icon

Ako dokázať alkoholizmus manžela pri súde o dieťa?

baskaaa21
12. feb 2026

Ahojte 🥲… čaká ma pravdepodobne sud o starostlivosť dieťaťa a chcem sa spýtať, ako môžem dokázať, že muž pije. Bohužiaľ nemá záznam - mám len každý deň fľašky fotené ako z nich ubúda. Na ňom to bohužiaľ nie je ani vidieť ale bez problému sám doma natajnasa si dá každý večer pár pív a pól fľašky tvrdého. On sa mi vyhrážal striedavkou dlho čiže bude isto o malého bojovať. Porazí ma ak by nám dali dieťa do striedavej pri jeho miere pitia. V živote sa k malému nepostavil v noci a to ma 6r.

Dnes som zistila, že ma aj riadne dlhy. Nekontaktuje sa s bankou čiže úver mu zosplatnili a druhý neviem ako na tom je a koľko ich vlastne ma ale tiež mu tam blokovali aj kartu. Ma milenku. neplatí v podstate žiadne svoje záväzky - firmu ( za nájom), svoj telefón ( veľa x bol odpojený) energie ( skoro nás aj vypli). - na tieto veci mám dôkazy aj svedkov

A ak smiem dať ešte podotázku, na čo sa pripraviť, čo ma možno ani nenapadlo riešiť prosím? Za koľko by asi prišlo k súdu? Je problém že mám len skrátený pracovný pomer? Zarábam na ňom ok, len to nie je TPP

Ja mám v pláne ísť k mame alebo si nájdem maly byt - na čo treba myslieť.

Ďakujem za každú jednu radu ❤️ prešla som tu veľa diskusii ale aj tak budem rada za všetky nápady a odporúčania

anonym_582090
13. feb 2026
@baskaaa21

@anonym_582090 toto ma tiež napadlo ale nechcem aby som vyzerala že manipulujem aby som dostala malého

@baskaaa21 to nie je manipulácia, ak je to tak. Ak naozaj pije viac a správa sa nezodpovedne, mala by si jeden dôkaz. Pokojne to urob.

mondolina
13. feb 2026
@baskaaa21

Baby ešte jedna vec… od maleho nebudú brat do úvahy informácie? Lebo ten pozná všetky najväčie pajzle - keď ich pošlem na ihrisko on ho zoberie do senku. Samozrejme už sa to nedeje lebo keď som na to prišla s ním už nechodí von.

@baskaaa21
chceš do toho ťahať 6 ročné dieťa, že otec slope? nech vypovedá či ako si to myslela.

mondolina
13. feb 2026
@baskaaa21

@anonym_582090 toto ma tiež napadlo ale nechcem aby som vyzerala že manipulujem aby som dostala malého

@baskaaa21
ak máš info, že šoféruje pod vplyvom, mala si to oznámiť už dávno a nie vtedy keď sa ti to hodí k rozvodu.

baskaaa21
autor
13. feb 2026
@anonym_582090

@baskaaa21 to nie je manipulácia, ak je to tak. Ak naozaj pije viac a správa sa nezodpovedne, mala by si jeden dôkaz. Pokojne to urob.

@anonym_582090 asi budem musieť. Len musím počkať kým dostane nové auto nakoľko svoje predal.. veľa veľa x z neho ráno ešte ťahalo a šoféroval

baskaaa21
autor
13. feb 2026
@mondolina

@baskaaa21
chceš do toho ťahať 6 ročné dieťa, že otec slope? nech vypovedá či ako si to myslela.

@mondolina neviem či chcem… skor som myslela tak, že je to jeho spôsob trávenia času s malým.. ja sama neviem čo mám robiť, preto sa pýtam tu

baskaaa21
autor
13. feb 2026
@mondolina

@baskaaa21
ak máš info, že šoféruje pod vplyvom, mala si to oznámiť už dávno a nie vtedy keď sa ti to hodí k rozvodu.

