icon

Právna poradňa

odbornicka
4. sep 2012

Mile mamicky,
som vystudovana pravnicka, mam 1,8 rocnu dcerku o ktoru sa sama staram. Presla som si sklamanim, rozchodom, rozvodom, naslednim handrkovanim sa o vyzivne a spol. Touto cestou chcem ponuknut vsetkym mamickam v podobnej zivotnej situacii pomoc a poradenstvo. Rada pripadne poradim aj s inymi pravno-administrativnymi problemami.

odbornicka
autor
14. máj 2013

@annyka241 ahoj, na súde ohľadom vyzivneho to určite spomenúť treba. Neni mi jasne, či si mala pracovnú zmluvu na dobuurcitu, alebo končis kvôli nástupu na MD. Tak či onak, to na súde povedz.
návrh na Príspevok na výživu a úhradu niektorých nákladov nevydatej matke si môžeš kľudne vypracovat aj sama podľa vzorov, ktorenajdes na internete. pokial je otec dieťaťa nespochybnitelny, nárok na to máš a je len otázka, ako si vies zdokladovat výdavky, ktore s tehotenstvom a pôrodom máš.
Pri tomto druhu príspevku je treba si podat návrh na sud do 3rokov odo dňa pôrodu, inak na to stratis nárok. stačí však že v tej lehote podas návrh na sud. Samozrejme nemusíš tieto veci riešiť súdnou cestou, možno ti otec dieťaťa dobrovoľne uhradi náklad, ktore máš.
Bezplatnú právnu pomoc poskytuje Centrum právnej pomoci www.legalaid.sk
Kuknut na ich stránku , snáď tam Najdes odpovede na to čo potrebujes vediet.

annyka241
14. máj 2013

@odbornicka ja som na MD ved mala ma dva roky zmluvu mam tak ze len do juna 2013 a dalej neviem pravnicka mi povedala ze sa uvidi ci sa to spomenie alebo nie ano to viem ze oni to poskytuju cize sa pojdem popytat a uvidim ako pochodim

isaa
15. máj 2013

@annyka241
Ahoj.
A)Vyzivne na nevydatu matku a uhrada niektorych nakladov spojenych s tehotenstvom a porodom, paragraf 74.Zákona o rodine Su to 2 veci v jednej ziadosti a jednom pojednavani v mieste bydliska odporcu. Ja som si to napisala sama, obehala UPSVaR, kvoli potvrdeniam o vyske rodicovskeho prispevku a rodinnych pridavkov, zaroven budes potrebovat aj zo SP doklad o vyske materskej. Tvoje vydaje a blocky z teho oblecenia, doplnkov, vitaminov.Lehota je 3 roky od narodenia dieta. B)Vybavicka dietata je dalsia vec. To sa posudzuje v dalsom sudnom procese, v meste bydliska teba a dieta. Tiez treba spisat ziadost, na sud, Tvoje vydaje, potvrdenie, blocky. C)Dufam ze rozumies, riesim to teraz, cize 2 rozne procesy, 2 rozne veci.

zigzag
15. máj 2013

@odbornicka ahoj, chcem sa opytat, moj buduci ex, dostal predbezne opatrenie ohladom platenia vyzivneho, ktore ignoruje , v juny mame rozvod, bude mat z toho problemy,? alebo co mam urobit ja ?, na maleho mi ikdy nic nedal,vsetko som hradila ja, aj vybavu a tak,, pocas celeho manzelstva, maly bude mat 2 roky,,, dakujem

annyka241
15. máj 2013

@isaa dakujem ale sudkyna ma sama vyzvala ze ked riesim vyizivne mam si ziadat aj preplatenie vybavy cize vsetko v jendom

annyka241
15. máj 2013

@isaa budem mat aj vybavu aj vyzivne na dieta

isaa
15. máj 2013

@annyka241 vyzivne a vybavicka sa riesi v jednom procese. vyzivne na teba ako nevydatu matku a naklady s tehotenstvoma porodom sa riesia v dalsom sudnom procese. su to 2 rozne veci

annyka241
16. máj 2013

@isaa ano ale to som nevedela cize uz viem dakujem a preco naklady alebo vyzivne na nevydatu matku to sa da?

