icon

Ako zvládnuť rozvod a spraviť ten ťažký krok?

blama
Dnes o 12:21

Ahojte, s manželom sme to neustali. Dve deti, podnikanie, bolo toho na nás veľa a odcudzili sme sa. V auguste 2025 sme boli na dovolenke sami dvaja. Počas dovolenky mi prišlo oznámenie o začatí kontroli na podnikanie. Ja som bola nervózna a on že veď keď prídeme zistím že čo je vo veci. Mal pravdu ale skúste byt pokojne.. Keď sme prišli, povedal že najprv musíme ísť po deti a až tak môžem pozrieť a začal si strihať nechty. To ma naštartovalo, pohádali sme sa. On vlastne netušil čo sa stalo. No zvyčajne keď ja som sa za niečo nahnevala, on reagoval tým že sa stiahol a nekomunikoval so mnou. Vlastne v tomto móde že sa nebavíme sme od augusta. On medzitým začal kamarátom hovoriť aká som zlá a sleduje každý môj krok. Ktorý hodnotí. Neuvedomuje si kde robí chybu a ani sa nechce so mnou o ničom rozprávať. Vykresľuje ma ako tu najhoršiu osobu. Urobila som aj zlý krok v podnikaní a samozrejme aj to je moja vina. Nehľadí na to že som rozhodla na radu účtovnícky ktorá mi povedala chybnú informáciu. On nie je zlý človek ale je emočne nezrely a nedokáže si priznať chybu. No podľa mňa sa nezmení a ja takýto život už ďalej nechcem. Ale nedokážem podať tu žiadosť o rozvod. Neviem na čo čakám. Či strach, či len zvyk mi nedovolí. Ozvala som sa starej psychologičke ku ktorej som chodila ale nedvíha mi a na SMS nereaguje.. neviem prečo mám taký strach z toho kroku. Či moje telo cíti že to nie je správny krok. No s ním si dať rady neviem. On išiel ku psychológov ktorému ma tiež vykreslil ako najhoršiu osobu tak mu povedal že sa ma rozviesť. Mame dve deti 10 a 4. Sú na nás dosť naviazané. Ako ste dokázali urobiť ten krok? Neviem čo mi bráni. Mala som ťažké detstvo s otcom alkoholikom.. áno hádka vznikla na hlúposti ale je tam veľa nevypovedanych emócii a on sa sťažuje všetkým naokolo. Hlavne kamarátom ktorý ho podporia. Preto si myslim že vzťah medzi nami už skončil..

Strana
z3
anonym_868065
Dnes o 12:24

Ale veď toto nie je na rozvod. Toto je na spoločne sa posedenie a prediskutovanie veci

januska12323
Dnes o 12:25

Potrebujete manželskú poradňu alebo každý sám a začať sa rozprávať. Nemôžete si rozumieť keď sa neviete rozprávať a vysvetliť kde je problém.

anonym_085022
Dnes o 12:34

Neblázni. S rozvodom si ešte len narobíš problémov a starostí. Máte malé deti.
to čo si vymenovala to bolo celé akože na ten rozvod?
alkohol, bitky, násilie, krik, drogy, nevera.... nič?
Nepotrebuješ psychiatra? Vyzerá to na depresie, potrebuješ Ad. V depresiach by sa nemali robiť žiadne zásadné rozhodnutia. Najskôr sa lieč.

janinah
Dnes o 12:36

Podnikate kazdy sam ci ako? Na tom chybnom kroku sa on nepodieľal? Neradite sa o tom? Mas premyslene co po rozvode? Byvanie,deti...Na rozvod času dost,skus manz.poradnu,aj sama ak on odmietne isť

terezia74
Dnes o 12:36

@blama ja som vydržala 4 roky v nefunkčnom manželstve, kde bola 2 roky nevera, keď som si napísala žiadosť a bola som ju podat, presne si pamätám ten deň, ten pocit keď som vyšla zo súdu. Rozplakala som sa 🙂 Držím ti palce, mne sa veľmi uľavilo, aj keď tie roky rozvedenej ženy, ťahať všetko sama, decká malé, škola, školka, domacnost , práca, bez muža, ale žilo sa mi určite lepšie ako s exmanželom pre ktorého som bola handra

anonym_06b884
Dnes o 12:42

@blama prepac, ale trosku dost si dramaticka. Akoze co mal na tej dovolenke robit, ked ti prišlo oznamenie? Mal sa zrutit a pokazit si cely zvysok dovolenky? Alebo sadnúť do auta/lietadla, letiet domov a nechat zvysne peniaze za zaplateny pobyt prepadnut? Ako sa v tej chvili podla teba mala riesit situacia? Upokoj sa hlavne ty a uvedom sa.

