icon

Ako ste po rozvode zvládli s deťmi prechod z domu do bytu?

13. jan 2026

Ako ste maminy, ktorych deti vyrastali v dome, zvladli po rozvode prestahovanie do bytu? Prisposobili ste sa? Trpia deti? Ako to zvladaju?

Strana
z2
anonym_88e122
15. jan 2026
@anonym_c49539

Mali by nadstaviť zákon, aby deti mali právo žiť v nehnuteľnosti kým najmladšie nedosiahne 18 rokov, potom nech si rodičia delia majetok. Normálny chlap nevyhodí vlastné deti z domu, niektoré v najhorších prípadoch skončia v azylovom dome.

@anonym_c49539 tak to by si mohol dovolit len chlap s obrovskym prijmom. platit hypoteku(alebo polovicu hypo) na dom, do toho sebe prenajom a este najlepsie tak 300€ na jedno dieta vyzivne...

anonym_02d918
15. jan 2026

z 320m2 som sla s detmi (vtedy 3 a 6) do 60m2. Z domu do bytu. Je to uz 5 rokov a stale sme v tom byte. Nasli sme si kazdy svoj kutik (to je velmi dolezite, aj v malych bytoch, aspon svoje kreslo, svoj stolcek, svoj kutik). Ja som zrazu zacala byt fakt ze spokojna, taky ten klud- ze konecne klud 🙂 a deti to vycitili a prisposobili sa. Ono, deti to nevnimaju ako my, ze idu "do horsieho", deti ako to "horsie" vnimaju ten negativny vztah medzi rodicmi, aj ak nie je hlucny, aj ked je to v 300m2.

ibrunova
15. jan 2026

Ja mám skúsenosť , že deti si zvykajú lepšie a rýchlejšie ako my dospelí.

anonym_02b8b8
15. jan 2026

@anonym_autor
Ja s detmi som sla z krasneho obrovskeho (luxusneho) bytu do starsieho panelaku do podnajmu (byt pekne prerobeny ale panelak z vonku dost otras).
Deti to
Vobec neriesili, strasne sa im tu paci od zaciatku. Postupne som tu pomenila nejake nabytky a zutulnila byt (byt je velky), ale ani na zaciatku neriesili nic.
Stale hovoria ze toto je u nas doma.
Pritom su deti v sttiedavke a do toho krasneho bytu chodia k otcovi.

marca12
15. jan 2026
@anonym_124109

@anonym_autor deti si dom užívajú, kým sú malé, v školskom veku majú iné záujmy, ako trampolíny a pieskovisko pri terase. Na strednej škole už ani nehovorím, ja by som sa snažila za každú cenu deťom zabezpečiť samostatnú izbu, aj keby som ja spávala v obývačke, to by bol jediný problém

@anonym_124109 Ale to nie je o preliezkach a trampolinach. Pre deti je to domov,istota,spomienky. Netreba podcenovat psychiku deti. Kazde stahovanie dieta tazko znasa. Aj tie,ktore sa tvaria,ze o nic nejde. Rozvod rodicov a stahovanie sa je velmi zla kombinacia. Deti maju radi stabilitu a istotu.

anonym_c49539
15. jan 2026
@anonym_88e122

@anonym_c49539 tak to by si mohol dovolit len chlap s obrovskym prijmom. platit hypoteku(alebo polovicu hypo) na dom, do toho sebe prenajom a este najlepsie tak 300€ na jedno dieta vyzivne...

@anonym_88e122 keď na to nemá financie, nech nenaháňa milenky a stará sa o rodinu, má voči deťom nejakú zodpovednosť.

anonym_124109
15. jan 2026
@marca12

@anonym_124109 Ale to nie je o preliezkach a trampolinach. Pre deti je to domov,istota,spomienky. Netreba podcenovat psychiku deti. Kazde stahovanie dieta tazko znasa. Aj tie,ktore sa tvaria,ze o nic nejde. Rozvod rodicov a stahovanie sa je velmi zla kombinacia. Deti maju radi stabilitu a istotu.

