icon

Je prírastok ďalšieho dieťaťa dôvodom na zníženie výživného?

adam122
20. júl 2016

Ahoj, coskoro sa mi narodí ďalšie babo. Na to z predchadzajuceho vzťahu platím dosť vysoké výživné. Je prirastok dalsieho dietata dovod na znizenie vyzivného. Od posledného rozhodnutia zarabam zhruba o 200e menej ako predtym a tiez som sa ozenil a prideme tiez o manzelkyn prijem lebo pojde na matersku. Dakujem za odpovede. A poprosim aby ste sa zdrzali moralizovania, najlepsie keby mi odpovedal niekto kto ma aj vlastnú skusenost. Dakujem

sissy27
20. júl 2016

@sakurra aký máš problém? 🙂 áno, novorodenec potrebuje prioritne plienky a stravu... to, či má kočík za 300 alebo za 2000€ mu je úplne jedno... rovnako dobre sa vyspí v postieľke z druhej ruky alebo z ikea za 60€ ako v novučičkej exkluzívnej z dubového masívu zo špeciálnej kolekcie za 800€... detské oblečenie sa tiež dá rovnako dobre poriešiť u Diora ako na bazáre alebo v tescu... prebaľovací pult nie je nutnosť, prebaliť dieťa vieš rovnako dobre na posteli alebo na pračke, kdekoľvek... a tak by sa dalo pokračovať dlho 🙂 to, že mamička si zmyslí najnovší model najdrahšieho kočíku a ešte aj limitku, nie sú náklady na novorodenca, to sú náklady na mamičku 🙂
a áno, je to neuveriteľné, ale som matka 😀 ale vážne netrpím žiadnymi komplexami ani ničím podobným... pri novorodencovi je veľa materiálnych vecí jednou z možností, pri starších deťoch je to naozaj už inak 🙂 ak si myslíš, že výbavička pre novorodenca je finančne náročná záležitosť, tak sa máš na čo tešiť, až prídu na rad kvalitné zimné topánky, vrcholový šport, okuliare, zubný strojček, knihy do školy a podobné atrakcie 🙂 a potom možno pochopíš... alebo aj nie 😅

liaka
20. júl 2016

@adam122 Ze 300€ na plienky a mlieko. Ja som mala cez cca 230€ a zivila som sama dve deti. Plienky ma vysli na cca 30€ a mlieko keby aj 100€...Nejaka kozmetika, lekar a podobne- do prispevku sa da zmestit.

adam122
autor
20. júl 2016

@liaka no vidis to tak ti gratulujem, ty si sa zmestila ,my ani nahodou :*

shilou
20. júl 2016

@adam122 otázne je ci tých 900e je tvoj ročný priemer,kde sa započítavajú prémie,dovolenka,nadcasy a iné alebo je to mesačný plat...Skús požiadať o zníženie,tvoja ex žena zase môže keď dieťa nastupy do školy požiadať o zvýšenie---nepamätám kedy ale v súdnej sieni bol podobný prípad...a jemu síce znížili ale potom po nástupe do školy zvysili--dieta chodilo na krúžky a neviem ci vies--zo zákona 1krúžok preplacaju a platis len časť,,ale druhý krúžok hradis v plnej sume...vieš skúsiť môžeš,len aby ti nakoniec nevypocitali oveľa viac

simca06022011
20. júl 2016

@shilou hej ale kruxok nestoji 100eur ;) u nasje to teda par eurova zalezitosttieto kruzky ;)

shilou
20. júl 2016

@simca06022011 ako kde a aký krúžok,neviem na čo malého zapíše,ani v akom meste žije

sakurra
20. júl 2016

@sissy27 teba mám za problém a tvoje primitívne reakcie ! To ake hluposti si napísala na novorodenca -čo ako drahe a lacne sa dá kupiť, plati aj na predškoláka, či školáka.. lebo ak nakupujem z druhej ruky výbavu pre novorodenca, tak si asi nemôžem dovoliť kupovať staršiemu dieťaťu veci od "diora" ! A predstav si mám 3 deti a máme úplnu rodinu a novorodenecké obdobie nás vždy stálo najviac !Ty máš nejaký vnutorný problem alebo komplex,preto máš reakcie takéhoto typu..je mi to ľúto.
@adam122 ani v jednej správe nespomenul,že chce výživné znížiť na 20€.. Stačí ked mi tieto premudrelé ženy odpovedia aspon na otázku , či sa ani oni po narodení už prvého dietata nemuseli uskromniť ?!?!? A toto iste platí či sú deti dve alebo tri ... To mi chcete povedať ,že v úplnej rodine neučíte svoje deti na uskromnenie ? .. vy máte uplne iný problém..to že sa rozoberá "neuplná rodina"

