icon

Ako správne vypočítať výživné na škôlkarku?

16. dec 2024

Ahojte,

Zaujimalo by ma, ak mate skusenost, ako sa vypocita cast vyzivneho-a to konkretne byvanie. Rozumiem ine, ako su oblecenie, lieky atd., vzdy na polku.

Ale ako a ci vobec sa rata byvanie.

Nasa situacia:

Byvame v mojom byte, mam hypoteku 300€ , 180€ su zalohove platby spravcovi(voda, kurenie, upratovanie atd.)30 elektrika a 16 internet.

Rozumiem, ze hypoteka je cisto moja. Ale byvanie pre dieta sa pocita nejako z tych zalohovych a elektriky? Mozem to zapocitat ako 180/2 tzn. naklad na dieta je 90€ a to rovnym dielom medzi rodicov? Aj elektriku? 30/2 lebo zijeme dve v byte s dcerkou a potom na polku medzi rodicov?

Alebo sa to inak rata, dakujem za rady.

danielahamar
•
16. dec 2024

4rocne dieťa minie tak isto ako dospelý? Toto hádam nemyslíte vážne, co píšete😔, že dieťa má prispievať na domácnosť, teda prepáčte, Vás bývalý partner🥴

olivia_c
•
16. dec 2024

@danielahamar zaujimavy pohlad. Keby s nou zil v domacnosti platil by to za vsetkych 3 minimalne kym nejde zena do prace a to sa niektore matky nezberaju ani vo veku 6 rokov dietata. Ale slobodna matka ( ako aj ja ) ma vsetko platit sama. Taktiez hypo by platil keby sa uracil byt plnohodnym otcom... netreba mi odpovedat, ja nastastie mam vyzivne na polrocne dieta v prijatelnej vyske.

maris5
•
16. dec 2024

@danielahamar zalohove platby spravcovi sa platia za dieta zo zlavou? Je to vyratane na osobu a je jedno ci ma 80 rokov alebo 4 mesiace.

Naklady na byvanie sa vydelia poctom osob tam zijucich.

olivia_c
•
16. dec 2024

Autorka rata sa to naklady na byvanie/2 (zal.platby, elektrika, tv, wifi, mobil a pod)... ziadne rozratavanie, hypo tam nepatri.

damian85
•
16. dec 2024

Narátaj koľko len chceš. Dôležitý je príjem rodiča v tvojom prípade otca dieťata , tvoj a potom môžeš dosadzovať čísla. Všetci kúrime na 20 až 24 stupňov , sprchujeme sa a chladnička nám ide nonstop. Len niekto má výzivné 100 eur a niekto 600 eur a to neznamená ze dieťa pri výzivnom 100 eur sa kúpe von v potoku a chladničku má u suseda.

bonboniera
•
16. dec 2024

@danielahamar ty rozumieš co autorka rieši vôbec?

danielahamar
•
16. dec 2024

@bonboniera ja rozumiem a tiež som podobného názoru ako damian.

julish
•
16. dec 2024

Zalezi na plate otca. Dietatu sa po rozvode nema znizit zivotny standard. Ja poberam 500 eur na stvorrocneho.

tarvika
•
16. dec 2024

samozrejme polovicka nakladov na byvanie, bez hypoteky. rovnako ak mas auto naklady na dopravu tiez napoly.

sense
•
16. dec 2024

V mojom prípade brali podiel na dieťa 1/4 nákladov na bývanie čiže príklad zalohova platba za elektrinu 90e/mesiac bol podiel ako náklad na dieťa 22,5e.
Ono je v podstate jedno či si dáš ako náklad polovicu alebo štvrtinu , kedze nezáleží len od výdajov ale aj od príjmu a vydavkov oboch rodičov

kitycat
•
16. dec 2024

No tak pri tej elektrine trebars ak je to 30 eur tak ty platis za seba 15 a za dieta si tych detskych 15 rozdelite, cize 7,50 by mal paltit lebo sa podielate spolocne

Ale myslim, ze to tak uplne nefunguje a je tam skratka viac faktorov

slavomira236
•
16. dec 2024

Polovica nakladov ale tu polovicu dietata musis rozratat aj na seba aj na muza aj ty jej musis prispievat uz ked to ides rozratavat

ukulela
•
16. dec 2024

@danielahamar dieťa tiež dostane výmer za smeti. Niektoré poplatky sa počítajú od počtu osôb v byte. aj dieťa míňa vodu, perie sa mu, vari sa mu, má vlastnú izbu, atď... Takže áno, dieťa v domácnosti znamená vyššie náklady na bývanie. Preto na nich má participovať aj otec.

danielahamar
•
16. dec 2024

@ukulela aj mama otcovi bude platiť za tie dni, čo bude u neho? Tod otázka, alebo tie dni sa odpratávajú?

nikaeli
•
16. dec 2024

Mám čerstvú skúsenosť zo súdu. V byte žijeme 4, a teda sa všetko delí 4. Inkaso, elektrika, plyn, internet. Všetky platby za byt. Dieťa malo v mojom prípade podiel 1/4. Ex sa ohradil podobne ako poniektorí tu a sudkyňa sa ho opýtala, či si myslí, že dieťa býva zadarmo kdesi pod stromom pred bytovkou...

