icon

Manželov nárok na podiel z bytu pri rozvode

9. sep 2025

Podobné témy sú tu ĉasto, identický problém som nenašla. Mám byt, ktorý som si kúpila za slobodna na hypotéku. Splátky hypotéky splácali celý čas nájomníci. Manžel počas manželstval viackrát trval na tom, aby som byt predala, ale neurobila som tak. Nikdy sme nemuseli doplácať z nášho rozpočtu na tento byt. Chcem sa rozviesť. Manžel trvá na tom, že chce finančné odškodnenie z tohto bytu, pretože mňa aj deti živil počas rodičovskej len on/ nebola som s deťmi celý čas na rodičovskej,/. Má manžel nárok na nejaké financie z tohto bytu?

morpheuss
9. sep 2025

Nie som právnik, ale myslím, že má nárok na polovicu splátok hypotéky...

autor
9. sep 2025
@morpheuss

Nie som právnik, ale myslím, že má nárok na polovicu splátok hypotéky...

@morpheuss Všetky splátky splácali podnájomníci. Neskôr ostávalo niečo málo pre nás do plusu, zanedbateľná čiastka.

danka56
9. sep 2025

Podľa mňa nie. Je to majetok, ktorý si nadobudla za slobodna. Čiže nie je to Váš spoločný.

anonym_51cbf9
9. sep 2025

Aj ja si myslim, ze ma narok na polku splatok hypoteky a to, ze ju splacali najomnici, je asi jedno, lebo hypo odchadzala z tvojho uctu, nie z ich. Co platili oni, bol tvoj prijem. Ale teda nie som odbornik. Ale argumentovala by som tym, keby som bola v pozicii tvojho manzela.

anonym_790e61
9. sep 2025

peniaze z prenajmu boli Vase spolocne, to ze ty si nimi splacala hypo je uz druha vec. Takze s dobrym pravnikom to uhra.

misanthropicdann
9. sep 2025

@anonym_autor niesom právnik ale za mňa nemá právo.
Nájomníkov si mala v byte ešte pred manželstvom, teda ten byt sa dokázal splácať aj predtým a je jedno koľko sa ich medzi tým vystriedalo. Nech ti dokáže ze ti platil niečo v súvislosti s daným bytom.
To ze ta živil počas rodičovskej rovnako nič neznamená.
Každopádne naše rady nech sú akokoľvek presvedčivé sú ti na nič. Zober 100€ a zbehni za právnikom a podla neho sa zariad.

draik
9. sep 2025

Keďže kongres vševedúcich na MK zjavne trvá, tak sa riaďte radou napr. z 18:45.
Inak povedané, nájomné patrí do BSM. Z BSM zároveň boli hradené splátky hypo, preto exmanžel bude mať nárok na polovicu splátok zaplatených za manželstva. V tom nie je kam uhnúť.
Okrem splátok hypo by vedel uhrať aj iné platby s bytom.

anonym_3a2fcc
9. sep 2025

Má nárok na pol majetku

autor
9. sep 2025

Ďakujem všetkým za odpovede.

ekira1
9. sep 2025
@anonym_3a2fcc

Má nárok na pol majetku

@anonym_3a2fcc zabudla si dopísať spoločného 🫢

anonym_35846b
9. sep 2025

Súd na to prihliada,takže nemusi mu priznať nic alebo prípadne len nejakú časť

anonym_35846b
9. sep 2025

A tu RD nerieš, nemá mať aku kompenzáciu 🙂

som_realistka
9. sep 2025

Nechaj ho na sude vykrikovat ako ta zivil s detmi na materskej, takychto chlapov teraz sudcovia miluju, ro,porcuju ho ako pstruha.

bambulkaaskatulka
9. sep 2025

Omg ľudia, však keď neviete, neradte.
Je dosť jedno, čo sudcovia milujú 🤦 a rodičovská s tým nemá nič spoločné. Presne ako napísal draik - nájomné patrí do BSM. Keďže bola hypo počas manželstva splacana z BSM, manžel má nárok na polovicu splatených hypo. Zdroj §150 veta druhá OZ " Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok".

belllinka
9. sep 2025

No vidis, keby si sa nehrnula do svadby, nemusela si mu teraz nic platit 😀

autor
9. sep 2025
@belllinka

No vidis, keby si sa nehrnula do svadby, nemusela si mu teraz nic platit 😀

@belllinka To máš pravdu.Ale mňa aj tak teší, že som byt nepredala, keď na mňa robil nátlak.

som_realistka
10. sep 2025
@bambulkaaskatulka

Omg ľudia, však keď neviete, neradte.
Je dosť jedno, čo sudcovia milujú 🤦 a rodičovská s tým nemá nič spoločné. Presne ako napísal draik - nájomné patrí do BSM. Keďže bola hypo počas manželstva splacana z BSM, manžel má nárok na polovicu splatených hypo. Zdroj §150 veta druhá OZ " Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok".

@bambulkaaskatulka len som jej povedala, nech ho nechá tvrdiť že ju živil, nehovorila som že nemá nárok na nič, ale je možné, že keď bude takto vystupovať pred súdom, tak mu síce odklepnú vyrovnanie t.j. polovicu splátok, ale iné vyrovnanie nie (niečo čo bude požadovať nad polovicu splátok) a už vôbec to že "ju živil" lebo ak bola na materskej s ich spoločným dieťaťom/deťmi tak to bola jeho povinnosť a to mu sudca veľmi rýchlo ozrejmí