barbora01
20. júl 2016

@sakurra tak mat za problem nejaku zenu na internete, len kvoli jej nazoru je smiesne. A ano, kazda zena sa po narodeni uz prveho dietata musela uskromnit, ale uskromnila sa kvoli svojmu dietatu, nie cudziemu, ale Adam sa uskromnit nechce, on chce aby sa namiesto neho uskromnilo jeho dieta

shilou
20. júl 2016

@adam122 keď podas potom napíš ako si dopadol

sissy27
20. júl 2016

@sakurra 😀 😀 😀 ani neviem či ťa poľutovať alebo sa len zasmiať 😅 tak to nechám tak, asi to máš ťažké 😅 😲

sakurra
20. júl 2016

@barbora01 A ty más kolko deti ? Nehovor mi, že ked máš napr. dve deti ,že ich nevedieš k uskromeniu ? ..aj keby si mala len jedno..mala by si ho naučiť do života ,že na svete nie je len sám a skromnosť je základ osobnosti dobrého človeka. Hovorí z vás len ješitnosť. A rada by som vedieť koho stoji predškolák viac ako 400€ 🙂

jeennyv
20. júl 2016

@adam122 baby @sissy27 @liaka ti povedali dobre, tvoj problem nie je o vyzivnom, ale o tvojom standarde s novym dietatom a zenou, zmestit do 800 euroveho prispevku aj mensieho sa da, ale ako si sam povedal vam to nejde, cize asi v tomto smere nestrite a jasne, ze ta potom novorodenci stali viac ako skolkar, lebo taky a hentaky kocik, casto um bez adekvatneho dovodu atd...to ako pri kazdom novom dietati, budes chciet, aby sa to predosle uskromnilo ? to je este len skolka, ale rataj skolu, prvu triedu pomocky, prva taska, atd.....jasne podat navrh mozes, to ti nik nemoze zakazat, ale to ci bude relevantne, ze si narobil viac ako dokazes uzivit je relevantne...a do zien sa tu nepustaj, lebo stylom ako pises, to vyzera tak, ze sa pripadnymi dalsimi prirastkami bude znizovat vyzivne starsim a skoncis na tej 20....

sakurra
20. júl 2016

@sissy27 Mňa nemusiš vôbec ľutovať, mám sa v živote dobre a som štastná. Ťažko sa mi jedine čítaju tvoje komentáre...lebo z nich ide zákernosť a zlo. Prajem ti aby si bola v živote štastná, ahoj

katusustakova
20. júl 2016

Teraz tak mozno trochu mimo témy, ale preco rodicia co nežijú s dietatom v jednej domácnosti si chcú deliť finančne náklady na dieta 50:50, ale ze by sa aj o dieta ponáhľali starať 50:50, to uz az tak nie...

sissy27
20. júl 2016

@sakurra aké zlo a zákernosť z mojich komentárov preboha? vyjadrujem sa slušne a vecne... to ty tu okolo seba prskáš a kopeš...
ty porovnávaš neporovnateľné - tvoje deti sa uskromnili kvôli súrodencovi, ale tu sa má niekto uskromniť kvôli cudziemu dieťaťu... a pozrela by som sa na to, ako ochotne ty svojim deťom uberieš, aby sa ľahšie žilo cudzej žene s cudzím dieťaťom len preto, že sú novou rodinou tvojho ex 🙂 a ďalšia vec - máš tri deti, predpokladám, že dostávajú plus-mínus rovnako, či sa jedná o jedlo, oblečenie, výlety, darčeky, pozornosť... asi nekúpiš najstaršiemu k narodeninám loptu za 5€ a potom najmladšiemu lego za 100€... takže aj v tomto prípade - ak otecko minie na jedného (novorodenca) 300€ mesačne, minimálne toľko by mal dostať aj starší syn, nemyslíš? Novorodenca bude možno každý večer kúpať, uspávať, pôjde s ním každý deň na hodinku na prechádzku - dostane rovnaký diel starostlivosti od neho aj starší syn? asi nie... tie deti by mali byť pre chlapa rovnocenné, ale očividne nie sú...