annyka241
16. máj 2013

@isaa a este sa opytam ked mam predlozit sudu blocky o vybave na dieta a su vyblednute staci ich napisat na papier tie sumy?a pozera sa aj na datumy na blockoch?

isaa
16. máj 2013

Annyka241 - Vychadzam z mojej situacie.Vybavicku budem riesit s vyzivnym na dceru. Tu este nemam urceny termin pojednavania, takze Ti neviem povedat. Samozrejme ze sa bude pozerat na datumy blockov. Ak sa narodi dieta v 2010, nemozes dat blocky na vybavicku z 2009 alebo 2012...Logika....Co sa taky parag.74, to riesim teraz. Este raz, v tom to procese ide o 2 veci. Prva vec, prispevk na vyzivu na teba - mas narok do 2 rokov veku dietat na prispevok na vyzivu. Najneskor do 3 rokov veku dietat mozes dat vec na sud.Spatne od porodu dietata sa ti do jeho 2 rokov vyplati tento prispevok na vyzivu Teba! To je jedne vec. Nie od datumu, kedy das vec na sud, ale tu sa vyplaca prispevk na vyzivu dnom porodu. Nie datumom kedy si dala vec na sud. PRemlcaca doba je 3 roky, cize do 3 r. dietata mozes dat vec na sud, ale prispevok na vyzivu dostanes vyplateny len do 2 rokov veku dietata. Druha vec v tomto procese- ide o uhradu niektorych nakladov nevydatej matky, cize teho oblecenie,vitaminy...Rozumies uz? A to vsetk si musis spisat, nachystat a zaniest na sud do bydliska odporcu v 2 vyhotoveniach. Maj jedno pre seba pre potvrdenie, cize 2 pre sud, a 1 pre teba. Ak pockas 5 minut, teta v podatelni to nahodi a da ti aj to, akeho mas pocitacom prideleneho sudcu.

annyka241
20. máj 2013

@odbornicka Boli sme na sude mala som pravnicku za kt.som dala 300e (zastupovanie,napisanie navrhu...)ale sud sa odrocil lebo ex nemal zdokladnene prijmi budem znova platit pravnicke?alebo zvykne sudkyna vycislit naklady advkokatov?kto potom hradi tie naklady?sud budeme mat ale to len ustne nam povedala ze papiere uz neposle sudkyna len ze sa mame vtedy a vtedy dostavit

sklamana94
20. máj 2013

@odbornicka ja by som sa chcela spytat sme teraz v rozodovom konani uz jeden sud sme maly aby mi zverily maleho do mojej opatery lenze moj manzel spavily zomna alkoholicku cize mi to zamietly maleho prisudily jemu . odvolalaa som sa a je to na krajskom sude uz sa to tada pol roka a maleho mi vobec nechce dat uz neviem co mam robit

mesiaciky
22. máj 2013

dobrý den.všetci mi radia rozvod,chcela som sa opytat či je aj ine riešenie,ja som vyrastla bez otca a vzdy mi chybal a aj koli tomu vaham,moj problem je hlavne v tom že moj manžel ma psychycke problemy a nechce ich riešit pretože tvrdi že neni blazon,je stale aj po manželstve chorobne pod vplivom matky ktora chce všetkym synom riadit život aj ked už maju vlastne rodiny.vdaka tomu sme v manželstve neboli staštný obvinuju moju mamu že nam rozkazuje pretože s nou byvame v rodidom dome poschodovom ona hore mi dole, pretože nemame ani na podnajom a manžel sa to boji matke priznat a do toho sa mieša ešte aj brat čo mu robi šefa v robote,ja som na materskej a mame 6 mesačne dieta na sušenom mlieku .chcela som aby sme s manželom chodili do poradne ale odmieta a ani v pripade rozvodu by som ho tam nedostala.ale hlavny broblem je dieta druha babka ho chce vydat s tym nemam problem ale k nam pride len so švagrom ktorý sa mi vyhraža fyzicky že mi ubliži ,vulgarnosti vykrikuje mne aj mame plus to robi šikovne aby nemal svedkov pretože ani manžel a manželova matka nepojdu proti nemu takže tu ho nechcem ja ani moja mama a ked chcu dieta tam tak bezo mna pretože mna aj mamu obvinuju so smrti svokra že sa utrapil koli mne lebo sme neboli v manželstve štaštný,ale hlavné je že sa bojim o zdravie dietata pretože otec neni zodpovedný pretože nema šancu čo a kde chcu s jeho dietatom robit obhajuje to tym že oni vychovali deti,lenže ja viem aj že mali zdravotne problemy žavinene svokrou a aj jej vinou nezodpovednosti jedno dieta umrelo,a aj pri našej dcere chcela experimenty,mala zapal priedušiek silný a ona ju chcela kupat,vonku bola žima ani psa vyhnat a ona chcela kočikovat aby malo dieta imunitu a ked dostane horučky aspon sa nauči to znašat,mala sa lubi najest tak kazala synovi aby išiel s nou na prechadzku že zabudne že je hladna alebo nech ju necha plakat ved ju to omrzi a ešte dalšie ale na nič z toho nemam dokaz pretože manžel proti nim nepojde +bojim sa aj o cestu manžela musim krotit aby išiel autom pomali,svokra je chora ale ju nezaujima že nema karovat a brat už havaroval a po normalnych cestach chodi 140km .v podstate to manžela trapi pretože chce aj mna aj matku ale tak sa to neda dieta neni hračka ktora sa požiciava a neni to ani majetek pretože tak nazivaju našu dceru ,dakujem

