icon

Váš názor na ženy, ktoré bránia otcom stretávať sa s deťmi

zandaa
18. máj 2015

Aby som to upresnila, brat sa mi stazuje, ze jeho ex mu dovoli sa stretavat s 3 rocnym synom len tolko kolko maju urcene sudom, nic viac. Pritom brat ma so synom dobry vztah, venuje sa mu a ked ho chce niekde zobrat, tak moze iba v nedelu, alebo v stredu poobede, ked ma urcene sudom. Ked je nejaka akcia mimo tychto dni, tak nemoze. Brat je slusny, normalny o dieta sa vie postarat. Jeho ex mu hovori, ze ked nebude platit vyssie vyzivne, tak mu ho viac neda.
Aky mate nazor na taketo matky a ako proti nim bojovat???

dm1
18. máj 2015

@zandaa mozes mi ukazat citovat kde som toto napisala???? to si vyprosim mi toto vkladat do ust! ja som napisala ze dieta sa ma podiealt na zivotnom standarde rodicov a ten co sa stara vacsinu casu samozrjeme ma tam tu starostlivost o dieta tak zakonite nemusi prispiet rovnako vysokou ciastkou sak dava do toho svoj cas a strarostlivost preboha! ak by to bolo opacne a dieta by zilo u otca a matka zarabala 2000e tiez som samozrejme za to aby platila adekvatne svojmu prijmu. A este jedna poznamka ak by aj matka zarabala 1500e a otec 1500e a dieta bolo u matky to neznamena ze otec nema platit vyzivne 160e lebo sak matka dost zarobi to tak nefunguje predsa! Podla tvojho vyjadrenia matka nic ine nerobi len sa stra o seba aby dobre vyzerala 🤐

dm1
18. máj 2015

@zandaa tebe unika co som ti na to odpsiala asi - ze si ma podat navrh na upravu styku s dietatom inak to nevyriesi ak sa nechcu dohodnut. Ale pokial nie je striedavka stale ti to vyjde tak ze matka ma starostlivost vacsiu ako otec ci sa ti to paci alebo nie...

sissy27
18. máj 2015

@zandaa a sme doma... ONA si chodí... no a tvoj brat sedí doma a šúcha nohami pod stolom, nie? veď zarába, tak nech si ide, čo je koho do toho...
do výživného na dieťa sa započítavajú aj náklady na bývanie a energie, strava (to, že je dieťa chudé, neznamená, že je podvyživené alebo nedostáva jesť, k tomuto by sa mal vyjadriť lekár), trojročné zrejme chodí do škôlky - tam strava, poplatky, príspevky, u nás boli aj akcie (napr. divadielko, mikuláš, MDD) na ktoré sa extra prispievalo, s dieťaťom sa chodí bežne aj na výlety, za kultúrou, neviem ako teraz, kedysi sa dosť doplácalo aj na očkovacie vakcíny, nejaké to oblečenie, topánky - dieťa rastie, takže jedny zimné topánky nevydržia dva roky, a teda berie sa ohľad aj na to, že ona sa stará o dieťa osobne, teda je limitovaná čo sa týka pracovných možností... 160€ mesačne na dieťa nie je málo, ale nie je to zas ani taká suma, aby si sa obúvala do ex, že to je na jej kozmetikua neviem čo...
ale teda dúfam, že brat popri výživnom založil malému aj nejaké sporenie alebo poistku 🙂

zandaa
autor
18. máj 2015

@sissy27
Ja netvrdim, ze je to vela, sama pises, ze to nie je malo.....jediny komu sa to zda malo je jeho ex.
Ano zalozil mu sporenie, pisala som to v predch. prispevkoch.

zandaa
autor
18. máj 2015

Cela diskusia sa tu zvrhla na hadanie a osocovanie. Ja som len chcela nejaku radu, ako sa branit proti jej spravaniu. Pretoze ho jednoducho vydiera stylom neumoznim ti byt so synom castejsie, pokial nebudes platit vyssie vyzivne.

