icon

Ako postupovať pri problémoch so striedavou starostlivosťou?

smejo955
26. jan 2026

Ahojte,mám otázku. Cca 3 roky dozadu mal môj manžel s jeho ex informatívne stretnutie rodičov ohľade striedavej starostlivosti ich dcérky. Dohodli sa tam pred psychologičkou na striedavke avšak on jej ponechal rodinné prídavky a taktiež daňový bonus ( v tom čase dobre zarábal ) no on súhlasil s tým že bude platiť všetko čo sa týka školy. V poriadku nepovedala som pol slova. Avšak prešiel nejaký čas ,narodili sa nám deti a ja som išla do práce a on zostal na rodičovskej dovolenke. Prosím ho, žiadam aby s tým niečo spravil ,veď keď majú striedavu starostlivosť tak aj platby od štátu prináležia tak ako jej aj jemu. Avšak bez odozvy. Ja už neviem čo si mám myslieť.
V skratke... Manžel sa stará o deti platí im všetko čo sa týka školy....ona sa len stará o deti a berie peniaze od štátu avšak neplatí nič. Prosím dá sa s tým niečo robiť? Ako postupovať? Treba znovu súd? Či stačí žiadosť na UPSVaR?

Strana
z2
matkahelka
Včera o 07:50

@smejo955 na sude by si si vypocula, ze v prvom rade sa ma chlap starat o to uz zijuce dieta a tak s ohladom na to plodit dalsie deti. ak nema dostatocny prijem, na co ste si robili vy dvaja DETI? preco vam nestacilo DIETA? a preco zdravy chlap je doma za 500€ mesacne? to mas doma fakt "unikat", lebo ja nepoznam chlapa, co by toho bol schopny. ked sa nevie sam nakopnut, tak mu pomoz. normalne po lopate- peto, jozo, fero, narobil si si deti, mars do roboty, rodicak dostaneme aj tak. s tymto na sud nechodte a to radim ako niekto, kto s tym pracuje. ine by bolo, ak by popri striedavke platil nadstandardne vyzivne, ale platit atb ci par € za skolsky vylet- uznaj, ved to je smiesne.

anonym_517bc3
Včera o 07:51
@smejo955

@dadis ja s tým nemám najmenší problém a milujem ich ako svoje. Avšak keď sú týždeň u nej chorý a nejde s nimi k dr , rieši to paralen a podobné a tie deti prídu k nám choré my samozrejme musíme ísť k dr aby sa čím skôr vyliečili .

@smejo955 a lekar ich po tyzdni zazracne vylieci? Dost si prekrucas veci, toto nikdy fungovat nebude

alenka58
Včera o 09:38

@smejo955 mne je veľmi ľúto týchto detí, pykajú za nesprávne rozhodnutia rodičov

cacianka
Včera o 13:17

HM, keď nemáte dosť peňazí, že chceš ochudobnit prvé deti o pár desiatok, tak načo staviate dom 🤦.

anonym_fc70dc
Včera o 13:31

Ja obdivujem zeny kt si zakladajú rodinu s chlapom kt ma dve a vuac deti, striedavu starostl

Deliť sa o čas peniaze, riesit prvé deti, výdaje.. do konca xivota tu budú.

Ked vám chýbajú peniaze, prečo nejde do prace?
Najmladšie do jaslí.
Ty hradis finančné dom, kt raz zdedia vsetky jeho deti.
Ex musí byt rada, len nech si ocko buduje majetok..
Mňa by porazilo, keby splácam úver na dom,ktorý neostane iba mojim deťom.

dadis
Včera o 13:33
@smejo955

@dadis ja s tým nemám najmenší problém a milujem ich ako svoje. Avšak keď sú týždeň u nej chorý a nejde s nimi k dr , rieši to paralen a podobné a tie deti prídu k nám choré my samozrejme musíme ísť k dr aby sa čím skôr vyliečili .

@smejo955 Este mam jednu otazku. Ked tvoj muz nepracuje, je na RD, ako by si uplatnoval DB? Posli ho radsej do prace..

anonym_a8b10a
Včera o 20:18
@smejo955

@anonym_3df625 ja som do práce išla kôli tomu pretože staviame dom svojpomocne, čiže sme sa tak dohodli že budem chodiť do roboty a keď z nej prídem on ide robiť na dom. Avšak vidím, že to absolútne takto nefunguje. Máme hypo a celý jeho rodičák ide na splátku a ja z môjho platu živím celú domácnosť. Jeho ex je pracujúca a preto mám pocit že rozdelenie dávok od štátu je na mieste kedže obaja sa rovnako starajú. Keby platila aspoň výdavky v škole tak na neho vôbec netlačím a súhlasila by som aby naďalej poberala daňový bonus a taktiež rodinné prídavky. Ale ona neplatí nič, ani len výlety v škole keď to vyjde v jej týždni

@smejo955 fuj..
Vedela si koho beries a s kym si robis deti
Naozaj z teba bude milionarka za 50€ navyse mesacne?
Na grc, tieto druhe frajerky a manzelky, ty si nevidis daleko od vlastneho nosa, ty sa nemas do toho co starat , vidis ze to nechce a nebude riesit
Nech ide do roboty alebo nech si privyraba alebo si najdi druhu robotu ked ti je malo!

