Právna poradňa
Mile mamicky,
som vystudovana pravnicka, mam 1,8 rocnu dcerku o ktoru sa sama staram. Presla som si sklamanim, rozchodom, rozvodom, naslednim handrkovanim sa o vyzivne a spol. Touto cestou chcem ponuknut vsetkym mamickam v podobnej zivotnej situacii pomoc a poradenstvo. Rada pripadne poradim aj s inymi pravno-administrativnymi problemami.
@machovalucka ahoj, zrejme to čo dal tvoj muz na sud bol návrh na úpravu styku s dieťaťom na čas do vášho rozvodu. Ak je to ešte možné, podaj voci tomu odvolanie a tak to nenadobudne pravoplatnost, akurát v časti ktora určuje vyzivne je uz vykonantelna a teda ti je povinny platit tak ako určiť okresný sud.. Pozri si ten rozsudok a nápis mi ak je to nejako inak, potom poradim.
@odbornicka ok napíšem,ale ešte ho nemám,lebo minulý týžden bolo pojednávanie,ked ho budem mať tak sa ozvem,zatial dakujem velmi pekne 🙂
@odbornicka http://www.pp.sk/1579/Manzelia-byvali-manzelia-... teraz požiadať výživné na seba?
@machovalucka ahoj, ten link sa mi nechce zobraziť. Ako čítam tvoje príspevky pokial ste stále manželia a on ti neprispieva na spoločne bývanie, domácnosť tak určite podaj návrh na sud na vyzivne na manželku. Žiadaj si ho platit od podania návrhu, to tam uved. Veľa dobrých návrhov Najdes na nete a podaj to čím skôr.
@odbornicka ok,ale spätne nemôžem žiadať?lebo on sa v septembri osťahoval a všetko platím sama
@odbornicka @fista Dobrý den, mám na Vás dotaz v roce 1997 jsem odešla od manžela kvůli opakované nevěře,manžel zůstal na slovensku já s dětma jsem se vrátila zpátky na moravu. Manžel měl určené výživné na dvě děti 2000kč výživné platil jak se mu chtělo. Roku 2011 jsem se rozvedli bývalý manžel už více jak dva roky nepracuje a výživné neplatí. V listopadu 2012 podal na mě žalobu o výživné na rozvedeného manžela ve výšce 450e byl to pro mě šok obě děti studují na vysoké škole. Poslala jsem všechny doklady které bylo třeba na košický soud co se týká příjmu a výdajů s pomocí právnika který stál dost peněz. To že mám vztek a nemůžu tomu uvěřit že je toto možné je jasné. Předvolali si mě na soud do košic to se mi podařilo vyřeši tak, že mě vyslechnou na soudě u nás.
K tomu dotazu ptám se proč to řeší soud v Košicích, když já jsem žalovaná, protože podle českého práva se žaluje v místě bydliště žalovaného. Můžou mi na soudě zdůvodnit místní příslušnost košického soudu a je možné vznést námitku místní nepříslušnosti. Děkuji moc za odpověd
chcem sa len spytat ci nemate niekto skusenost že ste žiadali zvyšit vyživne v čase ked bol vaš ex vo vykone trestu a či sa vám to podarilo.A či mu može exekutor siahnut na invalidny dochodok.dakujem.
@machovalucka ahoj, spätne sa vyzivne môže žiadať len ak ide o vyzivne na dieťa a to 3 roky spätne od podania návrhu. Všetky ostatne vyzivne možno žiadať platit len od podania návrhu. Ak to tam takto nenapisal budes ho mat len od pravoplatnosti rozsudku, takze to tam určite takto nápis.
