icon

Je prírastok ďalšieho dieťaťa dôvodom na zníženie výživného?

adam122
20. júl 2016

Ahoj, coskoro sa mi narodí ďalšie babo. Na to z predchadzajuceho vzťahu platím dosť vysoké výživné. Je prirastok dalsieho dietata dovod na znizenie vyzivného. Od posledného rozhodnutia zarabam zhruba o 200e menej ako predtym a tiez som sa ozenil a prideme tiez o manzelkyn prijem lebo pojde na matersku. Dakujem za odpovede. A poprosim aby ste sa zdrzali moralizovania, najlepsie keby mi odpovedal niekto kto ma aj vlastnú skusenost. Dakujem

simca06022011
21. júl 2016

@puklica13 nie nezapocitava, ani muzove sa tam nezapocitavaju. Cislo len naklady na dieta a s dietatom spojene, strava, potreby, zaujmy, lieky... len niektore zeny (PREPACTE MI) si z dietata urobia dojnu kravu s prepacenim a ziju z penazi dietatu urcenymi. My sme to mali vyriesene spravodlivo.. mama dostavala vyzivne v normalnej vyske, nic horibilne (skro nizke ked teraz pozeram na diskusie :D) ale ked bolo nieco treba tak otec prispel na konkretnu vec, kupil, zariadil, vybavil.

simca06022011
21. júl 2016

@jajka257 PRESNE!!! je to malo pre mamicku co si z toho zbehne na welnesy so synom cez vikendy, na nechty a kozmetiku :D ale nie na na normalnu prevadzku dietata. JA minam, ale moje dieta ma tolko nestoji a to skutocne ma vsetko co jej treba a aj navyse...

maminuska
21. júl 2016

Keď sa narodí rozvedenej matke dieťa s novým partnerom a z predchádzajúceho má dieťa , má právo na zvýšenie výživného na prvé dieťa ? Len opačne položená otázka.

simca06022011
21. júl 2016

@maminuska to je trochu odveci ;) ak sa zvysia naklady na prve dieta isto :D Ale vyzivne sa urcuje aj podla momentalnej situacie, napr. znizil sa mu plat. Zvysili sa mu naklady, ma uz zavazky -ano. Podla neho sa znizili naklady na prve dieta - moze byt/nemusi. Uvidi na sude, je to to najmenej.. vydokladovat naklady a dohodnut sa na sume primeranej k danej situacii... nevieme o tom nic aby sme ho odcudzovali a podla mna plati dost. Aj keby to bolo o 100EUR dietatu to neuskodi a jemu pomoze vyrazne.

maminuska
21. júl 2016

@simca06022011 to nie je od veci . Matke sa znížila životná úroveň, odchádza z práce a má novu vyživovaciu povinnosť. je to zmena pomerov.

simca06022011
21. júl 2016

@maminuska ale nie voci prvemu dietatu, ma partnera ktory sa o nu ma pocas MD a RD postarat a detto na druhe dieta ma vyzivovaciu povinnost druhy otec. Naklady na to dieta sa nezmenili nijak. Nemylme si pojmy, vyzivovacia povinnost nie je voci matke ale voci dietatu. Rovnako ako tu netvrdim, ze prve dieta nema dostat co potrebuje, ale ak to otcovi nevychadza (uznajme, znizil sa mu prijem, dietatu dava POLOVICU, a dost vysoku sumu) moze poziadat o prehodnotenie. AK sud uzna ze nema pravo, nebude mat... a nechaju to tak, mozno prve dieta naozaj tolko penazi potrebuje. Mozno ich potrebuje iba matka. Vezmi si priklad, ja sa rozdiem s partnerom a poviem ze chcemmat jeho zivotnu uroven s dcerou tak nech mi posiela polku mescneho prijmu.. dajme tomu 3000EUR, bude to ok? Fer? Moje dieta tolko penazi nikdy neminie na seba :D Viditelne by islo o to len aby ja som si uhradila svoje vydavky. Ale mozno vydokladujem ze mam doma tenistku co tolko penazi minie/precestuje a bude to proste tak :D

