icon

Ako sa zbaviť pocitu viny po rozvode?

Včera o 17:22

Ahojte.
Rozvod bol spoločné rozhodnutie s ex a dnes viem, že to bolo správne. S bývalým manželom sme sa nerozišli v zlom, jednoducho nám to už dlhodobo nefungovalo.
Napriek tomu mám aj po dvoch rokoch pocit, že som sklamala veľa ľudí okolo seba. Najmä rodičov. Mama si dodnes občas neodpustí nejakú poznámku, že "za našich čias sa manželstvá nerozbíjali" alebo že sme sa mali viac snažiť. Nie je to nič priame, ale vždy ma to zamrzí.
Život ide ďalej, nemám nový vzťah ale venujem sa na 100 percent deťom, domácnosti. Snažím sa. Ale stále sa ma tieto poznámky dotknú. Snažím sa nad to povznisť. Bude to časom lepšie?

barborab1411
Včera o 17:28

V manželstve si bola ty ,nie tvoji rodičia.Takze im nejak citlivo naznac že áno,to je ich názor ale toto bolo Tvoje manželstvo a ty si sa tak rozhodla.Mas právo kľude povedať mame aby si tieto poznámky nechala pre seba.

anonym_70dfed
Včera o 17:36

@anonym_autor ach, tieto blbe reči staršej generácie… však nabudúce povedz mame: áno, manželstva sa nerozbijali, ľudia vtedy radšej celý život trpeli, lebo tak sa to patrí… možno jej docvakne…

autor
Včera o 17:39
@anonym_70dfed

@anonym_autor ach, tieto blbe reči staršej generácie… však nabudúce povedz mame: áno, manželstva sa nerozbijali, ľudia vtedy radšej celý život trpeli, lebo tak sa to patrí… možno jej docvakne…

@anonym_70dfed Nemyslím si, že mala jednoduchý život s otcom :-/ Ale ako píšeš, radšej trpieť, hrať pred deťmi a rodinou divadlo ...

anonym_73024f
Včera o 18:40
@anonym_autor

@anonym_70dfed Nemyslím si, že mala jednoduchý život s otcom :-/ Ale ako píšeš, radšej trpieť, hrať pred deťmi a rodinou divadlo ...

@anonym_autor Raz som videla u jednej psychológicky tento citat a myslím že je vekmi pekny
“Som veľmi rada, že je doba, kedy sa už nehovorí pri vzťahoch - kvôli deťom, ale práve (!) kvôli deťom.” Teda že sa nasilu neudrzuju nefunkčné vzťahy s hlupou výhovorkou že to robíš kvôli detom, pritom častokrát to bolo len z dôvodu nedostatku financií ženy sa osamostatniť. Ale práve “kvôli ním” je dôležité nefunkčný vzťah ukončiť a postaviť sa na vlastne nohy a ukázať tomu dietatu že nemusí tolerovať veci ktoré sa mu nepáčia a nenechať sa pošliapať.

beata_k
Včera o 18:59
@anonym_73024f

@anonym_autor Raz som videla u jednej psychológicky tento citat a myslím že je vekmi pekny
“Som veľmi rada, že je doba, kedy sa už nehovorí pri vzťahoch - kvôli deťom, ale práve (!) kvôli deťom.” Teda že sa nasilu neudrzuju nefunkčné vzťahy s hlupou výhovorkou že to robíš kvôli detom, pritom častokrát to bolo len z dôvodu nedostatku financií ženy sa osamostatniť. Ale práve “kvôli ním” je dôležité nefunkčný vzťah ukončiť a postaviť sa na vlastne nohy a ukázať tomu dietatu že nemusí tolerovať veci ktoré sa mu nepáčia a nenechať sa pošliapať.

@anonym_73024f Minule som pozerala diskusiu s detskym ombudsmanom. Podla jeho tvrdeni je najvacsim utrpenim dietata rozpad rodiny. Deti kvoli tomu upadaju do depresie. ( nebavime sa o nasili v rodine alebo bitke) To len na margo " stastna matka = stastne dieta"

anonym_73024f
Včera o 19:03
@beata_k

@anonym_73024f Minule som pozerala diskusiu s detskym ombudsmanom. Podla jeho tvrdeni je najvacsim utrpenim dietata rozpad rodiny. Deti kvoli tomu upadaju do depresie. ( nebavime sa o nasili v rodine alebo bitke) To len na margo " stastna matka = stastne dieta"

@beata_k Možno, ale ak denne vidia matku nešťastnú, že chradne každým dnom, postupne sa jej to prejaví aj na psychike a zdraví, a asi by to nebol ani dobrý príklad pre dieta do buducna že ma vždy iba sklopiť chrbat a vydrzat aj napriek svojmu nešťastiu. To sa určite nedá zovšeobecniť, ale každý vzťah je individuálny. Niekde to rozchodom môže dopadnúť lepšie pre dieta samotné, niekde to môže byt tak ako píšeš.

