Ako zvládnuť psychickú záťaž z problémového vzťahu?
Ahojte, sme spolu s mojim priateľom 3.5 roka. No ide to strašne dole vodou, ale čo sa musí povedať, že aj ja psychicky pri ňom absolútne upadám. Ešte nikdy som nebola na tom takto, ako som dnes. Prídem si ako absolútna troska, ktorá si neverí, je plačlivá, frustrovaná, nešťastná, ubolená, osamelá, nemilovaná. Plačem už každý deň skoro. Včera mi zase povedal, že čo si myslím, že dosiahnem tým revom, že prečo zase revem. Tak som mu povedala, že pozri, až kam sme to dotiahli po viac ako 3r. Pozri čo sme s našim vzťahom urobili. Myslíš, že plačem posledný rok? Musím povedať, že emočne a psychicky som neskutočne dole pri ňom. V živote som nebola v takomto stave. Áno je pravda, že je to aj súhra ostatných okolností, lebo za 3 roky sa mi udialo veľmi veľa zlého, ale nikdy som sa necítila tak osamelá pri niekom, ako pri ňom. Včera mi povedal zase, že zajtra sa o tom porozprávame. Stále zajtra. Zajtra už nebude. Tých zajtrajškov už bolo x. Nemám silu už zase rozoberať to, čo je rozobraté. Povedala som mu, že už nikdy sa neporozprávame a že už nechcem s ním rozprávať. Nikdy.. Toto ľutujem. Zjavne neviem zakončovať hádky a poviem veci, ktoré budem po tom ľutovať.
Ale viem, že ak chcem toto celé ja nejako ustáť, musíme sa rozísť a prestať sa vídať. Inak zle dopadnem. Mám sa nejako ospravedlniť za moje posledné slová? Viem, že to nebolo v poriadku.
Ty mu mas byt oporou a on sa k tebe takto sprava? Ked places, nema s tebou ani sucit, nechce sa ani porozpravat, nikam s tebou ist? A ty mas este vycitky svedomia, ze choreho ho nechces opustit? Buchni doma po stole, bud sa budes viac snazit, alebo rozchod.
@anonym_ed8ff0 ja som uz buchla vcera po stole a kricala som. A je jasne, ze ochadzam. Citim sa ako najvacsi odlud na svete, ze ho v tomto opustam, ale uz to nedavam.
@viestta akú každú radu dpč? Pýtam sa ako každú radu? Aké rady som tu dostala? Že ja som guľa na nohe, že ja mám vyhľadať psychológa. Vymeň si to so mnou ty viessta a potom hovor. Za dva dni by si utiekla a nedala by si to, ver mi.
@anonym_autor ano, utiekla by som. Zachranovala by som sa velmi rychlo. Pretoze si sama seba vazim a nepremarnila by som zivot sebaobetovanim sa pre niekoho kto mi ublizuje. Kazdy, aj tvoji psychologovia ti radia odist z toho vztahu, ale ty to pocut nechces. Tak si kup vagon vrckoviek, aby si si mala do coho slzy utierat. To je moja posledna rada. Dufam, ze aspon ta sa ti paci.
@anonym_autor ano, utiekla by som. Zachranovala by som sa velmi rychlo. Pretoze si sama seba vazim a nepremarnila by som zivot sebaobetovanim sa pre niekoho kto mi ublizuje. Kazdy, aj tvoji psychologovia ti radia odist z toho vztahu, ale ty to pocut nechces. Tak si kup vagon vrckoviek, aby si si mala do coho slzy utierat. To je moja posledna rada. Dufam, ze aspon ta sa ti paci.
@viestta odisla by si od cloveka, ktoreho si milovala a on miloval teba preto, ze je chory? Aj ked vies, ze nedopadne OK?
@anonym_ed8ff0 ja som uz buchla vcera po stole a kricala som. A je jasne, ze ochadzam. Citim sa ako najvacsi odlud na svete, ze ho v tomto opustam, ale uz to nedavam.