@mondolina ako som písala vyššie ja som sa mu do tohto decembra snažila maximálne pomôcť. Verila som, že zas bude dobre… vybavila som mu psychologicku, dohovarala, podporovala, riešila to s jeho rodičmi, financovala atd atd

mondolina
13. feb 2026
@baskaaa21

@mondolina neviem či chcem… skor som myslela tak, že je to jeho spôsob trávenia času s malým.. ja sama neviem čo mám robiť, preto sa pýtam tu

@baskaaa21
podaj návrh na rozvod. do odôvodnenia napíš, že manžel užíva nadmerne alkoholické nápoje, a odmieta liečbu. Následkom toho je manželstvo nefunkčné.
ja som k rozvodu pripojila aj rodičovskú dohodu, kde sme uviedli starostlivosť o maloletého a výšku výživného( mne to manžel podpísal).
Za 5 min. sme boli rozvedení.
Nedovoľ, aby tvoje dieťa vyrastalo s alkoholikom.
Držím palce.

mondolina
13. feb 2026
@baskaaa21

@mondolina ako som písala vyššie ja som sa mu do tohto decembra snažila maximálne pomôcť. Verila som, že zas bude dobre… vybavila som mu psychologicku, dohovarala, podporovala, riešila to s jeho rodičmi, financovala atd atd

@baskaaa21
ja som robila to isté, nepomohlo.

baskaaa21
autor
13. feb 2026

Baby ja nepotrebujem zjebat, ja viem, že som sa mala spamätať skôr. Len som asi aj naivná a verila tomu, že ho dokážem zmeniť/pomôcť mu. Nejde to tak sa musím zariadiť inak… úprimne mi je jedno čo s ním bude už teraz nakoľko sa sám vyjadril že piť neprestane a je to jedine jeho “šťastie” v živote. Teraz mi ide čisto o malého aby nelietal medzi nami ako handra keď by nám dali striedavu a to, že sa na neho neviem spoľahnúť, ako sa o neho postará počas času u neho. Vy neviete čo som si s ním zažila. Do nemocky som brala malého vždy taxíkom/sanitkou lebo on mal vždy už vypité keď bolo treba ísť a bol večer. Raz zaspal a maly mal vtedy 2, kým ja som bola v práci. Obmedzila som svoj sociálny život na x rokov aby som týmto situáciám predišla a neopakovali sa lebo som sa na neho nevedela spoľahnúť. Vždy ak niekam idem ho dávam radšej svokre/mame. Nakoľko som to nikdy neriešila ako to je s deťmi po oddelení tak som sa na to prišla spýtať aké mám možnosti a dúfala som, že sud kona v najlepšom zaujme pre dieťa

anonym_d28008
13. feb 2026
@baskaaa21

@anonym_582090 asi budem musieť. Len musím počkať kým dostane nové auto nakoľko svoje predal.. veľa veľa x z neho ráno ešte ťahalo a šoféroval

@baskaaa21 extremne nezodpovedne aj od Teba. Vela vela x z neho tahalo, sadal za volant, a Ty nic. Boze ako toto moze jedna zena matka dovolit a minimalne nenahlasit. By som chcela vidiet ako by si sa citila, keby taky debil ma koliziu za volantom s Tvojim dietatom co pojde vedla na bicykli, cez prechod a podobne. Normalne mi to hlava neberie.

baskaaa21
autor
13. feb 2026
@mondolina

@baskaaa21
ja som robila to isté, nepomohlo.

@mondolina a stále pije aj po rozvode? Ako to dávaš? Mna ide poraziť s myšlienky že maly je u neho a opije sa, nevstane k nemu atd

anonym_d28008
13. feb 2026
@anonym_29442c

No to je problém niekoho označiť za alkoholika a aby súd na to prihliadal musia byt dôkazy alebo lekárske vyšetrenie /potvrdenie
Lebo to, že niekto povie, že druhy pije
Je len slovo proti slovu
Fotky flasiek nedokazuju, že ich pil on
Mozes ,ked sa bude starať o dieťa pod vplyvom volať policiu aby bol záznam alebo na upsvar, že sa stará opitý o dieťa, prípadne svedkovia
No nieje to ,,len tak,, keď zatiaľ nič nemáš 😵‍💫
Súd rozhoduje podla dôkazov a nie podľa pocitov

A tu mas realnu radu od prispievatelky, tak nech sa paci:

"Mozes ,ked sa bude starať o dieťa pod vplyvom volať policiu aby bol záznam alebo na upsvar, že sa stará opitý o dieťa, prípadne svedkovia"

mondolina
13. feb 2026
@baskaaa21

@mondolina a stále pije aj po rozvode? Ako to dávaš? Mna ide poraziť s myšlienky že maly je u neho a opije sa, nevstane k nemu atd

@baskaaa21
my máme od rozvodu 12 rokov, áno pije stále.
syna bral väčšinou k rodičom tak som bola kľudnejšia, záujem potom z jeho strany opadol.

