Možnosti pri odmietaní určenia otcovstva a priezviska dieťaťa
Dobry den. Podobne temy tu na MK urcite su, napriek tomu zakladam novu a verim ze dostanem nejake rady od vas. Pokusim sa opisat moju situaciu. Mala som vztah z ktoreho sa mi v coskoro ma narodit babatko. “Partner” ked sa to dozvedel (podotykam ze to nebolo planovane tehotenstvo a aj ja sama som ostala ako obarena… avsak rozhodla som sa babo si nechat) ma chcel poslat na potrat s tym ze on svoj zivot takto neplanoval. Zmizol na par tyzdnov. Potom prisiel s tym ze okej prijme fakt ze bude otcom ( podla mna na natlak rodiny). Za 30 tyzdnov sa ozval asi 4x. Medzitym mam vedomost o jeho novej znamosti. Neprajem si ani vyzivne ale ani aby bolo babatko na jeho priezvisku. Nechcem urcenie otcovstva a nic co je s nim spojene. Otazka ostava co ak zacne javit zaujem po porode on? Co ak bude chciet dieta na svoje priezvisko? Co ak si ho bude chciet bravat k sebe?
@peknyvladko to mate teda stastie! 😉 no a ja som si toto moje neplanovane nenechala zobrat a informujem sa o moznosti aby babatko bolo na mojom priezvisku ked uz otecko sa rozhodol ze toto nie je prenho a posielal ma na potrat🙂 peniaze od neho nepotrebujem 😌
“a ked ho aj dam zapisat okej ze alimenty… ale tym padom bude mat aj prava…” presne tu, medzi riadkami
Nie, to nema so stastim nic. To je biologia 🙂)
ale uznavam vas za to, ze ste si babatko nechali ❤️
Prajem nech ste zdravi a stastni. S otcom alebo bez.
@peknyvladko nepochopili ste ma ale nevadi. Ja som sa tiez pokusala nebrat vas komentar ako urazku aj ked myslim ze to islo tym smerom. Nepoznate ma ale odsudite ze si neviem vybrat medzi peniazni a priezviskom….
@peknyvladko verte ze v dnesnej dobe je to aj o stasti bohuzial… ale dakujem za pekne priania a podobne aj vam zelam vsetko dobre v kruhu rodiny 🙂
@peknyvladko aj si čítal poriadne čo pisem? Pisala som ak nebudeme prejavovať záujem tak potom bude čakať na súd ak to bolo len momentálne zlYhanie že sa zľakol zodpovednosti a dieťaťa treba mu dať šancu ,prosím ta nevid za všetkým peniaze a keď ske pri tom čo si myslíš že vysudi 50-100€ od ,,otca,, a z toho bude žiť na vysokej nohe?co my toho chlapa poznáme a vieme ako sa chová ? Ale podľa opisu kašle na ňu a najhoršie že aj na dieťa tak čo čakáš že napisem? Že jupiiiii bude otec? Sak chlapec nech sa snazi ak chce byt otcom
@peknyvladko len tak mimochodom, to, že niekto je otec, to neznamená, že dieťa musí nutne mať po ňom priezvisko. Priezvisko sa dáva po dohode matky a otca. Čiže nie z titulu toho, že ja som otec, kto je viac, tak si odpusti hlúpe komentáre.
Autorka, ako píšem hore, priezvisko je po dohode. Ak sa rodičia s rôznymi priezviskami nevedia dohodnúť, určí to súd. To, že u nás sa typicky dáva priezvisko po otcovi je preto, lebo typicky si žena berie po svadbe mužovo priezvisko. Ale to nie je zákon, iba zvyk, tradícia. Manželia si podľa zákona vyberajú priezvisko po dohode.
@slavka1988
"Samozrejme on musí zaplatiť testy" - na to ste prišli ako? Návrh na súd by písal zjavne preto, že matka odmieta súhlasné vyhlásenie o otcovstve...