dm1
18. máj 2015

@zandaa ved ti to tu piseme zial ked sa dvaja nevedia dohodnut ako rozumni ludia ina moznost ako dat to na su o upravu styku nie je - to je ta rada pre brata - ona skutocne ak sa zatne mu nemusi dat dieta castejsie ako je sudom dane inak ako zmenou zo sudu to on proste nedosiahne ked sa nedohodnu...

sissy27
18. máj 2015

@zandaa nie je to úplne málo v porovnaní s inými - je kopu báb, čo dostávajú horko ťažko len minimálne výživné alebo smiešnych 50€ ... ale zas v pomere k tomu, čo zarába otecko, to zas tak horibilná suma nie je, aby sa z toho dalo vyskakovať... ja ti rovno poviem, že keby som bola sama s dieťaťom a moje všetky príjmy by boli 660€, tak sa musíme uskromniť (a to neplatím žiadnu hypotéku ani úvery)... ale ako už bolo spomenuté - ty sa do toho nemiešaj - je to tvoj brat, snáď je plne svojprávny a ty nie si jeho zákonný zástupca... oni obaja majú možnosť podať si kedykoľvek návrh na súd tak na úpravu výživného, ako aj na úpravu styku s dieťaťom...ak to neurobia, tak im na tom asi až tak nezáleží... takže bratovi povedz len toľko, nech sa obráti na súd, to je jediná možnosť keď teda s ex sa dohodnúť nedá...

evelynm
18. máj 2015

@zandaa , kde vidis hadanie a osocovanie? Mne sa zda, ze normalne diskutujeme. A pri diskusii nie je nutne mat rovnaky nazor.

sisaha
18. máj 2015

@zandaa nie som si ista, ci zrovna tvoj brat pred par dnami nezalozil diskusiu a jeho predstava bola dost sialeny navrh styku samozrejme tak, aby to vyhovovalo najmä jemu,pritom dieta by malo uplne rozhadzany rezim.
K vyzivnemu ti poviem iba tolko. ak brat zarobi 1500 a matka 500, percentulany podiel prispevku zeny na dieta z dôvodu rozdielneho prijmu nemoze byt 50:50.Toto bola prestava aj mojho ex. Pritom zarobi cca tolko isto netto. To, ze ja jeho dcere zabezpecujem kompletne cele prazdniny, pretoze jeho nova partnerka si nezela, aby si dceru braval k sebe do bytu, lebo vraj sa tam nezmesti, neberie do uvahy. On ma sukromny zivot, ja nie (ja sa staram totiz o deti), ktorym treba chodit na rodicovske, zabezpecovat poplatky spojene so skolami, obliekat ich, stravovat, zabezpečovat pomocky, behat s nimi po lekaroch, kupovat lieky, atd... Myslis, ze zaplatenim 160 eur je vec vybavena? Predpokladam, ze on na očr nechodi (to je totiz pre chlapa nuda sediet na zadku a behat okolo choreho dietata). A prepac, ale 24 h starostlivost o dieta nieco stoji. Nekonci to iba zaplatenim vyzivneho.

blevka
18. máj 2015

Ktora strana ma v tomto pripade maslo na hlave a kto by mal kolko platit (osobne si napr. tiez myslim ze 160E je vela) by malo byt v otazke stretavania sa s dietatom irelevantne. Na prvom mieste ma byt zaujem dietata a pre dieta je vzdy najlepsia laska mamy a laska otca. Ak matka brani stretnutiu dietata s otcom, neskutocne tym tomu dietatku ublizuje....pretoze je to len maly chlacek pre ktoreho je to jeho milovany dokonaly ocko, tak isto ako je pre neho jedina najlepsia mamicka...a potrebuje ich oboch, muzsky vzor zvlast. Toto by si mala kazda matka uvedomit a neklast na tie malicke plecia take tazke bremeno. Ostatne veci nech si samozrejme riesi a bojuje za lepsie vyzivne, ale mimo dietata.