anonym_6b415d
Včera o 19:06

Áno a teraz vravia "30 rokov som trpela bitky,alkohol atď" lebo vtedy sa nerozbijali manželstva 🤦🤦🤦🤦radšej nech tá žena trpí deti snou tiež ale hlavne že nieje rozvedená .Normálne ma to vytočilo prepáč

beata_k
Včera o 19:08
@anonym_73024f

@beata_k Možno, ale ak denne vidia matku nešťastnú, že chradne každým dnom, postupne sa jej to prejaví aj na psychike a zdraví, a asi by to nebol ani dobrý príklad pre dieta do buducna že ma vždy iba sklopiť chrbat a vydrzat aj napriek svojmu nešťastiu. To sa určite nedá zovšeobecniť, ale každý vzťah je individuálny. Niekde to rozchodom môže dopadnúť lepšie pre dieta samotné, niekde to môže byt tak ako píšeš.

@anonym_73024f Ano, je to tazke rozhodnutie.

svetlonos
Včera o 19:15
@anonym_70dfed

@anonym_70dfed
Presne, vtedy sa radšej rozbíjali ženám ústa a lámali ruky ale hlavne že mužík v kostolíku v zbore spieval a hral 🤯 No a rozvod by bola ale hanba hanbuca!

anonym_793bb8
Včera o 19:29

@anonym_autor milá mamka🤦 a inak je nápomocná, či len tak raz za čas osvieži nejakou vtipnou poznámkou vzduch?

anonym_497f0a
Včera o 19:36

Moja mama tiez nerozbila rodinu v manzelstve s tyranom a alkoholikom, aby sa nepovedalo.... vysledok su dve znicene traumatizované uz dospele dcery.

maja22
Včera o 19:50
@beata_k

@beata_k Aj ja si to myslím. Dieťa potrebuje zažiť lásku, bezpečie... Rozvod rodičov je traumatizujúci zážitok, deti sa často tvária, že to "chápu", lebo sa boja citovo zraniť svojich rodičov, ale vnútri ich to láme... Mám na mysli rozvody, kde je dôvod "ochladnutie citov"... Manželia spadnú do stereotypu, prestanú svoj vzťah budovať, prestanú si preukazovať láskavosti, až naozaj ich city ochladnú a povedia si, že im to nevyšlo, že si už nerozumejú a lepšie bude, keď sa rozídu... Príp. už majú zálusk začať život s niekým aktuálne atraktívnejším ako partner... Toto je naozaj veľmi zlé riešenie, ak sú vo vzťahu už aj deti... Obrovská rana v duši... Iné je domáce násilie, ktoré deti zažívajú, tam je dôležité ich z tohto prostredia strachu a nepokoja dostať preč. Rozvod im vtedy pomáha sa z traumy dostať. Sú dôvody a dôvody...

beata_k
Včera o 20:32
@maja22

@beata_k Aj ja si to myslím. Dieťa potrebuje zažiť lásku, bezpečie... Rozvod rodičov je traumatizujúci zážitok, deti sa často tvária, že to "chápu", lebo sa boja citovo zraniť svojich rodičov, ale vnútri ich to láme... Mám na mysli rozvody, kde je dôvod "ochladnutie citov"... Manželia spadnú do stereotypu, prestanú svoj vzťah budovať, prestanú si preukazovať láskavosti, až naozaj ich city ochladnú a povedia si, že im to nevyšlo, že si už nerozumejú a lepšie bude, keď sa rozídu... Príp. už majú zálusk začať život s niekým aktuálne atraktívnejším ako partner... Toto je naozaj veľmi zlé riešenie, ak sú vo vzťahu už aj deti... Obrovská rana v duši... Iné je domáce násilie, ktoré deti zažívajú, tam je dôležité ich z tohto prostredia strachu a nepokoja dostať preč. Rozvod im vtedy pomáha sa z traumy dostať. Sú dôvody a dôvody...