strelkyna1
13. feb 2026

Ked bude soferovat opity, tak ho udaj policajtom, nech ho capnu rovno ,,pri cine". Idealne anonymne, hoci asi mu bude hned jasne, odkial to prislo a nemusi z toho byt pekna situacia... Ale najidealnejsie by som nasla nejakeho stamgasta alebo casnicku v niektorom z tych podnikov, do ktorych chodil aj so synom. Tych by som pouzila ako svedkov, ze s chlapcom chodieval do tychto podnikov pravidelne. Bol by to dokaz aky je zly otec a aj toho, ze je alkoholik.

baskaaa21
autor
13. feb 2026
@strelkyna1

Ked bude soferovat opity, tak ho udaj policajtom, nech ho capnu rovno ,,pri cine". Idealne anonymne, hoci asi mu bude hned jasne, odkial to prislo a nemusi z toho byt pekna situacia... Ale najidealnejsie by som nasla nejakeho stamgasta alebo casnicku v niektorom z tych podnikov, do ktorych chodil aj so synom. Tych by som pouzila ako svedkov, ze s chlapcom chodieval do tychto podnikov pravidelne. Bol by to dokaz aky je zly otec a aj toho, ze je alkoholik.

@strelkyna1 áno na toto mám dôkaz dokonca jeden “senkar” sa mi stazoval že či mu hrabe že pije ako blázon

baskaaa21
autor
13. feb 2026
@strelkyna1

@strelkyna1 k tomuto mám aj fotky ako maly napr čapuje pivo 🤦🏻‍♀️

mondolina
13. feb 2026
@strelkyna1

@strelkyna1
už vidím ako súd predvolá šenkára z krčmy 🙏
nie je zakázané ísť s dieťaťom do krčmy, nie je zakázané požívať alkohol v prítomnosti dieťaťa.
ak by zanedbal starostlivosť, ak by mu ublížil, vtedy sa to berie do úvahy.

tiezjedna
13. feb 2026

@baskaaa21 toto bude presne ten typ vola, ktorý šteká, ale nekúše. Neexistuje súd, ktorý by priklepol dieťa do striedavky rodičovi, ktorý má takéto dlhy. Veď mu reálne hrozí, že keď odídeš, tak ho vylejú z nájmu. A to sú veci, ku ktorým sa súd dostane aj bez toho, aby si ty musela niečo dokazovať, stačí na to iba poukázať a súd si vytiahne všetko potrebné z registrov - alebo tvoj právnik.

mondolina
13. feb 2026
@baskaaa21

@strelkyna1 k tomuto mám aj fotky ako maly napr čapuje pivo 🤦🏻‍♀️

@baskaaa21
tak za toto pôjde do basy😉
a teraz vážne. maloletému bude pridelený kurátor. rieš to vtedy a s ním.

baskaaa21
autor
13. feb 2026
@tiezjedna

@baskaaa21 toto bude presne ten typ vola, ktorý šteká, ale nekúše. Neexistuje súd, ktorý by priklepol dieťa do striedavky rodičovi, ktorý má takéto dlhy. Veď mu reálne hrozí, že keď odídeš, tak ho vylejú z nájmu. A to sú veci, ku ktorým sa súd dostane aj bez toho, aby si ty musela niečo dokazovať, stačí na to iba poukázať a súd si vytiahne všetko potrebné z registrov - alebo tvoj právnik.

@tiezjedna no my nie sme v najme… mame kúpený byt ja mám 1/3 on 2/3 financované z vlastných zdrojov

baskaaa21
autor
13. feb 2026
@mondolina

@baskaaa21
tak za toto pôjde do basy😉
a teraz vážne. maloletému bude pridelený kurátor. rieš to vtedy a s ním.

@mondolina ja viem, že to nie je priamy dôkaz… chytám sa slamky v týchto prípadoch

mondolina
13. feb 2026
@baskaaa21

@mondolina ja viem, že to nie je priamy dôkaz… chytám sa slamky v týchto prípadoch

@baskaaa21
sústreď sa na rozvod, už si podala žiadosť?

cacianka
13. feb 2026
@baskaaa21

@strelkyna1 áno na toto mám dôkaz dokonca jeden “senkar” sa mi stazoval že či mu hrabe že pije ako blázon

