icon

Aké práva má moslim na dieťa?

andrea561
11. máj 2015

Baby ak ostane zena tehotna s moslimom, ake on prava na dieta, ak nie su svoji...
ake by mal pravo na dieta keby ho neuznala ako otca a vratila sa naspat na slovensko
poprosim o skusene rady, nie len dohady
dakujem

moni73
11. máj 2015

@jantyy nechcem v ziadnom pripade rypat a chapem preco sem pises svoju pozitivnu skusenost... len som chcela podotknut, ze aj 10 rokov sa da zit v klamstve a zda sa mi, ze chvalis den pred vecerom. samozrejme ti prajem, aby to vydrzalo naveky 😉 a urcite suhlasim, ze vsade su aj taki aj taki ludia.
prepac, mam ale jednu otazku. preco dovolis, aby deti boli vychovavane ako moslimovia? kedze ty si nekonvertovala... to cisto zo zaujmu, nemusis odpovedat.

andrea561
autor
11. máj 2015

@jantyy nie to sa mi sem dostala mama, jedna sa o moju sestru

zeriempizzu
11. máj 2015

@svetluska82 o akych araboch tu pises prepana? Ten chlapik je Sudanec - teda african a je moslimskeho nabozenstva. Kde mas arabov?

zeriempizzu
11. máj 2015

@andrea561 no mozete byt na sestru hrde. 30 rocna kofa a nevie co chce od zivota a popri tom kefuje s kadekym. Ako si navarila, tak bude spat. A tu nejde o moslima ako takeho, ide o ten "pevny vztah" z ktoreho bude dieta 😔

No a mat dieta lebo "ved ma 30 a co ak potom nebude moc uz mat" je tiez dovod na figu.

jantyy
11. máj 2015

@zeriempizzu
Toto ma pobavilo. Ale keby som ja nemala Araba,asi by som to tiez nevedela.
Sudanci SU Arabi.aj ked ziju v afrike, su arabi. A egyptania su africania? Tiez su to arabi.aj mnohe ine narody v afrike. Rozdeluju sa podla jazyka akym hovoria, teda podla narodu, nie podla krajiny.

zeriempizzu
11. máj 2015

@jantyy tak egyptania su arabmi, to je v poriadku, ale sudanci? Naozaj?

jantyy
11. máj 2015

@andrea561
Aha.
Uplne tvoju mamu chapem. Aj teba ze sa strachujes o sestru. Moja rodina prezivala to iste.je to normalne....z toho mala co o nich vedia a z tych negativnych pribehov ,kt.je kopec by sa bal kazdy o svojho blizkeho. Je to tazko radit aj vam, ked ho nepoznate, nezazili ste ho...myslim ze tu odznelo dost vela nazorov ,aj rad, tak ich skus sestre odinterpretovat, a verim ze sa rozhodne spravne a nakoniec bude stastna a spokojna so svojim rozhodnutim.

jantyy
11. máj 2015

@zeriempizzu
Naozaj.

zeriempizzu
11. máj 2015

@jantyy v poriadku, nehadam sa, vobec nie som expert ale ked si predstavim sudancana, nevidim ziadne arabske crty. Ale tak v Sudane som este nebola 😀

dina14
11. máj 2015

@zeriempizzu Samozrejme..

