icon

Ako požiadať o výživné na stredoškoláka?

26. máj 2026

Ahojte, dieťa ide na strednú školu a roky ťahám domácnosť sama. Zvažujem podať návrh nech je v mojej starostlivosti a tiež žiadať výživné. Neriešte prečo až teraz. Skôr ide o to, či mi viete pomôcť nasmerovať ma aký postup, napíšem to sama či treba právnika? Príde mi sociálka domov ? Bločky ani nič som nikdy neodkladala keďže som neplánovala žiadať o výživné ale životná situácia sa zmenila. Nasmerujete má? Gpt toho popísala ale chcem niečo reálne. Koľko sa asi čaká na súd a koľko je také výživné na 15 r dieta? Dik za reakcie

Strana
z2
anonym_0bec5d
26. máj 2026

Koľko vyzivovacich povinnosti má otec? Aký má príjem? To je taký základ. Aký máš príjem ty a koľko má ty vyzivovacich povinnosti? To je hneď druha otázka

Blocky veľmi nepotrebuješ, sudcovia vedia koľko stojí strava ubytovanie cestovne a pod. Blocky tak napr za krúžky okuliare výcvik jazykovku možno strojček na zuby diétne stravovanie, ale to das aj výpis z úctu

https://www.google.com/search?q=tabulka+vyzivne...

Tu je tabuľka orientačného výživného. Od toho sa mizes odraziť. Spis k tomu take individuálne veci k tvojmu synovi, napr ak robí šport koľko ho zo stojí, ak sú mu na SS kúpila nove pc a tlaciaren, alebo je alergik a chodíte k moru

Právnika veľmi nepotrebuješ

anonym_3b8e5f
26. máj 2026

Bločky ani nepotrebuješ, súd nezaujíma, za koľko si kúpila chlieb, mlieko, alebo botasky. Reálne výdavky vieš dokladovať aj bez bločkov. Náklady na bývanie (ak ste sami dvaja, tak polovica sú synove náklady), PHM, jedlo, hypotéka, krúžky, športy, lekári, okuliare, strojček na zuby, školné, obedy v škole, cestovné do školy... toto všetko daj dohromady a vyjde ti, koľko ťa syn stojí.
A výška výživného? cca 24 % platu manžela, ak teda nemá iné deti. Orientačne. ak by mal šialene vysoký zárobok, tak jasné, že nedostaneš tisíce, ale oprávnené výdavky nepustia. Dieťa sa má podieľať na životnej úrovni oboch rodičov.

mk22
26. máj 2026

@anonym_autor zijes sama s dieťaťom?
Alebo spoločná domácnosť s mužom avšak nic neprispieva a vsetko hradis sama?

Treba si spísať reálne náklady kt mas.
Za bývanie, elektriku, plyn, smeti, telef, internet..ak synovi platis poistky, sporenie, krúžky v škole, obedy..
Ak navštevujete odb dr, prav lieky, zuby, okuliare.. a strava cca.
Z nákladov a príjmu otca vypočítaj kolko by mohol prispievať.
A teda dueta ide na SS, takze náklady stúpnu.. bude cestovať? Mozno internát..

anonym_7c1627
26. máj 2026

@anonym_autor a teraz mu na niečo prispieva krúžok, oblečenie býva s vami?
Záleží aký má príjem netreba právnika iba, ak by vyskakoval a ťahalo by sa to.Na webe nájdeš tabuľky, alebo rady od právnika čo všetko zarátať.Lieky, ak užíva, prispieť na okuliare, strojček, letný tábor, športové pomôcky bicykel, kolobežka všetko čo kupuješ synovi, mobil, cestovné do školy bežná rezia

anonym_ce9acb
26. máj 2026

@anonym_autor a teraz je syn v jeho starostlivosti?

cacianka
26. máj 2026

Neber to prosím v zlom, ale už sme tu popísala mrte veľa príspevkov, ako na to. A je jedno že doteraz sú nežiadala a až teraz. Skús si napr pozrieť moje príspevky, tu v skupine, aj iné ženy veľmi dobre a veľa poradili.
Nehnevaj sa, ale je to väčší komplex a nechce sa nám to písať opakovane.