anonym_542979
Dnes o 12:43

ja ti uplne rozumiem a chapem ta...zijem podobny nefunkcny vztah, aj ked deti uz su vacsie.... a nemam na to zatial odvahu

anonym_1cdb38
Dnes o 12:45

Akoze ja jej rozumiem. Ked druha strana sa nechce rozpravat a nechava teba o vsetkom rozhodovat,aj s tym,ze urobis chybu (kto nic nerobi, nic nepokazi) a ti to vytmavi, to su same podpasovky. Navonok sa tvari dokonalo, atd.

Je to male decko, nie chlap. Nie si zodpovedna zato, ze on sa nerozprava a ano, ked sa nechce rozpravat, vase cesty sa rozdeluju.
Mam to podobne, len este mensie babo. Je mi z tejto situacie zle. Na tvojom mieste, by som vycuvala zo zavazkov, ktore ta zatazuju (podnikanie) a premysli si plan ako ho nechat, ale tak ze budes sebestacna, zbalis deti a seba a odijdes a potom podaj ziadost o rozvod. Tito traposi chlapcekovci si nezasluzia rovnocenne jednanie, lebo nie su rovnocennymi partnermi. Posielam 💙 Hlavu hore, zvladnes to!

blama
autor
Dnes o 12:47
@janinah

Podnikate kazdy sam ci ako? Na tom chybnom kroku sa on nepodieľal? Neradite sa o tom? Mas premyslene co po rozvode? Byvanie,deti...Na rozvod času dost,skus manz.poradnu,aj sama ak on odmietne isť

@janinah podnikám sama. On mi len pomáha s mužskými prácami (navŕtať keď treba, preniesť ťažké veci). Do augusta som mu aj hovorila keď som išla o niečom rozhodnúť. Od augusta nehovorím nič lebo nevieme komunikovať bez hádky.. na poradni sme boli pred rokom ale on sa rozprávať nechcel. On mi povedal že tam išiel len aby som pochopila kde robim chybu 🤷‍♀️ ja som chodila. Podľa poradkyne sa pohnúť neviem lebo on nechce (išla som k tej kde sme boli na poradni). Povedala že môžem riešiť seba a svoj rozvoj. Tým že som mala ťažké detstvo, tak mám veľa zlých vzorcov ktoré som preniesla do dospelosti..

anonym_0f8406
Dnes o 12:50

@blama nekomunikacia casto vedie k takymto myslienkam.... skus si ale sama sebe zodpovedat na par otazok... ci nejednas aj ty trochu emocne... ci sa tento problem naozaj neda spolocnymi silami vyriesit.... ci ho este lubis a dokazes zabojovat atd atd... z toho co pises mi to pride ako banalita... opisujes jednu situaciu..... ale vnimam, ze ta hadka mohla byt len vyustenim vsetkeho vo vas... v prvom rade si myslim, ze spolocny problem nemozete riesit kazdy po svojej osi, s prezentovanim svojho pohladu v okruhu svojich ludi... pretoze tam kazdy dostanete nehelikopterovy pohlad na vase manzelstvo... rozvod je posledny projekt , ktory vas pocka.... ste o nom ale obaja vnutorne presvedceny? mne sa vidi, ze toto by slo ustat... otazka je , ci to tak vidite vy, alebo vam staci jednostranny pohlad kamaratov... doma sa nebavite, ale po psychologoch na seba nakydate a pri kamosoch takisto.... ale na konci dna ten zivot zijete a mozete ukoncit alebo zachranit iba vy dvaja...

blama
autor
Dnes o 12:50
@terezia74

@blama ja som vydržala 4 roky v nefunkčnom manželstve, kde bola 2 roky nevera, keď som si napísala žiadosť a bola som ju podat, presne si pamätám ten deň, ten pocit keď som vyšla zo súdu. Rozplakala som sa 🙂 Držím ti palce, mne sa veľmi uľavilo, aj keď tie roky rozvedenej ženy, ťahať všetko sama, decká malé, škola, školka, domacnost , práca, bez muža, ale žilo sa mi určite lepšie ako s exmanželom pre ktorého som bola handra

