Chcem sa vydať a partner má dlžoby
Dobry vecer maminy...chcem sa opytat
..Viete mi poradit ako je to,ked sa chcem vydat a ma jedna strana dlzoby-ci exekucie...podla novych zakonov...je to ako??Dakujem.
Len na okraj. Dlžoby PRED manželstvom sú toho, kto ich narobil, ALE od chvíle, ako ste manželia, tak je možné dlhy uhradiť aj z majetku, ktorý je v BSM. A tam patria napr. tvoje usporené peniaze na (aj stavebnom) sporení (je jedno, že ich platíš iba ty a iba z tvojho platu), exekúcia sa môže vykonať predajom vecí, majetku, ktorý ste spoločne nadobudli (a je jedno, kto ho kúpil a z koho príjmu)... proste .. opatrne.
Ja som riešila práve takéto dlhy za ex, volali aj vymáhači z nebankoviek. Ani jeden dlh nebol môj, ani o jednom som nevedela a ani s ním nesúhlasila, niektoré boli pred a niektoré počas manželstva.
Rada sa dozviem o nejakom inom riešení alebo judikatúre. Pokiaľ viem, platí - ak nie je BSM zúžené, resp. dohodnuté inak, potom sú dlhy vymáhané a priori od manžela, ktorý je dlžníkom, avšak veriteľ ich môže požadovať vyplatiť z BSM. BSM bola vymyslené podľa mňa najmä s ohľadom na to, aby žena, ktorá je s deťmi na materskej, jednej, druhej.. manžel si nájde medzitým inú - aby neostali "na ulici". Lebo aj jej starostlivosť o domácnosť je príspevkom a teda má nárok na polovicu bsm bez ohľadu na to, že napr. z materskej neprispieva na tvorbu úspor.
Áno, viem o tom, že tieto paragrafy sa zvyčajne aplikujú iba, ak ide o záväzky týkajúce sa práve týchto vecí v bezpodielovom vlastníctve.. ale naše súdnictvo nepracuje na precedensoch, čiže sa môže ale nemusí riadiť inými rozsudkami. A ťažko sa bojuje dlllhý čas na súde (aj keď ti nakoniec dajú za pravdu a dlhy nevymáhajú od manžela/lky), ak si musíš chodiť po materskú na poštu, lebo osobné účty máš bloknuté nejakým horlivým exekútorom. A nebankovky sa nebabrú, tie sa budú vyhrážať hoci babičke a telefonáty v noci a cez víkend netreba nikomu. Áno, môžte sa s nimi súdiť.. a je to znovu na dlhé lakte.
Poraďte, doplňte. Rada sa poučím a ostatní tiež. Alebo poukážte na niečo, čo to viac vysvetlí. Ďakujem.
Zákon č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník
§ 143
V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.
§ 143a
(1) Manželia môžu dohodou rozšíriť alebo zúžiť zákonom určený rozsah bezpodielového spoluvlastníctva. Obdobne sa môžu dohodnúť aj o správe spoločného majetku.
(2) Manželia sa môžu dohodnúť, že vyhradia vznik bezpodielového spoluvlastníctva ku dňu zániku manželstva.
(3) Dohoda podľa odsekov 1 a 2 vyžaduje formu notárskej zápisnice. Manželia sa môžu voči inej osobe na túto dohodu odvolať len vtedy, ak jej je táto dohoda známa.
§ 147
(1) Pohľadávka veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla za trvania manželstva, môže byť pri výkone rozhodnutia uspokojená i z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.
(2) To neplatí, ak ide o pohľadávku veriteľa jedného z manželov, ktorí sa dohodli podľa ustanovení § 143a, pokiaľ táto pohľadávka vznikla pri používaní majetku, ktorý nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.
@duun
Keď už ste skopírovali zákon, tak ste mohli aj opraviť prvú vetu svojho predchádzajúceho príspevku. Dlhy spred manželstva totiž nie je možné vymáhať z majetku v BSM.
Ak by aj vznikol jednému z manželov dlh za trvania manželstva, nie je možné ho uspokojiť zrážkami zo mzdy alebo z peňazí na bankovom účte druhého manžela, pretože mzda ani peniaze na účte nie sú majetkom, ale pohľadávkou.
"Dlžoby PRED manželstvom sú toho, kto ich narobil..." = Dlhy spred manželstva totiž nie je možné vymáhať z majetku v BSM. Povedala som to isté, či?
Niektoré manželstvá majú spoločný, jeden účet. Všetko je to všeobecne povedané na všeobecnú otázku, skôr ako rada, aby bola opatrná. Kto má, či robí dlhy, môže mať problémy aj neskôr.
(A netuším, ako sa dajú opraviť predošlé príspevky po dlhšej dobe, ide to vôbec?)

@sardinka336 to je pravda ze som stastna ale nie preto ze sa netlacim v garsoniere ale preto ze mam uzasneho manzela😊