@anonym_autor musis mysliet aj na svoje zdravie a psychiku, to hadam nechces v takomto niecom zit?!? Nevieme co mu je, ci je to len psychika alebo nieco ine, ale ak ma psychicke problemy a nechce ich riesit, tak teba znici. Postav sa za seba. Mozno by pomohlo, ak by si na nejaky cas odisla k nejake kamoske, ak sa da. Aspon by ste si obaja utriedili myslienky.
@anonym_autor musis mysliet aj na svoje zdravie a psychiku, to hadam nechces v takomto niecom zit?!? Nevieme co mu je, ci je to len psychika alebo nieco ine, ale ak ma psychicke problemy a nechce ich riesit, tak teba znici. Postav sa za seba. Mozno by pomohlo, ak by si na nejaky cas odisla k nejake kamoske, ak sa da. Aspon by ste si obaja utriedili myslienky.
@anonym_ed8ff0 ma fyzicke problemy vazne. Z toho uz aj tazku depresiu. A ja mam z toho uz tiez reaktivnu depresiu, neskutocne ma psychicky dava dole.
V hlavnom prispevku to nie je, uz si pisala, koho je byt? Kto u koho byva? On si svoj zdravotny a psychicky stav riesi? To zijete len z tvojho platu?
Musis ho prinutit riesit jeho psychiku. Mozete ist aj spolu, nemusi tam byt sam. A ak ta miluje, mal by toho byt schopny. Tebe by som poradila najst si nejaku zalubu, pri ktorej by si vypadla z tej domacej atmosfery, ak uz sa chces obetovat a zostat pri nom. Par dni to nechaj odlezat, nic neries. Potom sa s nim v klude porozpravaj. Bez placu, zvysene hlasu,… ze ty uz nevladzes, ak chce aby si s nim zostala, tak aj on musi pre teba nieco urobit.
Musis ho prinutit riesit jeho psychiku. Mozete ist aj spolu, nemusi tam byt sam. A ak ta miluje, mal by toho byt schopny. Tebe by som poradila najst si nejaku zalubu, pri ktorej by si vypadla z tej domacej atmosfery, ak uz sa chces obetovat a zostat pri nom. Par dni to nechaj odlezat, nic neries. Potom sa s nim v klude porozpravaj. Bez placu, zvysene hlasu,… ze ty uz nevladzes, ak chce aby si s nim zostala, tak aj on musi pre teba nieco urobit.
@anonym_ed8ff0 nemám silu ísť ďalej, naozaj som na dne svojich psychicých a fyzických síl a on je v ťažkej pohodičke, on nemá žiadny psychický problém. Asi tak. No nič, idem do prírody - sama.
byvate spolu? nie si ty ta co sa stazovala ze s nou nechodi na urgent ?
@anonym_ed8ff0 nemám silu ísť ďalej, naozaj som na dne svojich psychicých a fyzických síl a on je v ťažkej pohodičke, on nemá žiadny psychický problém. Asi tak. No nič, idem do prírody - sama.
@anonym_autor akoze nema ziadny psychicky problem? Ved si pisala, ze ma depresiu. Nejako sa v tom stracam.
@anonym_autor akoze nema ziadny psychicky problem? Ved si pisala, ze ma depresiu. Nejako sa v tom stracam.
@0silvia0 on ju nemá diagnostikovanú, ale všetci vidíme, že ju má. A nenechá si pomôcť. Lebo jemu nič nie je. Je v depresii, lebo je chorí, bez peńazí, bez úspor a bez budúcnosti.
byvate spolu? nie si ty ta co sa stazovala ze s nou nechodi na urgent ?
@anonym_16a11d bývame spolu, ale ja s ním chodím na urgent, chodím s ním všade. Lebo on nešoféruje a nemá auto.
@0silvia0 on ju nemá diagnostikovanú, ale všetci vidíme, že ju má. A nenechá si pomôcť. Lebo jemu nič nie je. Je v depresii, lebo je chorí, bez peńazí, bez úspor a bez budúcnosti.