@marca12 čiastočne súhlasím, ale keď sa tu radí, aby sa presťahovali rodičia za lepšou prácou, tiež deti stratia domov, no nadobudnú nový. Chápem, že pri rozvode je týcn zmien viac

anonym_eea25d
15. jan 2026

Moje deti také vtakoviny ako typ príbytku vôbec neriešia. My striedame cez domy, ktoré aj moji kamaráti vo Švajčiarsku volajú “Trump mansion” cez prenajatú izbu v byte pre troch a naopak 🤣
Konkrétne k tým ľudom, u ktorých sme raz pár mesiacov v byte bývali, chodime doteraz už iba na prázdniny a tešia sa tam neskutočne vždy. Ide o ine veci

anonym_6e0598
15. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_107228 Presne. Ja viem, ze "si zvyknu", alebo chapem, ze ak nie je na vyber. Mna zaujima ako si zvyknu a ake dosledky to moze mat.
Ja nemam rada take reci, ze zvyknu si a pod. Ja mam zas znamu, ktora sa tiez rozviedla, clovek povie, ze vsak polovica manzelstiev sa rozvadza, nie? Tak ked to zvladli druhi, dame to aj my. No a dieta sa jej teraz samoposkodzuje.

@anonym_autor dieťa tvojej známej so sebsdeštrukciou- koľko malo dieťa rokov, keď sa rodičia rozviedli ?

anonym_88e122
16. jan 2026
@anonym_c49539

@anonym_88e122 keď na to nemá financie, nech nenaháňa milenky a stará sa o rodinu, má voči deťom nejakú zodpovednosť.

@anonym_c49539 to je v tomto pripade. ked sa zena rozhodne opustit muza(alebo muz zenu), lebo zisti ze si zobrala debila a ze to s nim dalej nezvlada, potom povieme ze zena ma mat na to vsetko financie?

mira0611
16. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_107228 Presne. Ja viem, ze "si zvyknu", alebo chapem, ze ak nie je na vyber. Mna zaujima ako si zvyknu a ake dosledky to moze mat.
Ja nemam rada take reci, ze zvyknu si a pod. Ja mam zas znamu, ktora sa tiez rozviedla, clovek povie, ze vsak polovica manzelstiev sa rozvadza, nie? Tak ked to zvladli druhi, dame to aj my. No a dieta sa jej teraz samoposkodzuje.

@anonym_autor ja si nemyslim, ze sa jej dieta poskodzuje kvoli rozvodu, alebo ze nebyva v dome.

Rozviedla som sa ked mal syn 12rokov, financne nie sme na to ruzovo ani zle, nemam exekutora nic, ale kazdy cent musim sledovat.

Syn, ale hovori, ze ako je dobre ze nie je napatie a stress...teraz ked ma 17rokov. Na zaciatku aj on bol taky, ze som mala v sebe otazky - vycitky...

Deti inac lepsie zvladaju zmeny nez si vieme predstavit

anonym_50dccc
16. jan 2026
@anonym_88e122

@anonym_88e122 brat je tak. Má väčší príjem, ale teda nie 10 tisíc.
3 deti - základná škola - zostali v stvorizbovom byte, ten na nich rodičia prepísali. Každý z rodičov si zabezpečil vlastne bývanie, menší byt.
Deti sú neustále vo svojom bez zmeny školy a priateľov. Rodičia majú striedavku a po týždni sa v byte striedajú.
Aj tak je to pre deti psychicky náročné, stratili ten pocit istoty a je to na nich vidieť.

anonym_88e122
16. jan 2026
@anonym_50dccc

@anonym_88e122 brat je tak. Má väčší príjem, ale teda nie 10 tisíc.
3 deti - základná škola - zostali v stvorizbovom byte, ten na nich rodičia prepísali. Každý z rodičov si zabezpečil vlastne bývanie, menší byt.
Deti sú neustále vo svojom bez zmeny školy a priateľov. Rodičia majú striedavku a po týždni sa v byte striedajú.
Aj tak je to pre deti psychicky náročné, stratili ten pocit istoty a je to na nich vidieť.