@terezia74 toho som si vedomá že to nebude ľahké. Chcela som sa od septembra vrátiť na 3 roky do školy aké asi to nebude možné.. ale neviem. Ja naozaj nerozumiem prečo je to pre mňa tak náročné..

blama
autor
Dnes o 12:53
@anonym_06b884

@blama prepac, ale trosku dost si dramaticka. Akoze co mal na tej dovolenke robit, ked ti prišlo oznamenie? Mal sa zrutit a pokazit si cely zvysok dovolenky? Alebo sadnúť do auta/lietadla, letiet domov a nechat zvysne peniaze za zaplateny pobyt prepadnut? Ako sa v tej chvili podla teba mala riesit situacia? Upokoj sa hlavne ty a uvedom sa.

@anonym_06b884 stačila emocionálna podpora. Objať a povedať že to bude dobre. Možno venovať hodinu dve rozhovoru že z čoho kontrola mohla byt. Nenechať nech ten tlak kontroly spracujem sama. Ak mám byt na všetko sama tak mi je do života zbytočný

deti95060810
Dnes o 12:54

Psychol. povedal tvojmu namž. že sa má rozviesť? To nie je moc profesionálny prístup zo strany psych.

anonym_085022
Dnes o 12:55
@blama

@anonym_06b884 stačila emocionálna podpora. Objať a povedať že to bude dobre. Možno venovať hodinu dve rozhovoru že z čoho kontrola mohla byt. Nenechať nech ten tlak kontroly spracujem sama. Ak mám byt na všetko sama tak mi je do života zbytočný

@blama povedala si mu čo od neho očakávaš? Lebo nemému decku ani vlastná mať nerozumie.

eli3k
Dnes o 13:03
@anonym_085022

@blama povedala si mu čo od neho očakávaš? Lebo nemému decku ani vlastná mať nerozumie.

@anonym_085022 akoze tieto premudrele rady. A on sa zaujimal o svoju zenu, cim jej moze pomoct a ako ju pochopit a upokojit.
Mna toto fakt doziera. Zena ma na starosti deti, domacnost, financie, planovanie, vychovu, skolu, jedlo, no proste vsetko okrem kladiva, vercajku a ked sa nieco udeje a dovoli si mat aj emocie (sme ludia, vsakze), tak akoze v tom emocnom rozpolozeni ma este muzovi pekne povedat, co by tak potrebovala a este ako to ma spravit 🙈🙈🙈
Toto sme ich naucili,tak to tak mame. Cakaju na zadania, ktore bud vykonaju alebo ich vysmeju alrbo sa im nechce. Zena ma byt vo vztahu zenou a ma mat muzsku podporu - bezpodmienecnu. Muzi evidentne nevedia byt muzmi a ani netusia, co maju robit, chudacikovia 🥹

terezia74
Dnes o 13:19
@blama

@terezia74 toho som si vedomá že to nebude ľahké. Chcela som sa od septembra vrátiť na 3 roky do školy aké asi to nebude možné.. ale neviem. Ja naozaj nerozumiem prečo je to pre mňa tak náročné..

@blama môj ex chodil do poradne rok a pol, ja som tam bola raz.

anonym_6a9224
Dnes o 13:31

Nechcem ta sudit, takze ti napisem nazor na zaklade toho co pises. Mam z teba pocit, ze si vybusna povaha a ako si napisala, muz to riesi tak, ze je radsej ticho. Zrejme s tebou nechce ist do komfliktu (lebo je to zbytocne) a preto sa stiahne. Mozno uz nadobro rezignoval a je mu to jedno. Keby som v tvojej situacii a muza by som mala este rada, dala by som mu na vyber. Bud sa budete obaja snazit zachranit manzelstvo napr. spominanou poradnou alebo parovym terapeutom alebo pojdete od seba, co znamena rozvod. Ale nepodat to ako vyhrazku, ktoru nesplnis ale stat si za tym.

blama
autor
Dnes o 13:52
@anonym_542979

ja ti uplne rozumiem a chapem ta...zijem podobny nefunkcny vztah, aj ked deti uz su vacsie.... a nemam na to zatial odvahu

@anonym_542979 ja vlastne neviem na čo čakám. Naozaj si nerozumiem

blama
autor
Dnes o 13:55
@anonym_1cdb38

Akoze ja jej rozumiem. Ked druha strana sa nechce rozpravat a nechava teba o vsetkom rozhodovat,aj s tym,ze urobis chybu (kto nic nerobi, nic nepokazi) a ti to vytmavi, to su same podpasovky. Navonok sa tvari dokonalo, atd.