jantyy
11. máj 2015

@moni73
To je jasne ze aj po 10 rokoch mozes zistit ze si zila v omyje. Aj po 13 ako moja sestra a aj po 12 ako moj brat 😒
Kazdy si praje stastne manzelstvo az do smrti a vzdy je to hop alebo trop, s tym nic neurobis....
A na tvoju otazku nemam problem odpovedat, len toto forum nie je o mne , a hlavne je to na dlhy rozhovor...a hlavne teologicky 🙂
Ale skusim aspon par vetami.
Dopredu vravim, ze nechcem nikoho urazit, to co tu napisem je moj nazor a moje presvedcenie a pisem to preto ze si sa spytala.
Deti vychovavame ako moslimov preto, ze: bola som vychovana ako katolicka a 23 rokov som plne praktizovala vieru. Nakolko som v priebehu niekolkych rokov zistila, ze to co sa dnes nazyva krestanstvom nie to co ucil jezis kristus, a ze v teraz chapanom krestanstve su pre mna neprijatelne veci( koncept svatej trojice, jezis ako boh, maria ako matka boha, uctievanie svatych, neomylnost papeza....), ktore cirkev prezentuje ako podstatu viery,upustila som od tejto viery. Verim vsak stale. V jedneho jedineho boha.nepridruzujem k nemu nikoho, neuctievam nikoho ineho, nemodlim sa k nikomu inemu, neverim ze jezis je boh. Z tohto pohladu som moslimka. Ano, teraz to asi mnohe z vas zarazi alebo poburi, ale je to tak . Moslimom znamena verit v jedneho jedineho boha, ktory nebol ani splodeny a ani nesplodil a verit ze proroci boli nim poslani. To ostatne, ako to tu pozname my( modlitba, ramadan, u zien zahalovanie...) je len dalsie praktizovanie nabozenstva v beznom zivote. A pretoze takato viera( v jedineho boha) je to co chcem aj pre svoje deti, takto ich vychovavam. Nekonvertovala som a nepraktizujem islam, lebo sa na to necitim,necitim ze by som to tak chcela, aj ked je vela veci ktore mam na islame rada. Predpokladam nejake odozvy,typu ze som pomylena, zmanipulovana, ale pravda je taka ze tu na slovensku nevieme o islame absolutne nic a jedine co tu vladne je islamofobia.nikomu to nezazlievam, len konstatujem. Otvorene, ktora z nas sa co len pokusila o studium islamu? Len tak zo zaujimavosti, ziskat nove znalosti . Co to naozaj je, co to znamena ? Nie len to, co pocujeme z televizie a precitame v romanich.

svetluska82
11. máj 2015

@jantyy ja som studovala islam aj koran, hlavne cast o manzelstve

monika15
11. máj 2015

@jantyy to ze ty mas dobreho moslima, dakuj bohu, ale prosim ta nechod tu s tym
ze slovaci sa maju co odnich ucit ..... pretoze to si uz fakt ze trepla somarinu......
kolko zien place na slovnesku za detmi !!! a to vsetci si hovorili ze su strasne stastny presne ako ty......

:(((((((

jantyy
11. máj 2015

A ? Podel sa o nazor.
A mozem vediet dovod studia?

moni73
11. máj 2015

@jantyy dakujem za odpoved. na islam sa chystam uz dlhsie, len tieto vianoce vyhrali pribehy o emigrantoch, tie dalsie uz dojde na rad snad islam. len ja by som to mala nastudovat sucasne s krestanstvom 😒 . mam znacne medzery. ak budem potrebovat, mozem ta poprosit o vyklad? z oboch? a padam z tejto temy, nech tu nestrasim 🙂
@andrea561 prepac mi to odbocenie. drzim palce

jantyy
11. máj 2015

@monika15
Len tak mimochodom ,to ze si maju z nich slovaci brat priklad napisala svetluska82, nie ja .
A najprv si precitaj vsetky prispevky od zaciatku, a potom súd.

jantyy
11. máj 2015

@moni73
V poho 😉 Ak budem vediet,rada odpoviem

andrea561
autor
11. máj 2015

dakujem, prave som sa dozvedela ze ma britske obcianstvo, a on uz jedno dieta ma a chce ho do vlastnej opatery, pretoze sa zevraj jeho byvala o to dieta dobre nestara a zije v zlych podmienkach.
ze ked si to dieta necha on jej bude platit v pohode alimenty...