@anonym_autor a on nemoze chodit do prace kvoli jeho chorobe? Vybavuje si aspon invalidny, alebo nejako riesi svoj zdravotny stav?
@anonym_autor a on nemoze chodit do prace kvoli jeho chorobe? Vybavuje si aspon invalidny, alebo nejako riesi svoj zdravotny stav?
@0silvia0 on nemôže pracovať a invalidný má, asi 150 eur. Čiže to vieš čo si s týmto môže...
Zhrniem to: Cize si s nim 3,5 roka. Z toho 3 roky ho zivis, pomahas mu, robis mu psychicku oporu. Byvate neviem u koho, to si nenapisala.
Ty ho lubis a si ochotna ho zivit, ale chces, aby fungoval, chodil s tebou niekam, von, dovolenky, ty si stale ochotna to platit. On je v depresii, utapa sa vo svojej nicote, nechce s tebou nic riesit, len doma lezi a kuka telku. A ty ho stale chces ako partnera, aj ked financne je na tom zle a z toho, ze je taky pasivny mas uz sama zly psychicky stav. Tebe by stacilo, keby on fungoval ako partner?
Zhrniem to: Cize si s nim 3,5 roka. Z toho 3 roky ho zivis, pomahas mu, robis mu psychicku oporu. Byvate neviem u koho, to si nenapisala.
Ty ho lubis a si ochotna ho zivit, ale chces, aby fungoval, chodil s tebou niekam, von, dovolenky, ty si stale ochotna to platit. On je v depresii, utapa sa vo svojej nicote, nechce s tebou nic riesit, len doma lezi a kuka telku. A ty ho stale chces ako partnera, aj ked financne je na tom zle a z toho, ze je taky pasivny mas uz sama zly psychicky stav. Tebe by stacilo, keby on fungoval ako partner?
@0silvia0 ja už nechcem nič. Ale neviem odísť, lebo ho nechám v totálnych sračkách a nedá to. A ja sama sa nebudem vedieť pozrieť do zrkladla. Musím to nejako vyriešiť.
Komu niet rady tomu niet pomoci .. toto si zapamätaj
@0silvia0 ja už nechcem nič. Ale neviem odísť, lebo ho nechám v totálnych sračkách a nedá to. A ja sama sa nebudem vedieť pozrieť do zrkladla. Musím to nejako vyriešiť.
@anonym_autor si na neho upjatá, to nie je láska, to je zvyk a ľútosť. Ani on ťa nemiluje, využíva ťa a rozhovory odkladá, lebo sa s tebou vlastne o tom rozprávať nechce. Na tvoje otázky, či by sme odišli od partnera, ktorý je chorý, odpovedám áno. Si nešťastná, psychicky si na tom zle, ak doteraz nemáš z neho fyzické choroby aj to príde. Takže áno, odišla by som. Nech milujem človeka akokoľvek, ak ma ťahá ku dnu, som nešťastná a v depresiách kvôli nemu, nie kvôli jeho stavu ale kvôli jeho postoju, tak si poviem, že prvoradá som ja a odídem. Budeš pred ním za sviňu, možno ťa bude obviňovať, vyčítať (pravdepodobne) ale nech. Prestrihni tú pupočnú šnúru čo vás spája a zariaď si vlastný život. Takto skončíš niekde na klinike.
@anonym_autor nikdy neplac pred chlapom, tým upadas u neho a takto do teba nebude zamilovaný. Ty mu môžeš ukázať aká si silná, aká si bola keď ste spolu ani nechodili, snaž sa zaujímať sama o seba, rob čo ťa baví, záľuby, koníčky, nebuď upata iba na vzťah, to ta totálne zničí. Najzdravsi vzťah je taký, kde sa človek cíti slobodný..Nauč sa vážiť si samu seba, to je naj co môžeš urobiť.