@danielahamar otec si dcéru neberie už dobré 4 roky, je so mnou nonstop 24/7. Kúpila som jej komplet zariadenie celej izby, keďže už nie je bábätko. Platím jej už 10 rokov daň za komunálny odpad, je to mimoriadny výdavok mimo bežných mesačných platieb a on naň neprispel ani raz. Ľahko sa ti posudzuje, keď si to nezažila na vlastnej koži....

kristiii
•
16. dec 2024

@danielahamar a otec pôjde na ocr, keď bude dieťa choré? Či ten ušlý zisk sa matke priratava? 🤔

danielahamar
•
17. dec 2024

@kristiii a ak by išiel otec na očr, môže žiadať od matky doplatenie?

danielahamar
•
17. dec 2024

@nikaeli ja neposudzujem, dávam normálne otázky, kt. u väčšiny vyvolajú hnev. Ale moja otázka znie, ak by otec mal dieťa u seba a toto žiada od ženy, je to tiež ok? Či to je už iné🤔

kristiii
•
17. dec 2024

@danielahamar to bola otázka položená na základe tvojej otázky a tvojej logiky. Ale inak osobne nepoznám žiadneho otca, ktorý nemá dieťa zverené do svojej starostlivosti, ale býva s ním na ocr.

nikaeli
•
17. dec 2024

@danielahamar keďže tejto problematike nerozumieš, rada ti to vysvetlím.
Do výživného sa počítajú všetky nevyhnutné pravidelné mesačné výdavky, to znamená tie, ktoré potrebuješ k zabezpečeniu a pokrytiu základných potrieb dieťaťa. Okrem stravy, ošatenia, drogérie, liekov, rôznych poplatkov za školu, či krúžky, tam patrí aj bývanie. Matka tieto výdavky spočíta a podľa potreby súdu zdokladuje. Zároveň zdokladuje svoj príjem. Otec urobí to isté. Zdokladuje svoj príjem a výdavky na dieťa. Súd na základe toho rozhodne o výške výživného. Prihliada sa aj na fakt, kto sa v akej miere o dieťa stará. Môj ex sa odvolal. Vadili mu niektoré moje výdavky, vrátane bývania. Súd si na ďalšie pojednávanie vyžiadal výpis z účtov za posledných 12 mesiacov, kde napr. videl aj to, koľkokrát som bola na OČR (uplynulý rok 4x) a koľkokrát bol na OČR otec (za celých 10 rokov ani raz). Videl kto platí trvalé príkazy v škole, na krúžky a pod. A nakoniec otcovi určili ešte vyššie výživné ako pred odvolaním 🤷🏻‍♀️ na súde nepracujú hlupáci, aby sa tam doťahovali s rodičmi o 4 dni u otca. Ty keď ideš na dovolenku na 10 dní, platíš inkaso len za 20? 🤦🏻‍♀️ normálny otec sa o dieťa primerane stará, ten druhý sa naťahuje o každé euro v presvedčení, že mama za tie peniaze ide na Bali 🤪

dadis
•
20. dec 2024

@nikaeli Dakujem, ze si to tak trpezlivo vysvetlila. Nechapem, ze toto niektore zeny trapi 😅. Mimochodom, ja mam na moje deti naklad tusim ako 600 eur na jedneho a tiez otec sa snazil spochybnit moje vydavky. Ale v podstate to je jedno, aj tak dali vyzivne v % vyske jeho mzdy. A take trapne argumenty typu, ze elektrinu som zamerne dala vyssiu zalohovu platbu 30eur, ze tolko neminieme, ze synovi mam kupit rocnu a nie mesacnu elektrickenku, ci mesacne na lekaren v priemere vraj 3 eura miniem a urcite nie viac 🤪. Tiez sa odvolal a nepomohlo mu to. Teraz som poziadala o zvysenie, uvidime ako to dopadne.
Ak by sa ta zenska sama starala o dieta vie, ze vyzivne co dostane, zdaleka nie je spravodlive zdielanie nakladov, najma ak otec odmieta platit vsetko navyse..

nikaeli
•
20. dec 2024

@dadis ja vždy hovorím - až si obuješ moje topánky a prejdeš mojou cestou, potom ma súď 🤷🏻‍♀️
Držím ti prsty, nech všetko dobre dopadne 🤍

danielahamar
•
20. dec 2024

@nikaeli mne to vysvetľovať nemusíš, ale konečne si poradila matkám, kt. nemajú finančnú gramotnosť ani štipku piesku😉 a žili na nejakom oblaciku v sne

dadis
•
21. dec 2024

@danielahamar ach jo, sebareflexia 0 bodov