icon

Váš názor na ženy, ktoré bránia otcom stretávať sa s deťmi

zandaa
18. máj 2015

Aby som to upresnila, brat sa mi stazuje, ze jeho ex mu dovoli sa stretavat s 3 rocnym synom len tolko kolko maju urcene sudom, nic viac. Pritom brat ma so synom dobry vztah, venuje sa mu a ked ho chce niekde zobrat, tak moze iba v nedelu, alebo v stredu poobede, ked ma urcene sudom. Ked je nejaka akcia mimo tychto dni, tak nemoze. Brat je slusny, normalny o dieta sa vie postarat. Jeho ex mu hovori, ze ked nebude platit vyssie vyzivne, tak mu ho viac neda.
Aky mate nazor na taketo matky a ako proti nim bojovat???

mirica
19. máj 2015

@zandaa ....a ešte jedna vec......každý rodič môže kedykoľve požiadať na súde o novú úpravu práv a povinností k dieťaťu( a bezplatne)......prečo to teda neurobí? však matka rozhodnutie súdu rešpekuje......

prečo mu miesto yaloženia diskusie na mk - ktorá problém nevyrieši, radšej nepomôžeš spísať žiadosť na súd?....či sa brat bojí, že by mu súd upravil aj výživné?

dasa10
19. máj 2015

@kaktusik007 160 ku platu 1500 v čistom /? / je 160 malo, no otazka je či dieťa má vacsie potreby ako je 160 eur a aky ma prijem matka,
@mirica tvorba uspor napr. staveb. sporenie na meno dieťaťa, samozrejme, nie odkladanie do pančuchy ktorú nikto nevidel. 😉 😉 😉

a preboha rešpektujte aj práva otca. Mne skutočne vadí, ked žena má pocit, že tým, že dieťa porodila, tak jej patrí.
Otec ma na dieťa rovankaéprávo a povinnosti ako matka - tak na styk ako na platenie výživného.

Vadia mi matky, ktoré si z dobre plateného EX idú robiť dojnú kravu a dieťa by mu najradšej nedali. Po každom rozchode partnerov je treba urobiť nejaky rozumný kompromis, ktorý bude vždy len kompromisom a čím viac rozumu si všetci zúčatnení pri tom zachovajú tým lepšie pre nich všetkých 🙂 🙂 🙂

vroni
19. máj 2015

@dasa10, lenze tato matka dieta otcovi DAVA. Nebrani styku. Len mu nedava dieta vtedy, ked jemu prskne v bedni ale podla rozhodnutia sudu (s ktorym dotycny suhlasil). Otec moze poziadat o inu upravu styku, nic mu v tom nebrani. Lenze evidentne sa obava, ze by sa pojednavalo aj o zvyseni vyzivneho a to nechce (co je inak blbost, ale nevadi)
Matka sa prestahovala do maleho bytu, evidentne preto, lebo sa topi v peniazoch (asi exovych) a tesi ju zit s dietatom v jednej izbe. No jo, aj masochisti su ludia. A este aj, bestia jedna chamtiva, pracuje a dostava za to peniaze. Nie ze by ona poslala vyzivne chudakovi otcovi dietata (asi ako vysluhovy dochodok alebo tak), ale este sa opovazi hovorit o zvyseni vyzivneho.(medzi nami bratmi, smiesne nizkeho v pomere k platu)
Mne z popisaneho vychadza lakomec, ktory chce mat nadalej byvalu pod palcom a preangazovana exsvagrina, ktorej je jasne, ze jej brat je bezchybny. Ta byvala ma moju uprimnu sustrast...

mirica
19. máj 2015

@dasa10 ...presne o tom píšem....takú oficiálnu tvorbu úspor uznávam...... 🙂 .........

a k tým potrebám dieťaťa - presne preto je tam tá formulácia , že dieťa sa podiela na životnej úrovni rodiča.....to znamená, že ak rodič má peniaze len na pokrývanie vlastných nevzhnutných potrieb, tak sa aj výživné týka nevyhnutných potrieb dieťaťa.......ak má rodič peniaze na luxusný život, tak má na neho nárok aj to dieťa -takže žiadna dojná krava.......

sú samozrejme výnimky ale väčšinou je to tak:
rodič čo sa stará ......tak ked si raz za čas dopraje niečo aj pre seba, alebo kaderníka so svojho platu - tak na to míňa peniaze, čo dostáva na výživné 🙄 ....lebo však všetko čo zarobí matka , patrí všetko dieťaťu
ale rodič čo len platí výživné, tak na seba míňa svoje vlastné peniaze...lebo však tie patria jemu....

