icon

Právna poradňa

odbornicka
4. sep 2012

Mile mamicky,
som vystudovana pravnicka, mam 1,8 rocnu dcerku o ktoru sa sama staram. Presla som si sklamanim, rozchodom, rozvodom, naslednim handrkovanim sa o vyzivne a spol. Touto cestou chcem ponuknut vsetkym mamickam v podobnej zivotnej situacii pomoc a poradenstvo. Rada pripadne poradim aj s inymi pravno-administrativnymi problemami.

tajomna21
19. júl 2013

@31majka12 tu si najdi, su tu rozne vzory, je tam aj dohoda o uprave styku http://www.vzory-zmluv-zadarmo.sk/rodina-domace...
ty si ju doplnis podla vasej dohody, najlepsie co najpresnejsie, aby nedochadzalo k problemom a sporom

flopo
22. júl 2013

Dobry den,chcem sa spytat ci moze byvaly manzel zakazat cez urady ist 14-rocnej dcere na dovolenku do Chorvatska s kamaratkynimi rodicmi?deti su zverene do mojej starostlivosti sudom.Teraz si podal o znizenie vyzyivneho a vyhraza sa stale a vselicim,dokonca i dcere.Ako to zastavim,socialkou ci sudom?Dakujem za radu Monika

momko
22. júl 2013

Dobry den, chcem poprosim o radu.
Sme rozvedeny, mame 2deti a su zverene do mojej starostlivosti.
Syna si chce zobrat môj brat s manželkou na dovolenku do chorvatska. Oznamila som to byvalemu manželovi, ten suhlasi
Otazka: Potrebujem aj nejaky doklad o jeho suhlase???? dakujem

tomikejt
24. júl 2013

Dobry den. moj ex ma podla predbezka urceny styk kazdu druhu sob a ned od 14 do 18tej v mojej pritomnosti. Predbezko bolo vydane pred vyse dvomi mesiacmi, ale nebol tu ani raz. Napisal mi, ze ja mu ho nechcem davat, on ho chce kazdy druhy vikend od piatku do nedele, a on nebude trapit maleho tym ze s nim bude iba par hodin. podotykam, ze maly ma rok a pol, za polroka ho videl 3 krat, maly k nemu nema ziadny vztah, ziadnu citovu vazbu. ex byva u rodicov. bola u nich aj socialka, skumat pomery. maju tam pekne cisto, a v zapise zo socialky je napisane ze v dome starych rodicov su vhodne podmienky na stretavanie sa otca so synom. ja som navrhla ze tam mozme s malym prist na cely den, ale oni ze to sa neoplati, silou mocou tam chcu maleho na noc. este musim podotknut, ze ja tam spat nechcem z dovodu ze ex ma napadol. moze mu sud urcit styk na cely vikend bez mojej pritomnosti? aj ked sem za malym nechodi a maly ho vlastne nepozna?

moramarriny
25. júl 2013

Dobry den.Prosim vas o rady.Mam 22mesacneho syna a zijeme v UK nemozem sa dostat na navstevu na Slovensko.Maleho otec je Anglican.Nezili sme spolu a rozisli sme sa asi 2 mesiace po narodeni maleho.Otec je na rodnom liste sice nepravidelne ale plati na maleho,ale uz ho nenavstivil skoro rok.Slubil mi ze mi da list na vycestovanie,ale teraz nereaguje.Malicky bude mat coskoro Slovensky pas.Na ambasade mi povedali ze potrebujem schvalenie otca na vycestovanie tak neviem.Dakujem za akukolvek radu.