Je to male decko, nie chlap. Nie si zodpovedna zato, ze on sa nerozprava a ano, ked sa nechce rozpravat, vase cesty sa rozdeluju.
Mam to podobne, len este mensie babo. Je mi z tejto situacie zle. Na tvojom mieste, by som vycuvala zo zavazkov, ktore ta zatazuju (podnikanie) a premysli si plan ako ho nechat, ale tak ze budes sebestacna, zbalis deti a seba a odijdes a potom podaj ziadost o rozvod. Tito traposi chlapcekovci si nezasluzia rovnocenne jednanie, lebo nie su rovnocennymi partnermi. Posielam 💙 Hlavu hore, zvladnes to!

@anonym_1cdb38 podnikanie mi vie zarobiť tak že som schopná ho vyplatiť s plnohodnotne uživiť deti. Teraz som urobila síce chybu ktorá ma stojí dosť sle urobila som ju na základe zlých informácii. Nevadí. Poučím sa. Ale od podnikania odísť nechcem. Naozaj som vďaka nemý finančne nezávislá. Ale asi nemá zmysel ten vzťah ďalej držať…

anonym_085022
Dnes o 13:58
@eli3k

@anonym_085022 akoze tieto premudrele rady. A on sa zaujimal o svoju zenu, cim jej moze pomoct a ako ju pochopit a upokojit.
Mna toto fakt doziera. Zena ma na starosti deti, domacnost, financie, planovanie, vychovu, skolu, jedlo, no proste vsetko okrem kladiva, vercajku a ked sa nieco udeje a dovoli si mat aj emocie (sme ludia, vsakze), tak akoze v tom emocnom rozpolozeni ma este muzovi pekne povedat, co by tak potrebovala a este ako to ma spravit 🙈🙈🙈
Toto sme ich naucili,tak to tak mame. Cakaju na zadania, ktore bud vykonaju alebo ich vysmeju alrbo sa im nechce. Zena ma byt vo vztahu zenou a ma mat muzsku podporu - bezpodmienecnu. Muzi evidentne nevedia byt muzmi a ani netusia, co maju robit, chudacikovia 🥹

@eli3k a čo myslíš že ju stretne po rozvode s malými deťmi? Že hneď za rohom ju čaká princ na bielom koni? Omyl. Rozvedených žien s malými deťmi je ako maku a takých čo hľadajú lásku , partnera a otca k deťom - pani má malé deti, ešte viac.
Ja by som autorke radila tvoje premúdrelé reči úplne vynechať . ale samozrejme všetko záleží od nej.
Mne vypisovať nemusíš, ja viem čo je to rozvod a viem čo je to aj nová rodina s deťmi z bývalého manželstva.

blama
autor
Dnes o 14:03
@anonym_0f8406

@blama nekomunikacia casto vedie k takymto myslienkam.... skus si ale sama sebe zodpovedat na par otazok... ci nejednas aj ty trochu emocne... ci sa tento problem naozaj neda spolocnymi silami vyriesit.... ci ho este lubis a dokazes zabojovat atd atd... z toho co pises mi to pride ako banalita... opisujes jednu situaciu..... ale vnimam, ze ta hadka mohla byt len vyustenim vsetkeho vo vas... v prvom rade si myslim, ze spolocny problem nemozete riesit kazdy po svojej osi, s prezentovanim svojho pohladu v okruhu svojich ludi... pretoze tam kazdy dostanete nehelikopterovy pohlad na vase manzelstvo... rozvod je posledny projekt , ktory vas pocka.... ste o nom ale obaja vnutorne presvedceny? mne sa vidi, ze toto by slo ustat... otazka je , ci to tak vidite vy, alebo vam staci jednostranny pohlad kamaratov... doma sa nebavite, ale po psychologoch na seba nakydate a pri kamosoch takisto.... ale na konci dna ten zivot zijete a mozete ukoncit alebo zachranit iba vy dvaja...

