Budem splácať dlhy manžela?
Ahojte kocky mám otázku.Chcem sa spýtať či budem musieť platiť niektoré z manželových dlhov.Chlap sa stále zadlžuje vzal uverovú kartu z home credit potom aj so slovenskej sporitelne a teraz si vybavil uver v poštovej banke ja som si podala o rozvod.muž býva u svojej matky len sa bojím že kým nás nerozvedú či možu nahánať aj mna?Neviem kam dava peniaze ani ma to nezaujíma.Ja som na md a chcem si dať aj o výživné.Dakujem za odpovede.
Keďže kočky nereagujú, tak skúsim ja 🙂
Majetok a dlhy spred manželstva nevstupujú do BSM. Na účet druhého z manželov exekútor siahnuť nemôže.
Návrh na zrušenie BSM podáva ten z manželov, ktorý nemá živnosť. Tá by mala byť aktívna.
Do BSm ide všetko, mzda, bežné veci atď
Nebolo by od veci používať čiarky a bodky....
Kocky ako to je ked majetok je nadobudnuty za slobodna a pocas manzelstva nenadobudli nic ked pozicky boli podpisane za slobodna a ten druhy o nich nevedel,aj v takom pripade treba podat BSM a moze ho podat aj osoba co momentalne ma pozastavenu zivnost.dakujem pekny vecer
Exekútor nemôže siahnuť na mzdu/účet toho z manželov, voči ktorému sa nevedie exekúcia. V tomto prípade je jedno, či dlh vznikol počas alebo mimo BSM. Mzda ani účet nie sú podľa judikatúry vecou, ktorá patrí do BSM a ktorú je možné použiť na úhradu dlhov druhého z manželov.
BSM je možné zrušiť, ak aspoň jeden z manželov podniká. Návrh podáva ten z manželov, ktorý nepodniká resp. ktorýkoľvek z nich, ak podnikajú obaja.
Ahojte viete mi prosim Vas poredit niekto k tejto teme ? Prosim napiste mi spravu. Dakujem..
Prosiiiim vás veľmi pekne poraďte mi. Teraz som sa vrátila z UPSVAR. Tam mi povedali a aj volali s ďalším pravnikom ze o žiadnom novom zákone, dodatku alebo niečom takom nevedia nič co ochraňuje manželku od splácania dlhov manžela, kedže som o nich nevedela, nefigurujem tam a ani niesom nikde podpísaná. Prosím vás ak viete niekto ze by ten zákon vyšiel alebo dodatok ci niečo take napíšte mi. Ďakujem veľmi pekne. Prosím čím skôr nech viem ako to mam riešiť.
Ahojte. Prosím vás o pomoc.. Podala som na rozvod len včera.. Kedze som na rodičovskej a mam dve male detičky 2a3 rôčky bude mat aj právnu pomoc bez poplatkov. Manzel má samé dlhy. A ďalej robí ďalšie.. Brali sme spolu úver počas manželstva. On je dlžník a ja spoludlznik. Brali sme to na vyplatenie jeho dlhov. Je to.velka.suma 17000e.. Z toho.účtu teraz berie peniaze a je v debete. Zabranit tomu nemozem kedze je to jeho účet. Do 20teho sa plati každý mesiac úver, no teraz ho.urcite nezaplati a ani ten.debet v ktorom je.. Čiže spôsoby dalšie dlhy.. :-/ som s toho na nervi lebo nemam ako to platit a nechal ma aj.bez penazi.. Kedze som spoludlznik mozu to vymahať odo mňa.. Lenze ja nemam ako to platim.. Viem ze to.nikoho.nezaujima no tie peniaze sli na jeho dlhy a to.by mna a deti dorazilo.keby sme to.nakoniec vsetko museli hradit mi a to.nemam ako :-/
Prečo si myslíte, že sú to jeho dlhy? Ako dlhy vznikli? Počas manželstva je všetko, až na taxatívne výnimky, spoločné. Ste zaviazaní spoločne a nerozdielne, veriteľ teda môže požadovať plnenie od hociktorého z vás (veriteľa nezaujíma, na čo boli peniaze z úveru použité, to je medzi vami dvoma).