blevka
18. máj 2015

Pardon, opravujem, chcela som napisat ze 160 e nie je vela. 🙂

zandaa
autor
18. máj 2015

@blevka
Dakujem za nazor.

kaktusik007
18. máj 2015

@zandaa riesim akurat naklady na malolete deti a na mojho 4 rocneho mi vysli naklady 360 eur mesacne - pricom kupujem oblecko z lidla, celodennu stravu ratam 3 eura na den....

to, ze argumentujes ze brat dava 160 tak ma davat aj matka maleho 160 --- to by tak fungovalo ak by obaja zarabali rovnako, kedze brat zaraba 1500 eur - normalne vyzivne by malo byt niekde na urovni cca 300 eur. Minimalne.

k uprave styku -- ze dostava dieta iba tak, ako urcil sud.... tomu sudu bol pritomny aj tvoj brat, ak sa mu to stretavanie zdalo malo, mal to riesit odvolanim sa na kraj. Uz davno sa mal domahat zvysenia styku. A ak matka nie je ochotna nechat dieta nad ramec ani minutu ( ono asi ma svoje dovody ktore ty ako sestra jej ex sotva poznas) tak potom ma tvoj brat stale moznost sa obratit na sud a ziadat minimalne od piatka do nedele vecera kazdy druhy vikend. Plus aj tu stredu v tyzdni, trebars.

bojom nic nevyriesis.

takze moja rada -- napisat matke dietata list (mail) v ktorom ziada tvoj brat zvacsenie styku. Presne rozpisat jeho predstavu, kedy a ako dieta chce mat. Uvidite co spravi matka - ci to uplne zamietne, alebo na ciastocne pristupi.
A vzdy je tu moznost dat navrh na sud, aby sud tento styk rozsiril.

a osobne, ak to s malym fakt mysli dobre, tak nech tvoj brat zacne platit vyzivne hodne jeho platu - alebo nech mu zalozi vkladnu knizku a tam mu odklada aspon po 150 eur mesacne. Je to totiz dost velka hanba, ze otec zaraba 1500 eur a na jedine dieta co ma dava iba 160.

babatkoling
18. máj 2015

nerada komentujem financnu stranku celej veci, ale ak by byvali spolu, tak by brat urcite neplatil len 160E mesacne na vydavky spojene s dietatom... Zaroven by bol nuteny robit svoj podiel starostlivosti o dieta.
Skor sa zameriam na tie casove susvislosti - ak ma chut a cas sa stretavat s dietatom viac - treba skusit dohodu s matkou dietata, ak to nepojde podobrotky tak hoci aj na sud...
Neries financie, to sa ozaj tazko odhaduje. Pomoz vyriesit to stretavanie ak chces, momentalne aj tak malunkavec neriesi peniaze ale cas, ktory s otcom stravi.
Ver mi, ked na to dojde, dieta si bude viac vazit cas, ktory s rodicom stravil a do akej miery sa mu rodic venoval.
Moj otec na mna platil smiesnu sumu, mal ma kazdy druhy vikend. Hadaj, co si pamatam z detstva? To, kto ma naucil bicyklovat, plavat, korculovat... Kto ma tahal po kopcoch aby som nieco zazila, kto ma naucil varit, sit, strikovat a pod... Otec to nebol ☹
Kazdy druhy tyzden pia - ne a pripadne jeden den do tyzdna znie ako velmi dobry navrh.

dasa10
18. máj 2015

@kaktusik007 suhlaim s 1. časťou,
ak sa nevedia dohodnuť jedina cesta je návrh na súd - pokial nie je spokojný brat s tym čo ma teraz.
Či je 160 eur vela alebo málo ? Diťa ma právo mať sa rovanko dobro ako jeho rodič, teda aj ako jeho otec pričom už nie je zvláštnosťou, že mu súd napt. určí že mu ma sporiť, napr. na studium do buducna.