@anonym_0f8406 určite tá hádka bola vyústením všetkého nevypovedaneho. Preto ma to mrzí. Naozaj na nás je tlak. Mame dve deti, podnikanie, ktoré si berie svoju daň. Podľa neho sa v auguste nič nestalo a keď som mu povedala že stalo. Že som chcela vidieť predmet kontroly hneď po príchode domov a on to zľahčil a povedal že neskôr a išiel si strihať nechty. No neprekusla som to a áno. Kvôli úplnej malichernosti vznikol chaos. Ja nechodím za kamarátmi. Uvedomujem si svoje chyby a som emočná. Hlavne keď som dlhodobo pod tlakom a nemám sa komu vyrozprávať. Preto som išla ku psychologické kde sme boli obaja a ona sama zhodnotila že on je emočne nezrely. Aj teraz miesto toho aby komunikoval so mnou tak chodí za kamarátmi ktorý ho podporujú že je najsamsuper..

blama
autor
Dnes o 14:08
@deti95060810

Psychol. povedal tvojmu namž. že sa má rozviesť? To nie je moc profesionálny prístup zo strany psych.

@deti95060810 podľa mňa to povedal na základe toho že prišiel tam, začal na mňa kydať, aká som zlá, manipulatívna, aký je nešťastný a že mame nešťastne manželstvo. Vôbec nebolo nešťastne, bolo náročné a keďže nemáme pomoc rodiny tak sme si všetko vybudovali sami. Tak zhodnotil že ma odísť a byt šťastný 🤷‍♀️ a možno sa mýlim. Nebola som tam.. ale psychológ možno videl že on nie je ochotný sa na to pozrieť z iného pohľadu a riešiť prečo sa to udialo. A v tom prípade je naozaj rozvod tá najlepšia cesta

blama
autor
Dnes o 14:10
@anonym_085022

@eli3k a čo myslíš že ju stretne po rozvode s malými deťmi? Že hneď za rohom ju čaká princ na bielom koni? Omyl. Rozvedených žien s malými deťmi je ako maku a takých čo hľadajú lásku , partnera a otca k deťom - pani má malé deti, ešte viac.
Ja by som autorke radila tvoje premúdrelé reči úplne vynechať . ale samozrejme všetko záleží od nej.
Mne vypisovať nemusíš, ja viem čo je to rozvod a viem čo je to aj nová rodina s deťmi z bývalého manželstva.

@anonym_085022 a prečo by som mala hľadať otca k deťom? Oni otca majú. Problém je medzi mnou a ním.

blama
autor
Dnes o 14:16
@anonym_6a9224

Nechcem ta sudit, takze ti napisem nazor na zaklade toho co pises. Mam z teba pocit, ze si vybusna povaha a ako si napisala, muz to riesi tak, ze je radsej ticho. Zrejme s tebou nechce ist do komfliktu (lebo je to zbytocne) a preto sa stiahne. Mozno uz nadobro rezignoval a je mu to jedno. Keby som v tvojej situacii a muza by som mala este rada, dala by som mu na vyber. Bud sa budete obaja snazit zachranit manzelstvo napr. spominanou poradnou alebo parovym terapeutom alebo pojdete od seba, co znamena rozvod. Ale nepodat to ako vyhrazku, ktoru nesplnis ale stat si za tym.

@anonym_6a9224 ja nie som vôbec výbušná povaha. Naopak on chodil dva roky ku psychologovi lebo vrieskal a kričal. Na chladničke mame preliačiny od neho. Ja som emočná, teda keď som pod tlakom reagujem chaoticky, raz poviem tak, potom to zmením. Hlavne keď nemám s kým sa porozprávať o tom čo ma ťaží. Čo sa stalo v auguste. On odignoroval, viackrát som tu tému začala a neriešil to a keď potom prišlo priame poukázanie že ma na saláme to čo ma trápi a išiel strihať nechty, tak som sa nahnevala. On za tie dva roky zistil že nemá zbytočne míňať energiu do výbuchov tak prešiel do tichej agresie. Opýtala som sa ho týždeň dozadu že ako sa kedy on snažil o vzťah. Mi povedal že sa nesnažil nikdy… ale príde mi že toto je všetko povedané v hneve. No čokoľvek sa stane ide za kamarátmi. Tak asi ho necham ísť. On ma aj také reči že podnikanie sme vytvorili spolu. Vôbec nie, všetko robim ja. On je naozaj technik. Treba poskladať nábytok? Ide. Treba navŕtať? Ide? Všetku zodpovednosť - kontroly, prijímanie zamestnancov, zháňanie zákazok, zaucanie, web, sociálne siete, komunikácia, všetko je na mojich pleciach. Len kvôli bsm a zákonom Slovenska ma nárok na polovicu. Ale reálne nevybudoval nič. Ten tlak si nesiem sama

