Obmedzenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov

mamulka211
1. dec 2014

Citala som pred chvilkou temu o strachu rodicov pred exekuciou kvoli dcere a napadlo ma , co v pripade, ak clovek uzavrie nove manzelstvo do ktoreho si prinesie nejake vybavenie domacnosti, ktore nadobudol este s prvym partnerom, nema to podchytene pravne, lebo k vysporiadaniu BSM po skonceni manzelstva sudne nedoslo. Co v pripade, ak novy partner ma exekucie a exekutor automaticky pojde po majetku a zariadeni bytu spolocneho, ako sa da , trebars u notara spisat nejake obmedzenie BSM na prave tieto veci z predosleho manzelstva, aby si na nich novy partner a ani exekutor nemohli narokovat. Da sa to spravit len ped uzavretim noveho manzelstva, alebo aj pocas jeho trvania?

vika35
1. dec 2014

BSM sa da aj zuzit a teda niektore veci vynat z BSM ale tusim na to treba suhlas oboch

mamulka211
autor
1. dec 2014

viem, ze oboch, ale da sa to aj spatne, trebars na uz zakupeny televizor, alebo mobil, pocitac a podobne?

mirkaelias
1. dec 2014

ano da sa to a presne na com sa dohodnes s manzelom

samasebou
2. dec 2014

@mamulka211 veci nadobudnute pred uzavretim manzelstva ale nespadaju do bsm..

klincek
2. dec 2014

@mamulka211 BSM nemusi byt nevyhnutne vysporiadane sudom - da sa aj dohodou alebo sa vysporiada "samo" zo zakona. vsetky moznosti su rovnocenne.
ak si do noveho manzelstva prinesies majetok, nepatri do (noveho) BSM, je tvojim vylucnym vlastnictvom a aj nim zostane. takze teraz nic spisovat nepotrebujes. ak by si chcela aj v novom manzelstve nadobudat majetok len do svojho vlastnictva (v tom pripade to ale musi platit pre oboch manzelov), da sa to vybavit u notara. no a v pripade, ak jeden z manzelov podnika, je to este jednoduchsie, staci si podat navrh na sud na zrusenie BSM (navrh podava ten, kto nepodnika, a ak podnikate obaja, moze ho podat ktorykolvek z manzelov).

kaktusik007
2. dec 2014

@mamulka211 no ak ma exekuovany partner trvaly pobyt s tebou, tak je sice pekne co ti pise
@klincek ze veci v tvojom vylucnom vlastnictve exekuovane byt nemozu, avsak ak uz dojde k zabavovaniu hnutelnych veci, dokazne bremeno, ze sa jedna VYLUCNE o tvoj majetok a nepatri do BSM je na tvojej strane - vyrazne by spisana dohoda s byvalym partnerom, ze co je vylucne tvoje, napomohla.

mamulka211
autor
3. dec 2014

@kaktusik007 katusik v tom mas pravdu, je na partnerovi dokazat, ze exekuovane veci su jeho vlastnictvom

kaktusik007
3. dec 2014

@mamulka211 nie. je na TEBE dokazat, ze exekuovane veci exekuovanej osobe NEPATRIA a su v tvojom vylucnom vlastnictve

mamulka211
autor
3. dec 2014

@kaktusik007 asi som to zle napisala, ale tak som to myslela, ako si ty napisala 🙂

mamulka211
autor
3. dec 2014

@kaktusik007 ze je mojou povinnostou to dokazat ja som to myslela nie na seba konkretne, tak som napisala, ze je to na dvoch partneroch :D