Mail je však ľudsky, no nemusi byť účinny, a nezabudni že oni su rovedení a nemaju dobre vzťahy. 😉

kaktusik007
18. máj 2015

@dasa10 160 mi pride malo.
mail je ludsky, ano, a viem ze maju zle vztahy, ale OTEC chce byt ten dobry -- cize musi sudu ukazat ustretovost ze aha, skusil som sa dohodnut, nepodarilo sa, PRETO davam navrh na sud....

ja nepredpokladam, ze k tej dohode dojde, ale je potrebne ten krok, akoze aha, chcem sa dohodnut, urobit.

zandaa
autor
18. máj 2015

@kaktusik007
Mohla by si mi prosim ta napisat tie naklady ? To by ma fakt zaujimalo tych 360 eur.
A to ze matka zarobi na cierno 500 eur a na sude prehlasila, ze zije iba z rodicovskeho , a chce si vydobit co najvyssie vyzivne, to nie je hanba?

mamulka211
18. máj 2015

@zandaa napriklad o to, ze minies menej vody, elektriny, plynu. Samej by jej stacila garzonka ale so synom uz musi mat vacsi byt.

kaktusik007
18. máj 2015

@zandaa taky zhruba nastrel: strava 80, oblecenie a topanky priemerne 35, naklady na byt 80, rocne platby - akoze zrps, smeti, poistka, a obdobne cca 25 eur mesacne, drogeria 5 eur, lieky 13 eur, poplatky za vysetrenia 5 eur, bicykel, sanky, odrazadlo vyjadrene mesacne - 15 eur, vylety 5 eur, benzin 10, plavanie 8, hracky 15, knihy 7, zariadenie detskej 9...... a tak dalej a tak dalej..... som na 312, myslim ze ako zaklad staci... pricom naklady na byvanie delim 3mi osobami a nie 2ma - cize tam das 40 eur k tomu ani nevies ako... plus celodenna starostlivost matky - nevycislitelna 🙂.

este stale ti pridu naklady na dieta vo vyske 320 eur ako prehnane??

a ak matka zarobi na cierno 500 eur -- je to jedno. Aj keby zarobila 2 tisic eur v cistom, tvoj brat plati vzhladom na svoj prijem nizke vyzivne.
Vies, ono sud moc nezaujima kolko zaraba rodic, co ma dieta zverene... Pretoze ten okrem svojho zarobku vyjadreneho v peniazoch riesi nonstop servis dietatu a zabezpecuje jeho celodennu starostlivost. A ak zaraba 300, alebo 2000 - na vyske vyzivneho od povinneho rodica (cize toho druheho) to nejako nic extra nemeni.

zandaa
autor
18. máj 2015

@kaktusik007
80 eur na byt? to srandujes? keby si nemala dieta tak byvas zadarmo?
zrps, plavanie, knihy.....maly este nechodi do skolky

A brat by sa o syna rad staral, akurat mu to nie je umoznene.....takze take argumenty ze ona sa stara a on nech plati nie su na mieste. A to je smutne ze to nikoho nezaujima kolko matka zarobi. Otcovi zoberie dieta, brani mu s nim travit cas, ale peniazom sa nebrani....boze take matky by radsej nemali mat deti.

kaktusik007
18. máj 2015

@zandaa ano, 80 eur na byt. Platim kurenie, vodu, elektriku, plyn. V sucte cca 240 eur, zijeme v tom byte 3ja. Cize 80 eur su naklady na byvanie pre 1 osobu - to dieta rovnako mina teplo v byte, rovnako vodu, taktiez elektriku (pozera telku, dvd, svieti v tme), rovnako to dieta spotrebuva plyn (varim pre neho).

Ak by som dieta nemala (mam dve) kludne by som mohla byvat v podnajme v 1 izbe za 100 eur mesacne, alebo by som mohla ist byvat k rodicom do detskej izby... Prave kvoli detom si drzim byt a este nad tychto 240 eur si platim hypoteku, aby som, podla mojho ex, dopriala detom zbytocny luxus detskej izby. Ak by som deti nemala a zila v tomto byte, naklady by 240 eur mesacne ani zdaleka nedosahovali - najvacsiu spotrebu tepla na radiatoroch mam prave v detskej izbe, je to spotreba niekolko nasobna oproti zvysku bytu, takze tvoje vnimanie situacie ze mi ex plati byvanie je uplne zcestne.