jantyy
11. máj 2015

Tak to su naozaj dobre spravy. Tesim sa s tebou

aliza
11. máj 2015

@jantyy nuz, zo mna sa stala 'islamofobka' na zaklade spoluzitia s nimi v jednej komunite. Je pekne si citat knihy a doplnat si vedomosti o inom nabozenstve, ale zit medzi ludmi praktizujucimi dane nabozenstvo je diametralne odlisna skusenost. Myslim medzi vela ludmi toho isteho nabozenstva, nie jeden manzel izolovany v cisto bielej spolocnosti 😉 A paradoxne, moja najlepsia kamaratka je moslimka zo Sudanu, je to ako moja sestra, ale manzelsky zivot jedna katastrofa....obaja su VS vzdelani, ziadni zaostalci, obaja z dobrych a bohatych rodin,ale moslim je moslim, zial. Zena musi posluchat a nasledovat muza, ak to nerobi, muz ma dovod si zobrat inu zenu. tato moja kamoska sa nechcela s nim vratit do Sudanu, kedze deti su uz rodene tu v UK, studuju tu a nechcela im ohrozit buducnost, tak jej drahy muz sa vratil do Sudanu a ozenil s nejakou len na sex. Namiesto aby hladal riesenie, ako sa postarat o svoje deti a byt oporou svojej zene, tak sa valal s inou a jeho rodina ledva prezivala, bez penazi. Svokra jej sama povedala, ze ked nebude po jeho, tak sa ozeni s druhou. Teraz ma kamoska zase novy problem, jej otec (vyse 70 rocny), sa rozhodol znovu ozenit, aj ked stale zije so svojou zenou (kamoskinou mamou), proste chce mat novu, mladu zenu a neda si to vyhovorit. Dalej jej sestra sa vydala za Sudanca do Ameriky a ten ju tam zacal tyrat, nemohla ist ani na ulicu sama, zamykal ju v dome a ked prisli na navstevu do Sudanu, zobral ich syna akoze na navstevu k rodine a zdrhol s nim naspat do USA. Ona nema este am.obcianstvo, takze nemoze od neho ani utiect, nemoze s malym opustit USA. takze aj takyto zivot moze mat zena so sudancom....

jantyy
11. máj 2015

Samozrejme ze moze. Opat, je to cloveku samotnom, nie o nabozenstve, nie o narodnosti.
Ludia su rozni, pribehy su rozne. Neviem cim sa odlisuju od pribehov zo slovenska, ked chlap cele roky tyra zenu, z roboty, ak nejaku ma,ide rovno do krcmy a vecer zbije zenu do bezvedomia a deti tiez, preventivne nech posluchaju. Zalahne, a rani ked vytriezve sup sa do kostola vsetci spolu ako vzorna rodinka.A zena to trpi dlehe roky a neopusti ho.a vie to cela dedina, cela rodina a nic...A nasi chlapi na slovensku? V com su ini? Zena sa im zunuje, tak si najdu milenku, mladsiu, krajsiu, a popritom sa nerozvedu, len si tu mladu nevezmu... Ved takychto ludi je vsade vela. V kazdej krajine, v kazdej spolocnosti su aj dobri aj zli.lenze o nasich, o slovakoch nik nepovie, ze zivot so slovakom je katastrofa.ze zit medzi "praktizujucimi" krestanmi je hrozne.

aliza
11. máj 2015

@jantyy ja z vlastnej skusenosti nepoznam ziadneho slovaka, ktory roky tyra svoju zenu (viem vsak, ze su aj taki...), ale nestastnych sloveniek/europaniek s moslimami poznam desiatky.

jantyy
11. máj 2015

Tak si len nemala stastie spoznat aj tie stastne.
Ale ja napriklad poznam slovensku zijucu so sudancom a ich tromi detmi v UK. Ziju stastne ako normalna rodina a pritom su zacleneni v jeho moslimskej , somalskej komunite. A to ona nie je moslimka. Su spolu uz 17 rokov.

aliza
11. máj 2015

@jantyy pre kazdeho je stastie nieco ine 😉. Moslimska komunita pre mna rozhodne ziadnym stastim nie je, ale chapem, ze su zeny, ktorym to moze vyhovovat.

jantyy
11. máj 2015

Presne.Ja si zas neviem predstavit ze by mi prisiel manzel domov napity. Je to odveci, ale viem ze aj teraz sa najdu zeny, co su presvedcene ze ked ju manzel nacinkany prefacka, tak jej len ukazuje ze ju ma rad . A k tej jej svokre...takto je to vsade. Ved ked tu hla na slovenskej dedine, pride dcera sa mamake vyplakat domiv na rameni, ze ma taky a taky problem s manzelom a ze on je taky a onaky... Co jej mama povie?
Joooj, moja zlata, raz si sa vydala, tak bud so svojim muzom. Pred oltarom ste si slubili, ze aj v dobrom aj zlom, tak stoj si pri muzovi. A rychlo sa bez domov s nim udobrit, aby sa ti nezacal obzerat po inej!
A toto nie je fraza spred 20 rokov, toto je stale realita dneska. Nevravim ze je to spravne,ale vravim ze tak to je. A bud si ista ze 80% takychto dcer posluchne radu svojeje mamy a pobezi navarit manzelovi dobroty a byt poslusnou manzelkou, aby jej muz rychlo nezutekal za inou.