podla zakladateľky témy: matka je zlá a okráda dieťa , lebo išla ku kaderníčke.......otcovi po zaplatení výivného a nájmu ostáva cez 1000 , ktoré minie na seba ...ale to je v najlepšom poriadku.... 🙄 🙄 ...ten už o to dieťa neokráda.......

zandaa
autor
19. máj 2015

@dasa10
Konecne normalne nazory, lebo uz som si pripadala, ze som z inej planety...dakujem dasa🙂

zandaa
autor
19. máj 2015

@vroni
Povedz mi nejaky rozumny dovod, preco by mu ho nemohla dat aj mimo casu urceneho sudom, ked maju so synom dobry vztah a dokaze sa o neho postarat. Je na tom nieco zle, ze chlapec bude so svojim otcom? A nie je to ako ty pises ze ked mu prskne v bedni. Vzdy ju o to dopredu s predstihom poziada. A mimochodom hocikomu z rodiny ho da aj na cely den, nech sa pohraju, len vlastnemu otcovi robi napriek.

zandaa
autor
19. máj 2015

@mirica
To ze matka zatajila na sude svoj neoficialny prijem 500 mesacne je v poriadku?
Preco to asi urobila? kvoli vyssiemu vyzivnemu
Brat je ochotny sa starat aj financne prispievat na dieta....a robil to aj ked spolu zili, vsetky vydaje v domacnosti a nakupy hradil on.
A ona ho zacala podvadzat a ked to prasklo, tak sa s nim pohadala, tresla dverami a odisla aj dietatom. Teraz si uziva niekde so svojim novym chlapom a so svojho ex sa snazi urobit dojnu kravu.

dasa10
19. máj 2015

@zandaa rozumny dovod ??? Vieš, po rovode súd pomery ani upravovať nemusí, pokial rodicia szhodne prehlásia, že pomery k dieťaťu - styk a výživne nežiadaju upraviť, keda sa predpoklada že sa dohodli ústne a že sa vedia a chcu dohodnuť aj v budúcnosti...
no kedže ma otec svoje prava k dieťaťu upravene súdnym rozhodnutím, asi sa dohodnuť bez súdu nevedia.
Matka nema žiaden dôvod dávať otcovi dieťa, keď ho to jeho napadne a ma na dieťa čas a chuť .... Samozrejme že ľudsky by mu dieťa dať mohla, no nemusí. a jediná cesta pre otca je žiadať upravu styku súdom, je to bez poplatku, a žaiadať sa da v podstate vždy ked ho to napadne a odôvodní zmenu pomerov.

Ak chce byť s malým otec viac môže požiadať aj o striedavú starostlivosť. V tom ja problem nevidím
Ono po rozvode, keď sú vzťahy regulované súdom to nie je len tak mať dieťa kedy chce, ako keď sním býval v jednej domácnosti. 😉 😉 😉
Treba to riešiť s chladnou hlavou a určite netreba dieťa o otca obrať, len otec tiež musí rešpektovať , že su tu nejaké pravidlá...

vroni
19. máj 2015

@zandaa, to ja neviem. Mozno je krava a rada mu robi napriek. A mozno ma len na ten den nieco ine naplanovane, mozno jej lezie na nervy, ze da dietatu zmzlinu a ono jej po tom v noci vracia (to si teraz volne vymyslam), moznosti su tisicky. Ja nerozumiem, preco brat neriesi upravu styku. Striedavku alebo castejsie/dlhsie navstevy. Lebo teraz je uplne jedno, ci su jej dovody rozumne ci nie, zakon je na jej strane a nemusi mu davat dieta ani o minutu naviac (ci je to v prospech dietata je zase o inom). Uprava styku nesuvisi s vyskou vyzivneho, to je len take handrkovanie sa z principu, ziadost o upravu styku moze podat aj on, nie je odkazany na milost byvalej, neda sa s nou dohodnut, tak sa s nou dohodne sud. Ale montovat do toho vyzivne, jej plat a podobne je uplne zbytocne.

