icon

Aké vysoké výživné pýtať od otca dieťaťa?

paulina_00
11. júl 2019

Ahojte, mam dvojmesacnu dcerku a s chlapom spolu nezijeme. Niesme zobraty ale ako otca ho mame zapisaneho. Nakolko spolu nezijeme rada by som zacala odneho poberat nejake vyzivne na malu. Zataba mesacne 1100 az 1300€ kolko by ste odneho pytali prosim? Dakujem za odpoved

mogaa
18. júl 2019

@paulina_00 smerodatný nie je len príjem expriateľa, ale reálne náklady na dieťa a životná úroveň oboch rodičov....To čo ti tu povedali že 300eur - to zabudni.....ide o 2-mesačné dieťa....ak si si zrátala bločky - tak nemôžeš žiadať 100%, lebo vyživovaciu povinnosť máte obaja....to tu už bolo ale spomenuté....rovnako žiaden sudca ti neuzná ak bude t tých 250eur/100eur za oblečenie - lebo určite nekupuješ dieťaťu oblečenie každý mesiac za 100Eur🙂reálnych na 2mesačné dieťa max.150,- eur.....prihliada sa aj na tvoje príjmy a náklady, čiže ak napr.žiješ u rodičov - nemusíš platiť nájomné, ale ak máš byt kde platíš nájomné a hypotéku - tak aj výška výživného môže byť vyššia. Rovnako sa prihliada aj na to, že ste neboli manželia a dieťa má len 2 mesiace.....

mogaa
18. júl 2019

V prvom rade si treba uvedomiť že ide o 2-mesačné dieťa, takže reálne náklady na 2-mesačné nie sú 250eur mesačne.....rovnako mamička nemôže aby všetky výdavky na dieťa platil otec dieťaťa.....250,- eur môže žiadať na školáka nie na 2-mesačné dieťa😉

mogaa
18. júl 2019

oprava - žiadať môže aj 1000 eur🙂ale je nereálne aby jej ich aj odklepli🙂

paulina_00
autor
18. júl 2019

@peter2404 ja som nezahrnula uplne vsetko. Lebo som nevedela 🤷‍♀️

paulina_00
autor
18. júl 2019

@mogaa odklepli mi 250€ 😊😊

mogaa
18. júl 2019

@paulina_00 veď len cca pred týždňom si sa pýtala koľko máš žiadať výživné....a to už máš aj po súde? ak ano, tak gratulujem, to si dopadla dobre....

veronikaszabova
18. júl 2019

@mogaa no to pochybujem, ze za tyzden to vsetko vybavila 🙂
Ved len ked podas ziadost na sud, maju 30dni na zaevidovanie, potom nez dostane pripad urcity sudca, musi sa vyjadrit protistrana... vytyci sa sudne pojednavanie...

mogaa
18. júl 2019

@veronikaszabova veď preto som sa pýtala že je to divné - 6.dní do zadu sa pýta koľko má žiadať výživné a napíše že bločky si už odkladá a vychádza to 250 a zrazu má 250 aj schválené🙂

mogaa
18. júl 2019

@veronikaszabova a 250. eur na 2-mesačné dieťa sa mi zdá tiež nereálne, hlavne ak neboli manželia....ale kiežby jej to tak schválili, len tam potom je otázkou času kedy požiada o zníženie alebo o 3-4roky bude expriateľ riešiť striedavku🙂 kamarátka má stredoškoláka a dostáva 170eur🙂preto mi to prišlo divné

veronikaszabova
18. júl 2019

@mogaa tak tak... realne naklady na 2m dieta nie su 500€ (50%/50😵

mogaa
18. júl 2019

@veronikaszabova oni môžu schváliť aj celé náklady na dieťa ako výšku výživného, hlavne keď matka dostáva len rodičovský (že nemá nárok na materské)a nemá iný príjem a je v zlej situácii - že nič nemá....len tam je potom riziko že ak nastúpi do práce, tak ex bude žiadať o zníženie nakoľko nastala zmena fin.situácie na strane matky....stačí ak preukáže že matka má normálny príjem a u neho nastala napr.nová vyživovacia povinnosť...a hneď je z 250 -100-150euro🙂a ak bude mať dobrého právnika tak zníženie mu prejde🙂

