Ako získať späť darovanú polovicu domu po rozvode?
Daroval som svoju polovičku domu manželke,manželka si nasla milenca a chce sa rozviesť,nechce dobrovoľne mi vrátiť tu darovanu čiastku, ako mam postupovať, mam pravo nato aby mi ju vrátila?
@tinka090901 porad sa s pravnikom, ale myslim si, ze zrovna v takomto pripade je spat vzatie daru ukazkovy priklad...
@anonym_8976a2 , myslíš, ze môžem dúfať, v moj prospech? Som na dne, ona chodi víkendy s nim, vôbec sa tym netají, som muz ale toto uz je na mna privela
@anonym_8976a2 , myslíš, ze môžem dúfať, v moj prospech? Som na dne, ona chodi víkendy s nim, vôbec sa tym netají, som muz ale toto uz je na mna privela
@tinka090901 dobrý právnik a súdne žadať späťvzatie daru + musíš mať dôkazy o nevere
žiadať vrátane daru + najať fakt dobrého právnika
Už dávno si mal mat pravnika a mat podany návrh na súde
žiadať vrátane daru + najať fakt dobrého právnika
@anonym_042980 ďakujem
Samotná nevera automaticky neznamená, že máš nárok na vrátenie daru. Podľa § 630 Obč. zák. môže darca žiadať vrátenie daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že hrubo porušuje dobré mravy. A to najmä fyzické násilie, opakované psychické týranie, hrubé urážky a ponižovanie, vyhrážky, úmyselné poškodzovanie majetku darcu, závažné zanedbávanie povinností voči rodine alebo konanie, ktorým obdarovaný darcu vedome existenčne ohrozí. Súd posudzuje intenzitu správania a konania. Písomne ju vyzvi na vrátenie daru s odvolaním sa na hrubé porušenie dobrých mravov a konkrétne skutky (skúsiť to môžeš). Ak nevyhovie, podaj žalobu na súd o vrátenie daru. Budeš musieť preukázať, že jej správanie dosahovalo zákonnú intenzitu. Toto všetko rob v spolupráci s advokátom, so zameraním na občianske a rodinné právo, on posúdi aj darovaciu zmluvu. Držím palce!
Samotná nevera automaticky neznamená, že máš nárok na vrátenie daru. Podľa § 630 Obč. zák. môže darca žiadať vrátenie daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že hrubo porušuje dobré mravy. A to najmä fyzické násilie, opakované psychické týranie, hrubé urážky a ponižovanie, vyhrážky, úmyselné poškodzovanie majetku darcu, závažné zanedbávanie povinností voči rodine alebo konanie, ktorým obdarovaný darcu vedome existenčne ohrozí. Súd posudzuje intenzitu správania a konania. Písomne ju vyzvi na vrátenie daru s odvolaním sa na hrubé porušenie dobrých mravov a konkrétne skutky (skúsiť to môžeš). Ak nevyhovie, podaj žalobu na súd o vrátenie daru. Budeš musieť preukázať, že jej správanie dosahovalo zákonnú intenzitu. Toto všetko rob v spolupráci s advokátom, so zameraním na občianske a rodinné právo, on posúdi aj darovaciu zmluvu. Držím palce!
@billy_jean nevedel som, že si najde iného muza, a teraz mam ostat na ulici? Viem, aj to sa stava,žiaľ, veril som jej, teraz robi hrdinku,po dobrom sa nechce dohodnúť,každý raz urobi chybu, ale to co ona robi je priveľa
@billy_jean nevera nie je porušením dobrých mravov? si robíš srandu? 😝
@anonym_042980 ano je
@anonym_042980 to, či to je a v akej intenzite posúdi súd. To, čo je štandardné považované som vymenovala vyššie. Necháme to v kompetencii súdu.
pomôže ti jedine dobrý právnik. Nič iné, sme predsa sa SK a vieš ako sa tu vie právo ohýbať.
Poznám prípad kedy dedkovci mali po smrti syna problém s nevestou. Aj súd prehrali a o všetko prišli. Od toho aby ostali na ulici ich zachránila ich dcéra. Nevesta po čase dom predala a s frajerom išla preč.
Tak prajem všetko dobré, hlavne rychle na SK. Môj sud o 140 m2 trval v Ba cca 15 rokov. Vyhrala som, ale stale nemám list vlastníctva vyčistený. Božie Slovensko.
Fuuu, neverim, ze pochodis. To by vsetci mohli spatne dary pytat
Zákon pojem dobrých mravov spája s inými skutkovými okolnosťami založenými na skutočných morálnych hodnotách, čomu nasvedčuje aj bohatá judikatúra a prax súdov. Ak žalobca zakladá svoje tvrdenia na tzv. partnerskej vernosti a v prípade jej porušenia odvodzuje v zmysle § 630 OZ nárok na vrátenie daru poukazujúc na porušenie dobrých mravov, nemožno s týmto tvrdením súhlasiť a priznať mu ochranu. V praktickej rovine teda ide o hrubé porušenie dobrých mravov napríklad vtedy, ak sa obdarovaný dopúšťa fyzického násilia, hrubých urážok a pod. voči darcovi alebo členom jeho rodiny. Pokiaľ by súd prihliadol na výklad žalobcu, potom by žalovaná bola v pozícii „rukojemníka“ vzťahu a nikdy by nemohla „opustiť“ žalobcu pre hrozbu straty bývania, majetku.

@tinka090901 porad sa s pravnikom, ale myslim si, ze zrovna v takomto pripade je spat vzatie daru ukazkovy priklad...