vlockasnehu
19. máj 2015

Naklady na 5-rocneho skolkara. Zvysenie nakladov na byvanie oproti domacnosti dvoch dospelych cca o 30 eur mesacne, vratane poplatkov za odpad. Mesacny poplatok za ms 15 eur. Poplatky zrs a veci do skolky vyjdu priemerne do 10 eur za mesiac. strava v materskej skole do 27 eur za mesiac. Naklady na zdravotnu starostlivost pri chorobnosti tak 5krat do roka so zabezpecenim vsetkych potrebnych liekov, s dvakrat do roka kurou imunoglukanom, s rezervou na poplatok na pohotovosti a pripadnu plombicku u zubara dajme 10 eur mesacne. Oblecenie a obuv sa da kupit aj drahsie aj lacnejsie, dajme tomu obuv+oblecenie do 40 eur mesacne. Naklady na jeden kruzok (2krat tyzdenne) do 10 eur mesacne. Padla tu suma na stravu 3 eura na den, ak odpocitame stravu v skolke, tak strava mimo ms 66 eur. Naklady na hygienu dajme do 5 eur. Berme len tieto zakladne naklady na to, aby dieta mohlo byvat, vzdelavat sa, bolo oblecene, obute, ciste, bolo o neho postarane po zdravotnej stranke, nebolo hladne, spolu 213 eur na mesiac. Pridavok na dieta je 23,52 eur. Danovy bonus u pracujuceho rodica na dieta (ten, ktory ma dieta v starostlivosti, ak neziju spolu) je 21,41. Cize po odratani, nam ostane 168,07 eura, ktore maju uhradit rodicia. Vezmime do uvahy, ze dieta zije len s jednym z rodicov. A teda prihliadneme na to, ze sa o dieta sam osobne stara a teda rodicia nebudu prispievat financne rovnakym dielom. Podla zakona o rodine, vsak KAZDY rodic (cize aj ten, co ma dieta zverene), je povinny financne na dieta prispievat aspon minimalnym vyzivnym, co je v sucasnosti 27,13 eur. takze aj matka aj otec musia minimalne takouto sumou prispievat. takze odratajme toto minimalne vyzivne od obidvoch. a ostane nam suma 113,81 eur. Je uz po tom na dohode rodicov, pripadne na rozhodnuti sudu, kto vzhladom na straostlivost o dieta a vysky prijmov obidvoch rodicov bude tuto sumu hradit v akom rozsahu. Ano, moze to byt cisto otec a potom bude mat vyzivovaciu povinnost 27,13+113,81 co je spolu zaokruhlene 140 eur. Ale moze trebars rozhodnut aj pomerom 1:2. A otec bude uhradzat 27,13+76 eur, co je spolu cca 103 eur od otca. V obidvoch pripadoch su potreby dietata zachovane. Len v jednom pripade matka zo svojho prijmu uhradi len 27,13 eur (plus prispevky od statu), v druhom 65 eur. Samozrejme, vyska jednotlivych nakladov sa moze lisit v zavislosti od sposobu minania, celkovej financnej situacie, cien v regione. Ale treba si uvedomit, ze aj matka ma urcitu minimalnu vyzivovaciu povinnost voci dietatu, ktoru si ma plnit aj popri osobnej starostlivosti, a prispevky od statu su cez 40 eur. Pre tie, ktore budu namietat, ze som zabudla na hracky - dieta ma cast hraciek v skolke, cast dostava od rodiny, aj od otca aj od matky ako dary.

vlockasnehu
19. máj 2015

Obdobne naklady na rocne plienkovane dieta, ktore nepije umele nahradne mlieko mi vyjdu na 132 eur. Ked s iodpocitam pripsevky od statu tak rodicia musia uhradit mesacne 87 eur. Tak ma ukrizujte a obvinte so zaujatosti, ak na deti neminam majland a maju vsetko, co potrebuju :D

zandaa
autor
19. máj 2015

@vlockasnehu
Chvalabohu najdu sa este aj normalne zmyslajuce zeny 🙂

vroni
19. máj 2015

@vlockasnehu, uhm, toto su pekne zratane minimalne, resp. zakladne potreby dietata. Cize dieta nesmie absolvovat ziaden vylet, ziadnu dovolenku, pri chorobe nesmie mat drahsie lieky, skolka jedine statna a nech sa neopovazi byt na nieco alergicke. A to aj v pripade, ked jeden z rodicov zaraba vysoko nadstandardne. Je to fajn ako zaklad, od ktoreho sa da odrazit, ale rozhodne by som to nepovazovala za pevny rozpocet (inak - kruzok za 10 euro mesacne by som brala. Za skriatkovo plavanie calujem priemerne 50 euro mesacne a som rada, ze som rada - chodi raz tyzdenne, inak by to bol dvojnasobok - esteze nie som rozvedena a muzov plat jednoducho zhabem cely 😀)