maminuska
21. júl 2016

@simca06022011 ale kto hovorí o nej, ja hovorím o prvom dieťati . Voči novonarodenému dieťatu má aj matka vyživovaciu povinnosť , teda má viac závazkov a nemôže tolko prispievať prvému dieťatu , dochádza u nej k zmene pomerov ...dochádza . Prvé dieťa má rovnaké náklady a tie sa predsa nemenia narodením iného dieťata, či už otcovi alebo matke.
Ak otec žiada o zníženie výživného , lebo má novu vyživovaciu povinnosť a dieťaťu sa nemenia náklady a matka teda preberá časť tých nákladov na seba. No a rovnako by to malo byť opačne. Je to moja osobná skúsenosť a bol to jeden z dôvodov prečo u mňa k zvýšeniu výživného prišlo .

simca06022011
21. júl 2016

@maminuska ale ved to je v poriadku, ale ak zakladatel mysli ze vyzivne nie je v primeranej sume kedykolvek moze poziadat o zmenu... ma na to pravo. Nemoze on zut suche rozky (ked to tak mam povedat) a svoj plat posielat ex.

maminuska
21. júl 2016

@simca06022011 ved o tom nikto nehovorí , len prípadov kedy matka podáva o zvýšenie výživného na prvé dieta narodením svojho druhého je minimum , lebo väčšia argumentov je ....čo ten otec s tým má ?
Je to len recipročný pohľad.

bratislavcankanm
21. júl 2016

@adam122 ak si uviedol spravne plat aj vyzivne, cize 900 a 400 Eur, tak ista sanca na znizenie podla mna je ... na porovnanie, moj syn dostava 180Eur vyzivne, pri plate exmanzela takmer dvojnasobnom, prvak je na ZS.

Ale - zalezi, ake mate naklady na prve dieta. Ak napriklad chodi do sukromnej skolky, tak moze byt to znizenie problematicke (pokial viem, naklady v BA sa pohybuju od 400 Eur vyssie).

Necitala som vsetky prispevky, len prvu stranu... vsimla som si, ze sa ti nepacil prispevok od @lesanka845, ktora ti navrhuje zvysenie prijmu. Toto je dobra rada, naozaj, ono totiz aj sudcovia casto zastavaju nazor, ze ked na to muz nema, nemal si zaobstarat dalsie dieta a vyzivne neznizia (ak je jeho vyska taka, ze zodpoveda potrebam dietata, co by napriklad v pripade sukromnej skolky aj zodpovedalo, tych 400 Eur).

adam122
autor
21. júl 2016

@bratislavcankanm za skolku plati 25 e za stravu to je cele, je to obycajna skolka ma 5 r mesacny pusal uz neplati, predtym platila 12e

bratislavcankanm
21. júl 2016

@adam122 a ako teda sud dospel k 400 Euram ? Ci exmanzelka tolko navrhla a ty si povedal ok ? Alebo vtedy dieta malo z nejakeho dovodu vyssie naklady, v case sudu ?

Lebo co ja poznam rozsudky o vyzivnom, tak 400 je dost, nadpriemer pri 1000 eurovom plate, tolko sudy vacsinou davaju na dve deti dokopy - za standartnych okolnosti, cize zena nie je dlhodobo praceneschopna, ani na MD/RD, dieta zdrave, bez specialnych nakladov na opateru a kruzky.

adam122
autor
21. júl 2016

@bratislavcankanm to sa spytaj sudkyni, nie nesuhlasil som s tym ale nemal som inu rodinu nemal som ziadnu hypoteku, nemal som novu manzelku, nemal som byt, nemal som nic len to dieta, teraz mam novu rodinu a budem mat babo. Myslim ze moja situacia sa velmi zmenila oproti prvemu rozhodnutiu

puklica13
21. júl 2016

@simca06022011 takze dajme tomu ak matka byva v prenajme, alebo ma hypo aby mala kde s dietatom byvat to to vsetko taha zo svojho platu a este sa rovnym financnym dielom ma podielat na dietati?

