Právna poradňa
Mile mamicky,
som vystudovana pravnicka, mam 1,8 rocnu dcerku o ktoru sa sama staram. Presla som si sklamanim, rozchodom, rozvodom, naslednim handrkovanim sa o vyzivne a spol. Touto cestou chcem ponuknut vsetkym mamickam v podobnej zivotnej situacii pomoc a poradenstvo. Rada pripadne poradim aj s inymi pravno-administrativnymi problemami.
@odbornicka ahoj pisala som ti ip
ahojte kočky nevie poradit ohladom namietky na exekucne trovy , napisala som namietku a nevie niekto skontrolovat cije to dobre dakujem
@skinny ahoj, na rozvodovom konani to spomenúť môžeš , no v zasade to nebude mat zrejme ziadnu relevanciu, pretože tu sa bude riešiť vás vzťah , styk s detmi ak ich máte a nie majetkove záležitosti, majetok sa rieši az následne ked ste právoplatne rozvedeni. ak potrebujes pApiere, tak zájsť do banky, ktora Vám hypo poskytla a informuj ich o situácii. Ak si ty osoba ktora hypo brala a o je rucitel, tak ti v banke povedia za akých podmienok môže on ručenie zrušiť. Máš obrovskú výhodu, ktoru môžeš trochu využiť spôsobom, že muža postrasis , že nebudes platit tu hypotéku a banka to bude on neho vymáhať kedže je rucitel. Snáď potomprijde k rozumu. ( aj ked pozor, tak za teba zaplati dlh rucitel, môže si to potom od teba vymáhať-ale to mu hovorit hned nemusíš🙂
@odbornicka ahoj, chcela by som sa spytat ci sa plati sudny poplatok za rodicovsku dohodu a kolko ? Dakujem a pekny den 🙂
Ak 4 r. nebyva s manzelom je vlastnikom bytu on aj ( sestra) ci bude za to platit ze neplatila za byt ,ale v nom nebyvala.DAKUJEM
@odbornicka ahoj, chcela by som sa opýtať ako si mám vysvetliť toto v rozsudku: "Otec maloletej sa zavazuje prispievať na výživu maloletej mesačne výživným v sume 150,-€ počínajuc dňom 1.7. 2013 výživné je splatné k rukám matky vždy do 20.teho dňa toho- ktorého mesiaca vopred." To znamená, že už teraz v júni mi má platiť výživné, či až v júli?
@princesssuzi za rodičovskú dohodu sa neplatí, my sme ju mali minulý mesiac a neplatili sme nič
@odbornicka Dobry den.Chcela by som oradit.Mam 5 mesacnu dceru.S otcom jej otca spolu vobec nezijeme,ja zijem u rodicov.Ustne navrhol dohodu,ze bude davat vyzivne 100e.Posiela ich o mesiac neskor a neda sa snim otom rozpravat.Dceru videl za cely cas 2,5hodiny a viac nic.Je zivnostnik.A ja som sa odhodlala podat to na sud,aby platil 150e.No volal mi,ze on stym nebude na sude suhlasit a ze bude trvat,aby mu sud urcil malu kazdu parnu sobotu na dve hodiny bez mojej pritomnosti.Ja som tam este uviedla,ze stretavat sa snou moze kludne za mojej pritomnosti na mojej adrese.No on ze s tym nebude suhlasit.Viete mi niekto poradit,ze ci je mozne,ze by jeho navrhu sud vyhovel aj ked ju videl iba tak malo a je este taka mala?Dakujem
@ja028 dakujem za odpoved 🙂 pekny dnik 🙂
@odbornicka Ahoj, prosim Ta vedela by si nam poradit aj ohladom vysporiadania dedicstva, prosim Ta, ktore uz teraz prebieha...... Mama mojho manzela (otec uz nezije) vlastnila zahradu so starym domom( drevenicou) a este nejake pozemky,ktore zatial nie su pokope,ale bude sa robit pozemkove upravy. Dedia moj manzel a jeho slobodny brat.
V roku 2003 darovala darovacou zmluvou 2izb.byt bratovi. Mojmu manzelovi s jeho prvou manzelkou dali rodicia,ked este otec zil, v roku1997 80tis. Sk, ktore pouzili na odstupne pri nadobudnuti druzstevneho bytu(celkova cena bola 200tis.) Ked byt spolu predali, za peniaze zriadila si jeho zena podnikanie-obchod.
Potom ich chcel manzel vratit mame s tym,ze sa vysporiada so svojou byvalou,lebo sa potom rozviedli. Mama vsak nechcela peniaze vratit s tym,ze nech ich necha jeho byvalej,lebo s nou mala dobry vztah.
Brat chce zapocitat tych 80tis. Sk do dedicstva. Ma na to pravo, ked vlastne ostali jeho ex?
