Zistovanie skutocnosti.
Dobry den.Rozvadzam sa.Este pocas manzelstva som si zobral uver,o ktorom manzelka nevedela.Teraz som mal zdokladovat vsetky moje vydavky.Ale uver som tam nevydokladoval.Urobil som hlupost,ktoru teraz lutujem ale uz to neviem vratit...Nespomenul som to tam z dovodu,ze ja som si ten uver zobral tak nechcem nic od manzelky,je to moj problem a moj zavezok...Chcem sa spytat,ci si pravnici overuju pred pojednavanim aj uverovi register.Mate s tym niekto skusenost?
@anonym_autor ako ktorí, podľa dôvodov. Manželka to už vie? Ak áno, dá typ svojmu advokátovi😉
@anonym_autor ak si to vzal počas manželstva , tak by si to mal spomenúť aj s tým, že si to budeš splácať sám a od manželky a budúcej ex, nič nebudeš chcieť z toho dlhu. Príjmy a výdavky sa riešia skôr kvôli vyporiadaniu majetku a výživnému.
Ako si si mohol počas manželstva zobrať úver bez vedomia a súhlasu manželky? Predstav si, že by to urobila ona! Vôbec sa nečudujem, že sa rozvádzaš. Presne toto je dôvod, prečo ja mám strach sa vydať. Môj expartner /nebol ešte manžel, ale žili sme spolu v spoločnej domácnosti/ si tiež zobral úvery vo výške niekoľkých desiatok tisíc eur bez môjho vedomia. Nakoniec sa ukázalo, že je gambler. Všetky peniaze prehral. Našťastie som to nemusela splácať, nakoľko som nebola jeho manželka. Poznám ale x prípadov, keď si manžel pobral úvery, o ktorých manželka nemala ani tušenie. Manžel ich nesplácal, takže prinajlepšom ich nakoniec po rozvode musela splácať aj ona, ale boli aj prípady, že im exekútor zobral dom. Toto by som asi neprežila.
Ako si si mohol počas manželstva zobrať úver bez vedomia a súhlasu manželky? Predstav si, že by to urobila ona! Vôbec sa nečudujem, že sa rozvádzaš. Presne toto je dôvod, prečo ja mám strach sa vydať. Môj expartner /nebol ešte manžel, ale žili sme spolu v spoločnej domácnosti/ si tiež zobral úvery vo výške niekoľkých desiatok tisíc eur bez môjho vedomia. Nakoniec sa ukázalo, že je gambler. Všetky peniaze prehral. Našťastie som to nemusela splácať, nakoľko som nebola jeho manželka. Poznám ale x prípadov, keď si manžel pobral úvery, o ktorých manželka nemala ani tušenie. Manžel ich nesplácal, takže prinajlepšom ich nakoniec po rozvode musela splácať aj ona, ale boli aj prípady, že im exekútor zobral dom. Toto by som asi neprežila.
@anonym_9f3eaf neries,nevies okolnosti...lutujem to ale uz to nevratim.sam som si pozical a sam si to aj budem platit.Dal som otazku tak som chcel odpoved....keby vies okolnosti,tak mi napises ze som mal zobrat viac....ale to je jedno....
Právnici protistrany ani súd si automaticky sami nepreverujú úverový register. Úverové registre nie sú voľne prístupné, môže do nich nahliadať banka, veriteľ alebo osoba, ktorej sa údaje týkajú, prípadne na základe výslovného súdneho príkazu. V praxi to znamená, že bez konkrétneho podnetu sa register zvyčajne nepreveruje. Úver sa môže objaviť, ak manželka alebo jej právnik výslovne navrhne, aby súd zisťoval vaše záväzky, banka alebo exekútor vstúpi do konania (napr. pri nesplácaní), pôjde de o vyporiadanie BSM a súd rieši otázku dlhov detailne. Pri vyporiadaní BSM však môže súd skúmať, na čo bol úver použitý.
@anonym_autor ked je ti to tak strasne luto, tak priznaj uver a oficialne ho uznaj len za svoj dlh. A bolo by fer jej vratit polovicu zaplatenych splatok - v manzelstve dlh splacala aj ona, ani o tom nevedela, a zrejme z tych prachov nic nemala…
@anonym_autor ked je ti to tak strasne luto, tak priznaj uver a oficialne ho uznaj len za svoj dlh. A bolo by fer jej vratit polovicu zaplatenych splatok - v manzelstve dlh splacala aj ona, ani o tom nevedela, a zrejme z tych prachov nic nemala…
@sissy27 zo 17 rokov manzelstva pracovala 3 roky...V podstate vsetko od dovoleniek po hypo a naklady na zivot isli z mojej vyplaty....zobral som uver,ale len kvoli mame,aby neskoncila na ulici....Ano,najskor som sa s nou o tom bavil,dlho hadal,ale kedze ju neznasa,a vychovala nas 3 surodencov sama,nemal jej kto iny okrem mna pomoct...Nelutujem uver,s ktorym som jej pomohol,lutujem to,ze som nemal odvahu jej o tom povedat a ze som bol donuteny to urobit za jej chrbtom...A nevidim dovod,preco by som jej mal dat polovicku z uveru,skoro vsetko islo z mojej vyplaty a nakoniec ma zacala podvadzat tak je to tak ako to je a hotovo...ale nepytal som si moralne rady,tak ukoncujem tuto temu.a poprosim ostatnych,ktory chcu moralizovat,piste prispevky inde...dakujem za odpovede tykajuce sa mojej otazky...