simca06022011
21. júl 2016

@puklica13 ano, prihliada sa aj na jej prijem, ci vobec moze.. ale ked sm to riesila tak mi to bolo prezentovane takto. Ak sa nepaci, je moznost striedavej starostlivosti alebo otec sa tiez moze postarat... niekedy aj toto funguje ak sa otec nechce o dieta starat (neviem, som pocula) a handrkuju sa o peniaze. Inak by sa muselo prihliadat aj na hypo a byvanie otca... kazdy musi niekde byvat.

puklica13
21. júl 2016

@simca06022011 ale prioritne je dieta a jeho potreby...lebo to si na seba nezarobi

jajka257
21. júl 2016

@vejula ty to mas tak. Este raz nie je novorodenec ako novorodenec. A ked zena nema mlieko, co mu ma dat? Hadam len nie korky zuzlat....a to, ze tebe netreba drogeriu, neznamena, ze aj ine su zeny prirody. Nasej sme museli kupovat drahe kremy, bola prenasana a zvliekala sa nam z koze ako hadik, museli sme natierat ako besni. A ty malemu nepries? A ani nic ine s drogeriou? Pozri, prave som ratala vydavky na nasu, skd, obedy, kruzok cca 50€ mesacne, jedlo a drogeria 100 mesacne, oblecenie cca 100. A ten zvysok minie mamicka kde?

jajka257
21. júl 2016

@puklica13 ale 400 je vela, nepoviem, keby otec zarabal aspon 1400, ale takto? To nove babo sa ma ist past? Ono nema narok na nejaky standard? Ono nema pravo na nieco nove ci pekne? Pokial viem, pravo prvorodeneho bolo davno zrusene.

adam122
autor
21. júl 2016

@jajka257 Ako reci typu ze som si dalsie dieta nemal robit, su hlupe , k tomu sa ani nejdem vyjadrovat lebo hajit to ze som si to mal vypocitat ci si ho dovolit mozem su tiez blbost! Ja si ho dovolit mozem, by ma zaujimalo kto na vychodnom slovensku zaraba v cistom 900e mesacne? Myslim ze na nas kraj je to nadpriemerny plat ,tak tvrdit mi tu ze som neschopny je naozaj smiesne! Som zvedavy keby som ziadal o to aby bolo dieta vychovane nami ci by mi aj ona dala 400e na nho. A garantujem vam ze keby som ho vychovaval ja s manzelkou tak ho z tych penazi vychovam! A to ci som si dieta mal alebo nemal robit to uz je zbytocne riesit to dietatko sa narodi a bude medzi nami zit a toez ma potreby, albo jedno bude dostavat 400e a mi traja aj s manzelkou a babom mame pokapat od hladu? Som zvedavy ako sa potom stat postara a tu kozu , jej daju 160e sirotske a hotovo! Tak tu laskavo nevypisujte kraviny typu ze som si nemal robit dalsie decko, ne mal som uz do konca zivota len platit na to ,ktroe ani nemozem vychovavat a byt len dojna krava ,no nie, to by sa vam bezrozumovym maimcka pacilo ...

bratislavcankanm
21. júl 2016

@jajka257 da sa minut 🙂...vyzivne by malo pokryt aj naklady na byvanie dietata - ak exmanzelka zije sama len s dietatom, tak 1/4 nakladov by mal akoze platit exmanzel, ak uz ma partnera tak neviem, mozno 1/6. V mojom pripade to bola 1/4, cize suma 40Eur. Dalej zdravotne naklady - ja som sice mama, velice spokojna, ze mam zdrave dieta, ale aj tak som tento rok nechala u lekarov a v lekarnach vyse 300 Eur (vyse 200 zubar, potom ortoped, logoped, kozna), cize cca 30 Eur na mesiac. Vsetko boli oficialne platby, ziadne take ze do vrecka lekarovi, to neuznavam. Takisto vylety, dovolenky sa vraj zohladnuju. Ja napriklad dovolenku neratam, pretoze aj ex ho na dovolenku berie.... ale je pravda, ze ja mam naklady vyssie, kedze cestujem s malym sama a teda nemam narok na ziadne detske zlavy (exmanzel cestuje s milenkou, vlastne teraz uz je to oficialna partnerka, jej dietatom, takze maly cestuje s nim v podstate zadarmo ako 2. mladsie, dieta).