Moj manzel ziada zapocitat byt,co brat dostal v roku 2003. V darovacej cene nie je cena daru vycislena,ale brat tvrdi, vraj je nejaky znalecky posudok na ten byt urobeny,ale len vraj okolo 100 000Sk. Zda sa nam cena bytu v znaleckom velmi nizka, ked v roku 1997 bolo odstupne starsieho bytu 200 000Sk.
Aka hodnota bytu sa bude vlastne odpocitavat z jeho ciastky dedicstva? Podla coho sa vypocita hodnota zahrady a pozemkov,co su predmetom dedenia?
Naozaj by nam velmi pomohlo,keby ste nam vedeli poradit, ci ma zmysel sa s nim tahat...aj ked manzel chce len tu zahradu s drevenicou v celosti pre svoju dceru z prveho manzelstva.
Ahoj,moj manzel s ktorym nezijem uz 8mes.z toho dovodu ,ze nechcem lebo uz nevladzem riesit jeho povahu a problemy ktore stale robi si zobral pozicku ktoru nesplaca.Dobrovolne odisiel z prace aby mu to exekutor nebral,,je mu lepsie na podpore,,. na maleho mi nic nedava asi si mysli ze mi staci od statu,stale nevie pochopit ze uz s nim nechcem byt. Len ide o to ze ked on tu pozicku neplati,, kedze ani neviem kde to rozflakal,,ci mozu mne za neho nieco zobrat ci uz teraz ked som doma na materskej mam 14mes.syna alebo az by som zacala niekde pracovat? Urcite planujem rozvod len zatial mi to financne nevychadza aby som si platila poplatky. a vobec neviem ci sa od neho niekdy niecoho dockam...
@odbornicka
Ahoj,som otcom dvoch detí 15 a 12,manželka požiadala o rozvod ktorý jej vraj kvôli deťom zamietli,už viac ako rok s nami nežije v našej spoločnej domácnosti ale býva u jej milenca a o domácnosť ako aj o deti sa starám sám,stretáva sa len so synom aj to raz za týždeň asi tak na pol hodinu,v podstate na našu ani na deti neprispieva ničím,chcel by som sa spýtať ako postupovať,či sa nedá nejako požiadať súd ešte pred rozvodom o to aby na deti prispievala prípadne o zverenie detí,za odpoveď velmi pekne ďakujem
ahojte baby.som v 7.mesiaci tehotenstva.zo zaciatku to bolo krasne ale partner sa ototcil o 180stupnov.proste povedal ze dieta je parchant a ja kurva,lebo nechcem dat jeho priezvisko,a teraz sa vyhraza ze ma da na sud aby bolo uznane v rodnom liste a aj vidat sa s nim chce.lenze je tu problem ma dlhy a vela aj pomienke je.neviem co mam robit.poradte
ahojte.poradte prosim.som v 7.mesiaci tehotenstva.na zacitku to bolo fajn ale byvaly priatel sa zmenil k horsiemu.najprv sme sa dohodli ze priezvisko bude po mne a suhlasil,a potom sa zmenil a povedal ze ieta urcite nieje jeho.a ja som no nepekne slovo povedal.tak som povedla ze ho ani do rodneho listu neuznam,a teraz sa mi vyhraza ze ma da na sud aby ho uznali za otca,aj vyhrazne smsky typu nevies kto ja som a ze ntreba sa so mnu zahravat a ze mi neda pokoj a ani malemu ,tie mam ulozene,navyse je v podmienke,nerobi teraz momentalne na cierno,nema kde byvat,byva na ubytovni.madlhy na poistovni aj exekucie tak co neda pokoj.nechapem,porate prosim
@ja028 ahoj chcela by som sa spytat, ked ste nedavno riesili todicovsku dohodu. Ked mi prislo zo sudu, ze mam zdokladovat svoj prijem...lenze som stale na rodicovskej...to mam ist na urad prace a tam si vypytat doklad, ze poberam rodicovsky ? Viem byvaly dava svoj prijem za 12 mesiacov.Dakujem
@odbornicka Dobre rano,dufam,ze mi niekto poradi,alebo aspon na koho sa mam obratit v takomto pripade:Vo febr.sme mali sud,presne 11.2 vydala sudkyna rozhodnutie o zvyseni vyzivneho z 33e na 50e,rozhodnutie nadobudlo pravoplatnost 6.4.2013 a vykonatelnost 7.4.2013,takze v aprili uz mal vyzivne zaplatit 50e?Lebo zaplatil tych 33e,vcera som bola podat trest.oznamenie,kedze mi vraveli,ze ked nie je zaplatena cela suma tych 50e,takze sa to povazuje za nezaplateny mesiac,lenze,vcera na policii mi povedali,ze ten april sa povazuje,ze tam bola snaha a ze zaplatil aspon tych 33e,tak ja teraz musim cakat dalsi mesiac,aby som mohla podat trest.oznamenie,maly mi ide do kupelov,kedze ma diag.DMO,potrebujem mu kupit kopu veci,hlavne ze "Otec"na alkohol ma,boze je toto spravodlive?????????????
