Ako zmeniť synovi priezvisko bez otcovho súhlasu?
Ahojte , potrebujem poradiť. Mám syna o ktorého sa jeho otec od narodenia nezaujíma (vyše 10 rokov) . Jeho otec prepadol drogám a teda je z neho kriminálny živel , chodí z väzenia do väzenia , výživné neplatí vôbec , a žije v zahraničí...sem tam príde list z väznice kvôli výživnému (z väznice mi výživné chodilo inak vôbec nie) , a iba preto viem v ktorom štáte sa práve nachádza . Momentálne netuším kde býva , ani či ešte žije .
Ja som sa znova vydala mám dve ďalšie deti , žijeme si skvelo len ma trápi synovi priezvisko. Chcem aby mal priezvisko po mne . Jednoduchšie ako to aby si ho manžel osvojil je asi iba zmena priezviska mám pravdu ? Viete mi prosím poradiť keďže otcov súhlas mať nebudem , ako postupovať ? Ani jeho rodina netuší kde je . Syn tiež chce mať priezvisko ako my , celá rodina rovnaké . Ďakujem ❤️
Myslim ze za danych okolnosti moze sud rozhodnut ze mu moze byt priezvisko zmenene ak sa nevies dostat k jeho suhlasu. 🙂
Ono to koniec koncov aj tak podla mna zalezi na tom danom sude, ako sa rozhodne 🙂 Niekedy je to treba, niekedy sa to da aj bez toho suhlasu.
Keďže je to už viac ako desať rokov, počkala by som do jeho 18 rokov. Vtedy sám požiada o zmenu priezviska. Ale overené to nemám.
Pokial nemas suhlas mozes ist na prislusnu matriku a tam ti poradia so spisanim ziadosti na sud v ktorej sa uvedie ze otec sa o dieta nezaujima a sud ti to potom schvali. Taketo pripady schvaluju
Treba napisat navrh, dieta bude zastupovat kolizny opatrovnik, pridu aj na kontrolu- teda nam prisli, ale mam uz manzela a zistovali pomery v rodine a dovod preco chceme zmenit priezvisko. Sud prebehol bez bilogickeho otca a zmenu schavlili.
@samkolea ďakujem krásne , presne o takúto osobnú skúsenosť mi išlo ,veľmi ste pomohli tento týždeň pôjdem na to . A ten návrh ste spísali klasicky podľa vzoru na internete ? A poslali návrh na súd ? Alebo najprv matrika ? Vôbec neviem čo riešiť ako prvé
Pisala som podla internetu, mal by tam byt priblizny nahrh, prestudovat, pospajat pripadne. Nemusi to byt absolutne nic zlozite z pohladu paragrafov. Opisat vasu situaciu. Matrika s tym zatial nema nic spolocne, az ked budete mat sudne rozhodnutie s tym potom na matriku. 🙂.

Ak o zmenu mena alebo zmenu priezviska maloletého žiada iba jeden z jeho rodičov, k žiadosti priloží aj:
písomný súhlas druhého rodiča s jeho úradne osvedčeným podpisom alebo právoplatné rozhodnutie súdu nahrádzajúce jeho súhlas, ak súhlas nedal alebo ak sa súhlas nedal získať,
úmrtný list druhého rodiča, ak zomrel
právoplatné rozhodnutie súdu o pozbavení alebo obmedzení spôsobilosti na právne úkony druhého rodiča, ak bolo takéto rozhodnutie vydané.
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...