Riešili ste cez súd účelový účet mimo výživného na dieťa?
Ahojte je tu nejaká mamina, ktorá riešila cez súd účelový účet mimo výživného na dieťa? Syn má 15 a vznikli výdaje na liečbu cca 1500 tie mám zdokladované, takže budem žiadať polovicu, nakoľko ex nereaguje aj napriek tomu, že pred súdom sľúbil spoluúčasť. Liečba bude trvať cca 2r, tak chcem zároveň požiadať o účelový účet, kde budeme obaja vkladať určitú časť. Financie budú využité na liečbu a vzdelávanie. Ako je to s výberom ak vzniknú náklady? Účet musí byť na dieťa či na moje meno s budem ho spravovať? Zároveň by som chcela, aby po doštudovaní mu tieto peniaze zostali na ďalšie vzdelanie, vodičák, certifikáty prípadne štart do života. Nejaké rady na čo si dať pozor, postrehy z praxe? Určite info mám skôr na zaujímajú reálne problémy a rady s tým spojené Ďakujem
Kto ti toto poradil? Právnik?
V prvom rade, na súde si nemala riešiť sľuby ex. Mala si žiadať, aby to mal stanovené rozhodnutím súdu, že bude znášať polovicu nákladov. A ak chceš, aby dieťaťu aj ex sporil do budúcnosti, mala si trvať na tom, aby mimo výživného aj mesačne sporil. Takéto sporenie má tú výhodu, že sa k nemu dostane iba dieťa po dovŕšení plnoletosti, dovtedy na tie peniaze nemôže siahnuť ani jeden z rodičov. ˇ
Takže podaj žiadosť na súde, žiadaj doplniť do výživného povinnosť podieľať sa polovicou na mimoriadnych výdavkoch, žiadaj o vytvorenie sporenia ktoré bude platiť ex a žiadaj zaplatiť polovicu tých nákladov, ktoré ti vznikli teraz.
Účet aký popisuješ, ak by bol na mno dieťaťa (určite nie na tvoje), tak na dispozičné oprávnenie bude mať nárok aj ex. Aj on je zákonný zástupca, hoci je dieťa zverené tebe a preto bez tvojho súhlasu a vedomia môže kedykoľvek prísť do banky s rodným listom a zapísať sa ako disponent. Toto mu nezakážeš ani ty ani banka. Rodný list mu ako rodičovi vydajú na matrike.
este by som k tomu pridala - ak bude ucet na meno dietata, nezabudaj - ked bude mat 18r. (co je o 3 roky), disponovat uctom uz bude len on sam, peniaze moze vybrat a na jeden šup minut.
My máme s ex taký účet, vybrať môžeme len proti podpisu druhého rodiča. Čiže obaja do banky a urobiť výber. Vo VÚB banke.
Kto ti toto poradil? Právnik?
V prvom rade, na súde si nemala riešiť sľuby ex. Mala si žiadať, aby to mal stanovené rozhodnutím súdu, že bude znášať polovicu nákladov. A ak chceš, aby dieťaťu aj ex sporil do budúcnosti, mala si trvať na tom, aby mimo výživného aj mesačne sporil. Takéto sporenie má tú výhodu, že sa k nemu dostane iba dieťa po dovŕšení plnoletosti, dovtedy na tie peniaze nemôže siahnuť ani jeden z rodičov. ˇ
Takže podaj žiadosť na súde, žiadaj doplniť do výživného povinnosť podieľať sa polovicou na mimoriadnych výdavkoch, žiadaj o vytvorenie sporenia ktoré bude platiť ex a žiadaj zaplatiť polovicu tých nákladov, ktoré ti vznikli teraz.
Účet aký popisuješ, ak by bol na mno dieťaťa (určite nie na tvoje), tak na dispozičné oprávnenie bude mať nárok aj ex. Aj on je zákonný zástupca, hoci je dieťa zverené tebe a preto bez tvojho súhlasu a vedomia môže kedykoľvek prísť do banky s rodným listom a zapísať sa ako disponent. Toto mu nezakážeš ani ty ani banka. Rodný list mu ako rodičovi vydajú na matrike.
@melanta My sme toto riešili na súde avšak v tej dobe boli výdavky len orientačné od lekára respektíve v pláne o 3 mesiace s väčšou časťou liečby. Sudkyňa navrhla, aby som si po skompletizovaní dala návrh na súd na spoluúčasť s týmito väčšími výdavkami s tým, že sa ešte založí účet, kde mu pôjdu financie na ďalšiu postupnu liečbu. Súdne konania sa nahrávajú takže záznam je.

Tu sa pripnem, lebo toto počujem prvý krát. Tiež by sa mi také niečo páčilo. Nehrozí tam ale riziko, žeby otec mohol tie peniaze vybrať? Keďže sa jedná o maloletého ...