@odbornicka dobre,dakujem 🙂
@odbornicka Ahoj,rada by som sa opytala.Som rozvedena od 2/2012,mam dve deticky.Otec ma po dohode na urade prace a rodiny urceny kazdy parny vikend+parna streda.Deti odmietaju u otca spavat,tak ich vozi domov,tak to bolo zapisane.Co nebolo zapisane a nedomyslene,to boli mimoskolske aktivity a odmietnutie ist z otcom.Zakazdym,ked mala dcerka zapas,vystupenie,tak ma len vystresoval,vyhrazal sa mi ako ma da na sud,ako porusujem dohodu a pod.Vzdy ma to zneistilo,pytam sa ma pravo zasahovat do sportu a pod,ako postupovat,ked syn s nim odmieta ist.Trva to 1,5,ked sa syna opytam,ci ide k otcovi odpovie hned nie.Uz som z toho vsetkeho unavena 😖 .Naviac byvala svokra na mna slovne zautocila v obchode aj pred dcerou,ktora sa za mna schovavala.Mozno je to popisane haoticky ale.........dakujem,za odpoved 😉 Pekny zvysok vikendu
Ahoj potrebovala by som poradit.Pred jedenastimi rokmi som sa rozviedla a byvaly manzel sa vobec nezaujimal o dceru.Zlom nastal pred dvoma rokmi ked som poziadala o zvysenie co mi bolo schvalene.Od vtedy jej obcas napise(3krat rocne,3krat balik,1krat vreckove 10eur)Teraz som jej kazala prvy krat za jedenast rokov aby popytala od otca peniaze navyse mali vylety,chcela vyssie vreckove no ako 14rocna pubertiacka,no byvali manzel sa mi zacal vyhrazat ze sa nestaram o dceru ked od neho pyta peniaze a chce mi ju zobrat ono je to este komplikovanejsie (dcera je chora chodime pravidelne do ba,ale ide este o to ze som pila postavila som sa sice problemu a isla som na protialkoholicke liecenie a uz dva roky som cista no moze to vyuzit proti mne )ale mam strach mu nieco napisat.Dcere viac menej nic nechyba uci sa na jednotky platim jej kruzky neflaka sa nepije nefajci Aj ked som pila deti museli byt tip top aby niekto nieco nezistil.No ono je to iba v skratke ale mam strach ze o nu pridem
@fista ahoj a ty máš štátne občianstvo aj slovenské?? Či len ceske?
@deti3 ahoj, tu dohodu na UPSVaR máte aj potvrdenu súdom, Predpokladám. Takze ak to chces mat v suchu, musíš to riešiť na úrovni súdu. napíšes návrh na úpravu styku otca s detmi, kde napíšes, že máte rozsudok, ktory určuje taký a onaky styk otca s detmi, deti to dlhodobo odmietaju stavit tento cas s otcom,, pretože ......, a tak v zaujme maloletych deti navrhujes, aby bol styk otca s detmi nasledovný...... . Navrhnes aby boli deti výpocute koliznym opatrovnikom. Toto podas na sud. Do rozhodnutia by som sa v tvojom prípade riadila tým, čo je v zaujme deti. Pre teba je dôležité, aby si nebranila otcovi dieťaťa sa s detmi stykat, ale ked dieťa nechce s otcom ísť, tak s tým skratka nemôžeš nic urobiť.
Drzkajte sa.
@alexviki ahoj, ak by tvoj ex žiadal nejak inak určiť styk s dcérou, resp by ju chcel do svojej starostlivosti tak vzhľadom na vek tvojej dcéry musi ju sud vypočuť a zistiť jej názor. Podľa mojo nazoru, ak sú veci tak ako píšeš, že ste uz 11 rokov rozvedeni a dcéra žije s tebou, nemyslím si že by sud mal nejaky dovod v tejto veci niečo zmeniť. navyše Predpokladám že aj tvoja dcéra bude chciet zostať s tebou a to je úplne kľúčové. v komunikácii s ex by som zostala čisto vecna ale zbytočne by som sa jeho slov nebala.
Keb niečo, tak nápis skôr do IP, ak je to niečo citlivejsie.
Drzkaj sa.
@odbornicka Dakujem za odpoved 😉
@odbornicka Ahoj já mám občanství české i slovenské
Ahoj , potrebujem poradit som rozvedena od 18.1 2013 byvali manzel riadne plati vyzivne stretava sa z malim ako ma urcene kazdy neparny vykend od 9.00 do 18 .00 sobotu nedelu ......... medzicasom som si nasla priatela ktory pracuje v zahranici ma tam moznost aj byvat a tak sme premyslali ze by sme sa tam vsetci prestahovali no neviem ako postupovat z byvalim sme sa nikdy na nicom nedohodli takze predpokladam ze ani teraz to nebude inak .......tak ak mozes porad mi ako byvat to mam urobit aby som mohla ist byvat do zahranicia bez toho aby ma udal ze som mu dieta uniesla dakujem
@odbornicka dobry, potrebovala by som sa poradit v jednej veci mozem vam napisat ip ?