vlockasnehu
19. máj 2015

@vroni. Cez letne prazdniny sa kruzky neplatia, takze mas tam 10 eur na mesiac, myslim si, ze 10 eur mesacne na zdravot starostlivost je dostacujuce, ak dieta ma vaznejsie zdravotne problemy, sud to zohladnuje pri vyske vyzivneho. Ano, zaklad je STATNA skolka. To, ze si pre dieta vybrala ako kruzok plavanie za 50 eur mesacne, bolo Tvoje a partnerovo slobodne rozhodnutie (alebo iba Tvoje???). V nasom regione kruzok za 10 eur mesacne mas. To, ze niekto zaraba nadstandardne neznamena automaticky, ze dieta musi chodit do sukromnej skolky alebo na kruzok za 50 eur mesacne. Malo by to byt jeho rozhodnutie. Ale toto si neber osobne, ale vseobecne. Ako som pisala, pri mnou uvedenych nakladoch ma dieta zabezpecene VSETKO, co potrebuje. Vsetko nad to, je otazkou osobnych preferencii, dovolim si povedt, ze viac rodicov ako deti.

prasiatko30
19. máj 2015

@vlockasnehu kruzky nie ale je tam nejaky tabor alebo nejaky primestsky tabor aby rodic mohol aj ist do roboty pokial nema mesiac prazdnin alebo dva mesiace prazdnin -a to nie je 10€na mesiac - to je aj 80 aj 100€na tyzden - a nehovorim o bratislave 😅

mirica
19. máj 2015

@vlockasnehu a máme to tu......náklady na dospeláka sú presne obdobné.....len mu prirátame ešťe nájom maximálne 200 eur.... takže v tomto prípade ma otec 1500 ....odrátame 200, anebudem sviňa tak na ostatné veci 200 a výživné 160......takže zostane 940 eur....na dvoch členov rodiny,,,470 pre otca a 470 pre jeho dieťa mesačne 😉 ....matika je krásna vec.......takže tvorba úspor pre dieťa (tak aby ich nemohol minúť otec ani matka ) by mala byť ...470 eur mesačne

vlockasnehu
19. máj 2015

uviedla som naklady na5-rocneho skolkara. ten ma zabezpecenu skolku pocas letnych prazdnin. Takze prosim, neplette hrusky s jablkami. Moj model je len ilustracny.

vlockasnehu
19. máj 2015

@mirica Prepac, ale ja ma tiez dost slusny prijem mimo rodicovskej, ale to neznamena, ze ho budem cely pchat do dietata....Takze trosku zvratene. Rodic je ten, kto chodi do prace, ano, ma zabezpecit dietatu vsetko potrebne, ma slusne za to, ze chodi do prace vyzit aj sam. So zvyskom by mal nakladat on a nezabudnime, ze aj dospely potrebuje tvorit uspory pre seba- pre pripad ochorenia (lebo to dieta musi zivit a aj on potrebuje z niecoho zaplatit ucty ked ma znizeny prijem) alebo len tak zo "srandy", lebo nevieme, ake budeme mat dochodky 🙂

mirica
19. máj 2015

@vlockasnehu ....prepáč ty......ja som písala o polovici 😉

a áno môj prístup je iný než tvoj......ja doprajem deťom , nie sebe....takže všetko čo mi ostane "pchám" do detí.......doprajem im kvalitnejšiu stravu , kvalitnejšie pomôcky, drahšie krúžky,tábor na leto a aj im šetrím......všetko , aby bol ich život lepší....

babatkoling
19. máj 2015

Baby, ratajte kolko chcete, vychova dietata nie je matematika, vsetko tu zlyhava na - autorkou prispevku opisanej - neochote mamy dat dieta otcovi viac / castejsie a domnelom vydierani, ze tak urobi len ak otec zacne platit viac.
Tam totiz zlyhava logika - ak otec bude mat dieta castejsie, bude ho to stat viac, to dieta dostane od otca viac nielen financne ale aj citovo.
Dany otec z tohto pripevku uz mohol mat dnes spisanu ziadost na predlzene stretavania dietata s otcom a zajtra to mohol poslat / zaniest...
Ci nie... @zandaa ?