veronikaszabova
18. júl 2019

@mogaa nevadi, podstatne je, ze za 6dni to urcite nevybavila

mirica
19. júl 2019

@paulina_00 ...žiadaj celú sumu výdavkov na dieťa . Nie je pravda , že finančné náklady na dieťa by mali ísť na polovicu. Rodič , ktorý sa o dieťa stará , nahrádza finančnú starostlivosť osobnou , v akej miere -to stanoví súd. Do dvoch rokov veku dieťaťa máš nárok žiadať aj na príspevok na nevydatú matku.(žiada sa od otca dieťaťa) a aj o preplatenie časti nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom - to znamená časť počiatočných nákladov na dieťa- kočík, postieľka, vanička a podobne.

cacianka
19. júl 2019

Baby netrepte blbosti ze to nemohla stihnut za 6 dni.ved podane mohla mat aj pred rokom ,pred 2 mesiacmi alebo neodkladne a len tesne pred dnom D (sudom) sa chcela uistit a preverit možnosti

mogaa
19. júl 2019

@cacianka no nie som si istá,ale mne sa zdá že výška návrhu na výživné sa dáva pri žiadosti na súd.....ale ja som nežiadala, takže neviem...mňa len zarazila suma - tých 250eur na 2-mesačné sa mi zdá veľa....ale tiež predpokladám že žiadosť o výživné musela dať až keď sa dieťa narodilo a asi nie hneď - a dieťa má 2 mesiace a už má schválené výživné - nooo neviem či sú naše súdy také promtné vo vybavovaní🙂

paulina_00
autor
19. júl 2019

@cacianka pravnik uz podaval ziadost ked som bola tehotna . No kazdy tu je príiz rozumny ..

veronikaszabova
19. júl 2019

@paulina_00 ale ziadost sa moze dat az vtedy, ked je dieta narodene. Nasledne ak nie je otec v RL - riesi sa to. Nasledne vyzivne

veronikaszabova
19. júl 2019

@paulina_00 nie sme tu "az prilis rozumne"

stela01
19. júl 2019

To sa ako dá žiadať výživné na nenarodené dieťa ?

veronikaszabova
19. júl 2019

@stela01 no to ti neviem 🙂 🙂 nakolko musis predlozit RL dietata, kde su obaja rodicia 🙂

ukulela
19. júl 2019

@peter2404 ale v case, ked ma dieta 2 mesiace a je plne odkazane na starostlivost rodica, ktory sa nemoze preto zamestnat ma odkial vziat matka 50 percent nakladov? v tomto pripade si moze ona ziadat aj vyzivne na seba.
aby sme sa rozumeli, nie som za vyzoeranie otcov a zdieranie z koze, lebo vztah nevysiel. ked ma matka pracu, OK, ale takto, ona je doma, dostane 200. do vyzivneho sa zaratava aj rezia na byvanie - ele, voda, plyn, smeti, ak matka byva sama, tak polovica rezie za byt je pocitana na dieta. dalej cetovne/benzin na presuny, matka moze potrebovat vitaminy, ... ak budes argumentovat, ze nech ho da do jasli - OK, ale nie tak skoro a aj v tom pripade - polovicu nakladov ma hradit muz. a dalej - OCRky, vyzivne by malo kompenzovat aj tieto veci, matka ostava s dietatom doma a prichadza o cast vyplaty, odmeny atd. takze tak.