Akoze mam to chapat takto,ze napr.tento mesiac mi posle 5E a zase sa to bude povazovat ako snaha,ci ako tomu mam rozumiet???????
@ja028 zaujímavé, ja by som si to vyslovila tak, že ti má zaplatiť už teraz v júni vyzivne na júl.
@zudazu samozrejme že môžeš za danej situácie podať návrh na sud na vyzivne na deti, v ktorom budeš žiadať aby sud zaviazal manželku prispievať mesačne na výchovu deti. Môžeš podat aj dalsi navrh aby manželka bola povinná prispievať na spoločnú domácnosť, volá sa to návrh na určenie vyzivneho na manžela.
Všetky tieto navrhY upravia veci na čas do rozvodu.
Na webe Najdes veľa dobrých vzorov.
@miska030 ahoj, nesúhlasím v vyjadrením ktoré ti dali na polícii, pretože rozodnutie o vyzivnom je vykonantelne ihneď po doručeni, resp. Oznámení rozhodnutia o vyzivnom, pretože tu vykonatelnost predbieha pravoplatnost!
@princesssuzi chod na UPSVaR, ktorý ti vypláca Rodičovský a oni ti dajú potvrdenie. Robí sa to aj tak, že donedies potvrdenie od posledného zamestnávateľa, kde sa napíše odkedy si bola na MD a tvoja materská a odkedy si na RD. V zasade výška RD je určená predpisom a tak si ju vie sud overiť.
@rencakm ahoj, v prvom rade musím napísať, že zapocitanie sa v dedicskom konaní robí ak sa dedi zo zákona a nie zo závetu. Teda ak nemáte závet, tak sa môžte baviť o zapocitani.
Tých 80tisSk, dostali ak som správne pochopila tvoj M s jeho ex. Čo s tým urobili bolo už na nich, ale ja by som započítala len 40tis. K tomu bytu by som žiadala nový znalecky posudok, ale to bude drahé a tak by som za bernu mincu zobrala cen bytov ako sa pohybujú teraz na internete na realitných stránkach.
Možno sa však bratia dohodnú a nebude treba robiť žiadne zapocitanie.
@odbornicka Ja tomu vobec nerozumiem,povedali mi,ze musim pockat dalsi mesiac a co potom,ak mi teraz v juli zase posle vyzivne 30e?Ved to je ignorovanie sudneho rozhodnutia,na koho sa mozem obratit?
@odbornicka velmi pekne ďakujem za radu nájdem vzor a podám na súd
Dobry večer ja by som sa chcela spytat kolko by platil moj manžel na deti 6rokov a 4 roky moj muž ked je na invalidnom dochodku a pobera 315eur ak by ste mi mohli približne napisat Dakujem
@odbornicka ahoj, chcela by som sa opýtať či má otec dieťaťa nejaký právny nárok vedieť a byť informovaný ked chcem ist s malou napr. na dovolenku. Konanie ohladom zverenia dieťaťa do mojej starostlivosti a určenie výživného ešte len bude, v priebehu buduceho mesiaca. Som slobodná matka. Ďakujem
@ja028 ahoj co znaci rodicovska dohoda?...my sme s manzelom este nerozvedeni a manzel chce maleho na Min tyzden k sebe co je 500km,,,vzdialenost,
No chcem s nim uzatvorit pisomnu dohodu,,,,lebo zial mu uz neverim,,,tak ako by som mala....
Vies mi napisat nejake body co to ma obsahovat?
ahoj ja by som sa chcela opytat som rozvedena mam tri deti sudom urcene vyzivne spolu v sume 200 eur.ide o toze byvaly ze za neplatenie vyzivneho uz vo vezbe ktora mu konci v novembri. ja sa ale aj ked to zameskane vyzivne vymaha exekutor bojim sa ze sa ho v celej sume nedockam . chcela by som sa opytat ci mozem podniknut nejake dalsie kroky ktorymi by som sa ho to platenie zameskaneho vyzivneho prinutila nejako zaplatit. prosim poradte mi ide o dost velku sumu ktora by pomohla detom aj trosku mne makolko zijeme sami v byte a do teraz splacam jeho niektore dlhy
@odbornicka Ahoj,vieš mi poradiť? Malého otec je živnostník,má mesačný príjem zhruba 1700-2000 EUR,z čoho platí mesačne odvody okolo 250 EUR. Aké doklady môžem žiadať aby predložil na súde o výživné? Môžem napr. žiadať výpis z účtu? Lebo mi povedal,že donesie papier,že má minimálny príjem. Ďakujem

@skinny tak si vsetky papiere vybav nanovo ... v banke ti urcite vystavia kopiu, list vlastnictva si vies tiez vybavit na katastri ...