Je mozne ze sudkyna odpocita z vyzivneho ,alebo z preplatenia vybavy sumu, ktora vysla otcovi dieta za paru veci co jej kupil?a pritom su tam veci co do vybavy nepatria?a mne chce uznat len blocky pol roka pred narodenim a mesiac po narodeni dcery?mozem s tym nesuhlasit?
@odbornicka Je mozne ze sudkyna odpocita z vyzivneho ,alebo z preplatenia vybavy sumu, ktora vysla otcovi dieta za paru veci co jej kupil?a pritom su tam veci co do vybavy nepatria?a mne chce uznat len blocky pol roka pred narodenim a mesiac po narodeni dcery?mozem s tym nesuhlasit?
@fista ahoj v tom prípade to budu prejednavane slovenské sudy a kedže ty nemáš teraz v SR bydlisko, tak bude príslušný sud v obvode ktorého má bydlisko navrhovatel teda ten košický. Prievok na výživu rozvedeneho manžela sa môže priznať do 5 rokov od rozvodu. Nesmie však odporovat dobrým mravom a toto je na tebe aby si ty uviedla, napr. Dôležité je aj to kto spôsobil rozpad manzelstva, komu boli zverene deti a či ten manžel, ktory o žiada o prispevok nie je skutočne sa schopný sa sám živiť ( nie len štýlom mne sa nechce pracovať, tak nech má exka živý).
poradí mi niekto?potrebujem vedieť s manželom sme kupovali už počas manželstva auto a on mi ho teraz zobral ževraj na neho nemám nárok,lebo je písané na neho a on platí pôžičku ktorú sme na neho brali a nemám na neho právo a ja ani nemám z čoho to platit ked som na rodičovskej a potrebujem ho viac ako on,ako mám postupovať poradte a ešte si povedal,že mi bude dávať menej penazí ako mi dával doteraz a aj to na syna,ja si neviem ako prežijeme ked ešte čakám druhé,a ešte pred týždnom ma fyzicky napadol chcem to riešiť a tiež neviem kde sa mám obrátiť.
@annyka241 ahoj, čo úrobi sudkyna netuším, v zasade ona môže uznať akékoľvek výdavky či odpočítat čokoľvek pokial je to v súlade so zákonom. Ak ty nesúhlasis samozrejme to musíš povedat, no a ak sudkyna tvoje argumenty nebude akceptovať je to odvolaci dôvod. Podstatne je však to, že tvoj nesúhlas s tým zapocitanim a pod. Musi odzniet ešte v tomto konani na okresnom súde.
@odbornicka to mi je jasne ale urcite nemoze urobit to ze mi odpocita z vyzivneho...a urcite poviem ze nesuhlasim a zase odvolat sa je hmm na dlho kedze okresny potom bud zamietne alebo zapecati prvy rozsudok tam nikdy nikto nevyhra
@odbornicka Děkuji za odpověď moc jsi mi pomohla. Ještě jsem zjistila, že můžu ke Košickému soudu poslat návrh aby můj výslech proběhl v místě mého bydliště, protože je to daleko a je zo pro mě velký finační výdej.
@odbornicka Ještě jsem zapoměla, potřebné dokumenty jsem už k soudu poslala moje příjmy a výdaje a zároveň jsem uvedla, že neplatí výživné. To vše mi sepsala moje právnička.
@odbornicka chcem poprosit o radu.Mam nieco pred rozvodom,cakam na termin pojednavania.Manzel vzal vsetky papiere tykajuce sa nasho bytu a hypoteky na byt,ktora je pisana na mna a on figuruje ako rucitel.Papiere mi odmieta dat,alebo do nich nahliadnut.Ako sa mam domahat,aby mi papiere vratil???Alebo viem tento jeho krok nejakou vyuzit na sude?dakujem.

@isaa bože všetko akoby som čítala o sebe,rovnaká situácia 😢