@anonym_50dccc ano, toto sa hovori, ze takto by mala fungovat striedava starostivost - rodicia sa striedaju v byte kde ziju deti. a nie deti sa kazdy tyzden, dva stahuju. lenze kolko rodin by si taketo nieco mohlo dovolit...

scila
16. jan 2026

@anonym_autor záleží od veku dieťaťa. Kým malé budú mať problém hlavne s tým, že v byte nemôžu len tak dupať, skákať a kričať, keďže to obťažuje susedov, staršie budú mať skôr problém so zmenou prostredia ako takou. Hlavne ak sa budú musieť odsťahovať ďaleko od kamarátov či zmeniť školu. Ale v mnohom to závisí od povahy - introvertnejšie dieťa to bude znášať oveľa ťažšie ako extrovert, čo si ľahko nájde nových priateľov.

anonym_61bba3
16. jan 2026

Ja som tak prešla z domu do bytu po rozvode rodičov. Úprimne? Do dnes som sa nad tým nijak špeciálne nezamýšľala. Nemalo to na mňa žiadny zlý dopad, zvykla som si bez problémov, od cca 15r som to brala ešte ako výhodu, keď som nemusela riešiť odvoz do/z mesta večer 🙂. Takže v skratke, deťom je to úplne jedno, hlavne, že je konečne kľud.

maranta_leuconeura
16. jan 2026
@anonym_c49539

@anonym_autor v dome zostane rodič, ktorému sú deti pridelené a nemusia stretávať milenku/milenca iného partnera, aj keď v tom problém nevidím. Keď si nájdeš partnera a deti ho budú stretávať to bude ok, ale partnerka tvojho manžela je problém ?
Môžeš sa stretávať v dome nového partnera, keď budú deti s otcom, nemusíš ho vodiť domov, ak nechceš.
Starať sa o polovicu ktorá ti nepatrí ? nie budeš vytvárať teplo domova deťom v lete si budú užívať záhradu, pestovať zeleninu...
Ak v dome nechceš bývať tak ho predajte. Ja by som urobila všetko preto, aby rozvod zasiahol deti čo najmenej a nesťahovala by som ich do nového prostredia ak nemusím.

@anonym_c49539 deti a uzivat si zahradu, pestovat zeleninu? To mozno skolkari a mali skolaci. Potom uz chcu deti hlavne travit cas s kamaratmi po skole, chodit na kruzky. A kedze vacsinou su domy na dedinach, kde nic nie je, tak je to skor ostara pre ne stale sa nechat rozvazat rodicmi alebo chodit busmi...

alenka58
16. jan 2026
@marca12

@marca12 ani dom ani byt nedá stabilitu deťom ale dobrý vzťah a láska k nim, deti vždy odlúčením rodičov stratia stabilitu aj keď rovno zostávajú v pôvodnej nehnuteľnosti psychika detí je krehká, rodič si myslí ako je všetko ok lebo spravil všetko pre to aby to tak bolo, ale dieťa to vníma ináč a rodičovi to nepovie, bola som v skupine deti z rozvedených rodín a teda rodičia by sa čudovali ako ich deti vnímajú

soldi
16. jan 2026
@anonym_c49539

Mali by nadstaviť zákon, aby deti mali právo žiť v nehnuteľnosti kým najmladšie nedosiahne 18 rokov, potom nech si rodičia delia majetok. Normálny chlap nevyhodí vlastné deti z domu, niektoré v najhorších prípadoch skončia v azylovom dome.