puklica13
20. júl 2016

@sakurra len je rozdiel ak su spolu a spolu tahaju domacnost a starostlivost o deti na pol...
Ak je zena sama s detmi ..naklady na byvanie sa nezmensia..ani na stravu..okrem toho vacsinu casu sa stara o dieta sama..to ze si ho otec vezme 2x mesacne na vikend...nie je starostlivost..

sakurra
20. júl 2016

@katusustakova Katka vieš kolko ja poznám v okolí mužov čo by chceli byť viac so svojimi detmi ?! ☹ ..ale niekto tomu bráni a dieťa to nie je. Ale verím tomu,že viac je takých čo nemajú zaujem..a vtedy by ženy aj dieťa bez problémov dali ..

katusustakova
20. júl 2016

@sakurra úprimne poviem, ze osobne vela "rozpadnutych" rodín nepoznám, takze ani neviem ako to naozaj chodi, ale to som len dedukovala z toho, co som tu na MK čítala...

barbora01
20. júl 2016

@sakurra ja mam dve deti a nie nevediem ich k uskromneniu, ale k zodpovednemu zivotu. Na tento svet sa moje deti nepytali, ale ja som ich chcela, tak mi pride normalne, ze ja sa uskromnim kvoli nim. Nevidim dovod, aby som ich ucila uskromnovat sa kvoli tuzbam druhych ludi. A to nie je o jesitnosti, ale prave o zodpovednosti za svoj zivot a ja chcem, aby moje deti boli schopne sa postarat same o seba. To co za zivot zijes, ze uskromnujes vlastne deti a este ti to pride normalne?

sakurra
20. júl 2016

@barbora01 Ja aký život žijem ,že vediem svoje deti k uskromneniu ?? To nemyslíš vážne, že učiť toto dieťa považuješ za nenormálne.. píšeš tu o zodpovednosti ,akoby sme sa bavili o rodine s 10 detmi..vtedy by to bolo nezodpovedné. Veď svoje deti aj k skromnosti,je to tvoja povinnost aj takto pripraviť svoje dieta do života , okrem zodpovednosti. Budú mať v živote zbytočne "velké oči " ..

katrinka8
20. júl 2016

@sakurra - no ja sa tiež pripájam k tým, ktorí tvrdia, že na novorodenca nie sú tak veľké finančné nároky ako na škôlkára a školáka. Možno tá vstupná investícia, ale tá sa dá z veľmi veľkej miery uhradiť príspevkami pri narodení dieťaťa. Plus oblečenie je určite lacnejšie pre novorodenca ako pre staršie dieťa, novorodenec nepotrebuje raz za 3 mesiace novú obuv, lieky potrebuje aj staršie dieťa (ak sú teda chorí - bežne), strava je rozhodne oveľa väčšia položka pre škôlkára či školáka, kozmetika detto - novorodenec ozaj nepotrebuje takmer nič - v porovnaní so škôlkárom či nebodaj školákom. Autosedačku potrebuje aj škôlkár - takže operovať tu tým, že je to navyše výdavok na novorodenca... Krúžky môžubyť aj také, kde sa platí podstatne viac ako pár eur (napr. moja dcérka chodila istú dobu na gymnastiku - mesačne bol poplatok 36€ a to nevravím, že sme sa tam aj museli nejako dopraviť MHD napr., potrebovala dres, atď.) KeĎ bola novorodenec, tak nepotrebovala ozaj skoro nič, len tie plienky a pár kúskov oblečenia. Rozhodne sme na ňu mesačne nemuseli dávať 100-ky eur. Vyššie náklady prišli s nástupom do škôlky. Mimochodom, aj ako dieťa do 3 rokov sa toho veľa neminulo. To, čo pojedla navyše neboli v takom veku nejaké badateľné enormne zvýšené náklady, oblečenie potrebovala takisto, akurát odbudli náklady na plienky a vrátili sa nejaké peniaze za predaný kočiar. Teraz ide do školy, a ešte sa ani nezačal školský rok, už mi blikajú kontrolky za všetky platby na pomôcky, tašku, krúžky, družina, obedy a neviemčo ešte. Nehovoriac o nutnosti zakúpiť do rodiny druhé auto kvôli logistike, ktoré sme doteraz, kým som mala malého doma a dcérku v škôlke za domom nepotrebovala. Teraz jedno dieťa pôjde do škôlky, druhé nastúpi do školy a hneď pôjdu výdavky značne hore. Určite neporovnateľne viac ako pri novorodencoch.