@bibusik ahoj, no nebudem ti klamať, podľa toho čo píšeš to vôbec nevyzerá pre teba dobre.. V prvom rade nechápem, prečo peniaze z úveru boli prevedené na JEHO účet, ku ktorému nemáš ani dispozičné práva.. Bohužiaľ, tak ako ti píše @draik, nikoho nebude zaujímať načo boli použité tieto peniaze, veď ste manželia a spoludlžníci, tak ste ich mali použiť po vzájomnej dohode.. Oprávnene sa obávaš toho, že keď úver nebude platiť dlžník , tak plnenie bude banka vymáhať od teba ako spoludlžníka. Ty si povinná zaplatiť banke celý dlh - teda nielen 50% ale dlh v plnej výške. Následne si môžeš súdnou cestou vymáhať časť zaplatenej sumy od manžela, keď však nemáte zmluvne podchytený vzťah medzi dlžníkmi - kto akou mierou zodpovedá za dlh, tak to nebude vôbec jednoduché..
Je mi ľúto že si sa dostala do takejto situácie, ale bohužiaľ teraz už nič nevyriešiš, BSM skončí až rozvodom, takže všetky dlhy ktoré dovtedy urobí budú aj tvoje dlhy ☹.. škoda že si túto situáciu neriešila skôr, mohla si si podať návrh na súd o zrušenie BSM, čo by ti pomohlo, ale teraz je už neskoro plakať..
@zabka88
@draik ja viem ze je neskoro, toho som si vedomá. A ajbto ze banku to nezaujíma na co boli peniaze použité. To písem aj vyššie... Je to.jeho.úcet na jeho meno a aj uver v ktorom on je dlznik a ja spoludlznik.. Cely cas mi len klame a robí dalej.dlhy. Hovoril.ze.to.bude plati on, no slovne mi to.je nanič platne.. Bude sa to riešiť, no uvidím ako to dopadne. Som s toho uplne mimo, nemyslela som si že je taký, teraz sa ukazuje :-/ Dokašlal mne aj.detom celý život ☹
aj dlhy spadaju do BSM. daj navrh na okamzite zrusenie, lebo naozaj budes platit manzelove dlhy
@bibusik
Akonáhle je niekto spoludlžník, má rovnaké postavenie ako hlavný dlžník. Sama ste predsa zmluvu podpísali, predpokladám, že aj čítali. Rozvod na Vašom postavení voči veriteľovi nič nezmení. Ak by ste neboli spoludlžníkom, mohol by veriteľ vymáhať plnenie nie priamo od Vás, ale "len" z majetku v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov.
@bibusik Teraz budem zlá, ale nesieš na tom aj svoj diel viny, nikto ťa predsa nenútil ísť ako spoludĺžnik do úverového vzťahu.. naštudovala si si pred tým, aké riziko to pre teba znamená? uvedomuješ si, že týmto si riskovala nielen majetok v BSM ale aj svoj vlastný spred manželstva? Prečo si nemyslela na seba a deti už vtedy keď muž začal byť zadĺžený po uši a nezačala to riešiť ale nechala to dôjsť až takto ďaleko?
Bojím sa že sa exekúcii nevyhnete, Kiež by som sa mýlila ... Drž sa ..
@draik
@zabka88, žiadny majetok v podstate nemáme.. Viem.co som podpisovala a ano aj som to čítala.. Riesili sme dlhy ktore.neplatil pred a po manzelstve odvody atd.. Mal.plno.exekucie a chceli.sme.sa uz posunut dalej. Vsetko sme s toho vyplatili a chceli sme zacat s čistým štítom.. No stale len klamal a kradol mi aj peniaze s penazenky, vzdy som si vsetko musela schovavat a aj detom bral s prasiatka peniaze... Je.to choréé. :-/ chcela som aby bolo vsetko v poriadku stale.som len vsetko vybavovala.. Vo vsetkom.ma len vyuzil a.ja som to.nikdy nevidela lebo stale.len klamal. Bola om aj zaslepená lebo som ho mala veomi rada. Az pred cca rokom a pol sa mi otvorili oči, a vychádzali veci na povrch. Zacala som si viac všimať a.. a je to tu ☹ psychicky ma uplne tíral, klamal, kradol, alebo pil.. Vedel sa pretvarovať a na vonok bol aj je ako medík :-/ uz som vazne bola v.koncoch no uz stoji za mnou aj cela moja rodina. Odisiel, berie z uctu.peniaze (debet) mne nenechal ani cent.. Klamal ze nemal na cestovne atd.no mal kedze vybral z uctu.. Uz to ako keby mal naplánovane,.. Je toho vela ale zbytocne to rozoberať. Na rozvod som.uz podala a to som mala urobiť už dávno. Tak budem robiť vsetko preto aby bolo dobre.. Velmi som chcela aby rodina bola spolu, no.nevyslo to..