anonym_161fb7
26. máj 2026

Mozete si sama podat navrh na zvysenie vyzivneho a mozete ho podat vzdy, keď sa zmenia Vase pomery. Prax je taka, ze ano sud pozera ja na tabuľky, ktore Vam preposlala pani vyssie, ale ide to aj podla toho konkretneho pripadu. Navrh mozete podat aj sama, ale popozerajte si dobre prislusnost sudov. Nic sa nedeje aj keby navrh podate na neprislusny, sudy si to postupia.. Osobne by som dala trosku vacsi nastrel ake vyzivne chcete, aby sa to potom “ukocirovalo”. Ale zohladnuje sa samozrejme aj prijem otca a presne, ze kolko vyzivovacich povinnosti má. Ak ma dieta nejake zdravotne tazkosti, drahe lieky, ja neviem strojcek, okuliare, uviedla by som to, ze ste vsetko platila vy ( neviem ci sa otec podiela). Pozrite si petity na interntete ako chce aby sud rozhodol, do akeho dna Vam bude posielat vyzivne a ucet kde. Narok na trovy nema ziadna strana. Zmena starostlivosti - Neviem ci ste rozvedeni alebo ste neboli zobrati ak ano tak uviest ze manzelstvo bolo rozvedene vtedy a vtedy, urcite ako priloha rodny list. Treba uviest ako chcete aby starostlivost prebiehala..vzory najdete aj na nete. Upravuju sa sviatky, prazdniny.. Vyriesite to v jednom konani. Pokojne by som ten navrh nazvala takto : Návrh na zmenu úpravy výkonu rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu a zvýšenie výživného. Drzim palce. Nie je to nic co by ste nezvladli, ak chcete posetrit peniazky na advokata..

autor
26. máj 2026

Ahojte, odpisujem až teraz v práci sa nedalo, ďakujem všetkým za reakcie , koho to obťažovalo, nemusel reagovať.
Žijem sama s dieťaťom, otec prispieval ale nevídal dieťa, nepoznajú sa, je len na papieri, záujem nemá ,ale už cca 5 r neplatí vôbec. Chcem to aspoň skúsiť. Zobrati sme neboli som slobodná matka.
A príde niekto pozerať ako žijeme? Z úradu práce? Čo ich zaujíma ?

nikaeli
26. máj 2026
@anonym_autor

Ahojte, odpisujem až teraz v práci sa nedalo, ďakujem všetkým za reakcie , koho to obťažovalo, nemusel reagovať.
Žijem sama s dieťaťom, otec prispieval ale nevídal dieťa, nepoznajú sa, je len na papieri, záujem nemá ,ale už cca 5 r neplatí vôbec. Chcem to aspoň skúsiť. Zobrati sme neboli som slobodná matka.

@anonym_autor nie, nikto nepríde pozerať ako žijete.

mk22
26. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor samozrejme ze podaj, je otec, ma si plniť vyz povinnosť voči dieťaťu.
Skoda 5r, ze si neriešila.
Držím palce.
Spis si vsetko co financujes, platis.
Kazdy výdaj.

autor
26. máj 2026

Ďakujem všetkým 😊

autor
27. máj 2026

Baby ešte otázka, keď to sama napíšem podám na súde. Treba niečo riešiť resp. Oznamovať úradu práce soc veci a rodiny?

anonym_161fb7
27. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Urcite to by som uviedla tiez ze 5 rokov neplatil vyzivne. Bude ho musiet doplatit jedna sa o tzv. zameskane vyzivne, ale sud ho prizna len 3 roky spatne. Nie neoznamujte nic uradu prace a soc. veci.

autor
27. máj 2026
@anonym_161fb7

@anonym_autor Urcite to by som uviedla tiez ze 5 rokov neplatil vyzivne. Bude ho musiet doplatit jedna sa o tzv. zameskane vyzivne, ale sud ho prizna len 3 roky spatne. Nie neoznamujte nic uradu prace a soc. veci.

@anonym_161fb7 prosím ťa a príloha rodné listy musia byť overené? Či stačí fotokópia? A uvádzam aj iné prílohy? Neviem ako je to s mojím príjmom mám v návrhu uviesť môj čistý príjem za koľko mesiacov? Alebo potrebujem potvrdenie od mzdárky?

dadis
27. máj 2026
@anonym_161fb7

@anonym_161fb7 Ak predtym nemala sudne rozhodnutie, tak spatne jej doplacat nebude. Iba odo dna rozhodnutia (pri zvyseni, ak bolo predch rozhodnutie, tak nova vyska vyzivneho plati odo dna podania navrhu o zvysenie)

dadis
27. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_161fb7 prosím ťa a príloha rodné listy musia byť overené? Či stačí fotokópia? A uvádzam aj iné prílohy? Neviem ako je to s mojím príjmom mám v návrhu uviesť môj čistý príjem za koľko mesiacov? Alebo potrebujem potvrdenie od mzdárky?