blama
autor
Dnes o 14:17
@eli3k

@eli3k ďakujem 🙏

anonym_c52deb
Dnes o 14:17
@anonym_085022

@anonym_085022 Prečo si myslíš, že každa rozvedená žena po rozvode hľadá hneď princa na bielom koni? Hľadá pokoj, kľud, chce byť sama sebou, nepočúvať celé dni zdutého psychopata a ešte nanho aj pozerat. Nie je nad to mať vlastný pokoj a dušu na mieste. Nie každá hneď musí riešiť chlapa. Ženy sa nerozvádzajú na to, aby si hľadali nového chlapa. Rozvádzajú sa na to, aby ich nikto viac neponižoval, nedusil, pretože nemajú oporu, lásku a pochopenie.

blama
autor
Dnes o 14:18
@anonym_868065

Ale veď toto nie je na rozvod. Toto je na spoločne sa posedenie a prediskutovanie veci

@anonym_868065 on sa rozprávať nechce. Rozpráva sa s kamarátmi ktorý mu dávajú “rozumy”

eli3k
Dnes o 14:18
@anonym_085022

@anonym_085022 nehovorim,ze je to jednoduche, ale mne tu muzi pridu uplne mimo a myslim si,ze mi ich v tom podporujeme,ze im casto DAVAME viac ako dostavame. Urcite zostat sama bez financii a podpory s detmi je brutal tazke. Kto to zvladol,klobuk dole 💪
Len autorka pise,ze je fin samostatna. Tak mi pride,ze trudik sa dost prizivuje a neprinasa do vztahu tolko kolko ona. Ved podat o rozvod moze, mozno on precitne a nakoniec ostanu spolu. Jednoducho on je nechapavy a nieco je potrebne spravit, dat mu pocitit.

blama
autor
Dnes o 14:20
@januska12323

Potrebujete manželskú poradňu alebo každý sám a začať sa rozprávať. Nemôžete si rozumieť keď sa neviete rozprávať a vysvetliť kde je problém.

@januska12323 boli sme dávnejšie. Nič jej tam nepovedal, naopak sa psychologicky (ktorá rozvod prekonala sama), začal pýtať či je spokojnejšia po rozvode a či to bolo podľa nej správne rozhodnutie a dostal ju do nepríjemnej situácie. Potom mi povedal že tam išiel len aby som sa ja zmenila a videla kde robim chyby. Chodila som cca 4 mesiace a povedala mi že so vzťahom mi nijak pomôcť nevie ale že zbytočne veľa vysvetľujem a zrejme je to zakorenené v detstve a to môžme riešiť.

anonym_0f8406
Dnes o 14:21
@blama

@anonym_0f8406 určite tá hádka bola vyústením všetkého nevypovedaneho. Preto ma to mrzí. Naozaj na nás je tlak. Mame dve deti, podnikanie, ktoré si berie svoju daň. Podľa neho sa v auguste nič nestalo a keď som mu povedala že stalo. Že som chcela vidieť predmet kontroly hneď po príchode domov a on to zľahčil a povedal že neskôr a išiel si strihať nechty. No neprekusla som to a áno. Kvôli úplnej malichernosti vznikol chaos. Ja nechodím za kamarátmi. Uvedomujem si svoje chyby a som emočná. Hlavne keď som dlhodobo pod tlakom a nemám sa komu vyrozprávať. Preto som išla ku psychologické kde sme boli obaja a ona sama zhodnotila že on je emočne nezrely. Aj teraz miesto toho aby komunikoval so mnou tak chodí za kamarátmi ktorý ho podporujú že je najsamsuper..

@blama ono to tak byva, ze je podrzana strana tomu , kto vyjadruje jednostranny nazor, bez svojej ucasti na probleme... dospela osoba komunikuje s druhym vecne s tym, ze nezabudne povedat aj to, ako vplyva, ako je sucinny, atd atd... toto mi pride take vyvinenie sa, zhodit vsetko na druheho ... a sam nech ostanem najkrajsi... stale si myslim, ze v manzelstve by nemal existovat moj a tvoj problem, ale vylucne nas problem, zaroven moj problem je tvojim a tvoj mojim...

Strana
z3