icon

Ako odísť z dlhoročného toxického vzťahu?

pytame_sa_za_teba
Včera o 13:26

Ahojte. S manželom sme spolu 35 rokov, máme spolu dve dospelé samostatné deti. Posledné roky to už nezvládam. Neustále narážky, ponižovanie a hlúpe reči ma psychicky veľmi vyčerpávajú. Možno to navonok nevyzerá vážne, ale už toho mám plné zuby. Chcem mať už pokoj.

Čoraz viac premýšľam nad tým, že od neho odídem, ale po toľkých rokoch mám obavy – z reakcie okolia, rodiny, z toho, ako to zvládnem zrazu sama žiť, bývať sama.

Máte niektorá skúsenosť s odchodom po dlhoročnom vzťahu? Ako ste to zvládli a čo vám pomohlo urobiť ten krok? Ďakujem.

anonym_5def2b
Včera o 13:33

@pytame_sa_za_teba dovod na odchod uz mas, asi si klamala okolie aj seba ze je vsetko ok /ako ja/ . Ked neriesite deti mas to lahsie. Mas premyslene byvanie? Uzivis sa? Lebo samej sa to taha horsie...

anonym_782834
Včera o 13:35

Podľa štatistík sú najšťastnejšie ženy slobodné ženy, najšťastnejší muži sú ženatí muži. Ženy v manželstve žijú v priemere o 6 rokov menej ako slobodné ženy.
35 rokov je dosť dlhá doba na to, aby si vedela čo chceš a nemusela sa pred rodinou ospravedlňovať. Oni nežijú s mentálnym tyranom. Ty áno. Dcéry pochopia, ty to zvládneš tiež.
Ja rozvedená nie som, ale moja mama áno - rozvod nikdy neľutovala a popravde, nepoznám nikoho, kto by rozvod ľutoval. Ak už máš takéto myšlienky, je len otázka času kedy sa odhodláš podať papiere na rozvod ☺ Nikdy nie je neskoro začať žiť nový život

anonym_af7b9b
Včera o 13:38

Ja absolutne neviem pochopit tuto zavislost na chlapovi a to som v spokojnom manzelstve.Dospela zena po 50ke sa boji byvat sama ... co sa bojis ze ti bude chybat jeho ponizovanie?

tundra
Včera o 13:44

@pytame_sa_za_teba hovori sa,"Radsej byt sam,ako so zlymi ludmi."
Ked ti vztah nic nedava,tak naber odvahu a odid,kasli na okolie,nech sa stara,kazdy o seba.

7miriam77
Včera o 13:51

To sa skôr opýtaj, čo bude robiť on, chudáčik 😡😡😡, keď zrazu nebude mať koho komandovat, ponižovať a ubližovať mu. Preboha žena, už si sa predsa vytrapila dosť, či??? 35 rokov nanič života ti nestačí? Deti máš dospelé, tak kde je problém? Pošli toho despotu do prdele, a uvidis ako sa ti krásne zmení život. Drzim palce

anonym_c06409
Včera o 14:13

má kde bývať? utiahneš sama bývanie?

anonym_efac7a
Včera o 14:15
@anonym_af7b9b

Ja absolutne neviem pochopit tuto zavislost na chlapovi a to som v spokojnom manzelstve.Dospela zena po 50ke sa boji byvat sama ... co sa bojis ze ti bude chybat jeho ponizovanie?

@anonym_af7b9b "A co povedia ludia"

anonym_e16241
Včera o 14:23
@anonym_782834

Podľa štatistík sú najšťastnejšie ženy slobodné ženy, najšťastnejší muži sú ženatí muži. Ženy v manželstve žijú v priemere o 6 rokov menej ako slobodné ženy.
35 rokov je dosť dlhá doba na to, aby si vedela čo chceš a nemusela sa pred rodinou ospravedlňovať. Oni nežijú s mentálnym tyranom. Ty áno. Dcéry pochopia, ty to zvládneš tiež.
Ja rozvedená nie som, ale moja mama áno - rozvod nikdy neľutovala a popravde, nepoznám nikoho, kto by rozvod ľutoval. Ak už máš takéto myšlienky, je len otázka času kedy sa odhodláš podať papiere na rozvod ☺ Nikdy nie je neskoro začať žiť nový život

@anonym_782834 Poriadny hoax...je to presne naopak. Slobodne zeny ziju kratsie. Tu mas k tomu fakty:
Podľa dostupných štatistík z USA a Európy nie je pravda, že slobodné ženy žijú dlhšie ako vydaté. Naopak – vydaté ženy majú v priemere nižšiu úmrtnosť a dlhšiu očakávanú dĺžku života než ženy, ktoré sú slobodné, rozvedené alebo ovdovené.
Tento rozdiel však nie je spôsobený iba manželstvom, ale aj tým, že zdravší ľudia sa častejšie zosobášia (tzv. selection effect).
USA – Národné centrum pre zdravotnú štatistiku (NCHS, 2010–2017)
Vydaté ženy mali najnižšiu úmrtnosť zo všetkých skupín.