@sissy27 zo 17 rokov manzelstva pracovala 3 roky...V podstate vsetko od dovoleniek po hypo a naklady na zivot isli z mojej vyplaty....zobral som uver,ale len kvoli mame,aby neskoncila na ulici....Ano,najskor som sa s nou o tom bavil,dlho hadal,ale kedze ju neznasa,a vychovala nas 3 surodencov sama,nemal jej kto iny okrem mna pomoct...Nelutujem uver,s ktorym som jej pomohol,lutujem to,ze som nemal odvahu jej o tom povedat a ze som bol donuteny to urobit za jej chrbtom...A nevidim dovod,preco by som jej mal dat polovicku z uveru,skoro vsetko islo z mojej vyplaty a nakoniec ma zacala podvadzat tak je to tak ako to je a hotovo...ale nepytal som si moralne rady,tak ukoncujem tuto temu.a poprosim ostatnych,ktory chcu moralizovat,piste prispevky inde...dakujem za odpovede tykajuce sa mojej otazky...
@anonym_autor počas manželstva aj tá tvoja výplata je aj manzelkina, peniaze sú spoločné a nezáleží na tom, kto zarábal
@sissy27 Preco by jej mal davat polovicu? Po pravnej stranke to neobstoji. A budme realisti, 15 rokov sa nechala vydrziavat.
@anonym_autor počas manželstva aj tá tvoja výplata je aj manzelkina, peniaze sú spoločné a nezáleží na tom, kto zarábal
@zmrzlinka8 ano mas pravdu,ale nezabudni aj na to,ze pocas nasho manzelstva mala byt moja manzelka iba moja,a to vyslovila ajbpred Bohom,tak nemoralizuj prosim ta
Zo 17 rokov pracovala 3 roky? Koľko máte detí? Predpokladám, že ona bola x rokov na materskej, či nie? Prečo by ju mali zaujímať problémy tvojej matky? Tvoja matka je dospelá a predpokladám, že svojprávna, tak sa mala správať tak, aby jej nehrozilo, že ostane na ulici. Keby som bola tvoja žena a dozvedela by som sa, že si za mojim chrbtom zobral úver a peniaze dal svojej matke, okamžite podám žiadosť o rozvod a polovicu splátok toho úveru od teba normálne vysúdim.
@anonym_autor ked to nebudes riesit, ze to ma platit manzelka, tak to urcite nebudu jej právnici vytahovat. Naco by to robili.
máte deti? nebola na md a rd?
prečo si jej dovolil doma hniť ak nemáte deti? v podstate je to aj tvoja chyba.
Zo 17 rokov pracovala 3 roky? Koľko máte detí? Predpokladám, že ona bola x rokov na materskej, či nie? Prečo by ju mali zaujímať problémy tvojej matky? Tvoja matka je dospelá a predpokladám, že svojprávna, tak sa mala správať tak, aby jej nehrozilo, že ostane na ulici. Keby som bola tvoja žena a dozvedela by som sa, že si za mojim chrbtom zobral úver a peniaze dal svojej matke, okamžite podám žiadosť o rozvod a polovicu splátok toho úveru od teba normálne vysúdim.
@anonym_9f3eaf kedze manzelke patri polovicka mojej vyplaty zo zakona,logicky ja si mozem s mojou polovickou robit co chcem,takze neviem ci by si nieco vysudila...a predstav si,ze sa spravala nezodpovedne,lebo verila svojmu synovi a zolozila svoju nehnutelnost aby mal svoje byvanie,ale bohuzial sa stal z neho grazlik a prestal platit takze mame hrozilo ze jej zoberu nehmutelnost...takze ano,spravala sa asi nezodpovedne ked chcela synovi pomoct...
@zmrzlinka8 ano mas pravdu,ale nezabudni aj na to,ze pocas nasho manzelstva mala byt moja manzelka iba moja,a to vyslovila ajbpred Bohom,tak nemoralizuj prosim ta
@anonym_autor kde moralizujem? píšem ti, ako to je po právnej stránke
Nič sa nedeje. V konaní o rozvode sa zisťuje finančná situácia iba pre určenie výšky prípadného výživného voči deťom.
Nič sa nedeje. V konaní o rozvode sa zisťuje finančná situácia iba pre určenie výšky prípadného výživného voči deťom.
@draik áno, ale potom spravidla nasleduje konanie o vysporiadanie bezpodielového vlastníctva manželov, pokial sa nemýlim
bezpodielového spoluvlastníctva
A ty si uvedomuješ, akému riziku si svoju manželku vystavil tým, že si zobral ten úver? Zobral si ho počas trvania vášho manželstva, takže ak by sa ti náhodou niečo stalo, tak by ho musela splácať ona. Vôbec sa jej nečudujem, že s tým nesúhlasila. Ty by si súhlasil s tým, že ona by si počas vášho manželstva zobrala úver a peniaze by dala svojej matke?

@anonym_autor daj to do skupiny Pravne poradenstvo. Tam sú právnici, poradia