Ak by sa brat staral, ale mu to nie je umoznene --- budem sa opakovat - brat BOL pri vyhlasovani rozsudku, kde bol syn zvereny jeho matke a upraveny styk a evidentne proti tomu vtedy nenamietal.

K tej poznamke ze maly este nechodi do skolky -pises ze ma 3, moje zarezavali od dva a pol roka.. ale ok, tento argument obstoji u zrps, co je 15 eur za rok, ale u inych veci absolutne nie, pretoze to mi chces akoze tvrdit, ze mladsie dieta knihy a plavat nepotrebuje??? okrem ineho 😀 😀 😀 jaaaaaaj, vidno ze NAOZAJ nie si zaujata..... fakt... 😝

evelynm
18. máj 2015

@zandaa , napisala si,ze mas dieta. Skus si ty spocitat realne naklady na jeho starostlivost.

sissy27
18. máj 2015

@zandaa ako pardon, ale za tento tvoj argument, že keby matka nemala dieťa, tak tiež nebýva zadarmo, by si si zaslúžila jednu vzduchom chladenú, aby si pristála konečne nohami na zemi... . a nie, nebývala by zadarmo, ale tak potom sa ty aj brat nasťahujte k rodičom a nič neplaťte, veď oni by tiež nebývali zadarmo...
ako tu už bolo niekoľkokrát spomenuté - ak má brat problém s výškou výživného alebo so stykom s malým, nech sa obráti na súd...

sisaha
18. máj 2015

@kaktusik007 u vas je zrpš 15 eur za rok? Tak u nas si pytali 100 eur/rok, plus 25 eur mesacne platba za skolku.

ale jasne ze je "nezaujata" 😀

bonaqa2013
18. máj 2015

@lilimoni je to ozaj tak ako píšeš? Nezdá sa mi. Maminka môže povedať,načo mi budú nové nohavice, hračky a pod. každý mesiac. ona ich môže minúť inak - aj pre syna. Dieťa ak je v starostlivosti matky - ona rozhoduje ako naloží s financiami pre dieťa od otca.

mirica
18. máj 2015

@zandaa .....ja ti len takto napíšem......súd stanovil styk s dieťaťom a výživné na dieťa...obidve strany toto striktne dodržiavajú.....matka požaduje vyššie výživné , otec viac styku......matka nedostane viac peňazí pre dieťa, tak ani ani otec viac styku..........ak teda matka poškodzuje dieťa o možnosť byť častejšie s otcom, tak otec ho poškodzuje o to, aby malo dieťa lepšie - lebo ako je fakt , že dieťa by mohlo byť s otcom viac, tak je aj fakt, že by pri svojom príjme mal prispievať viac

prečo je teda matka dodržujúca rozsudok zlá ale otec dodržujúci rozsudok dobrý? hmm?

zandaa
autor
18. máj 2015

@mirica
Preco? Pretoze otec plati vacsiu cast nakladov na dieta a travi s nim 10x menej casu ako matka. A to ze to sud stanovil takto este neznamena ze je to spravodlive. Sud bol pred rokom, kedy mal chlapec 2 roky a urcite by sud neschvalil castejsie stretavanie. A tym, ze otec chce byt so synom castejsie, tak matke klesnu vydaje a otcovi sa zvysia. Takze ak ona pozaduje peniaze za to, aby mu dovolila s nim byt viac, je cista vypocitavost.

zandaa
autor
18. máj 2015

@kaktusik007
Mimochodom matka sa vtatila do jednoizbaku v ktorom byvala aj predtym, takze naklady jej ozaj stupli max o 20 eur za vodu a elektriku.