Zdroj CDC.gov:
Napr. v roku 2017:
vydaté ženy: 569 úmrtí / 100 000
slobodné ženy: 1 165 / 100 000
rozvedené ženy: 1 095 / 100 000
ovdovené ženy: 1 482 / 100 000
dalsi data:
USA – Medicare Health Outcomes Survey (2020)
Vydaté ženy vo veku 65 rokov mali o 1,5 roka dlhšiu celkovú dĺžku života než nevydaté.
Mali tiež viac rokov v „aktívnom“ zdraví.

Dánsko – longitudinálna štúdia (2023)
Všetky formy partnerstva (manželstvo aj spolužitie) sú spojené s dlhšou dĺžkou života než život osamote.
Slobodné ženy žijú kratšie než vydaté alebo spolužijúce.

anonym_5def2b
Včera o 14:55
@anonym_e16241

@anonym_782834 Poriadny hoax...je to presne naopak. Slobodne zeny ziju kratsie. Tu mas k tomu fakty:
Podľa dostupných štatistík z USA a Európy nie je pravda, že slobodné ženy žijú dlhšie ako vydaté. Naopak – vydaté ženy majú v priemere nižšiu úmrtnosť a dlhšiu očakávanú dĺžku života než ženy, ktoré sú slobodné, rozvedené alebo ovdovené.
Tento rozdiel však nie je spôsobený iba manželstvom, ale aj tým, že zdravší ľudia sa častejšie zosobášia (tzv. selection effect).

Zdroj CDC.gov:
Napr. v roku 2017:
dalsi data:
Vydaté ženy vo veku 65 rokov mali o 1,5 roka dlhšiu celkovú dĺžku života než nevydaté.

Všetky formy partnerstva (manželstvo aj spolužitie) sú spojené s dlhšou dĺžkou života než život osamote.

@anonym_e16241 mna by zaujimalo kolko % vydatych zien zo 100 000 sa citi v manzelstve stastne. 😬

anonym_fb085e
Včera o 15:15
@anonym_782834

@anonym_782834
Odkial máš tú štat.,že slob.sú šťastnejšie ako vydaté a žijú o 6r.dlhšie?

anonym_efac7a
Včera o 15:16

A ako tieto skvostne statistiky prospeju autorke?

anonym_fb085e
Včera o 15:17

@pytame_sa_za_teba
...."narážky, ponižovanie a hlúpe reči..."
Dá sa to aj najako bližšie vysvetliť?

anonym_423ad9
Včera o 15:19

@pytame_sa_za_teba Ja žijem relatívne v dobrom manželstve a už som sa pohrávala s myšlienkou, že by som odišla aspoň na krátky čas a dali by sme si pauzu. Lebo niekedy mám pocit, že si ideme na nervy. A vôbec by ma nezaujímalo okolie. Ja by som si oddýchla od neho, on by si oddýchol odo mňa a by sme sa viac tešili zo vzájomnej prítomnosti po tej pauze. Len dcéra nás ešte potrebuje mať takto spolu. Tak jedine na to pozerám.
Ak by som mala byť ponižovaná ako ty, už by som neváhala s rozchodom. Ten muž ti žerie krv už niekoľko rokov a nemieni s tým prestať. Takže je to na tebe, ako sa k tomu postavíš. Či si ochotná to znášať, alebo radšej podstúpiť tie peripetie pri rozvode a deľbe majetku, ale s vidinou pokojnejšej budúcnosti. Svokra v 40 rokoch ovdovela a tak zostala sama. Bála sa, že to nezvládne, ale zvládla to. Mala veľmi nízky plat, všetko si nastavila tak aby prežila a ešte si pritom aj ušetrila. Aj na dovolenky chodila. Všetko je to o nastavení v hlave. A hlavne zostať zdravá.
Medzi vzťahmi, ktoré som počas života mala, som žila nejaké obdobie sama a bolo to moje najlepšie obdobie. Veľmi dobre som sa cítila. Bola som však mladá a plná síl.

