icon

Ako postupovať, keď bývalý nezaplatil výživné?

anka129
11. feb 2024

Ahojte mám otázku môžem podať trestné oznámenie na bývalého keď nezaplatil už 2 mesiac vyzivne?vlastne ani jeden mesiac nezaplatil na čas stále mešká a výhovorky ,súd sme nemali no nežijeme spolu už rok a pol.urcite budem riešiť aj súd len dovtedy či sa niejakou viem pohnúť mali sme ústnu dohodu že bude platiť 100€ mesačne niejake doklady o platení mám.dakujem za odpoved

pribinak
•
11. feb 2024

@anka129 ústna dohoda = žiadna dohoda

Platí len to čo máš na papiery. Keďže nemáš rozsudok zo súdu, tak nemáš dať trestne za čo….nebola mu určená vyživovacia povinnosť

anka129
autor
•
11. feb 2024

@pribinak no pekne som dopadla

pribinak
•
11. feb 2024

@anka129 však daj návrh na súd a daj si záležať aby bol ten návrh super

anka129
autor
•
11. feb 2024

@pribinak určite dám len nemám ani poňatia jak to napísať

sabina_00
•
11. feb 2024

Výživovaciu povinnosť má rodič od narodenia dieťaťa. Pokiaľ sa nevedia dohodnúť alebo otec nechce platiť treba podať na súd o určenie sumy a aj dátumu splatnosti výživného.. keďže to nemáte nemôžeš urobiť nič. Rýchlo podaj na súd nech nestratíte veľa €

januska12323
•
11. feb 2024

Žiadaj výživné cez súd, určite dostaneš viac ako 100. Teraz ho nemáš za čo udať.

anka129
autor
•
11. feb 2024

@sabina_00 ďakujem baby nemáte niejaky vzor

pribinak
•
11. feb 2024

@anka129 na nete je kopec vzor, daj si do vyhľadávača návrh na určenie vyživovacej povinnosti pre maloleté dieťa

Ak to nevieš napísať, tak skús právnika, centrum právnej pomocí

pribinak
•
11. feb 2024

Toto je dosť primitívne ale ľudia to bežne využívajú

https://www.justice.gov.sk/dokumenty/2021/06/vy...

deti95060810
•
11. feb 2024

@anka129 nájdi si právnika...

zuzika87
•
11. feb 2024

@anka129 žiadosť o výživné ti kľudne pomôžme spísať aj kolizna opatrovnícka na sociálke, a urobila by som to naozaj co najskôr lebo co máš na papieri je na papieri, ústna dohoda platí totiž naozaj iba medzi ľuďmi ktorý sú férový čo o svojom ex zrejme povedať nemôžeš.
Čím skôr žiadosť napíšeš, podas, tým skôr prebehne súd a potom si už sám rozmysli ci platiť bude alebo ho bude naháňať exekútor.

draik
•
11. feb 2024

@anka129
Aj bez rozhodnutia súdu musí platiť aspoň minimálne výživné určené zákonom. Postrašiť políciou ho teda môžte. V každom prípade podať návrh na súd.

katka1418
•
26. feb 2024

Dobré ráno... mám aj ja otázku, ohľadom výživného . V priebehu 8mich mesiacov sa bývalý omeškal s platením a vyplatil to naraz po 2x. Aj keď to vyplatil a teda sa omeškal s platbou, tiež môžem podať na súd zo zanedbania vyživovacej povinnosti ? Nejde o peniaze ,ale o to,že sa omeškal. Podľa rozhodnutia súdu bývalý mi platí 100€ vždy do 15teho dňa v mesiaci.Keď to dobre chápem, platí to na daný mesiac.

nikusa45
•
26. feb 2024

@katka1418 keď vám 2 mesiace nevyplati vtedy môzete podať trestné oznámenie

miriam11
•
26. feb 2024

@anka129 keďže nemáte nič na papieri, platit vobec nemusí.

maminkadeticiek
•
26. feb 2024

Ze 100 eur 🤣 urcite dostanes viac,zienky ti poradia.

katka1418
•
26. feb 2024

100€ platí na základe dohody a schválenia súdom. Na nete som našla,že ak nezaplatí 3 mesiace,až vtedy môže byť súdne stíhaný..ale mne ide o iné,nie peniaze, ak dva mesiace nezaplatil a potom doplatil všetko a zase dva mesiace nezaplatil a opäť to doplatil, či aj napriek tomu,že zaplatil, ale oneskorene ho môžem riešiť súdne...lebo nezaplatil na čas

draik
•
26. feb 2024

@katka1418
Spravidla nie.