Zmena priezviska dieťaťa v prípade slobodnej mamičky

24. apr 2023

Dobry den,

Chcete by som sa poradit (ak by sa nasiel niekto kto ma aj realne skusenoti, budem len rada).
Som slobodna mamicka, mam synceka (4r). Ide o to ze v jeho rodnom liste je otec neuvedeny (neuvadzala som otca z vaznych osobnych dovodov). Samozrejma z toho vychadza ze syn ma priezvisko po mne. Teraz sa idem vydavat a budem si brat priezvisko buduceho manzela. Chceme aby sme sa ako rodina volali rovnako. Viem na matrike po sobasi (po zmene mojho mena) poziadat o zmenu priezviska mojho syna na zaklade toho ze ja ako matka sa uz budem inak volat? Viem ze pri zmene mena dietata je treba suhlas oboch rodicov, ale v mojom pripade v RL dietata som len ja ako matka a otec dietata ja neuvedeny, cize neviem ziadat nikoho suhlas. Dakujem za odpovede.

zmrzlinka2021
24. apr 2023

Laik, podľa mňa bez problemov

kacena4
24. apr 2023

priezvisko moze dostat len ak si ho buduci mangel osvoji, inak nema dovod mat priezvisko po nom

kalifka
24. apr 2023

riešte to ešte pred svadbou, lebo potom už to bude musieť ísť cez súd. Takto stačí osvojenie - je to jednoduchšie.

autor
24. apr 2023

Ide o to, ze samozrejma najlahsie by bolo ist na matriku a dat zapisat buduceho manžela ako otca a tym by sa peripetie ohladne mena vyriesili (co nechcem lebo buduci manzel nie je bio otec syna). Ja ale nechcem menit "otca" v RL dietata - v RL bude otec dietata stale neuvedeny. Moja otazka je ci mozem zmenit meno dietata na zaklade toho ze ja sa budem volat inak.

yanni
24. apr 2023

V tvojim pripade ziadny suhlas nikoho nemusis mat. Po sobasi sa tebe zmeni meno po manzelovi a ty mozes vlastnemu dietatu zmenit meno po sebe. Tvoj manzel si vobec nemusi dieta osvojit. Osvojenim by mal prava a povinnopsti ako bio otec, plus dieta pravo dědit aj prakticky po adoptivnom otcovi. Změnou mena ani muz ani dieta tieto prava a povinnosti nenadobudaju.

rachel36a
24. apr 2023

Mozes mu zmenit meno, kedze nena uvedeneho otca, nie je nutny suhas...a uz vobec nie osvojenie..,

autor
24. apr 2023

@yanni
@rachel36a
Dakujem vam za vase odpovede, mam v tom jasnejsie. Ano, presne o to mi ide aby pravne nemal prava ani povinnosti voci mojmu dietatu - do buducna (clovek nikdy nevie co sa mode stat) by som nechcela "prilepit" dieta na krk niekomu, komu moje dieta nepatri. Aj ked uznavam ze otec nie je ten kto dieta splodi ale kto ho vychova, ale toto je uz na inu temu...

maranco
24. apr 2023

Môžete to vybaviť cez internet ak vlastníte OP vydaný po 7/2021.

Podanie žiadosti o zmenu priezviska pre maloleté dieťa ktorého otec nie je známy

Táto služba umožní občanovi (rodičovi, splnomocnenej osobe) podať žiadosť o zmenu priezviska pre maloleté dieťa ktorého otec nie je známy na priezvisko určené pre ostatné deti matky a jej manžela, čo bude iniciovať zmenu zápisu do knihy narodení.

Manžel matky preukáže súhlas so zmenou buď využitím elektronickej služby alebo svoj súhlas doručí na matričný úrad vybavujúci žiadosť matky dieťaťa.

https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

kalifka
24. apr 2023

ako chápem, ako to myslíš, ale ak to bude klapať a napríklad budete mať spoločné deti a dojde na dedenie...bude tvoje dieťa ukrátené. Ak chceš napíš mi správu, toto sme riešili pri dedení a rodina bola veľmi prekvapená.

slavomira236
24. apr 2023

@kalifka ale napriklad sa rozidu a potom bude musiet platit alimenty..co sa tyka dedenia moze ho ,ahrnut do testamentu alebo mu daco dat za zivota...