Ako postupovať po zvýšení minimálneho výživného od júla 2026?
Dobry večer chcela by som sa opýtať ,od júla 2026 ma ísť min výživné na 130€na jedno dieťa ,ako postupovať ?ci automaticky to budem mať schválené ?teraz beriem minimálne výživné
Nie je to schválené.
Je to len navrh.
Ries výživné podľa nákladov na dieťa a všetkých príjmov a výdavkov teba aj biootca, nečakaj na nejaké návrhy a sľuby
@katarinastrickova1 K otázke, či sa to od júla automaticky schváli: nebral by som to ako automat. Treba rozlíšiť tri veci — mediálny titulok, návrh zákona v parlamente a konkrétne rozhodnutie vo vašej veci.
Podľa informácie NR SR sa riešil návrh, aby sa minimálne výživné zvýšilo z 30 % na 100 % životného minima dieťaťa. To je dôležitá téma, ale samotný návrh ešte neznamená, že každé existujúce rozhodnutie sa človeku samo od seba prepíše doma v šuplíku. Pri výživnom stále rozhodujú konkrétne okolnosti, potreby dieťaťa, možnosti rodičov a to, čo sa vie preukázať.
Prakticky by som si najprv pozrel pôvodné rozhodnutie o výživnom, dátum, odkedy platí, aktuálne výdavky na dieťa a to, čo sa za posledné roky zmenilo. Potom má zmysel riešiť, či ide o vec, kde treba podať návrh, alebo len overiť aktuálny právny stav.
Lebo súd ani úrad nečíta chaos v dokumentoch ako detektívku. A nie je ani archeologický úrad. Keď sú podklady rozhádzané, aj dobrý argument vyzerá slabšie, než v skutočnosti je.

@katarinastrickova1 určite už schválili ten zákon?