Inak u mna platilo, ze cim starsie dieta, tym vyssie naklady... na novonarodene urcite menej ako na skolkara a skolaka... s malou vynimkou, kedy navstevoval sukromne jasle... my sme vela babatkovskych veci dostali, az privela...neskor nastastie sa dedkovci uz pytali, co treba, co maju kupit...

Ale 400 je fakt dost, stale mam pocit, ze za tym muselo nieco byt, mozno exmanzelka na invalidnom, alebo musi zit s malym v prenajme, alebo nieco ine...

petra3312
21. júl 2016

@adam122 pozri, ak je Tvoj zarobok a vyzivne take, ako si napisal, tak si navrh na znizenie podaj, myslim, ze mas dost realnu sancu na uspech, aj ked to vzdy zavisi od vsetkych okolnosti a konkretneho sudcu. Byt Tebou ale neziadam o prilis radikalne znizenie, ze by to proti Tebe sudcu len popudilo.

radkamikic
21. júl 2016

Obaja rodicia sa podielaju na uhrade nakladov dietata takze sud bude pti konani urcite preverovat i prijem druheho rodica...ten sa rovnako mohol za 2 roky zmenit....tak ako sa da vyzivne zvysit da sa aj znizit.

jajka257
21. júl 2016

@bratislavcankanm ved ano, ale ked si zoberies, dva mesiace v roku to v skole neplatis. A ano, zubar je celkom zaujimava polozka. Dobre dajme tomu, ze to vyjde tych 300 na mesiac, ale aj matka sa musi podielat na vychove. Mala som kolegu, zena si nasla ineho, malu 4 deti. Sud mu dal platit vyzivne dokipy 480€ na deti, vyplata ucitela bola 600. Neostalo mu nic. Potom podal navrh na znizenie, a znizili o polovicu, lebo jeho ex sa nenamahala ani pracu si najst, zila z vyzivneho a pridavkoch. A to jej aj byt nechal. No niekedy mi je luto takychto muzov. On si uz nema sancu zalozit rodinu a dokonca zivota bude zit u rodicoch. Lebo aj keby lepsiu pracu nasiel, ta zena hned natrci ruku....

bratislavcankanm
21. júl 2016

@jajka257 ved ano, 400 eur nie je vela, ale ak sa rata s tym, ze aj zena by teda mala prispievat takisto, tak 400 krat 2=800 Eur uz je fakt suma, za ktoru by si dieta(bezne, zdrave) uzivalo nadstandardny zivot. Mne za prvy polrok vychadza priemerne suma 470 Eur (z toho skola s kruzkom a lekciami anglickeho jazyka cca 140 Eur mesacne, ostatne bezne naklady, vratane uz spominanej 1/4 nakladov na byvanie).

Cez prazdniny moc neusetrime 🙂... neplatim skolne, ale dieta musim niekam dat, sam doma byt nemoze, 7rocny... tyzden v dennom tabore stoji cca tolko, co mesacne skolne (len o trochu menej). Nastastie, mame babku, takze tabor staci na jeden tyzden v juli a jeden tyzden v auguste, ostatne nejako vykryjeme.

Ja mam napriklad vyhodu, ze mozem aspon ciastocne pracovat z domu, ked je maly chory... ale vela zien tolko stastia nema (tazko moze napr. predavacka robit z domu)... aj v tomto je matka znevyhodnena, lebo vtedy nema plat a OCR nic moc... si predstav, ze je len kazdy dryhy mesiac dieta tyzden chore a musis na OCR.. a to nehovorim o kiahnach alebo sarlachovej angine (to boli 3 tyzdnove OCR)

Ved skusit podat navrh na znizenie moze... mozno bola ex predtym na RD a preto bolo vyzivne take vysoke

jajka257
21. júl 2016

@bratislavcankanm ano, to su vsetko veci, ktore treba zohladnit. Ja som ucitelka, takze prazdniny mam vykryte. Co sa tyka skoly, kruzok jeden zadarmo, na poukaz, druhy ma stal 10€ na rok, chodila na tenis a anglictinu. Samozrejme vylety, kurz plavania, exkurzie a ine srandy tiez stoja peniaze. Ale je fakt, ze v prepicte 800 € na mesiac pre dieta je vela. Ked teba stoji tych 470, tak predpokladam, ze byvaly ti plati tak okolo 250€. To by aj slo.

bratislavcankanm
21. júl 2016

@jajka257 nie, plati 180Eur 🙂. ..A este dostavam cca 20 Eur z UPSVaR...

