icon

Je možné zrušiť bezpodielové spoluvlastníctvo manželov?

7. nov 2024

Ahoj nájde sa tu niekto kto BSM zrušil počas manželstva sudnou cestou? Je to reálne možné? Manzel živnostník a ja sa chystám tiež otvoriť zivnost...
Chcem sa poradiť či sa to dá, ci je to dlhý a náročný proces a proste spartat sa niekoho kto to ma reálnu skusenost

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
7. nov 2024

A ešte keby sa náhodou mne alebo jemu niečo stane tak keď máme zrušené BSM tak po sebe ani nededime ?

zojazoja
7. nov 2024

@autor vieš čo toto ti neviem povedať, že či vadí alebo nevadi keď ma živnosť 7 rokov. Ti moji kamoši co viem, tak on tiež mal firmu už dlhšie. Nemal teda v žiadnom prípade novo založenú živnosť. No a dĺžka súdu...tak vieš, v jednom meste môže ten súd trvať inak ako v druhom meste. To záleží od viacerých faktorov.

zojazoja
7. nov 2024

Dedíte normalne po sebe. Ty dedis jeho majetok ktorý mal v čase úmrtia.

autor
7. nov 2024

@zojazoja ďakujem už asi X krát ale velmi si pomohla ... my sme z malého mesta kúsok od TN takže podľa mňa to nebude na dlho. Asi čím väčšie mesto tým to dlhšie trva

gaborka28
7. nov 2024

Vobec neviem. Mne sa čosi marí, že to bol štandardný postup - po rozhodnutí súdu o rozdelení bsm sme mali nejaky termin, dokedy sme mali spísať dohodu o rozdelení majetku. To bolo rýchlo a riešili sme to už iba s pravnikom. Práveže na to rozhodnutie sme cakali toľko, ale bolo to v r 2020, kedy začali akurát rôzne obmedzenia kvôli pandemii. Po tom rozhodnutí bola ta dohoda vlastne už len formalita.

autor
7. nov 2024

@gaborka28 dakujem a keď my nemáme spoločný majetok nadobudnutý co budeme spisovat. chceme len zrušiť Bsm

gaborka28
7. nov 2024

A nie, ani u nás neskúmali dĺžku podnikania partnera. Práve nám pomohol právnik spísať tie veci tak, aby to bolo ok. A malo by to byt tak, že ak jeden z manzelov zomrie a nespisal závet, dedi aj manzel/manzelka - napriek zrušenemu bsm. Ale nie som právnik ani sa v tom už neorientujem, len pred par rokmi som k tomu citala veci, keď sme to riešili, tak si matne spominam.

A čo sa týka tej dohody - ani my sme nic spolu nevlastnili (akože nehnuteľnosti atd), ale, ak sa nemylim, sud zrusi bsm (to je prvý krok). Ale potom je potrebne do urcenej lehoty uzavriet mimosudnu dohodu o vysporiadaní bsm, kde to proste všetko hodíte na papier - ze ste nic spolu nevlastnili a teda nedelite nic alebo čo i len ak ste spolu kupili televízor alebo nábytok (to asi spolu máte), komu to spada. Napr my sme tam dávali aj tu moju pozicku, ale ja som ju brala za manzelstva. Pisem to naozaj veľmi laicky a právnik sa možno chytí za hlavu, keď to bude citat 😅 ale vtedy nám ten nás povedal, že je to potrebne aj v prípade, že nemáme spolu nic, resp mame len hnuteľný majetok ako televízor a pod. A nerozvadzali sme sa, ostávali sme manželia naďalej.

1sally12
8. nov 2024

Pracujem na súde, kazdú chvíľu máme takúto žiadosť o zrušenie BSM zs trvania manželstva, keď si manžel/manželka otvorí živnosť. Cca do mesiaca- dvoch máte termín, ide o verejné vyhlásenie rozsudku, vás ako účastníkov ani predvolávať nebudú.

autor
8. nov 2024

@1sally12 ďakujem pekne za odozvu.. a zrušené bsm platí dňom súdu alebo čakať na rozhodnutie to chodí poštou keď tam prísť nemusíme?

zojazoja
8. nov 2024

Ak máte aktivovanu elektron.schranku tak to príde tam.

1sally12
8. nov 2024

Ako píše @zojazoja príde buď do el.schránky alebo poštou a zaniká dňom právoplatnosti rozsudku.

autor
8. nov 2024

@zojazoj
@1sally12 ďakujem baby .. a čítam na internete niekde píšu ze poplatok za zrušenie je 165 € a niekde 250€ kolok

zojazoja
8. nov 2024

Daj odkazy na tie stránky kde to čítaš.

autor
8. nov 2024
1sally12
8. nov 2024

Pozrela som do našich spisov a platili sa rôzne poplatky, niekde 66, niekde 33, v jednom dokonca až 200. Neviem od čoho to závisí, nemám právnicke vzdelanie, poplatky vyrubuje VSÚ.