@baskaaa21 sú ochotní tí čašníci a výčapníci ti svedčiť na súde ? Alebo aspoň napísať čestné vyhlásenie, že bol tvoj muž s dieťaťom v ich krčme, že bol opitý a nespôsobilý rozumného konania ?. Vedia termíny s časy ? Kde si bola vtedy ty ?
Skúsiť môžeš jeden pokus. Čítala som to v rozsiahlom dokumente, kde sa advokátka a psychológ vyjadrili v zmysle : otec chce striedavkú ? Dajte mu dieťa na týždeň, oznámte mu to napr dnes že od nedele/pondelka má službu, striedavka začína, aby súd schválil jeho návrh...
Veď nech sa getoj stará, dieťa je už dosť veľké, nezahynie, ale uvidíš že muž sklapne a striedavku ani nenavrhne. Neboj sa byť rázna a presvedčivo trvať že striedavka začína už teraz.

cacianka
13. feb 2026
@baskaaa21

Baby ja nepotrebujem zjebat, ja viem, že som sa mala spamätať skôr. Len som asi aj naivná a verila tomu, že ho dokážem zmeniť/pomôcť mu. Nejde to tak sa musím zariadiť inak… úprimne mi je jedno čo s ním bude už teraz nakoľko sa sám vyjadril že piť neprestane a je to jedine jeho “šťastie” v živote. Teraz mi ide čisto o malého aby nelietal medzi nami ako handra keď by nám dali striedavu a to, že sa na neho neviem spoľahnúť, ako sa o neho postará počas času u neho. Vy neviete čo som si s ním zažila. Do nemocky som brala malého vždy taxíkom/sanitkou lebo on mal vždy už vypité keď bolo treba ísť a bol večer. Raz zaspal a maly mal vtedy 2, kým ja som bola v práci. Obmedzila som svoj sociálny život na x rokov aby som týmto situáciám predišla a neopakovali sa lebo som sa na neho nevedela spoľahnúť. Vždy ak niekam idem ho dávam radšej svokre/mame. Nakoľko som to nikdy neriešila ako to je s deťmi po oddelení tak som sa na to prišla spýtať aké mám možnosti a dúfala som, že sud kona v najlepšom zaujme pre dieťa

@baskaaa21 áno , súd by tak konať mal, ale to čo píšeš taxíky, večer opitý, je bežný život ( bohužiaľ,), na súde to hovorí 12 z 10 žien ale nie sú to relevantné dôkazy.

tiezjedna
13. feb 2026
@baskaaa21

@tiezjedna no my nie sme v najme… mame kúpený byt ja mám 1/3 on 2/3 financované z vlastných zdrojov

@baskaaa21 vy nie ste manželia?

mondolina
13. feb 2026
@tiezjedna

@baskaaa21 vy nie ste manželia?

@tiezjedna
teraz čítam, tak nikde nepíše, že sú manželia😵‍💫
tak nechápem prečo tu trepem o rozvode a BSM, a ona ma nechá v tom.

tiezjedna
13. feb 2026
@mondolina

@tiezjedna
teraz čítam, tak nikde nepíše, že sú manželia😵‍💫
tak nechápem prečo tu trepem o rozvode a BSM, a ona ma nechá v tom.

@mondolina to je v poriadku, asi sa to vždy predpokladá, pokiaľ v tom úvodnom príspevku nie je jasne uvedené, že nie sú😉 Ja to vyvodzujem z toho, ako píše o podieloch s bytom... Ale zas je pravda, že my manželia sme a tiež máme niektoré nehnuteľnosti 50/50, a nie v BSM, pretože sme ich kupovali ešte ako nemanželia... Tak uvidíme, snáď nám to autorka objasní...

anonym_e826e8
13. feb 2026
@tiezjedna

@mondolina to je v poriadku, asi sa to vždy predpokladá, pokiaľ v tom úvodnom príspevku nie je jasne uvedené, že nie sú😉 Ja to vyvodzujem z toho, ako píše o podieloch s bytom... Ale zas je pravda, že my manželia sme a tiež máme niektoré nehnuteľnosti 50/50, a nie v BSM, pretože sme ich kupovali ešte ako nemanželia... Tak uvidíme, snáď nám to autorka objasní...

@tiezjedna Nevyzera, ze by ju jeho dlhy nejako trapili, tak asi nie su zobrati. Co je v tomto pripade plus.

tiezjedna
13. feb 2026
@anonym_e826e8

@tiezjedna Nevyzera, ze by ju jeho dlhy nejako trapili, tak asi nie su zobrati. Co je v tomto pripade plus.

@anonym_e826e8 súhlasím, v ich prípade je to pre ňu o (výraznú) starosť menej...

mondolina
13. feb 2026
@baskaaa21

@baskaaa21
ak nie ste manželia, rieš predbežné neodkladné opatrenie vo veciach v starostlivosti o dieťa.