@anonym_c49539 v taliansku to tak maju. ze otec z nehnutelnosti musi odist a plati polovicu nakladov na byvanie. a vyzivne osve k tomu.

gala79
16. jan 2026

v pohode... a to sme v dome byvali 10 rokov... v novom byte mali dokonca este vacsie izby... dolezitejsie ako nove byvanie bolo ponechat "stare" / zabehne socialne kontakty zo skolou & kamaratmi... a kedze sme sa prestahovali ani nie o 2 km dalej, nebol nasatstie ziaden problem... dnes ( o 8 rokov neskor) som uz rada, ze ziaden dom nemam...len robota to je..

anonym_828305
16. jan 2026
@beruska9561

dôsledky toho, že sa dieťa odsťahuje z domu na byt? to dieťa nevníma tak, ako my dospelí. dieťa bude skôr vnímať to, že odíde od otca, zo spoločného bývania, kde bolo zvyknuté na oboch rodičov, celkovo na zmenu ako takú, ktorá nastane v jeho živote. Dieťa nevie myslieť tak materialisticky ako my dospelí. na dieťa môže mať vplyv jedine spôsob komunikácie medzi vami rodičmi, dusno, hádky, nekomunikácia, vybavovanie si účtov cez nich, preto sa snažte v tomto smere o stanovenie nejakých hraníc a pokiaľ je možné vyrovnané vystupovanie vás rodičov pri deťoch.

@beruska9561 záleží od toho ako staré dieťa. Už aj päť ročné dieťa vníma že má svoju izbu,hernú,ihrisko a bazén a zrazu je v jednej izbe....o starším ani nepíšem ..takže vnímajú to materialisticky viac než dosť.

anonym_c49539
16. jan 2026
@maranta_leuconeura

@anonym_c49539 deti a uzivat si zahradu, pestovat zeleninu? To mozno skolkari a mali skolaci. Potom uz chcu deti hlavne travit cas s kamaratmi po skole, chodit na kruzky. A kedze vacsinou su domy na dedinach, kde nic nie je, tak je to skor ostara pre ne stale sa nechat rozvazat rodicmi alebo chodit busmi...

@maranta_leuconeura prosím ťa, čo sa chytáš záhrady, napísala som to len kvôli hlúpej poznámke autorky, že sa nebude starať o polovicu záhrady, ktorá jej nepatrí. Veľa ľudí si prenajíma a platí za kúsok záhradky a ona v tom vidí problém, také jednoduché rozmýšľanie.
Btw, bývame na dedine a predstav si, že naše teenage deti trávia čas s kamarátmi na záhrade, hlavne v lete kde sa môžu kúpať, robia si večer svoju grill párty... samozrejme, že idú aj do mesta na pizzu, do kina... dokonca aj krúžky máme na dedine, nie sme takí zaostalí ako si poniektorí mestský občania myslia.

anonym_c49539
16. jan 2026
@soldi

@anonym_c49539 v taliansku to tak maju. ze otec z nehnutelnosti musi odist a plati polovicu nakladov na byvanie. a vyzivne osve k tomu.

@soldi aj v UK to tak majú, ak žijú v podnájme matka s deťmi automaticky dostane sociálny byt ak to nezvládnu platiť.

autor
16. jan 2026
@anonym_61bba3

Ja som tak prešla z domu do bytu po rozvode rodičov. Úprimne? Do dnes som sa nad tým nijak špeciálne nezamýšľala. Nemalo to na mňa žiadny zlý dopad, zvykla som si bez problémov, od cca 15r som to brala ešte ako výhodu, keď som nemusela riešiť odvoz do/z mesta večer 🙂. Takže v skratke, deťom je to úplne jedno, hlavne, že je konečne kľud.

@anonym_61bba3 Tak ja ako dospela vidim tiez kopec pozitiv, najmäa co sa logistika tyka, obcianskej vybavenosti a dostupnosti. Dokonca pre deti aj viac priatelov, aj ked novych.

anonym_0a5085
19. jan 2026

@anonym_autor prestahovala som sa do bytu s terasou a zahradou ale v podstate sme si zvykli

nama94
19. jan 2026

@anonym_autor mám autistu...strašne som sa toho bála....ale zvykli sme si hneď syn nemal žiadny problem so zmenou...a mne sa tak uľavilo ze až konečne som zase šťastná jedine v lete nám kus chýba dvor ale to mám aj u mami

Strana
z2