vroni
19. máj 2015

@vlockasnehu, ja s tebou a priori suhlasim, lenze povedzme skolka je casto vecou moznosti a nie slobodnej volby (v statnej nedostane dieta miesto alebo moja pracovna doba je neskombinovatelna s otvaracimi casmi skolky), so situaciou, ze ma skolka v lete zavrete som sa ale stretla pomerne casto (neviem, ci je naozaj taka bezna alebo sa len tak bezne spomina). Jednoducho sa tvoj vypocet vztahuje na "idealny" pripad a ten zase nenastava tak casto a to ani rodicia (alebo jeden z nich) nemusia byt rozhadzovacni. Co s pripadmi, kde uz dieta (napriklad) do tej sukromnej skolky chodilo? Musi teraz nutne do statnej, lebo tato povedal, ze neda? (jasne, ze to dieta prezije, ale je to jednoznacne a vzdy k jeho prospechu?), v okoli Bratislavy mi kruzok za 10 euro nenapada (ale ani som nehladala, takze to nepovaujem za totalny argument) Vobec neberiem osobne, tato tema sa ma nastastie netyka, nedavno cosi taketo riesila kamoska (pri vacsom dietati) a teda boli to ine palky, ktore platila a v podstate neviem, co z toho by som vynechala. A este stale mi tam chyba nejaka dovolenka....

zandaa
autor
19. máj 2015

@mirica
Preco nemoze byt dieta zverene otcovi, ked mu otec dokaze zabezpecit lepsie podmienky? Preco musi byt u matky a otec to musi financovat?

zandaa
autor
19. máj 2015

@vroni
Ak ti tam chyba dovolenka, tak na tu moze ist dieta s otcom, matka si moze zatial oddychnut, alebo moze ist so svojim novym priatelom.....ale samozrejme pre vypocitavu matku je vyhodnejsie ak mu ho neda a pojde ona a otec to zatiahne.

vroni
19. máj 2015

@zandaa, hovorime v principe o nakladoch. Ked pojde na dovolenku s otcom, to bude zadarmo? A isteze moze byt dieta zverene aj otcovi, preco by nemohlo? Len by ten otec musel zabezpecit lepsiu starostlivost nez matka. Ale teda otca, ktory by zaplatil dovolenku dietatu plus byvalej veru nepoznam (az tam sa nedopracoval ani moj vlastny muz. A to fakt chalanom platil vsetko mozne). Zato velkohubych blbov, co vykrikuju, ako sa byvala za ich peniaze vyvaluje vidim na kazdom rohu (platia casto sumu, z ktorej by neuzivili ani skrecka)

dasa10
19. máj 2015

@vroni ano ano 🙂

guinevre
19. máj 2015

@zandaa Ako co vidis, vacsina ti tu pise "toto co hovoris, je len jedna strana, museli by sme pocut aj druhu". Ale ked tu pise zena, tak vacsina pise ako je zena chudina, a ten chlap je idiot - nikoho nezaujima co by povedala druha strana. Tvoj brat bude poterbovat vela trpezlivosti, nervov a casu, a bojovat moze cez sud. Drzim paste nech mu to vyjde. V rodine mame jeden pripad, ze byvala nechce davat dieta otcovi, ze moze vraj chodit na navstevy a za jej pritomnosti. Tiez caka vysnvanu vysku vyzivneho, ale na sud nechce ist, lebo nechce davat dieta. Jee to skratka debil, no bohuzial, ked uz niekto nerozmyslal s kym robi dieta, tak musi sa takto natahovat cez sudy aj nieekolko rokov...

zandaa
autor
19. máj 2015

@vroni
Nebude to zadarmo, ale aspon si otec za svoje peniaze uzije syna aj dovolenku. A byvalej nech ju zaplati jej novy partner a nie ten, ktoreho podviedla, odkopla a este mu aj zobrala dieta.

sue
19. máj 2015

@zandaa ona mu ale nezobrala dieta...sud rozhodol o zvereni do starostlivosti...

Ja tu obvykle chytam stranu chlapom a zurim,ked zeny brania v styku s otcom... Ale tu vidim len exsvagrinu,ktora riesi veci za brata - to naozaj chlap s tak dobrym platom je taky mamtak,za rok nie je schopny si za tie prachy co zaraba najat pravnika a napisat odvolanie? ....nieco mi tu riadne smrdi..............

evelynm
19. máj 2015

@zandaa , len ten, kto ti pritakava, ma normalne nazory?

blevka
19. máj 2015

Baby, vsetky co tu pisete ze ma napisat navrh na upravu styku s maloletym si uvedomte v akom pravnom.systeme zijeme....a ze nasa sudna masineria je schopna vyrabat absurdne rozhodnutia, casto v rozpore s logikou, zaujmami dietata aj realnym stavom veci...vo svojej profesii som uz videla vselico...od minimalneho vyzivneho od podnikatela ktory prisiel na sud na X6 az po likvidacne vyzivne od otca s priemernym platom...a ohladom stretavania sa tiez....nie je to take jednoduche. O stretavani rozhodol ten isty sud ako o vyzivnom, takze z jeho pohladu je to takto ok.