Este mi pride, ze si ta psychicky priputal na seba. Ze ked s nim neostanes, ty budes moct za to, ako dopadne. Ale on nerobi nic preto, aby to fungovalo a aby si ty bola ako tak v pohode. Este ho aj zivis? Je bez penazi a na cigarety ma €? Ruky, nohy by ti mal bozkavat za tvoju obetavost. On nema rodinu? Ze by isiel k nik byvat.
Z vlastnej skúsenosti. Áno, niekedy je to nepekné odisť od človeka, ktorý ochorel. ALE! Ten chorý človek by si podanu ruku mal vážiť a postupne so sebou pracovať, neodmietať lekárov. Fajčením na balkóne sa nič nezmení. On bude takto žiť aj o 10 rokov. Ty si už svoje maximum urobila. Jedna vec je choroba, iná je mentálne nastavenie, odmietanie všetkych riešení. Takže si to vybral sám. Zničiš sa, ak ostaneš. Buď ochorieť psychicky alebo si umenie raka od neustále stresu. Niekedy je jediné riešenie nechať človeka úplne padnúť a možno vtedy si uvedomí, že musí aktívne aj on niečo robiť.
@anonym_autor ze tebe to robi dobre trpiet a tryznit sa? Priznaj si to, a cim dlhsie tym lepsie. Si masochistka a robi ti to dobre. Alebo teda druha moznost ze si totalne blba.
@anonym_autor Radím ti odísť, ťahá ťa dole. Nie si žiadne monštrum, keď ho opustiš. Pomáhala si mu doteraz tak , ako si mohla. Lenže sama cítiš, že to nedavas. On sám sa nesnaži zmeniť život, ty sa chceš zmeniť on nie.
@anonym_autor a co konkrétne ste dosiahli za tie 3,5 roky? Mate deti ci co?
Keby ťa mal rád tak sa lieči a ruky nohy ti bozkáva lebo by bol sám pod mostom. Ty sa s ním nejdeš rozísť lebo ochorel ale preto, že sa k tebe správa zle a nijak tvoj život nezlepšuje. Môže si za to sám a aj ty ak s ním ostaneš.
raz píšeš, že odchádzaš, raz že nemôžeš odísť - tak sa rozhodni. Buď odídeš a zachrániš samú seba alebo z ľútosti ostaneš a potom sa psychicky zrútiš. V prvom prípade si začneš budovať normálny život. V druhom prípade sama vieš, čo nastane, resp. bude pokračovať, ale vybrala si si, tak sa nesťažuj
@anonym_d9e11c tak sa nezapajaj nabuduce do diskusie, ked nic nechces, iba si rypnut.
@anonym_autor
Odišla som od chorého človeka. Financie mal ale keby aj nie, odišla by som. Nenechám sa zničiť. Ani (vtedy ešte ani nepočate deti), ktoré by si to potom tiež od...i!
A tiež som bola tá najhoršia mrcha na svete, nevadí. Ty konečne začni žiť a s tým tvojim psychológom časom budete veselo sedieť pri káve ako kamoši a nie ako pacient (ty).
Der na neho, hlad má seba. To nie je egoizmus ale seba láska. A zapamätaj si raz pre vždy jednu vec. Títo ľudia prežijú VŽDY! Ty nie pokiaľ ostaneš. Ťahá ťa dole.
Autorka sa odmlcala, asi bali!!! 😅 Ako len chudiatko vyzije za 150€ bez jej stedrych dotacii a nenavratnych investicii za 5 000,neboj sa, on sa nenecha zhynut a najde rovnaku obetavku a este sa bude pri nej snazit, pri tebe uz nemusi nic, lebo davas skor, ako on pyta.

Ty mu mas byt oporou a on sa k tebe takto sprava? Ked places, nema s tebou ani sucit, nechce sa ani porozpravat, nikam s tebou ist? A ty mas este vycitky svedomia, ze choreho ho nechces opustit? Buchni doma po stole, bud sa budes viac snazit, alebo rozchod.