@draik kto žiada o určenie ten platí testy si bol niekedy na súde? Lebo ja som tam dva roky spisovala zapis
@slavka1988
Nie, nikdy som tam nebol. Takým budovám sa zásadne vyhýbam...
Môj názor teraz . Však za otca ho dať môžeš až pekné platí alimenty a meno bude mať po tebe . Ak by aj na súd dal že chce az sa volá po ňom ty sa vieš obrátiť na to že dieťa je s tebou a on má inú známosť atď a prečo by mal mať iné meno keď žije dieťa s tebou .
Samozrejme....chap ze alimenty sú peňažná forma zodpovednosti....obidvaja dospelí, nikto nikomu nič nevycita...ale raz je to tak dane....nežije babo ani nikto na svete zo vzduchu......ja by som ho dala zapísať do roného listu........ale to som ja....nech aj nemá záujem.......ale raz je otcom on.....tak prečo nie.
Nemaj mu za zlé prvotný sok, možno sa to zmení a bude sa aj s dieťatkom stretávať.....
Autorka - ber to, prosím, ako dobre mienenú radu - viem, že teraz to možno vnímaš inak, no ver mi, že pri dieťati sa ti peniaze noazaj zídu, preto alimenty nehoď za hlavu. Časom by si to mohla ľutovať.
@slavka1988 Myslím, že @draik má so súdmi troška bohatšie skúsenosti ako ty 🙂
@draik Tvoja odpoveď mi normálne urobila deň 😂
Tu na mk bola raz taka tema, pytal sa sploditel dietata, ako sa domoct svojich prav ako otec -ak si dobre pamatam, tak dieta vzniklo tiez po kratkej znamosti, on ho nechcel, tak matka dietata ho nezapisala do rodneho listu a zila si bez neho. "Zobudil sa" po par rokoch, ze je teda otec a chcel sa dat zapisat do rodneho listu. Lenze medzitym si matka dietata nasla partnera, ktoreho si zobrala a on si dieta aj osvojil pri sobasi .....a bum, nema narok na nic, ani na dna testy a na otcovstvo moze zabudnut, aj ked je bio-sploditel. Takze aj to je moznost....🙃🙃
@draik......tak existujú aj online súdne pojednavania....🙂
@akvi a to je dalsia hlupost. Priezvisko ma byt po otcovi. Bodka.
@peknyvladko priezvisko ma byt po otcovi pokial sa muž choval ako muž a ženu si zobral za manželku 😊
@slavka1988 vies ty kto je draik?
@draik 😁perfektna odpoved som sa zasmiala
@mamaaja82 absolútne
@peknyvladko preboha, v akom storoci zijes? Z akeho titulu ma byt priezvisko po otcovi?
@slavka1988 ok dohodli sme sa 🤝
@peknyvladko na základe akého zákona má byť priezvisko po otcovi?
bola som a stale som v podobnej situacii.. mala otca v rl nema ... ale ak si on zmysli kedykolvek do jej 18 moze ma dat k sudu ten nariadi dna test a hold bude tam ... ale uz mam za sebou 10 rokov bez zaujmu tak 8 este zvladneme a potom bude klud
Si este mlada, mozno sa este vydas za niekoho dalsieho. Vtedy bude pre teba lepsie, ak bude mat dieta v rodnom liste otec neuvedeny a priezvisko po tebe. V takom pripade by si mohla zmenit dietatu priezvisko po tvojom vydaji a novy manzel by ho mohol adoptovat. A vtedy by si uz bio otec, si myslim, neskrtol... Mohol by to dat na sud a testy otcovstva, ale kedze sud zaujima najlepsi zaujem dietata, tak pochybujem, ze by ho z novej kompletnej rodiny chcel hodit do otcovstva niekoho, kto sa prave spamatal, ze ma dieta... Ak by malo dietatko ale otca zapisaneho v rodnom liste, nie je to tak jednoducho mozne (tam by sa bio otec musel vzdat otcovstva...).