tiezjedna
Včera o 20:31

vieš čo, ja ti asi aj rozumiem... cítiš krivdu, pretože manžel nerieši a pokračuje v zajetých koľajách, hoci sa podmienky zmenili. Rada na to asi nie je. Ak to on nebude chcieť riešiť, tak sa s tým buď zmieriš, alebo odídeš. Nič iné tam nevidím... Očakávať, že ex príde s nejakým veľkorysím riešením by bolo naivné. Musíte sa s mužom o tom vážne porozprávať. To je bohužiaľ daň za novú so "secondhandom so záväzkami".

anonym_d5b145
Dnes o 05:58
@tiezjedna

vieš čo, ja ti asi aj rozumiem... cítiš krivdu, pretože manžel nerieši a pokračuje v zajetých koľajách, hoci sa podmienky zmenili. Rada na to asi nie je. Ak to on nebude chcieť riešiť, tak sa s tým buď zmieriš, alebo odídeš. Nič iné tam nevidím... Očakávať, že ex príde s nejakým veľkorysím riešením by bolo naivné. Musíte sa s mužom o tom vážne porozprávať. To je bohužiaľ daň za novú so "secondhandom so záväzkami".

@tiezjedna Ale podmienky SA same od seba nezmenili. Zmenila ich autorka s manzelom. Spravit si deti, ist na RD a stavat dom - nie je dielom nahody alebo osudu. Predtym, ako tieto rozhodnutia urobili, vedeli ake je status quo. Ine by bolo, ak by muz ostal invalidny - tam mozeme hovorit o tom, ze podmienky SA zmenili.

sense
Dnes o 06:13

Nuž toto ty neporiesis, toto musí poriešiť tvoj manžel, ak nie dohodou , tak súdom, pozor súd nemusí brať v úvahu že je len na rodicaku, nakoľko to nie je povinnosť alebo "bonus" .

lucia147852
Dnes o 06:54
@tiezjedna

@tiezjedna poďmoenky sa nezmenili. Oni urobili rozhodnutia, ktoré teraz nezvládajú. Musía rátať s jeho deťmi finančne ako aj so svojimi. Vyživovacia povinnosť je prvoradá. Nikto ich nenútil stavať dom, keď na to nemajú a sú odkázaní na 80€. A ako už zaznelo, čo si chce uplatňovať keď nepracuje

tiezjedna
Dnes o 08:14
@lucia147852

@tiezjedna poďmoenky sa nezmenili. Oni urobili rozhodnutia, ktoré teraz nezvládajú. Musía rátať s jeho deťmi finančne ako aj so svojimi. Vyživovacia povinnosť je prvoradá. Nikto ich nenútil stavať dom, keď na to nemajú a sú odkázaní na 80€. A ako už zaznelo, čo si chce uplatňovať keď nepracuje

@anonym_d5b145
@lucia147852 podmienky sa zmenili. Tak to je. Nie je podstatné, kto ich zmenil. Podstatné z môjho pohľadu je, že manžel nechce riešiť prístup bývalej manželky. Ja nič nepíšem o tom, že nemá počítať s pôvodnými deťmi alebo na ne nedajbože prispievať menej. Ale pochopila som, čo autorka píše - že ex manželka tak trochu kalkuluje. Píšem, že má riešiť ju, nie ich spoločné deti.

petkavka
Dnes o 11:11
@smejo955

@anonym_517bc3 ja sa správam veľmi dobre pretože majú odomňa čo si zažiadajú. Avšak som stále utajovaná od detí pred ich matkou, nič im nekupujem a pod. Viem musím sa s tým naučiť žiť ale je to ťažké

@smejo955 A ty máš ako nejakú vnútornú potrebu, aby ťa niekto potľapkal po pleci, že si dcére tvojho muža (ktorá musela zvládnuť rozvod a teraz striedavku) zakúpila normálne veci ako oblečenie, jedlo, škola? To si myslíš, že ona nebude vnímať, že nielen že sa jej rozviedli rodičia, ale macocha (z jej pohladu kvoly nej) ešte vyrátáva koľko kto za ňu zaplatila a kto za ňu dostane prídavky? Gratulujem za titul "macocha roka".

petkavka
Dnes o 11:15
@smejo955

@petkavka žiadne 2 výlety do roka. Tých výletov do roka je priveľa a nehovorím o škole v prírode, lyžiarsky a podobné.

@smejo955 Akože v štátnej škole? Ako myslíš, že keď idú do divadla? No schválne nám vymenuj tie výlety, lebo to ti neverím. A mimo to, svojim deťom to náhodou neplatíš? Skús sa k nem správať rovnako ako k vlastnej.

dm1
Dnes o 11:26

kedze manzel je na rodicovskej na danovy bonus aj tak narok nema. Co vsetko co sa tyka skoly plati manzel? Ze ci ti to stoji vobec za to natahovanie o par eur hlavne ked sa tak dohodli a chapem to tak ze riesit to chces ty a nie manzel. Aj tie doplatky za lieky ved to musi byt smiesna suma ozaj a este aj to ti vadi :p. Hlavne ked to sa zratava a ked ona si da preplatit na deti tak o to menej si uz moze dat preplatit na seba - teda ak sa jedna o doveru

anonym_9827e4
Dnes o 11:31

tvoj muz ani danovy bonus nemoze poberat sak je na rodicaku, tak co riesis ?
a co plati v skole ? tie smiesne sumy na obedy ? ci 15 € na druzinu?

anonym_9827e4
Dnes o 11:36

zrusila si si profil ale isto tu sondujes, posli linku na tuto diskusiu muzovi a exke a ta nech poziada o zrusenie striedavky a vyrubenie riadneho vyzivneho a neobstoji ze muz ma len RP

Strana
z2