antuanet
23. máj 2013

@odbornicka Ahoj, som uplne zufala momentalne a netusim na koho sa obratit. Skusim v skratke popisat svoju situaciu. Mam 3 rocneho synceka, v oktobri 2012 som odisla od jeho otca a casom som si nasla priatela. S malym som chodievala za otcom alebo si ho chodil bravat tak cca raz do mesiaca na par dni max tyzden, on spisal mimosudnu dohodu o striedavej starostlivosti, ja som ju odmietla podpisat, sme od seba vzdialeni vyse 200km. Maly je momentalne u neho a chcel ho mat na dva tyzdne, mne je uz dlho a strasne trpim, ked som mu volala ze pridem po maleho skor lebo bez neho neviem byt povedal ze som porusila dohodu a teda to bude musiet dat na sud...ma kamarata pravnika a zacinam mat obavy zo vsetkeho. Na sud som skor nechcela ist lebo som verila ze sa budeme vediet dohodnut...teraz som dokonca tehotna a tym co mi robi ma uplne psychicky depce, bojim sa a neviem co mam robit...prosim porad, dakujem

sisa2111
24. máj 2013

Prosím vás chcem sa opýtať niečo ohľadom financií. Pri krste založila krstná matka môjmu synovi vkladnú knižku. Na túto knižku som ja vložila istý obnos peňazí. Problémy nastali keď som tieto peniaze chcela previesť inam. Zistila som totiž, že dispozičné právo nemám ani ja ani priateľ, ale len krstná matka. Momentálne som sa s priateľom rozišla. Na syna mi nič nedáva, za 4 roky mu nič nešporil......... môžem krstnú matku požiadať o vrátenia vkladu, ktorý som na túto knižku realizovala? Doklad o vklade mám.

sissy27
24. máj 2013

@antuanet tzv. rodičovská dohoda podlieha schváleniu súdom, žiadna mimosúdna (ani spísaná u notára či právnika) nie je platná, takže nič neporušuješ, odporúčam podať návrh na zverenie maloletej do tvojej opatery a následne aj upraviť styk dieťaťa s druhým rodičom súdnou cestou - môžete sa dohodnúť, ale súd tú dohodu musí vidieť a odsúhlasiť, až potom je právoplatná...

@sisa2111 najlepšie by bolo asi krstnej vysvetliť situáciu a slušne ju poprosiť, aby ti vydala časť peňazí, ktoré si tam malému vložila, či nedá sa s ňou dohodnúť?

sisa2111
24. máj 2013

@sissy27 slušne som ju poprosila..... zatiaľ žiadna reakcia.....