Osobne poznám jednu pani, ktorá sa rozviedla v 60 rokoch a býva sama v 3 izbovom byte. Finančne to zvláda a vyzerá veľmi dobre. Ide si kam chce, uvarí si čo chce, nemusí sa nikomu prispôsobovať. Sama nie je, lebo chodia k nej vnúčatá aj deti. Takže netrpí samotou. Cvičí, stará sa o seba, na dovolenky chodí, na výlety. Dokonca sa vzdeláva.
Všetko je to o tom, aká si a či si ochotná spoznávať samú seba.
Držím ti palce!

anonym_fb085e
Včera o 15:22
@7miriam77

To sa skôr opýtaj, čo bude robiť on, chudáčik 😡😡😡, keď zrazu nebude mať koho komandovat, ponižovať a ubližovať mu. Preboha žena, už si sa predsa vytrapila dosť, či??? 35 rokov nanič života ti nestačí? Deti máš dospelé, tak kde je problém? Pošli toho despotu do prdele, a uvidis ako sa ti krásne zmení život. Drzim palce

@7miriam77
Aj si si po sebe prečítala,resp.čítala si ,čo autorka píše?
Píše o posled.rokoch,nie o 35r.nanič źivota a pod.
To je asi dosť podst.rozdiel...

anonym_893eda
Včera o 15:29

najskôr rieš bývanie . budeš mať kde bývať?

anonym_fb085e
Včera o 15:30
@anonym_5def2b

@anonym_e16241 mna by zaujimalo kolko % vydatych zien zo 100 000 sa citi v manzelstve stastne. 😬

@anonym_5def2b
To aj mňa.Keď však beriem do úvahy štatist.,že ženy žijú všeobecne dlhšie ako muži, dá sa z tohoto faktu vyvodiť to,že sú napr.šťastnejšie,menej opotrebované,menej choré a pod.
Sumasumarum, o čom tento fakt,že preukazateľne žijeme dlhšie napovedá?

anonym_d499d1

Nieje to narcista, manipulator? Nepoužíva sarkazmus, hlúpe poznámky, narážky akoze v rámci “srandy”?A keď sa ohradiš, si precitlivena a nepoznáš srandu?Tiež som to zažívala a vykľul sa z neho narcis

sisska96

Najskôr rieš bývanie, Predpokladám z 1 dochôdku nebude žiadna sláva

anonym_d6d278
Včera o 16:19

Kokos nepise to moja mama? Ak ano, tak kludne sa rozved mami, nikto nebude prekvapeni, vsetci vieme, aky je to kkt

sova7
Včera o 16:40

Sama si aj tak. Akurát teraz s guľou na nohe

margotka17
Včera o 17:12

@pytame_sa_za_teba myslim si, že keď si zvládla takýto život s ním, tak ten bez neho dáš hravo tiež. Už len to, že budeš mať kľud, ťa psychicky postaví na nohy. Ak máš kde bývať a svoj príjem, nebudeš ľutovať. Deti k tebe prídu kedykoľvek a ty si budeš užívať voľný čas pre seba.

anonym_782834
Včera o 18:23
@anonym_e16241

Zdroj CDC.gov:
Napr. v roku 2017:
dalsi data:

@anonym_e16241
Pekne si použila chatGPT 😂
Tieto priemerné štatistiky ale nehovoria o tom, že podľa CDC zažije približne 1 z 3 žien v USA násilie od partnera. Čiže v dost veľkej časti manželstiev dominuje násilie či už sexuálne alebo mentálne. Takto tvoja štatistika čo ti vyhodil ChatGPT nehovorí nič o kvalite týchto manželstiev. Autorka sama žije v násilnom vzťahu - nie fyzické násilie, ale mentálne kedy ju ponižuje a nadáva jej.

Ďalšia vec - štúdia o slobodných ženach že sú spokojnejšie(keď sa už hráme s chatom):
Najrelevantnejšia štúdia (2024)
publikovaná v časopise Social Psychological and Personality Science
autori: Elaine Hoan & Geoff MacDonald (University of Toronto)
👉 Zistenia:
slobodné ženy:
majú vyššiu životnú spokojnosť
sú spokojnejšie so svojím single statusom
majú vyššiu sexuálnu spokojnosť
menej túžia po partnerovi
📊 citácia výsledku:
„single women… report higher levels of satisfaction with relationship status and life satisfaction than men“
👉 inak povedané:
slobodné ženy sú v priemere šťastnejšie než slobodní muži.

Muži si myslia že keď ma žena 40 a doma 2 mačky tak každý deň place do vankúša a opija sa vínom aby zabudla že nemá deti, muža a nikdy sa nevydala. Omyl. Muži ktorý ostanú po 30tke sami majú vyššiu šancu že budú užívať drogy, alkohol alebo gambliť. Určite si to zvládneš zadať fo chatu a vyhodí ti aj publikáciu

7miriam77
Včera o 18:31
@anonym_fb085e

@7miriam77
Aj si si po sebe prečítala,resp.čítala si ,čo autorka píše?
Píše o posled.rokoch,nie o 35r.nanič źivota a pod.
To je asi dosť podst.rozdiel...

@anonym_fb085e jasné, zrazu sa z čista jasna zmenil a je z neho tyran 🤭. Podľa mňa to autorka trpela kvôli deťom a teraz sa konečne uvedomila....