stela01
19. júl 2019

@ukulela výživné sa dáva iba ex . Neboli manželia , zas žena nieje odkázaná len na výživné ! Mala by mat materskú ?
Nenarazam na tento prípad ale všeobecne ..... dieťa je záväzok tiež treba rátať s tým čo mu dám jesť a nie len čakať že keď porodim ....
Samozrejme stáva ju sa rôzne prípady
Ale 250€ v tomto prípade je slušne

ukulela
19. júl 2019

@stela01 suhlasim, preto som pisala, ze neuznavam, ked matka cez dieta len doji otca, ale zasa nemoze chlapop argumentovat, ze ma platiti pol nakladov na zivot dietata, ked do nich nerata matkin cas na starostlivost a trebars aj tie OCRky a pod. nikdy to nebude uplne spravodlivo vypocitane. a najma - nevieme, co tu bolo na zaciatklu.

mirica
20. júl 2019

@stela01 ...aj ked neboli manželia , má žena od otca dieťaťa nárok na " príspevok na výživu nevydatej matky"...rozdiel je v tom , že na neho má nárok odo dňa pôrodu do 2 rokov veku dieťaťa. Pri manželke alebo bývalej manželke je tá doba aj výška iná

mogaa
20. júl 2019

mne tu v každom prípade nesedí viac faktov, celá témy mi príde buď vymyslená alebo autorka klame....už len to že právnik podá žiadosť na výživné pre nenarodené dieťa.....logicky nemôže podať žiadosť na výživné na dieťa ktoré je v bruchu...ja by som teda nepovedala že sú tu všetci múdri, skôr že nie sú všetci tak sprostí ako autorka predpokladá😉

mirica
20. júl 2019

@mogaa ...čisto teoreticky to možné je....ak má právnika, všetky rozhodnutia a žiadosti o doplnenie idú cez neho.....mohol podať žiadosť na súd aj napr ked bola na konci 9 týždňa bez náležitých dokladov(rodný list dieťaťa). Ked sa dieťa narodilo, RL sa len doplnil do spisu.
Po doplnení mohol právnik cca vo veku 1 mesiaca dieťaťa podať o neodkladné opatrenie, kde musí súd rozhodnúť do 30 dní. Kedže RL existuje , súd výživné neodkladným opatrením určí, lebo je v záujme dieťaťa. teoreticky tam mohli nedať sumu, takže pred tými 6 dňami mohol dostať právnik zo súdu žiadosť o doplnenie sumy ktorú žiadajú.Právnik dodal sumu a súd vydal rozhodnutie. Kedže je teraz všetko možné riešiť , cez elektronické schránky, ide to rýchlo.
Zadávateľka témy nepísala nikde , aké rozhodnutie má, takže je možné že má zatiaľ len niečo takéto🙂

nika3136
20. júl 2019

@paulina_00 takých somárov by som nakopala do prdele. Neuvedomujú si, že nie matka, ale práve ich dieťa bude postrádať....čo je 100€? 😄 Keď naša malá vypila Sunar za 10,50€ za 4 dni. Nehovoriac len o oblečení, všetkých letných, zimných potrebách, začala chodiť, každé 3 mesiace jej treba novú kvalitnú obuv, lebo jej rastie noha. Nohovorím ešte o pracích prostriedkoch, energiách, osobitných potravinách na príkrmy, nebodaj ochorie, lieky, cestovanie...
Ale gratulujem, že sa to vydarilo podľa predstáv 🙂

stela01
20. júl 2019

@nika3136 nič nieje spravodlivé .
Ani suma a ani čas .
Čo už .

23121974
20. júl 2019

@paulina_00 A ty si určite najmúdrejšia 😂😂

fkata
20. júl 2019

Na nenarodené dieťa nie je možné priznať výživné, pretože spôsobilosť na práva mu bude priznaná až keď sa narodí živé i keď spätne. Na výživné má nárok po narodení, teda.
Pokiaľ riešil danú situáciu advokát, tak zrejme vie posúdiť vhodnú výšku výživného na dieťa.
Definitívna výška výživného bude známa až po právoplatnosti rozsudku, hoci otec je povinný platiť od momentu zistenia nároku na výživné.