janka2273
24. máj 2013

Dobrý deň 🙂 Mám 11 roč. syna Nikolasa...od roku 2004 mám výživné 33,19€ ☹ Samozrejme,že ho ex platí tak raz do roka ☹ Chcela som si ho zvýšiť,podávala som návrh ešte koncom roka 2007,prejednávalo sa to až v 2009,ale sudkyňa mi to zamietla,lebo sa "zašil" niekde v Čechách a nebolo množné ho dostať na pojednávanie 😠 Medzi tým sa znova oženil a aj rozviedol,má ďalšieho syna,na kt. mu súd určil výživné 80€ a druhá ex manželka čerpá od štátu náhradné výživné a je spokojná...
Moja otázka znie: Ak si znova podám návrh na zvýšenie,môže sa pojednávať aj bez ex manžela??On je totiž raz na SK,potom zase niekde inde mimo trvalého pobytu a vyhýba sa preberaniu zásielok 😖 Nebola by som rada,ak by mi to zamietli,rada by som konečne žila ako človek a neživila dieťa ďalších XY rokov z 33,19€ ☹ ☹ ☹ Rada by som si po zvýšení tiež podala žiadosť o náhradné výživné..Snád existujú nejaké § ,ktoré umožňujú pojednávať i bez odporcu,či povinného??Ex momentále ako obyčajne nepracuje oficiálne,túla sa kade-tade a neplatí riadne ani mne,ani druhej ex..
Som toho názoru,že ak mohol súd určiť jeho druhorodenému synovi výživné 80€-dnes má cca 3 roky,tak aj moje 11 roč. dieťa by mohlo mať nárok aspoň min. na podobné,ak nie vyššie výživné-len ako sa k nemu dopracovať..Ex síce vraj nemá oficiálny príjem,ale od 2011 má živnosť,kt. stále nezrušil...
Ďakujem vopred za info 🙂 🙂 🙂

nika6765
24. máj 2013

Dobry den, je to prvykrat co pisem do fora, ale potrebujem surne poradit. Som mamicka na MD, mam 7 mes. syna, vydata (zatial), no s muzom uz mesiac nebyvam. Odkedy sa maly narodil, zacili hadky, po ktorych som skoro kazdy vikend skoncila aj s malym u rodicov. Pred mesiacom mi povedal nech si zbalim veci a vypadnem (nakolko dom je
jeho), skoncila som tentokrat u babky, kde som doteraz. Uz dva tyzdne sa mi vyhraza pravnickou, ktora vybavi rozvod a
hlavne si chce uplatnit striedavu starostlivost! co je pre mna nemozne, nakolko o maleho sa nikdy sam nestaral, vzdy
som bola pri nom, ked ho pestoval.
Moc potrebujem poradit, ci mu mam podpisat rozvod a hlavne co mozem cakat od tej pravnicky.
Dakujem

modrazaba
24. máj 2013

@nika6765 ak nesuhlasis so striedavou starostlivostou najdi si pravnika a podaj protinavrh. A nepodpisuj mi nic s cim nesuhlasis.

odbornicka
autor
24. máj 2013

@annyka241 ahoj, v tvojom prípade sudkyna dala na pojednávaní do zapísnice, že ti oznámila termin ďalšieho pojednávania a že ty si ho zobrala na vedomie a tak ti predvolanie na to pojednávanie neposlednom poštou. ty sa v určený termin dostavis na sud. ak si dátum nepamätám, opýtať sa tvojej právnický, ona v mala dostat zapísnice z pojednávania, alebo si kukni termin pojednávania na www.justice.gov.sk v časti Zoznam súdov/ Zoznam pojednávaní v SR/ civilne PojednavaniA.
Platenie advokátke máš zrejme podľa právnych úkonov, kedy platia za každý právny úkon. Tie sú presne definované vo Vyhláške o odmenovani advokátov, a teda ak s tebou pôjde advokátka na ďalšie pojednávanie, je to úkon a plati sa zan.
v rozvodovych veciach som sa nestretla že by sud priznávat náhradu trov konania a právneho zastúpenia, vo veci vyzivneho skôr ano. ked sud vydá rozhodnutie vo veci samej rozhodne aj o trovach. v prípad že sud rozhodne že ti má druha strana uhradit trovy konania a právneho zastúpenia, tak tieto trovy treba vyčísliť do troch dni od oznámenía rozhodnutia súdu..určite to tvoja advokátska urobi a zasle na sud. Potom bude tvoj muz povinny ti tieto náklady uhradit.
ak však sud rozhodne že náhradu trov konania a právneho zastúpenia účastníkom konania nepriznava , tak sama musíš zaplatiť všetky náklady ktore so súdom máš, teda aj advokátku.