tajomna21
25. júl 2013

@moramarriny obavam sa, ze potrebujes jeho pisomny suhlas .... inak by ta mohol obvinit z unosu ....
skus si precitat toto http://www.cipc.sk/index.php?act=unosy_deti&app... pripadne sa porad tam

tonjadabik2
26. júl 2013

Ahoj chcem sa opytat ak si najdes chvilku casu na moju otazku a tvoju odpoved. Za slobodna sa mi narodila dcerka. mala 2 roky ked som si nasla priatela a malej ocka.Ked mala 4 sme sa vzali.narodili sa nam dalsie 2 deticky. otazka znie: *Malej otec ktoru som mala za slobodna mi neplati vyzivne.6 rokov som sa s nim sudila po sudoch vlacila.sud prikazal vyplatit dlzne vyzivne.este sa robili 2x aj krvne testy ktore som platila ja..lebo nechcel verit ze je to jeho dcera. samozrejme som si pozicala ved ako slobodna by som nemala tolko penazi.samozrejme ako sud prikazal vyplatit dlznu ciastku tak on nic nevyplatil.. teraz ma mala 10 rokov.sme sa s manzelom nastvali a dali sme na neho exekutora ktory nam od neho vymaha masacne vyzivne plus dlznu ciastku od malicka co mu narastlo.co predstavuje asi 321e mesacne. samozrejme vyplatil len raz tuto sumu a obcas posle 100 alebo 200 eur.obcas..podotykam. a este dala som mu vziat vodicak cize exekutor mu vzal vodicak..tak on debil zazaloval exekutora..ze mu vzal vodicak..a teraz cakam co sa bude diat.minule poslal 200 eur tak neviem ze preco ci boli u neho policajti alebo co..cakam co sa bude diat dalej..exekutor sa mi neozyva ci sa nieco deje alebo nie ze sa to malo pohnut s tym zazalovanim exekutora mojho.. Dlznu ciastku co sa tyka za 10 rokov stale nevidim a uz som z toho zufala.neviem co mam robit ci volat exekutorovi alebo cakat alebo ho dat zase na sud alebo ist za debilom osobne alebo co..stale len cakam uz 10 rokov a nic na toho dementa neplati ani sud ani exekutor ani nikto..kde sa mam obratit kto mi pomoze???asi uz na neho zavolam markizu alebo jojku aby o nom vsetci vedeli.. mozes mi prosim ta odpovedat??? vopred Ti velmi pekne Dakujem ak mi poradis a budem cakat na tvoju odpoved.Ahoj

kaktusik007
26. júl 2013

@moramarriny kto ma maleho v starostlivosti? ty ci sud este neprebehol??? ak ty... dalo by sa s tym mozno nieco robit.... ale ak nie, tak ....

tajomna21
27. júl 2013

@tonjadabik2 ten tvoj je zamestnany? ak ano, mal by mu zamestnavatel strhat na zaklade exekucie zo mzdy a to pravidelne kazdy mesiac a nie len sem-tam ....
urcite by som sa informovala u exekutora ako vec stoji a ako bude dalej postupovat
... kedze za neplatenie vyzivneho je mozne odobrat vodicsky, neviem kde a preco sa chce ten tvoj stazovat .... nech plati a nemusi mat opletacky ....

tonjadabik2
28. júl 2013

@tajomna21 nieje zamestnany.. len nacierno stale niekde lebo vie ze ma dlhy... sak toto exekutor mu sem tam daco prikaze vyplatit..a k nie policajti.. dala som mu uz vziat vodicky ale peniazky stale nevidim.. sak ma vyplatit ale stale nieco vymysli a nic na neho neplati..ani sud ani exekutor ani nikto..co mam robit???

tajomna21
28. júl 2013

@tonjadabik2 podaj na neho trestne oznamenie za neplnenie vyzivovacej povinnosti (ak dlzi dva mesiace na vyzivnom) .... je to trestny cin a moze ist za to sediet do basy ... snad aspon toho sa zlakne ....

tonjadabik2
28. júl 2013

@tajomna21 uz sme boli velakrat podavat trestne oznamenie ze az.. on neplati uz 10 rokov!!! minuly mesiac nezaplatil tento ano.. aj ked mensiu sumu..ako mal zaplatit..a tych 10 rokov mu nikto nic nerobi ani do basy ho nedaju..