@anonym_autor Povrdenie od mzdarka za podlednych 12 mesiacov - tam sa uvadza cista mzda a cisty prijem a ich priemery 'Mzdarky" to poznaju

anonym_161fb7
27. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor originaly v nicom nedavajte prec z ruky. Fotokopia staci. Akoze takto mozete uviest aku mate mzdu ale mozno si sud v priebehu konania vyziada prave taketo potvrdenie.. kazdy sudca to ma inak. A ked si to budete finalizovat, tak chodte to zaniest na podatelnu s tym, ze. Jeden navrh pojde sudu, druhu kopiu su zasiela jemu a tretia je pre Vas. Dajte si tam overit na tu kopiu pre Vas ze kedy ste to podali. A opat prilohy rodne listy tak v kopiach pre sud aj pre neho.. drzim palce

autor
27. máj 2026
@anonym_161fb7

@anonym_autor originaly v nicom nedavajte prec z ruky. Fotokopia staci. Akoze takto mozete uviest aku mate mzdu ale mozno si sud v priebehu konania vyziada prave taketo potvrdenie.. kazdy sudca to ma inak. A ked si to budete finalizovat, tak chodte to zaniest na podatelnu s tym, ze. Jeden navrh pojde sudu, druhu kopiu su zasiela jemu a tretia je pre Vas. Dajte si tam overit na tu kopiu pre Vas ze kedy ste to podali. A opat prilohy rodne listy tak v kopiach pre sud aj pre neho.. drzim palce

@anonym_161fb7 takže mám to mať trojmo? A jemu to zasielam ja či na súde odovzdám dve kópie a súd mu to pošle? Ale potvrdenie o príjme stačí súdu však? Jemu nemusím dávať tie prílohy?

nikaeli
27. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor podáš návrh na zvýšenie. Prílohy žiadne. Súd ťa pozve na informatívne stretnutie spolu s otcom za prítomnosti vyššieho súdneho úradníka a sociálnej pracovníčky. Donesieš potvrdenie o tvojom príjme za uplynulých 12 mesiacov, ktoré ti vystaví mzdová. Rodný list, ani žiadne iné prílohy som nedávala. Ak sa na tom stretnutí nedohodnete, budete mať vytýčený termín pojednávania za prítomnosti sudcu. Ten si od vás môže žiadať iné dokumenty. Aké, to ti napíšu v predvolaní. Teraz jednoducho podáš návrh na zvýšenie, kde môžeš uviesť premierné výdavky dieťaťa za mesiac, koľko by si chcela a tiež fakt, že dieťa nastupuje na SŠ a otec už 5 rokov neposlal nič, ani nemá o dieťa ani záujem. Nepíš tam ale litánie typu 'ťahám domácnosť sama', atď. Drž sa faktov týkajúcich sa dieťaťa. To na začiatok stačí, ďalej sa budeš riadiť pokynmi súdu. Posielaš to iba na súd, žiadne kópie ti netreba. Otcovi pošle predvolanie súd. Ak si s tým nevieš poradiť, vyhľadaj právnika.

anonym_161fb7
27. máj 2026
@dadis

@anonym_161fb7 Ak predtym nemala sudne rozhodnutie, tak spatne jej doplacat nebude. Iba odo dna rozhodnutia (pri zvyseni, ak bolo predch rozhodnutie, tak nova vyska vyzivneho plati odo dna podania navrhu o zvysenie)

@dadis Toto mate odkial? Z wikipedie? To ake kocurkovo by bolo, ze nebol rozsudok a teda nebude tatinko nic nebude platit. Vyživovacia povinnost rodica voči svojim deťom vzniká priamo zo zákona ich narodením, nie až rozhodnutím súdu. Sud vykona dokazovanie, bude lustrovat budu sa preukazovat vypisy z uctu a pod.. jedine co som si uvedomila, je ze to nebude navrh na zvysenie kedze v minulosti urcene nebolo kedze nebol rozsudok. Takze urcite vyzivneho bude navrh. Ale to je jedno vsetky podania si sud vyklada podlla obsahu a nie nazvu. Len som najprv nevedela pomery pani..

anonym_161fb7
27. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_161fb7 takže mám to mať trojmo? A jemu to zasielam ja či na súde odovzdám dve kópie a súd mu to pošle? Ale potvrdenie o príjme stačí súdu však? Jemu nemusím dávať tie prílohy?