Nemala som sil sa s nim na sude hadat... bola som na dne z toho, ze odchadza za nejakou kxxxou, brala som aj nejake lieky (aj tie by mi mal ex platit, kedze som to musela brat kvoli nemu 🙂...) A aj sudkyna bola neprijemna, asi ju zarazil moj prijem, ja zarabam celkom dobre, dokonca o nieco viac ako moj ex a pravdepodobne viac ako pani sudkyna, zrejme navyknuta, ze je to naopak, ze zena zaraba menej ako jej exmanzel.

Som s tym zatial zmierena, beriem to tak, ze ked zarabam viac o povedzme 20%, tak mozem aj prispievat o 20% viac na syna.

vejula
21. júl 2016

@jajka257 ja som sa nevyjadrovala o tom, že či ma otecko platiť 400 Eur výživne, však ak sa mu to zdá vela nech poda žiadosť o zniženie, možno mu to odklepnu. Ja som len reagovala na to, akých naročných mate novorodencov.. otázka je či to ozaj potrebuju. To že zakladatel automaticky počíta s tým, že jeho žena bude krmiť umelým je zvláštne.
A tvrdím, že dieťa je vekom nakladnejšie na financie, a nehovorím to len ja, ale je to tak proste všeobecne (samozrejme hhovorím o zdravom dieťati !),. Pokial samozrejme mamička novorodencovi nekupuje monitor dychu do každej izby a podobné nezmysly najnovšie vydobytky modernej doby a nerobí si z neho modny doplnok.

jajka257
21. júl 2016

@vejula co je zle na monitore dychu? My sme ho mali, a neviem ako to myslis, ze vydobytky modernej doby, ano aj take sme mali, hojdacie kreslielko, ohrievacky mlieka, sterilizator, autosedacku kvalitnu a novu, nuz a co? Ak to malo jeho prve dieta, preco by to nemohlo mat aj druhe dieta? Ci v spolocnosti sa uznava narok len prveho na luxus? Modny diplnok. No ak mas prve dietatko a vies, ze je aj posledne, tak sa pri nom neobmedzujes a chces, aby bolo peknucko oblecene, malo hracky, atd. Ja zas nechapem, ako moze matka brat dieta ako nejaku vec dopoctu, oblecko len obnosene, z druhej ruky, nekupi nic nove....nuz som cudna.

vejula
21. júl 2016

@jajka257 tak no vidíš ano, pre mna su toto všetko nepotrebné veci (okrem tej autosedačky) a nemala som ich ani pri prvom ani pri druhom ani pri tretom a neplanujem ani pri dalšom. Kdežto raz ked už ide dieťa do školy tie výdavky su tam a neurobíš s týmnič... PRe mna je to čo popisuješ rozmar nie potreba. Nehovorím, že ked máš na to tak si to nemôžeš zakupiť, každopádne dieťa nič z toho podla mna nepotrebuje.

kristiii
21. júl 2016

@adam122 ahoj, vlastnú skúsenosť nemám ale akože ženské čo ste popísali fakt nechápem...to mi chcete niektorá tvrdiť že 400 eur na škôlkara nie je vysoké výživné? veď toľko zarobí bežný človek na Slovensku. a to by mali byť len polovičné náklady na dieťa. ja nie som z tých čo sa zastáva oteckov ktorí svoje deti nevychovávajú, lebo často si neuvedomujú aké ďalšie nevýhody okrem priamych fin. nákladov musí žena ktorá sa stará o dieťa znášať, sama som rozvedená, sama so synom ale v živote by ma nenapadlo žiadať od bývalého z 900-eurového príjmu také výživné..no budiš-prešlo ale v každom prípade adam tvoje pomery sa zmenili, určite by som žiadosť o zníženie výživného minimálne skúsila