tajomna21
28. júl 2013

@tonjadabik2 tak by som ho podala opät .... nevadi, ze jeden mesiac zaplati, druhy nie ... berie sa to sumarne, za obdobie 2 rokov .... a ako je vzdy trestne oznamenie uzavrete?

zzzz128
29. júl 2013

@tajomna21 Ahoj,poradíš mi čo mám robiť? Mám 15 mesqčného syna. S bývalým sme sa pred skoro 2 týždňami rozišli,odišla som s deťmi(mám aj staršiu dcérku) k mojej mame do garzonky,dočasne kým si nenájdem niečo iné. On však vybavil predbežné rozhodnutie,že malý je zverený jemu.Čomu celkom nechápem,lebo mne bolo povedané,že predbežko sa vydáva len na základe toho,ak je dieťa ohrozené na živote a zdraví,alebo sa oň nemá kto starať. Čo,samozrejme nieje pravda. Problém tkvie v jednej veci: On má známosti,predbežko mu bolo vydané okamžite,pričom,mnepovedali že do 30 dni 😠 Jeho otec je prednosta,tak aj sudkyňa to zrejme moc neriešila,len priklepla. Ja som odišla do iného okresu k matke,kde som podala na súd žiadosť o zverenie do výchovy(skôr ako on). Je nejakámožnosť aby sa súd konal tu? Kde som návrh podala ja? Lebo ak sa bude konať tam,tak to mám na 100% prehrané a o syna prídem ☹

tonjadabik2
29. júl 2013

@tajomna21 asi tak ze podam trestne oznamenie a k nemu pridu policajti a on posle par eur a zase je chraneny lebo daco zaplatil a tym je to akoze ukoncene..

tajomna21
29. júl 2013

@tonjadabik2 tak je to charakter proste ... no neviem, podla mna je to pokracujuci trestny cin az pokial riadne nesplni svoju povinnost .... takze by som to trestne oznamenie podavala stale, ak by nedoslo k naprave ... okrem toho od juna 2013 mas narok na úrok z omeškania ... neplati to na stare dlhy vzniknute predtym ... urcite by som to po nom vymahala, zase vsak musis dat potom navrh na sud
viem, asi je to dost behaciek a tak, ale just by som mu nedarovala ani cent

tonjadabik2
29. júl 2013

@tajomna21 noo vidis no..cize to neplati na stare dlhy?len na nove zn.od tohto roka?ok diki

tajomna21
29. júl 2013

@tonjadabik2 nie na dlhy od tohto roka, len na dlhy od juna 2013 .... ale to trestne podaj aj tak ...

tonjadabik2
30. júl 2013

@tajomna21 ok.tak to mozem aj na fizlarni ne? ci? hej od juna sak v juni nezaplatil vyzivne.. len jeden mesiac teraz nezaplatil a za 10 rokov poslal 9 krat vyzivne..iba..taze asi tak..

tajomna21
30. júl 2013

@tonjadabik2 preto si myslim, ze by to nemalo byt uzavrete trestne stihanie ... chod na policiu, a rovno pri podani trestneho oznamenia sa ich opytaj, preco to doteraz vzdy uzavreli, ked dlh stale trva, to znamena, ze sa stale dopusta trestneho cinu ....

tonjadabik2
30. júl 2013

ak nezaplati znova tak pojdem..a zase ma odpalkuju ako vzdy zo slovami ze naco ma ist on do basy ze on je nezamestnany ze je chudacik a tak.. a pritom ma roboty nacierno ma na pivo a na cigy..len kazdy ho lutuje.. ale mna nikto nelutuje ked ma mala pyta novu tasku do skoly a ja jej nemam za co kupit..

tajomna21
30. júl 2013

@tonjadabik2 policia ta predsa nemoze odpalkovat .... prijat trestne oznamenie musia a ich je prd do toho, ci on je choducik alebo nie .... ak vies, kde robi nacierno, tak to "bonzni" exekutorovi ...