@anonym_autor ano jedna zostava Vam, jedna sudu a druhu sud zasiela otcovi deti. Vsetky prilohy ktore priklate tak vsetko v kopiach. Inak by Vas sud vyzval. A on si stale moze ist nahliadnut do spisu..

greta93
27. máj 2026
@nikaeli

@anonym_autor podáš návrh na zvýšenie. Prílohy žiadne. Súd ťa pozve na informatívne stretnutie spolu s otcom za prítomnosti vyššieho súdneho úradníka a sociálnej pracovníčky. Donesieš potvrdenie o tvojom príjme za uplynulých 12 mesiacov, ktoré ti vystaví mzdová. Rodný list, ani žiadne iné prílohy som nedávala. Ak sa na tom stretnutí nedohodnete, budete mať vytýčený termín pojednávania za prítomnosti sudcu. Ten si od vás môže žiadať iné dokumenty. Aké, to ti napíšu v predvolaní. Teraz jednoducho podáš návrh na zvýšenie, kde môžeš uviesť premierné výdavky dieťaťa za mesiac, koľko by si chcela a tiež fakt, že dieťa nastupuje na SŠ a otec už 5 rokov neposlal nič, ani nemá o dieťa ani záujem. Nepíš tam ale litánie typu 'ťahám domácnosť sama', atď. Drž sa faktov týkajúcich sa dieťaťa. To na začiatok stačí, ďalej sa budeš riadiť pokynmi súdu. Posielaš to iba na súd, žiadne kópie ti netreba. Otcovi pošle predvolanie súd. Ak si s tým nevieš poradiť, vyhľadaj právnika.

@nikaeli Ak doteraz neexistuje žiadny rozsudok o výživnom ani o úprave práv a povinností k maloletému dieťaťu, tak nejde o návrh na zvýšenie výživného, ale o prvotné určenie výživného v rámci úpravy výkonu rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu.

Pri zvýšení výživného už musí existovať predchádzajúce rozhodnutie súdu alebo schválená dohoda.

Rodný list dieťaťa sa pri prvotnom návrhu štandardne prikladá, rovnako je vhodné doložiť aspoň základné informácie o príjme a výdavkoch na dieťa. To, že si to v niektorom prípade súd nevyžiadal hneď, ešte neznamená, že prílohy netreba.

Súd si síce vie ďalšie podklady vyžiadať aj neskôr, ale právne nejde o „zvýšenie výživného“, ak výživné nikdy predtým určené nebolo.

dadis
27. máj 2026
@anonym_161fb7

@dadis Toto mate odkial? Z wikipedie? To ake kocurkovo by bolo, ze nebol rozsudok a teda nebude tatinko nic nebude platit. Vyživovacia povinnost rodica voči svojim deťom vzniká priamo zo zákona ich narodením, nie až rozhodnutím súdu. Sud vykona dokazovanie, bude lustrovat budu sa preukazovat vypisy z uctu a pod.. jedine co som si uvedomila, je ze to nebude navrh na zvysenie kedze v minulosti urcene nebolo kedze nebol rozsudok. Takze urcite vyzivneho bude navrh. Ale to je jedno vsetky podania si sud vyklada podlla obsahu a nie nazvu. Len som najprv nevedela pomery pani..

@anonym_161fb7 Asiv tomto pripade k datumu podania - ak nic neplati - ale spatne by muesli byt na to padne dovody

nikaeli
27. máj 2026
@greta93

@nikaeli Ak doteraz neexistuje žiadny rozsudok o výživnom ani o úprave práv a povinností k maloletému dieťaťu, tak nejde o návrh na zvýšenie výživného, ale o prvotné určenie výživného v rámci úpravy výkonu rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu.

Pri zvýšení výživného už musí existovať predchádzajúce rozhodnutie súdu alebo schválená dohoda.

Rodný list dieťaťa sa pri prvotnom návrhu štandardne prikladá, rovnako je vhodné doložiť aspoň základné informácie o príjme a výdavkoch na dieťa. To, že si to v niektorom prípade súd nevyžiadal hneď, ešte neznamená, že prílohy netreba.

Súd si síce vie ďalšie podklady vyžiadať aj neskôr, ale právne nejde o „zvýšenie výživného“, ak výživné nikdy predtým určené nebolo.

@greta93 aaaaa, ok, s tým rodným listom máš pravdu. Vychádzala som z návrhu na zvýšenie, nie že vôbec nemajú určenú sumu (keď spomínala, že už 5 rokov neplatí). Aj tak si ale myslím, že nepotrebuje robiť kópie všetkých príloh. Prílohy budú v spise, otec doň môže nahliadnuť. Nevidím dôvod, aby mal doma jej mzdové záznamy, prípadné výpisy z účtu a pod.

greta93
27. máj 2026
@nikaeli

@greta93 aaaaa, ok, s tým rodným listom máš pravdu. Vychádzala som z návrhu na zvýšenie, nie že vôbec nemajú určenú sumu (keď spomínala, že už 5 rokov neplatí). Aj tak si ale myslím, že nepotrebuje robiť kópie všetkých príloh. Prílohy budú v spise, otec doň môže nahliadnuť. Nevidím dôvod, aby mal doma jej mzdové záznamy, prípadné výpisy z účtu a pod.