autor
8. nov 2024

@1sally12 tak to je naozaj zvláštne.. musí to byť nejako ohraničené nie ze mi nadelia 1000 euro 🤪

zojazoja
8. nov 2024

https://www.judrsabik.sk/sudny-poplatok-pri-vyp... 66 eur je poplatok, potom este sud urcil trovy konania odporcovi cca 150 eur...ktore mal zaplatit manzelke. oni toto riesili ale minuly rok..nejak koncom roka...

zojazoja
8. nov 2024

v aprili sa ale zvysovali tie poplatky vsetky..na uradoch, na sudoch.....ze? dobre si pamatam? 🙂

autor
8. nov 2024

@zojazoja nejak tomu nechápem 66€ zaplatím ako kolok a prečo mi musí dať manžel cca 150 euro? Som zmätená lebo všade čítam toto

autor
8. nov 2024
zojazoja
8. nov 2024

ja neviem kolko tebe da manzel...ale pisem stale o tej kamoske mojej...som sa jej to pytala..a im prislo este potom po rozsudku, ze 150 eur jej musel vyplatit sudne trovy konania. ked pride domov z prace, ze mi to moze pozriet ako presne to tam bolo pisane od súdu. samozrejme ze jej nic nevyplatil. ved ziju spolu doma ako manzelia. ona to nechcela vyplatit 🙂 ale mal on ako manzel povinnost to spravit..nariadenie súdu.....mozem sa jej na to spytat ci by mi to cele neposlala ako to tam mali pisane....ale neslubujem, ze dnes.

mamatroch
8. nov 2024

Riesili sme to cca. 15 r. dozadu, uedna ziadost na sud, prilozis sobasny list a potvrdenue o tom, ze ma zivnost. Dovod: nechces riskovat, ze prides o majetok, ked sa mu nebude darit v podnikani.
My sme sa tak s manzelom dohodli este pred sobasom, ziadost sme podavali kratko po sobasi, ked sme este deti ani majetok nemali. Ako by to bolo neskor, neviem. Bolo to jedno pojednavanie, tym, ze sme to tak chceli obaja, nebol dovod to natahovat.

autor
8. nov 2024

@zojazoja ďakujem veľmi pekne 🤗

@mamatroch aj my sme relatívne krátko po svadbe cca 4 mesiace ani majetok ani deti sme spolu nenadobudli .. a koľko tak vás proces ?

zojazoja
8. nov 2024

@autor...no, kedze to ma ulozene a odfotene v mobile....mam to pre teba uz teraz (P.S. diky za taku dobru kamku čo ja mam 🙂 v Rozsudku zo sudu jej prislo toto: Podľa § 255 ods. 1 CSP, súd prizná strane náhradu trov konania podľa pomeru jej úspechu vo veci. V predmetnej veci mala plný úspech žalobkyňa, preto jej súd priznal nárok na náhradu trov konania v rozsahu 100 %, o ktorých výške bude rozhodnuté samostatným uznesením po právoplatnosti tohto rozsudku (§ 262 ods. 2 CSP).

autor
8. nov 2024

@zojazoja takže 66 euro kolok a potom samostatné uznesenie po právoplatnosti príde ze koľko mi ma manžel zaplatiť .. ale budú oni skúmať ci mi tie trovy zaplatil?

zojazoja
8. nov 2024

nie, nebudu 🙂 to je uz medzi vami. nemaju to ako skumat. keby ti nezaplatil a ty na tom trvas, aby ti zaplatil...tak ty to mozes napadnut, ze ti nezaplatil.

zojazoja
8. nov 2024

takze prisla dalsia fotka od nej. je tam toto: Uznesenie:..ze sud rozhodol: Výška náhrady trov konania žalobkyne je 165,50 eur. ..... bol
žalobkyni voči žalovanému priznaný nárok na náhradu trov konania v rozsahu 100 %. Podľa § 251 CSP trovy konania sú všetky preukázané, odôvodnené a účelne
vynaložené výdavky, ktoré vzniknú v konaní v súvislosti s uplatňovaním alebo bránením práva.. Žalobkyňa v konaní podľa obsahu spisu vynaložila náklady na zaplatenie súdneho
poplatku z podanej žaloby vo výške 165 eur. Žiadne iné preukázané výdavky žalobkyňou v
konaní, ktorých existencia a výška by bola zo spisu v čase rozhodovania o výške trov zrejmá a
jednoznačne zistiteľná, neboli zistené.
5. Na základe uvedeného, výška účelne vynaložených trov konania žalobkyne
predstavuje sumu 165,50 eur.
6. Lehota na plnenie je tri dni a plynie od právoplatnosti tohto uznesenia (§ 232 ods. 3

zojazoja
8. nov 2024

este ma napadlo...ze oni si tym padom isto nedali do tej ziadosti o zruseni BSM nejaku vetu, ze zalobkyna sa vzdava trov konania. mozno keby tam mali tuto vetu, tak by sud nevytycil zalobcovi, ze musi zalobkyny zaplatit tie trovy konania.

1sally12
8. nov 2024

@zojazoja áno