ukulela
18. máj 2015

@zandaa prepac, si ozaj zaujata. a v niektorych nazoroch mimo ..
brat by mal ziadat na sude o upravu styku s dietatom. to je jedina cesta. ak to on zakladal tu temu pred par dnami, tak tam dostal odpovedi dost. ak sa s ex nevie dohodnut nema sancu inac postupovat. osobne si o zenach, ktore brania styku otca s dietatom nemyslim nic dobre.
a k vyzivnemu, ty to fakt nechapes ... bezne sa stanovuje vyzivne v sume20 percent prijmu - teda v pripade brata to mohlo byt aj 300€. preto sa viacere baby cuduju, resp. pisu o nizkom vyzivnom, ku cti bratovi sluzi, ze malemu dobrovolne spori. inac, ak bude matka chciet vyssie vyzivne sudom, tak by mohol argumentovat aj tym sporenm - neviem, treba si to overit.
ano,dieta (ked musis) uzivs aj zo 100, aj z menej, ale plati, ze dieta ma pravo mat rovnaky zivotny standard ako rodic. pozri extrem: ak mama zarobi 100 a otec 10 000 - ma otec platit 20€, lebo mama viac platit nevie? nie, ked ma otec tri auta a dovolenku kazdy druhy mesiac, ma aj dieta pravo na vyssi zivotny standard (boris kollar by vedel o tom rozpravat 🙂🙂🙂🙂 k tomu, ze matka tolko neprispieva ako otec - k starostlivosti od matky treba zarata aj mozne OCR napriklad, to, ze si nemoze vybrat robotu, aku chce, ale musi ju prisposobit dietatu, atd.
no a k tomu byvaniu, co sa pozastavujes - ved je vela platieb, kde sa pocita jednoducho pocet osob v bxte a podla toho sa plati. tak sa tusim rozratava osvetlenie v spolocnych priestoroch, a pod. aj 3 rocne dieta plati plnu taxu za smeti, v detskej izbe sa kuri, ...ty sa zastavas brata, akoby jeho ex pre dieta nic nerobila. skoda, zesa na to nevies pozriet s odstupom, mozno by si potom vedela bratovi aj lepsie poradit.

mirica
19. máj 2015

@zandaa ....ja mám 3 deti....a viem aké sú náklady na dieťa....a ty pochop jedno u tak malého dieťaťa sa zarátava osobná starostlivosť matky......ak dieťa ochorie , matka je s ním doma- ale ona sa o dieťa nielen stará , ona aj o časť príjmu príde( a ak je nedajbože choré 3/4 mesiaca -tak aj o polovicu)...a potom má problém uhradiť čo i len nájomné ....či príde vtedy tvoj brat za nou a ponúkne jej finančnú kompenzáciu za to, že sa starala aj o jeho dieťa, a preto nemá ako uhradiť nájom??? a to nehovorím o tom , že má vôbec sťaženú možnosť uplatnenia,a takmer žiadne volno , perie, varí, žehlí ......mne súd pri 5-10 ročných deťoch uviedol, že v takom veku detí matka všetku finančnú starostlivosť nahrádza osobnou.....

to že súd stanovil stretávanie a nemusí byť spravodlivé?...tak podla mnňa je nespravodlivé aj výživné 165 eur z príjmu 1500 eur........

a k tomu , prečo mu skutočne dať dieťa nechce sa ty tiež nedostaneš, lebo vieš len to , čo ti povie brat...-nič v zlom.

a k tým úsporám........no toto ja chlapovi nikdy neprirátam k dobru, kým ich to dieťa nedostane....poznám strašný kopec prípadov, ked ocko vzorne šetril .....a ked došlo na lámanie chleba, tak zrazu neboli-
len pár príkladov z tých čo poznám , či už to boli poistky , alebo účty alebo kedysi vkladné knižky.....kúpilo sa auto, spravila rekonštrukcia bytu, kúpilo zariadenie do domu, zariadila sa izba pre nového súrodenca , boli dlhy, finančné problémy ...a podobne

takže kým to nie je tvorba úspor , na účte , a čerpanie nie je pod dohladom súdu, tak to neuznávam.