tonjadabik2
31. júl 2013

@tajomna21 ja chcem aby siel do basy sak 10 rokov neplatil..ta ma tam odpalkuju vzdy..ked vravim berte ho do basy. ako trestne oznamenie vzdy prijali to je jasne..pridu za nim on zase posle 100 eur a je vybavene.. a dalsi mesiac mozem znova.. neviem kde robi..nemam ako zistit..exekutor po nom ide..

fista
1. aug 2013

@fista @odbornicka tak soud proběhl nakonec jsem se k soudu vubec nemusela dostavit výživné ex zamítli. Chci se zeptat můžu po ex požadovat aby zaplatil moje výdaje které jsem měla na právnika který mi sepsal všechny papíry? Musím ho žalovat a kde na Slovensku nebu můžu i na českém soudě? děkuji

woman44
1. aug 2013

ahojte,prečítajte prosím,ak viete poradiť,poraďte,ďakujem moc moc....
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/woman44/clan...

katrina37
3. aug 2013

ahoj,táto stránka sa mi zjavila ako na zavolanie - potrebujem poradiť - Som rozvedená, mám dve dcéry, staršia dcéra má 22 rokov, je nezamestnaná, mladšia má 21 rokov a študuje na vysokej škole. Bývalý manžel je nezamestnaný, je poberateľom polovičného invalidného dôchodku vo výške 160 euro. Ja som zamestnaná, môj mesačný príjem je cca 490 euro. chcela by som vedieť ako je to s plnením mojej vyživovacej schopnosti voči bývalému manželovi a voči dcéram, pokiaľ ešte bývame v spoločnej domácnosti a či aj bývalý manžel má vyživovaciu povinnosť voči dcéram. Ďakujem

giuli
3. aug 2013

@odbornicka ,rada by som Ťa poprosila o pomoc,radu....koncom júna sme mali druhé pojednávanie o rozvode a ÚPP,predtým mi predb.opatrením bol syn zverený do opateri a otec sa mohol stretávať s o synom každý párny víkend v roku..
Na tomto druhom pojednávaní sme sa pred sudcom s jeho pomocou dohodli na rodičovskej dohode(malý zverený mne do výš.výživné,,stretávanie sa..)Sudca manželstvo rozviedol,a upozornil môjho pomaly ex ,že voči rodičovskej dohode sa nemôže odvolať,len voči rozvodu,nakoľko sa po vynesení rozsudku nevzdal možnosti odvolania...to podal na OS v posledný možný deň ..
Chcem sa ťa spýtať ,či je to naozaj tak,že voči rod.dohode sa nemôže odvolať...neustále nám robí prieky,osočuje vulg.nadáva ,napáda mňa aj moju rodinu,podávali sme niekoľko trestných oznámení a on sa neustále odvoláva...pri takomto spôsobe života trpia hlavne moje deti(dcéru mám z prvého manž.)

giuli
3. aug 2013

Samozrejme 😵 ,že ďakujem odborníčke za prípadnú odpoveď a aj hociktorej z vás ,ktorá mi vie poradiť..ešte raz ďakujem za pomoc.. 😵

anatalia77
3. aug 2013

@katrina37 vyživovaciu povinnosť má voči mladšej študujúcej dcérke.On kedže je na polovičnom ivalidnom,tak má možnosť si nájsť nejakú tú brigádu,takže neviem,či by mal možnosť od teba žiadať nejaké výživné na rozvedeného.Keď ste sa rozvádzali,tak ste sa nedohodli na výživnom,čo sa týka detí,alebo aspon tej mladšej?Inak je plnoletá,a o výživné si žiada sama,alebo ťa na tento úkon može splnomocniť.Mal by prispievať aj na nájomné a iné veci suvisiace s bývaním.

kaktusik007
3. aug 2013

@giuli vezmi kopiu rozsudku, ktora ti prisla zo sudu a chod si vyznacit na nu pravoplatnost. Tam ti presne uvedu, ktora cast rozsudku je pravoplatna a od kedy je vykonatelna. Rozsudok bez vyznacenej pravoplatnosti ti je aj tak na dve veci.

Ok?