@maja22 Vystihla si to velmi dobre. Su dovody a dovody. Som tu na MK uz velmi dlho. A obcas je dovodom na rozvod "zivotna nuda". To je ten najhorsi dovod rozbit detom rodinu.

anonym_70dfed
Včera o 21:29
@beata_k

@beata_k ja sama som sa rozviedla, keď boli deti malé. Vždy, keď dcéra niekomu povie, že sú jej rodičia rozvedeni, ľudia ju ľutujú… a ona tomu vôbec nerozumie… ma kamarátku, kde je otec veľký žiarlivec, sám síce svoju ženu podvádza, no keď sa mu zdá, že sa na niekoho snáď pekne pozrela, nemá problem ju za to zmlátiť. A dievča z takejto rodiny ľutuje moju dcéru, lebo ma rozvedených rodičov! Toto všetko sú len predsudky a klišé … pre moje deti som nemohla nič lepšie urobiť, ako sa rozviesť s ich otcom… našťastie to tak vidia aj oni sami. A to ho majú radi, trávia s ním čas aj s jeho rodinou celkom často. Len už vidia aj jeho limity.

anonym_3b7838
Včera o 21:59
@anonym_autor

@anonym_autor Citi krivdu, ze ona sa "nemohla" rozviest. Fakt si z toho nic nerob. Mama tvoj zivot nezije.

marijan2025
Dnes o 12:12

@anonym_autor Ty máš obrovskú hodnotu ako, človek,lebo si.Ale zakaždým pred mamou onemieš,lebo jej poznámky ťa zraňujú preto, lebo ty sama v hĺbke duše veríš tej lži, že si zlyhala a nemáš plnú hodnotu.Ale mamin pohľad je nepravdivý, lebo ťa zväzuje pocitom viny,pocitom nie si DOSŤ . Pravda oslobodzuje.Čo je pravda?! Pravda je v Božom Slove.( pozor nie v náboženských dedinských názoroch tvojej mamy,alebo mojej babky...Pán Boh ju osláv)

Božie Slovo hovorí nádhernú vec: Boziemu kralovstvu v tvojom a mojom živote nikdy nebude konca!!!! To po Slovensky znamená, že nikdy ťa Ježiš Kristus neprestane milovať a NIKDY nestratíš v jeho očiach hodnotu.

Ďalej Božie Slovo hovorí, že sa zjavila Božia spravodlivosť BEZ ZÁKONA t. z. bez výkonu,bez zásluh,skrze vieru v Ježiša Krista. Tvoja hodnota je DAROM od Ježiša Krista. Nijako nemôžeš o ňu prísť ani si ju zväčšiť. Tvoja hodnota v ňom je obrovská, konštantná, nemenná.Ty o svoju hodnotu neprichadzas,ani keby sa rozvedies 20 krát!!! Lebo nič čo urobíš,alebo neurobíš ťa nemôže pripraviť o tvoju hodnotu a nepodmienečnú lásku, ktorou ťa Boh miluje.

V Božej spravodlivosti má tú istú OBROVSKÚ HODNOTU, žena, ktorá vychová päť detí - kňazov aj žena ktorá má za sebou päť potratov.Tú istú obrovskú hodnotu majú hejterky na modrom konikovi aj tie, čo sa snažia úprimne poradiť.Ktora z nich je viac šťastná,to už je na inú debatu.

Ak sa chceš zbaviť pocitu viny, začni prímať to, čo o tebe hovorí Ježiš Kristus skrze Bibliu,a nie to, čo o tebe hovorí tvoja mama, známy,alebo, čo o tebe hovoríš alebo si myslíš ty sama.A volaj na Ducha Svätého - a časom zažijes tú obrovskú hodnotu a oslobodíš sa z pocitu viny.Vina v Božej blízkosti ( skrze Ducha Svätého) nemá šancu.

Pocit viny vzniká, keď si chceme svoju hodnotu zaslúžiť samy,alebo čakáme, že nám ju potvrdia iní ľudia,mama, známy,rodina,lajky a pod. Tvoja mama aj moja babka a celá tá dedinská naboznost stavá hodnotu a identitu na výkone a zásluhách: aby nebol rozvod,aby sme všetko zjedli,aby sme nespravili hanbu, aby mali vnuci dobré známky a potom to známe: čo povedia ľudia.

Ak obyčajný kúsok chleba prijme to, čo o ňom hovorí Ježiš Kristus - hostia ( obyčajná oplatka) a naplní to Duch Svätý,ten kúsok oplátky naberie obrovskú hodnotu.Čokolvek by kto povedal o tom kúsku oplátky,jej hodnota neklesá, lebo je daná Božím Slovom.

Ak obyčajná 16 ročná Marika,sedláčka z Nazareta prijme to, čo o nej hovorí Božie Slovo - že je Božia Matka a naplní ju Duch Svätý,jej život nabral obrovskú hodnotu.Aj keď o nej mohli povedať, že je pobehlica, že bola tehotná pred sobášom,alebo, že je chudobná,alebo v Rímskej ríši absolútne bezvýznamná.Prijala to, čo nej hovorí Boh,povedala tomu áno a získala takú hodnotu, že sa jej bojí celé peklo a klania celé nebo.

Prijmi aj ty, že si milovaná Božia dcéra s obrovskou hodnotou v Ježišovi Kristovi a potom to peklo a klamstvá, čo zažívaš u mamy sa začne báť tej Božej pravdy v tebe.