icon

Ako odísť z dlhoročného toxického vzťahu?

pytame_sa_za_teba
Dnes o 13:26

Ahojte. S manželom sme spolu 35 rokov, máme spolu dve dospelé samostatné deti. Posledné roky to už nezvládam. Neustále narážky, ponižovanie a hlúpe reči ma psychicky veľmi vyčerpávajú. Možno to navonok nevyzerá vážne, ale už toho mám plné zuby. Chcem mať už pokoj.

Čoraz viac premýšľam nad tým, že od neho odídem, ale po toľkých rokoch mám obavy – z reakcie okolia, rodiny, z toho, ako to zvládnem zrazu sama žiť, bývať sama.

Máte niektorá skúsenosť s odchodom po dlhoročnom vzťahu? Ako ste to zvládli a čo vám pomohlo urobiť ten krok? Ďakujem.

anonym_5def2b
Dnes o 13:33

@pytame_sa_za_teba dovod na odchod uz mas, asi si klamala okolie aj seba ze je vsetko ok /ako ja/ . Ked neriesite deti mas to lahsie. Mas premyslene byvanie? Uzivis sa? Lebo samej sa to taha horsie...

anonym_782834
Dnes o 13:35

Podľa štatistík sú najšťastnejšie ženy slobodné ženy, najšťastnejší muži sú ženatí muži. Ženy v manželstve žijú v priemere o 6 rokov menej ako slobodné ženy.
35 rokov je dosť dlhá doba na to, aby si vedela čo chceš a nemusela sa pred rodinou ospravedlňovať. Oni nežijú s mentálnym tyranom. Ty áno. Dcéry pochopia, ty to zvládneš tiež.
Ja rozvedená nie som, ale moja mama áno - rozvod nikdy neľutovala a popravde, nepoznám nikoho, kto by rozvod ľutoval. Ak už máš takéto myšlienky, je len otázka času kedy sa odhodláš podať papiere na rozvod ☺ Nikdy nie je neskoro začať žiť nový život

anonym_af7b9b
Dnes o 13:38

Ja absolutne neviem pochopit tuto zavislost na chlapovi a to som v spokojnom manzelstve.Dospela zena po 50ke sa boji byvat sama ... co sa bojis ze ti bude chybat jeho ponizovanie?

tundra
Dnes o 13:44

@pytame_sa_za_teba hovori sa,"Radsej byt sam,ako so zlymi ludmi."
Ked ti vztah nic nedava,tak naber odvahu a odid,kasli na okolie,nech sa stara,kazdy o seba.

7miriam77
Dnes o 13:51

To sa skôr opýtaj, čo bude robiť on, chudáčik 😡😡😡, keď zrazu nebude mať koho komandovat, ponižovať a ubližovať mu. Preboha žena, už si sa predsa vytrapila dosť, či??? 35 rokov nanič života ti nestačí? Deti máš dospelé, tak kde je problém? Pošli toho despotu do prdele, a uvidis ako sa ti krásne zmení život. Drzim palce

anonym_c06409
Dnes o 14:13

má kde bývať? utiahneš sama bývanie?

anonym_efac7a
Dnes o 14:15
@anonym_af7b9b

Ja absolutne neviem pochopit tuto zavislost na chlapovi a to som v spokojnom manzelstve.Dospela zena po 50ke sa boji byvat sama ... co sa bojis ze ti bude chybat jeho ponizovanie?

@anonym_af7b9b "A co povedia ludia"

anonym_e16241
Dnes o 14:23
@anonym_782834

Podľa štatistík sú najšťastnejšie ženy slobodné ženy, najšťastnejší muži sú ženatí muži. Ženy v manželstve žijú v priemere o 6 rokov menej ako slobodné ženy.
35 rokov je dosť dlhá doba na to, aby si vedela čo chceš a nemusela sa pred rodinou ospravedlňovať. Oni nežijú s mentálnym tyranom. Ty áno. Dcéry pochopia, ty to zvládneš tiež.
Ja rozvedená nie som, ale moja mama áno - rozvod nikdy neľutovala a popravde, nepoznám nikoho, kto by rozvod ľutoval. Ak už máš takéto myšlienky, je len otázka času kedy sa odhodláš podať papiere na rozvod ☺ Nikdy nie je neskoro začať žiť nový život

@anonym_782834 Poriadny hoax...je to presne naopak. Slobodne zeny ziju kratsie. Tu mas k tomu fakty:
Podľa dostupných štatistík z USA a Európy nie je pravda, že slobodné ženy žijú dlhšie ako vydaté. Naopak – vydaté ženy majú v priemere nižšiu úmrtnosť a dlhšiu očakávanú dĺžku života než ženy, ktoré sú slobodné, rozvedené alebo ovdovené.
Tento rozdiel však nie je spôsobený iba manželstvom, ale aj tým, že zdravší ľudia sa častejšie zosobášia (tzv. selection effect).
USA – Národné centrum pre zdravotnú štatistiku (NCHS, 2010–2017)
Vydaté ženy mali najnižšiu úmrtnosť zo všetkých skupín.

Zdroj CDC.gov:
Napr. v roku 2017:
vydaté ženy: 569 úmrtí / 100 000
slobodné ženy: 1 165 / 100 000
rozvedené ženy: 1 095 / 100 000
ovdovené ženy: 1 482 / 100 000
dalsi data:
USA – Medicare Health Outcomes Survey (2020)
Vydaté ženy vo veku 65 rokov mali o 1,5 roka dlhšiu celkovú dĺžku života než nevydaté.
Mali tiež viac rokov v „aktívnom“ zdraví.

Dánsko – longitudinálna štúdia (2023)
Všetky formy partnerstva (manželstvo aj spolužitie) sú spojené s dlhšou dĺžkou života než život osamote.
Slobodné ženy žijú kratšie než vydaté alebo spolužijúce.

anonym_5def2b
Dnes o 14:55
@anonym_e16241

@anonym_782834 Poriadny hoax...je to presne naopak. Slobodne zeny ziju kratsie. Tu mas k tomu fakty:
Podľa dostupných štatistík z USA a Európy nie je pravda, že slobodné ženy žijú dlhšie ako vydaté. Naopak – vydaté ženy majú v priemere nižšiu úmrtnosť a dlhšiu očakávanú dĺžku života než ženy, ktoré sú slobodné, rozvedené alebo ovdovené.
Tento rozdiel však nie je spôsobený iba manželstvom, ale aj tým, že zdravší ľudia sa častejšie zosobášia (tzv. selection effect).
USA – Národné centrum pre zdravotnú štatistiku (NCHS, 2010–2017)
Vydaté ženy mali najnižšiu úmrtnosť zo všetkých skupín.

Zdroj CDC.gov:
Napr. v roku 2017:
vydaté ženy: 569 úmrtí / 100 000
slobodné ženy: 1 165 / 100 000
rozvedené ženy: 1 095 / 100 000
ovdovené ženy: 1 482 / 100 000
dalsi data:
USA – Medicare Health Outcomes Survey (2020)
Vydaté ženy vo veku 65 rokov mali o 1,5 roka dlhšiu celkovú dĺžku života než nevydaté.
Mali tiež viac rokov v „aktívnom“ zdraví.

Dánsko – longitudinálna štúdia (2023)
Všetky formy partnerstva (manželstvo aj spolužitie) sú spojené s dlhšou dĺžkou života než život osamote.
Slobodné ženy žijú kratšie než vydaté alebo spolužijúce.

@anonym_e16241 mna by zaujimalo kolko % vydatych zien zo 100 000 sa citi v manzelstve stastne. 😬