Mozem Vas poprosit o radu ?
Ex vybral pozicky este pocas manzelstva,neplatil ich.Po rozvode sme vysporiadali BSM.
Banka sa na mna stale obracia s vyzvami.
Dnes mi poslala Slov. sporitelna Oznamenie o zacati vykonu mand.cinnosti,ktoru bude vykonavat advokat.
Co mam robit.Ja som nic nepodpisovala.Moze mi advokat siahnut na prijem,alebo peniaze na ucte?
Aky je tam postup?
Dakujem.
Dobrý deň, moze mi niekto poradiť? Po rozvode ostáva dom a uver nan manželovi...ak budem chcieť po nejakom čase si tiež zariadiť svoje vlastné bývanie kedy budem potrebovať uver dá sa nejak vypísať z úveru kde figurujem aj po rozvode ako spoludlžník ?
@nelinka777
Po súhlase banky za predpokladu, že bonita zostávajúceho dlžníka je dostatočná alebo ak si nájde nového spoludlžníka resp. ručiteľa.
Ako spoludlžníčka naďalej zostávate zaviazaná voči banke, ktorá môže vymáhať splátky aj od Vás. Dohoda s exmanželom upravuje len Vaše následné vzájomné vysporiadanie.
@draik on platiť určite bude to sa nebojím že by neplatil ale skor sa bojím že on bude mať svoj dom a ja už nikdy nič ak mi nikto úver nedá ak už budem písaná na inom 😢
dorotica Manžel narobil dlhy bral pôžičky o ktorých som nevedela a neviem kde ich mínal. Máme jednu dcérku
vôbec sa o ňu nezaujímal, keď bol doma len sa hral na počítači a je závislý nahrách.Ked nevládal splácať
tak sa priznal, chcel aby som mu podpísala pôžičku ked som odmietla, vyšlo z neho že ide k frajerke .Pred dcérou si bral veci a odnášal preč. Dva týždne sa neozval. A teraz začal mať záujem o dcéru stále jej vyvoláva
a láka ju preč. Ona nechce s ním komunikovať a ísť, lebo bola svedkom toho jak sa správal. Čo mám robiť
poradte. Mmám ju nútiť, bojím sa že sa bude súdne naťahovať a ešte viac nás deptať.Podala som o rozvod.
@nelinka777
Viacerí si mysleli...a dopadli zle. Predovšetklým však pokiaľ budete spoludlžníčkou na úverovej zmluve, tak to v výrazne zníži Vašu bonitu, pretože sa Vás bude hľadieť ako na dlžníčku.
Vie mi niekto poradiť? Práve sa rozvádzam čo sa týka BSM spíšeme dohodu u notára alebo cez právnika. Nevlastníme žiadny spoločný majetok teda okrem toho čo mal manžel pred uzavretím manželstva 3.izb.byt kde som investovala finančné prostriedky na rekonštrukciu následne byt prepísal na svoju matku a mne nezostalo nič.. vie mi niekto poradiť ako by som mala postupovať V takejto situácii??.. dokonca ma odhlásila s trvalého pobytu aj s deťmi.. máme aj nízke spoločné dlhý tak predpokladám že to pôjde na polovicu..
Dakujem za info .
ahoj aj ja by som potrebovala radu mam dlhy za manzelstva uz som davno rozvedena dlhy zostali mne a teraz planujeme sa s priatelom vziat ako postupovataby exekutori nesiahli na jeho plat

Kocky a ako to je ked majetok bol nadobudnuty za slobodna,zmluvy boli podpisane za slobodna a ten druhy o nich nevedel za manzelstva nenadobudli sme nic treba ties zrusit BSM a moze ho podat ten co ma pozastavenu zivnost a da sa z toho viniat aj ucet aby ten druhy nemal k nemu pristup majitelom uctu je len jeden ma ho za slobodna.dakujem za radu