Takze podla toho, ako velmi potrebujes peniaze za alimenty sa rozhodni. Ci ti ma kto vypomoct pocas materskej a najma pocas rodicaku. Potom, ked zase zacnes pracovat, urcite vas oboch s malym potom uzivis. Drzim palce 🙂
V prvom rade blahozelame ku krasnemu dietatku, uz nie si sama, uz budes mat v zivote niekoho, kto ta nikdy neopusti a bude na teba mysliet a budes mu chybat. Si silna hrdinka, lebo si dietatko nezabila, si naozaj vzorom pre tie, ktore nechali roztrhat pri potrate svoje deticky. SI uzasna a caka ta vela radosti s malou krasnou babikou aj ked budu aj tazke dni. Necitala som sice vsetky rady, ktore si tu dostala, ale posielam ti linky ked pravnik dobre radi takym mamickam ako si ty. Popozeraj tam aj dalsie otazky a odpovede vzdy ked budes nieco potrebovat, maju to dobre spracovane. https://ficek.sk/mam-podat-navrh-na-urcenie-otc...
Dobrý deň, pokiaľ nie je otcovstvo určené domnienkou manžela matky dieťaťa alebo súhlasným vyhlásením rodičov, otcovstvo je možne určiť na základe rozhodnutia súdu. Návrh môže podať dieťa, matka a muž, ktorý tvrdí, že je otcom dieťaťa. Iba otec, ktorého otcovstvo bolo určené, má k dieťaťu vyživovaciu povinnosť, ktorej sa možno domáhať na súde. Podľa § 53 Civilného mimosporového poriadku, v konaní vo veciach určenia rodičovstva a v konaniach vo veciach notárskych úschov môže súd priznať náhradu trov konania účastníkom, ktorí mali vo veci úspech, proti účastníkom, ktorí úspech nemali, ak to možno spravodlivo požadovať. Teda, ak podáte návrh na určenie otcovstva proti svojmu bývalému partnerovi a jeho otcovstvo bude na základe znaleckého dokazovania určené, súd spravidla zaviaže otca k náhrade všetkých trov súdneho konania.
https://ficek.sk/urcenie-otcovstva-sudom-20136
Dobrý deň. S konaním o určenie otcovstva je spojené konanie o úprave výkonu rodičovských práv a povinností a o výžive maloletého. V tomto konaní by malo byť zároveň určené komu bude dieťa zverené do starostlivosti, kto je oprávnený dieťa zastupovať a spravovať jeho majetok a tiež kto má vyživovaciu povinnosť voči dieťaťu. Prípadne sa môže tiež rozhodnúť o striedavej starostlivosti. Pri určení výšky výživného súd prihliada vždy na majetkové pomery a možnosti a schopnosti oboch rodičov, ale aj na potreby maloletého dieťaťa. Pokiaľ máte záujem podať návrh na určenie výživného pre Vás (nie pre maloleté dieťa) a to konkrétne na úhradu niektorých nákladov nevydatej matke toto je samostatný nárok. V tomto konaní je potrebné zdokladovať Vaše majetkové pomery, výdavky, ktoré ste mali v súvislosti s tehotenstvom a pôrodom, ako aj bežné výdavky. Je na Vás, akú výšku výživného budete požadovať treba však výšku zdôvodniť a taktiež prihliadnuť na majetkové pomery otca maloletého dieťaťa. Zmena priezviska je v zmysle §35 Zákona o rodine podstatnou otázkou výchovy mal. dieťaťa, o ktorej rodičia vždy rozhodujú spoločne bez ohľadu na to, či je alebo nie je dieťa zverené jednému z nich do osobnej starostlivosti, pokiaľ sa nedohodnete rozhodne na návrh niektorého z Vás súd. Odporúčam Vám vyhľadať advokáta a požiadať ho o zastupovanie v celom konaní. Ak nemáte finančné prostriedky na advokáta, máte právo obrátiť sa na Centrum právnej pomoci vo Vašom meste, ktorý Vám určí advokáta bezplatne po zohľadnení Vašej finančnej situácie.