annyka241
25. máj 2013

@odbornicka ty mi pises uplne od veci ja som nikde nenapisala ze mam muza alebo som bola vydata ja sa pytam na nieco ine o tom kedy mame dalsi sud viem velmi dobre to mi nemusis pisat a sudne trovy sa neplatia pokial ide o vyzivne do neviem kolko rokov je sud bezplatny

tajomna21
25. máj 2013

@nika6765 jeho ziadost o rozvod ty podpisovat nemusis ... on ju poda na sude a sud ti potom posle jedno vyhotovenie na oboznamenie sa a vyjadrenie sa ...
ale ak suhlasis s rozvodom, kludne ziadost o rozvod mozes podpisat aj ty, ak suhlasis s tym, co je v nej napisane, hlavne v petite (navrh o com ma sud a ako rozhodnut)
ak je dieta len 7mesacne a kojis, tak neviem, ci pripada do uvahy striedava starostlivost
neviem, cim konkretne sa ti vyhraza, vsak on ta vyhodil z domu aj s malym deckom, tak to svedci o jeho charaktere .... co si "vyhodena", prispieva ti na maleho? ak nie, tak si podaj na sud navrh na vyzivne, kedze si manzelka, mozes pytat aj na seba + navrh na starostlivost o dieta .....
hlavne sa mu nedaj zastrasovat!!! chlapi to lubia robit, najmä tou striedavkou a väcsina z nich nakoniec cuvne, pretoze to nezvladaju casovo popri robote (hlavne) pripadne to nezvladaju ako otcovia

nika6765
26. máj 2013

@tajomna21 ahoj, dakujem za nazor...na rozvode som sa chcela dohodnut, aj bez pravnika som mu ho chcela podpisat a nerobit ziadne problemy.ale ked zacal s pravnickou, toho som sa zlakla, aby som nepodpisala nieco,
co budem potom lutovat...hlavne mi ide o maleho, uz nekojim, pri nom som aj mlieko stratila 😢 financne mi pomaha,
s tym problem nie je, to jedine mu zatial ide, lebo vie ze je to dolezite ked si chce poziadat o jeho starostlivost.
nemam problem mu dat maleho cez den, aby ho zobral von, aj kazdy den, no nechcem mu dovolit si ho zobrat na vikend k sebe domov, pretoze mam obavy ze by to nezvladol...a toto on chce dosiahnut na sude 😢
Pocula si o centre pravnej pomoci? zevraj je to pomoc pravnika v niektorych pripadoch aj zadarmo...

tajomna21
26. máj 2013

@nika6765 ano pocula, ale ja skusenost nemam ... poskytuju tam pravnu pomoc zadarmo, ak si to nemozes dovolit ... urcite sa skus tam obratit .... vies, ja si myslim, ze chlap ked chce, dokaze sa postarat aj o dieta ... ak maju dobry vztah, preco si myslis, ze by to nezvladol?

zronenaslnecnica
26. máj 2013

Dobrý deň prajem...
Chcela by som sa spýtať ako postupovať pri žiadosti o výživné na maloleté dieťa a či je nevyhnutný advokát,,,S manželom žijeme ešte v spoločnej domácnosti,pracuje v zahraničí a výška jeho mzdy je cca 2000€....Poberá tam aj rodinné na syna,ktoré mi vypláca,,,300€ ale mám pocit,že keď sa presťahuje tak túto sumu zredukuje na polovicu /s platu neprispieva ničím a domácnosť strava a všetky výdavky idú mimo neho/,,ja pracujem za minimálnu mzdu a tá nepokryje ani náklady na mesačné splátky,takže som odkázaná na neho,,,,A ja nemám informácie o tom či mám nárok na rodinné,,keďže syn je v mojej starostlivosti plus výživné vypočítané z jeho platu,,alebo sa to len spriemeruje dokopy a určí sa výsledná suma????Ďakujem..🙂

odbornicka
autor
27. máj 2013

@annyka241 ahoj, nemám pocit že som ti písala od veci, ved si dobre prečítaj tvoj prispevok. Tvojej novej otazke nerozumiem, Skús ju preformulovat. Jedine čo má hneva je že mi iPad píše slova automaticky zo slovnik a casto su to riadne haluze a ked si neskontrolujem môj prispevok tak potom s hrozou zisťujem, že je to v neurcitkoch, ine slova..táto moderna technika je úplne na nic.