moni73
12. máj 2015

@jantyy a kedze ste uz odbocili... nie je dolezite to, ze debili su vsade. dolezite je to, ze ak sa situaciu s tyranom rozhodnem riesit, tak v nemoslimskej krajine aj vyriesim! a vies co je pre mna zaujimave? ze je pre teba ta nabozenska otazka - teda to podanie, zda sa dolezite a dokonca sa mi zda, ze je postavene nad realny zivot. mozno sa mylim. mozno je to ovplyvnene tvojou krestanskou vychovou. nie som ateistka, len mi je srdecne jedno, ci je boh trojjediny, ci bola maria panna, ci bol jezis syn bozi. skratka verim, ze je, ale nebudem rozmyslat,ktora cesta (nabozenstvo) k nemu je ta prava. verim, ze aj jemu je to jedno. no a potom teda nastupi ten realny zivot, ktory dane nabozenstvo ovplyvnuje... nemoze mat muz vacsi hlas ako zena. v tomto ja vidim strasny problem! toto je pre mna nieco tak zasadne, ze islam by uz na zaklade tohto vypadol z vyberu (keby som teda vyberala)

jantyy
12. máj 2015

Neviem,co je na tom take zaujimave. Podla mna je uplne normalne ze su na svete ludia fanaticki, silne veriaci, normalni, vlazny, ateisti, i taky co im je to uuuplne ukradnute. Ved od pociatku sme vsetci rozdielni. A ano, pre mna je viera dolezita. Ale v tom ze je nad realnym zivotom je vedla. Viera ma byt sucastou zivota, nie s nim zapasit ci mu bude nadradena alebo podradena.to ze ja som hladala cestu, som pisala lebo si sa pytala.ty nehladas,lebo si tak spokojna, a veris tak ako ta to robi stastnou. Ale ak chceme byt objektivni, co sa tyka postavenia muza a zeny v islame...to ako to naozaj je(alebo skor ma byt.nie tak ako si to niektori vystetluju) preco to tak je,na co to sluzi a aky to ma vyznam je dlho, dlho a nebudem to tu spominat. Ale ak ide o nejake vyberanie, kazdy spravodlivy clovek by jednym smahom ruky vyradil aj krestanstvo. Preco? Pre toto.Svatí Otcovia otvorene vyznavali nazor že žena je horšia nezmuž. Naprikllad Sv. Augustin prirovnává ženu k živočichu, který nemá ani pevnost ani stálost, či Sv. Tomáš Aquinský charakterizuje ženu ako nepodareného muža nazývá ju bytostou prilezitostnou. Vsetko su to velmi vyznamni krestanski svetci.
Alebo novy zakon:
napr. Sv.Pavol poučuje kresťanky z Efezu: „V poddanosti Kristovi sa podriadujte jedni druhým: ženy svojim mužom jako panovi, pretoze muž je hlavou ženy, ako Kristus je hlavou cirkvi, tela, ktore spasil.Ale jako cíirkev je podriadena Kristovi, tak ženy mají byt vo vsetkom podriadene svojim muzom.“ (Korintským 11:3-5)
A takychto textov mozes najst v novom aj starom zakone neurekom

tenerifka
12. máj 2015

@jantyy Reagujem na tvoj prispevok zo vcera o 19,46.Nie, nemam osobnu skusenost s osobnymi vztahmi s moslimami, tak hlboko som nikdy neklesla a dufam ze ani neklesnem. Staci mi vsak citat xyz tem tu na fore, kde su zeny s podobnym osudom ako zakladatelkina sestra a maju uplne zniceny zivot, nebudem zachadzat do detailov, lebo vsetkym normalne rozmyslajucim ludom je jasne o co ide. Zakladatelkina sestra ma este cas tuto situaciu zvratit, co uz tie ostatne nemozu. Ale zaludky musia mat vsetky odolne,to sa musi uznat.....

jantyy
12. máj 2015

Je naozaj ubohe posudzovat ludi podla vierovyznania. A este lepsie posudzovat ludi ktorych absolutne nepoznas a nic si s nimi nezazila. Jedine podla pribehov co si zacula.Ale v pohode, mysli si aj nadalej ze si nieco viac, ked si " tak hlboho neklesla". Mne je to jedno.

jantyy
12. máj 2015

Damy, vsetkym vam prajem krasny a stastny vztah s kymkolvek,koho ste si vybrali.
A vela stastia prajem najme sestre andrei.
Dovi v nejakom inom fore.