Určenie otcovstva, keď nie sme manželia

lea1283
28. dec 2020

Dobry den , mam na vas taku otazocku . Som prvorodička a zaujíma ma ako je to s určením otcovstva ak s partnerom nie sme manželia. Viem ze treba ist na matriku a da sa ist aj pred porodom ale vsade píšu ze ak sa to spravi pred pôrodom automaticky bude mat aj jeho priezvisko. A my sme sa s priateľom dohodli ze priezvisko bude mat zatial moje ale chcem ist do pôrodnice stym ze bude zapísaný ako otec aby som to nemusela riesit potom . Neviete prosim ci sa to nejak špeciálne vybavuje ze len otcovstvo ale nie priezvisko. Dakujem za kazdu radu🙏

sissy27
28. dec 2020

@lea1283 priezvisko bude mať také, na akom sa dohodnete, určite nie automaticky po otcovi.

maris5
28. dec 2020

Na matrike prizna otcovstvo zaroven sa urci priezvisko a my sme dokonca museli hned uviest mena pre obe pohlavia. Ale krstne mena nie kazda matrika vyzaduje.

maris5
28. dec 2020

Ak si nevyriesite priznanie otcovstva na matrike budete musiet ist po porode na matriku obaja spolu.
Ja v BA by som sa musela drbat na opavny koniec mesta, lebo sa ide na matriku, pod ktoru mestsku cast spada nemocnica. A riesit tieto vylety tesne po porode nie je moc prijemne.

babydesire
28. dec 2020

@lea1283 na matriky dostanete tlacivo kde pisete meno a rod.cislo vas rodicov, zensky a muzsky ekvivalent priezviska...tak sme mali my,,niektore matriky vyzaduju aj krstne meno. Spytaj sa na matrike kde mas ty trvaly pobyt.radsej vybav pred porodom.po porode bude dost inych behaciek

katkamatka7
28. dec 2020

@lea1283 Na matriky v mieste trvalého pobytu matky by ste mali ísť spolu s občianskymi preukazmi, pokiaľ má byť priezvisko dieťaťa po otcovi. Ak bude priezvisko po matke, na matrike nie je potrebný otec dieťaťa. V pôrodnici pred pôrodom výpisu tlačivo, kde uvediete krstné meno chlapčenské aj dievčenské. Ak nezdokladuješ tlačovom z matriky priezvisko po otcovi, automaticky dostane priezvisko po matke. Dodatočné sa dá zmeniť na priezvisko po otcovi. Po pôrode Ti donesú vypísané tlačivo na matričny úrad spadajúci pod nemocnicu. S ním treba ísť myslím do 30.dni na matriku, aby si dostala rodný list. Následne s rodným listom do zdravotnej poisťovne, na to je lehota do 60. dni. Ak otec dieťaťa nie je nahlásený, tak tieto veci vybavia len matke.

ukulela
29. dec 2020

@katkamatka7 nepises pravdu.
na matrike sa podpisuje súhlasné prehlásenie o určení otcovstva. Nejde prioritne o priezvisko, ale o otcovstvo v rodnom liste. To znamená že ak chcem, aby dieťa malo zapísaného otca hneď v pôrodnici, tak idem pred pôrodom s otcom a občianskymi preukazmi na matriku. vypíšeme súhlasné vyhlásenie o otcovstve a taktiež sa vypíše priezvisko Na ktorom sme sa dohodli. A to moze byť tak matkine ako otcove.
@lea1283 nemusíte ísť na matriku v mieste trvalého bydliska a môžete ísť na ktorúkoľvek inú. Aj my sme tak boli.

katkamatka7
30. dec 2020

@ukulela Ahoj, ozrejmi mi prosím, čo som napísala nesprávne. Máš na mysli to, že na matrike sa spíše súhlasné prehlásenie o určení otcovstva, čiže to, že bude v RL. A môžu sa dohodnúť na priezvisku by d po otcovi alebo po matke. A teda nesprávne som napísala to, že musia ísť obaja, aby bolo priezvisko po otcovi a neopomenula som tam, že môže byť po matke?

zuzanka.zuzu
30. dec 2020

@katkamatka7 však si to napísala zle, dobre ťa upozornila 😀 a ešte si to napísala aj ťažkopádne, takže troška problém pochopiť čo tým autor chcel. dá sa to napísať úplne jednoducho ako písali kočky vyššie

katkamatka7
30. dec 2020

@zuzanka.zuzu Ďakujem za upozornenie, rada som si danú vec objasnila. Na MK som nová a moja štylizácia viet nezodpovedá jednoduchej úrovni. No ak bude treba, naučím sa aj tak.

sense
30. dec 2020

Priezvisko nebude mat automaticky po otcovi ak určite otcovstvo, bude mať také priezvisko aké si určite. Čiže môže súhlasiť že je otcom ešte nenarodeného dieťaťa a ze ste sa dohodli ze priezvisko bude tvoje

zuzanka.zuzu
30. dec 2020

@katkamatka7 je jedno akú úroveň si zvolíš, hlavne nezavádzaj 😉 a keď nevieš, tak neraď zle. to je dôležitejšie 😀

katkamatka7
30. dec 2020

@zuzanka.zuzu Súhlasím s Tebou. Autorke som napísala odpoveď, ktorá mi je známa. O zavádzanie sa nejedná.