Byt ešte raz v tejto situácii ako ty a mať tvoj rozum som šťastná žena 💜💜💜 Nedaj ho zapísať, kašli na výživne, vôbec za to nestojí. A keď je špekulant v konečnom dôsledku dostaneš aj tak 💩. Pokial nie je v rodnom liste priezvisko má tvoje bez váhania. A ak náhodou by ho osvietilo čo neverím, takých to dementov nikdy neosvieti a zistí čo to obnáša tak sa vykašle na to. Ale je tu stále mizivé percento že by sa na súd obrátil. Poznáš ho najlepšie vieš či by do toho šiel reálne alebo su to len kecy a vyhrážky aby ti ublížil. Lebo matke dokáže ublizit jedine cez bábätko/dieťa 🤷♀️. Držím palce nech ti drobček robí radosť 💜 aj dvaja sú rodina 💜 Začiatky budú ťažké ale určite to neolutujes 🥰
Moja ucta, si super maminka! Zvolila si si tazsiu cestu - namiesto zbavenia sa dietatka ako bremena, ktore ti prekaza v tvojich predstavach o zivote. Odolala si pokuseniu a natlaku, ustala si to a ja ti blahozelam (a dakujem)!
Neviem, ako by som sa rozhodla v tvojej situacii. Asi by sa ti lahsie rozhodovalo, keby si vedela, ako sa otec babatka zachova po porode alebo neskor. Ci bude na svoje dieta kaslat alebo sa v nom prebudi predsa nejaky pud. I ked uz len to, ze sa vobec tych parkrat ozval, je podla mna celkom pozitivne. Nie ste mu ukradnuti, teda minimalne je zvedavy, ako sa to vyvinie (ale mozno sa len boji, ze bude platit). Idealne by bolo, keby sa aj on vyjadril, ci vobec ma zaujem byt uvedeny ako otec - aby si mala predstavu.
Pravda ale je aj to, ze je narocne vychovavat dieta sama a ze druhy rodic (a to chlapske, co mu moze otec dat) mu chyba, tak sme proste stvoreni. Ci je to dievcatko alebo chlapec, otec by mu bodol.
Ty teraz nevies, aky otec by z neho bol - OK, zachoval sa nevhodne na zaciatku (a tvoje rozhodnutie ist proti tomu bolo naozaj hrdinske), ale mohla to byt reakcia v soku - ktory mohol trvat cele tyzdne, a mozno mu pomaly dochaza (alebo casom dojde), ze jednoducho otcom je, ze to dietatko zo sveta nevymaze - co mozno mal v umysle potratom a ked sa to nestalo, tak mu neostava nic ine, len sa s tym stotoznit alebo na svoje dieta tvrdosijne kaslat.
Necuduj sa, ze mu to dlho trva, on ta nevidi, ako ti postupne rastie brusko, ako si dojata z toho, ze citis pohyby babatka, ako mas obavy z porodu a z vychovy, neplanuje s tebou a nekupuje veci pre mimco, aby mu to mohlo rychlejsie dojst. Takto na dialku mu to velmi nedochadza. Navyse ma novy spokojny vztah a pokusenie kaslat na vas, ved jemu sa dobre zije bez zavazkov... Ale mozno sa v nom nieco hybe, alebo casom pohne. Chlapi vedia pri babatkach, ked uz sa narodia, pookriat, aj ti, co posielali zenu sprvu na potrat. Ale nevies to naisto. Moze byt aj, ze ho zapises, on bude mat pravo sa s dietatom stretavat a povies si, ze by vam obom bolo lepsie bez neho. Ze vam bude robit napriek.
Takze nijako som nepomohla, len taka uvaha 🙂
Prajem ti pokojne a spokojne posledne dni tehotenstva, pozehnany cas porodu a spravne rozhodnutie v tomto. Nech sa vam aj s babatkom dari, zvladnete to! 😉

Nevychadzam zo seba, nikdy som tento problem nemal, kedze deti som si planoval ;)