala, z dieťaťa je nervózny, so svokrom nevychádza, len krik, hnev....) a ty skončíš v blázinci, lebo to, čo teraz zažívaš podľa mňa nie je dlho udržateľné.
Vyššie som ti poslala odkaz na jedno video, ak ho nepoznáš, skús si ho pozrieť... rozpráva tam jedna mamička - tiež špeciálna pedagogička s dieťaťom s autizmom, čo prežívali a že napokon naozaj musela dospieť k tomu, že dieťa potrebuje ústavnú starostlivosť, lebo by sa všetci zbláznili. A v konečnom dôsledku sa aj jej rozpadlo manželstvo. Možno ti pomôže vypočuť si človeka, ktorý prežíva niečo podobné.

A aby som teda aj poradila. Ja by som na tvojom mieste uvažovala v prvom rade o zmene práce. Lebo ty ideš z roboty domov z toho istého do toho istého a to je podľa mňa na mašľu. Potrebuješ kľudnú prácu, ako písali vyššie, kde si naozaj "oddýchneš" od starostí ktoré máš doma. Ja osobne by som nemohla pracovať s autistami a aj doma mať autistu. Proste si musíš priznať a prijať fakt, že keď teba zloží (a k tomu raz dôjde, bohužiaľ, lebo nie si stroj), tak kto sa potom o to dieťa postará? A o teba? Nikto....

@anonym_4c3818 ďakujem za to viedo, na kusky ho pozerám počúvam už týždeň.
Nad zmenou práce rozmýšľam už dlhšie, naozaj robiť niečo iné, ale neviem čo. Keďže som až polovicu života robila to, čo robím, neviem akým iným smerom sa pustiť. Tu je tých pracovných príležitostí málo a reálne ani neviem, v akej oblasti hľadať.

jaskolka
Včera o 15:50

Autorka, naozaj nemôžeš "spasiť svet"Prišla si tu po radu,dostala si ich kopec. Každú jednu si odmietla,lebo "nedá sa, nechcem, nemôžem, nepôjde"
Tak reálne čo potrebuješ počuť? Zazrak sa nestane,o chvíľu sa zosypes ty a rodičia do ústavu nakoniec oôjdu, možno aj dieťa. Lebo keď ty budeš v nemocnici,tak čo potom? Keď ty nebudeš už schopná,tak čo potom?
Ono to znie kruto,čo píšu mnohé ženy a vlastne aj ja. Ale ak takto pôjdeš ďalej,ver tomu,že ten ústav bude nakoniec posledné a jediné riešenie.
Pretože ty si si toho naložila ako "baran na rohy"a nie je to dlhodobo únosné,bez straty alebo poškodenia vlastného zdravia

rozculena
Včera o 15:53
@anonym_autor

@anonym_autor tvoj muž nevie čítať? On nevie nakúpiť ani podľa zoznamu? K čomu ti je takýto neschopný chlap,keď sa ešte aj o neho musíš starať?Alebo aspoň uprace,navarí,operie?

anonym_9a4fc8
Včera o 15:56
@rozculena

@anonym_autor tvoj muž nevie čítať? On nevie nakúpiť ani podľa zoznamu? K čomu ti je takýto neschopný chlap,keď sa ešte aj o neho musíš starať?Alebo aspoň uprace,navarí,operie?

@rozculena nemusí byt neschopný, môže byt psychicky vyčerpaný, každý zvláda takéto situacie inak

anonym_f9b414
Včera o 16:04

@anonym_autor som v podobnej situácii, aj takú istú prácu mám, akurát mi odpadá starostlivosť o rodičov. Čo sa vlastného dieťaťa týka, pre mňa je relax byt s vlastným dieťaťom a robit spoločne aktivity. Neunavuje ma to. Deti s PAS, to je môj život, povolanie, napĺňa ma to. Jediný problém vidím v tej starostlivosti o rodičov…. Moji bývajú ďaleko (asi chvalabohu), súrodenciv nemáš? Nevedia pomôcť so starostlivosťou? Ako vnímajú pomoc rodičia? S nimi si neskúšala hovoriť? Asi by som im nárovinu povedala, že som vyhorena a potrebujem reset…. Čas pre seba je veľmi dôležitý, možné následky spomínať nemusím. 😀 držím palce, popremyslaj o tom, ako najefektívnejšie dosiahneš zaslúžený odpočinok.

letfenixa
Včera o 16:09

Bez pardonu by som k rodičom mala opatrovatelku a ak by otec bol neprisposobivy, tak by išiel do domova, tak sú zvyknutý na vselikoho. Nemusíš spasit celý svet.

rozculena
Včera o 16:20
@anonym_9a4fc8

@rozculena nemusí byt neschopný, môže byt psychicky vyčerpaný, každý zvláda takéto situacie inak

@anonym_9a4fc8 akože sorry,aby nebol schopný ani nákup urobiť...

anonym_84297f
Včera o 16:43

@anonym_autor ja ťa chápem, tiež som ako by ma niekto požul a vyplul. Mám dieťa PAS a ADHD. Otec tiež nechápe tie amoky a ja som s nervami v koncoch. V noci od tej 3, počujem v kuse len mama, mama, mama. Od 6 vstávať a fungovať do polnoci. Lebo najprv ho zaspať a až potom dorobiť veci a pripraviť na ďalší deň. 😰
Prosím ťa, čo je to MP?mentalna retardacia?