guinevre
21. júl 2016

@adam122 Samozrejme, ze to je dovodom na znizenie, lenze tu ti vacsina bude vycitat, takze to ta nemusi tankovat. Keby si platil nejaku smiesnu sumu, tak je moznost, ze sudca to dalej neznizi, ale 200e je fajn suma.

rebecin
21. júl 2016

U nás bola situácia, že bývalá manželka môjho muža požiadala o zvýšenie výživného v čase, keď som bola tehotná. Jej návrh prešiel. Argumenty o zvýšených finančných nákladoch + môj znížený príjem nebol pre súd argument.

vlockasnehu
21. júl 2016

Ano, je to predovsetkym zalezitost matky, ci na novorodenca/predskolaka/skolaka atd minie nejaku standardnu sumu x alebo sumu 3x za mesiac. Bavime sa tu o tom, ze otec chce znizit vyzivne 400 e na dieta v predskolskom veku. Matka, pravdepodobne uz chodi do prace, pobera na dieta danovy bonus, pridavok na dieta. Nech matka z financnej stranky prispieva na dieta len vo vyske minimalneho vyzivneho cca 27 eur. Matka ma na mesiac na toto dieta kazdy mesiac 470 eur. Matka bude musiet pri sude aj preukazat, na co tych 470 eur kazdy mesiac minie a ci su tieto vydaje opravenene. A teraz sa tu bijte do hrude tie, ktore mesacne na predskolaka potrebujete 470 eur.

puklica13
21. júl 2016

Mba by v celku zaujimalo ci sa do tych opravnenych vydavkov zaratava aj najom, energie ci hypo...ktore ta matka plati aby mali kde byvat..

jajka257
21. júl 2016

@puklica13 hmmm, ale to vies, ze sa ciastocne pocita. Lenze vydavky ako hypo ci najom by ta zena platila, ci to dieta ma alebo nema. Ci? A este jedna vec, prijem na skolkara 400 € od otca, plus aj matka by mala prispiet nejakou sumou, dajme tomu 100€ je fakt luxus. Ja som ako vysokoskolacka zila z 200€. Rodicia mrtvi, stat mi to takro vypocital. Ta suma uz bola aj so stipendiom, tak mi tu netrepte, ze 400 na skolkara je malo.

vejula
21. júl 2016

hm vy mate akých naročných novorodencov. Moje deti do pol roka potrebovali len plienky. Kupala som v čistej vode- nepatlala som ich žiadnou drogerkou, prdel umývam pod vodou - raz za čas vlhčené ked niekde idem len využívam. A od polroka nejaká mrkva či jablko navyyše, tak to človek ozaj ani nezbadá. To je tak ked ludia nakupuju všetko možne aj nemožné a potom plaču, že niesu peniaze. Oblečko sa daa kupiť velmi výhodne kludne aj tu v bazari - ako nové a za malý peniaz.

adam122
autor
21. júl 2016

@jajka257 hura konecne niekto kto vie co je to 400e!!!

dagaz
21. júl 2016

Asi ma ukamenujete vsetky ale mysli tu niekto aj na to dieta co sa este ma len narodit a na jeho matku?

adam122
autor
21. júl 2016

@dagaz ne nemysli, co si tu sa vie hned len posudzovat a vytahovat moralku...ale vsetko kto to robi su zeny ,ktore su na tom podobne, opustene manzelom, mysliace si ze ich deti su posvetne kravy ako tu niekto skor napisala ziadne ine dieta len to prvorodene ma pravo na prachy od otca a druha mnzelka s dietatkom nech sa idu napast travy....