@nikaeli Píšem ako človek, ktorý to má vyštudované. A robí s tým, chodil na také pojednávania. Strašne záleží akého sudcu vychytáte. Ja osobne by som to tak dala, pretože takto jej budú chodiť výzvy zo súdu na doloženie a takto môže mať pokoj, keď to spraví jedným vrzom. My sme do dávali vždy sudca to má jednoduchšie aj vy potom trochu inak vyzeráte pred tým súdom.

greta93
27. máj 2026
@dadis

@anonym_161fb7 Asiv tomto pripade k datumu podania - ak nic neplati - ale spatne by muesli byt na to padne dovody

@dadis Výživmé pre maloleté dieťa môže byť priznané aj spätne. Najviac však tri roky a áno, ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa. Tieto dôvody však musia byť preukázané. Dokazovanie by bolo asi náročnejšie, ale to ešte neznamená automatický neúspech.

autor
27. máj 2026

A situácia že sa otec nemoze dostaviť , nepreberie poštu a pod . Súd bude aj tak a rozhodne sa?

evkatk
27. máj 2026

Ako môžeš byť tak nezodpovedná a vychovávať dieťa bey výživného? Veď je mu treba dopriať čo sa dá, aby nebolo chudobným lúzrom v očiach rovesníkov. Výživné súd určite prisúdi podľa príjmu rodiča, ktorý má platiť, prípadne minimálne výživné. To, že nepríde na súd nevadí. Súd si jeho príjem zistí na daňovom. Teraz je navrhovaný zákon na minimálne výživné vo výške okolo 260 Eur. Ak nepreberie poštu, nevadí, rozsudok aj tak nadobudne právoplatnosť. Potom musíš dať trestné oznámenie za neplatenie a následne na sociálke požiadať o náhradné výživné, ktoré dostaneš každý mesiac. Otca už bude naháňať sociálka, ktorá za neho bude platiť. Dopraj dieťaťu, čo mu patrí. Stredoškolák bude mať prisúdené vyššie výživné a každou zmenou môžeš požiadať súd o zvýšenie výživného, napr. nástupom na VŚ,... Nedovoľ, aby dieťa trpelo nedostatkom.

autor
27. máj 2026
@evkatk

Ako môžeš byť tak nezodpovedná a vychovávať dieťa bey výživného? Veď je mu treba dopriať čo sa dá, aby nebolo chudobným lúzrom v očiach rovesníkov. Výživné súd určite prisúdi podľa príjmu rodiča, ktorý má platiť, prípadne minimálne výživné. To, že nepríde na súd nevadí. Súd si jeho príjem zistí na daňovom. Teraz je navrhovaný zákon na minimálne výživné vo výške okolo 260 Eur. Ak nepreberie poštu, nevadí, rozsudok aj tak nadobudne právoplatnosť. Potom musíš dať trestné oznámenie za neplatenie a následne na sociálke požiadať o náhradné výživné, ktoré dostaneš každý mesiac. Otca už bude naháňať sociálka, ktorá za neho bude platiť. Dopraj dieťaťu, čo mu patrí. Stredoškolák bude mať prisúdené vyššie výživné a každou zmenou môžeš požiadať súd o zvýšenie výživného, napr. nástupom na VŚ,... Nedovoľ, aby dieťa trpelo nedostatkom.

@evkatk možno som.viac zodpovedná ako ty sama. Vybrala som si kľud, kľud počas dectva môjho dieťaťa a ver že netreme biedu. Som vš vzdelaná, mám výbornú pracu a prečo to žiadam teraz je čisto môj osobný dôvod. Toľko k tvojmu komentu. Nesud niekoho koho nepoznáš.

anonym_161fb7
27. máj 2026
@anonym_autor

A situácia že sa otec nemoze dostaviť , nepreberie poštu a pod . Súd bude aj tak a rozhodne sa?

@anonym_autor Ano, bude súd. Mozu ho dokonca predviesť, ale s tym som sa nestretla. Ak rozsudok nadobudne pravoplatnost chodte si pre dolozku pravoplatnosti a vykonatelnosti. Vtedy je takyto rozsudok exekucnym titulom. Ak by neplatil tak treba uz ist za advokatom, pripadne exekutorom, aby Vam podal navrh. Mozno to zvladnete aj sama nepochybujem, ale ako laik by ste sa s tym zbytocne trapili. Drzim palce.

Strana
z2