annyka241
27. máj 2013

@odbornicka nechaj sat diki

machovalucka
28. máj 2013

@odbornicka dobrý den,chcela by som sa opýtať,momentálne som v rozvodovom konaní,malá má 2,6roka...s manželom sa súdim,nakolko by mi najradšej malú zobral a neplatil vôbec....ked sme mali pojednávanie,tak sudkyna povedala,že 50e je málo a aj 70e je málo a navrhla 130e a ja som s tým súhlasila a aj kolízna opatrovníčka navrhla 130e....lenže manžel s ničím nesúhlasil,tak to odročili,ale sudkyna momentálne marodi a medzitým manželma dal na súd,že mu nedávam malú,čo nie je pravda,len mu ju nedám na noc a druhá sudkyna rozhodla,že mi má dávať iba 50e a malú má mať každý druhý víkend od piatku do nedele av pondelok a vstredu poobede,plus letné prázdniny jeden mesiac a aj druhý po 2týždne v kuse,čo sa mi zdá strašne vela,aby tak malé dieťa bolo odlúčené od matky na tak dlhú dobu.....manžel sa doteraz o nás nezaujímal a od septembra nežijeme v spoločnej domácońosti a nechal mi aj hypotéku platiť mesačne 280e a ja poberám len rodičovský príspevok,malá je stále chorá,chodíme k imunologičke a elergologičke,mesačne dám len 50e na lieky a mastičky,ale súd na nič nebrak ohlad,všetko odklepli ako si to on navrhol,dakujem

isaa
28. máj 2013

@machovalucka Toto co citam je asi zly sen....moj ex je taky isty, mysli si ze dcerka je hracka, ktora neje, neptrebuje hracky. taktiez byva stale chora, prechladnuta, ma zapalene ocko, suchu pokozku, mesacne necham v lekarni ako ty 50 eur. sud ohladom vyzivneho a zverenie sme este nemali, dcerka nema ani 2 roky. v navrhu od ex navrhuje jeho pravnik ze malu chce vidiet pondelok, streda, piatok od 16tej do 18tej a dalsi tyzden cely vikend, piatok az sobota. to ze malu kojim, nikoho nezaujima. ma sice 1.5 roka, ale zaspava vylucne pri kojeni, ci vecer alebo pocas dna. niekedy spinka aj 2x pocas dna po 40minut. to som zvedava ako toto vyriesi sud. ked urci sud styk s otcom za mojej pritomnosti, tak ju budem kojit v parku alebo na lavicke v nakupnom centre ked budeme spolu s jej bio otcom? na kuratele na upsvar mi povedali ze treba ist ked ma otec urcenu navstevu do materskeho centra, na vlacik. to je uzasne, to si budem potom dieta pamatat, ze pride tatink a ideme na vlacik. vyborne vychovne fakt. moja kolizna z upsvar je slobodna mlada baba, nadrziava ex. nekupil malej ani hracku, ani nic. nepomohol mi s nakupmi. kupil na vianoce oblecenie, ktore bolo o cislo mensie ako dcera nosi, na moje prosby doniesol plienky a to je vsetko. zaraba skoro 1000 eur v cistom, je bez dlhov a prispieva mi len 100 eurami. ja som doma, staram sa o dieta. co sme my matky, pracovna, vyvarovna, vychovatelsky ustav, zehliaren, zavodna jedalen, upratovacky? a oni sa budu ihruskat s detmi? kde su eticke a moralne kodexy zakona o rodine? otec je len na hranie a my sme na povinnosti? neprispel mi ani na kocik golfovy, ani na topanocky, ani na papucky, ani jednu hracku, kocky, puzzle, kociarik, odrazaldo, nic. posle 100eur a chce sa hrajkat, tulit si dieta. v tom navrhu od jeho pravnika su tiez rozdelene prazdniny, jarne, letne, vianoce, vsetko. dcera bola napriklad cely februar chora, stale, vyzdravela ona, bola som chora ja. ex mi robi take podrazy, ze mi zvoni pri baraku a potom posiela maily, ze opat si mi nedovolila vidiet malu a to sme sa dohodli ...pritom sme vobec neboli dohodnuti ze pride v ten den, otrasne.