Dieťa zverené do vlastnej starostlivosti
Ahojte chcem dat návrh o zverenie môjho syna do mojej opatery, s jeho otcom sme sa rozišli hneď po pôrode, kvôli veľkým nezhodám, teraz má maly 3 mesiace. Priznané mame aj otcovstvo. Viete mi niekto povedať ako takýto súd alebo celkovo takýto úkon prebieha? Výživné atd ? Ďakujem
Takže máš viac možností.
1. Spísať rodičovskú dohodu, to znamená, že aké výživné otec bude mesačne platiť na dieťa, prípadne tam môže byť uvedené, že zaplatí napríklad 50% nečakaných výdavkov, taktiež sa tam píše kedy (ktoré dni a v akom čase a kde si dieťa prevezme/vráti matke) sa bude otec s dieťaťom stretávať.
Rodičovská dohoda bez schválenia súdom je len pre rodičov, v prípade nedodržiavania s ňou rodičia na súde nepochodia. Odporúča sa pri rodičoch čo sa vedia dohodnúť.
2. Podať návrh na súd ohľadom výživného.
V každom prípade ja osobne by som vyhľadala právnika, ktorý má v danej veci skúsenosti. To, že otec momentálne nejaví záujem neznamená, že o rok, dva, či viac sa to nezmení. Platiť výživné je jeho povinnosť. Stretávať sa s dieťaťom právo.
@domimom ak budeš žiadať výživné automaticky sa bude riešiť aj sty otca s dieťaťom......takže dieťa síce budeš mať zverené do osobnej starostlivosti ale otecko si môže zmyslieť po 2-3rokovhc že sa chce s dieťaťom sretávať a budeš mu to musieť umožňovať.....čiže vždy ked bude mať určený styk s dieťaťom musíš dieťa nachystať a čakť či otecko príde alebo nie a až potom si robiť vlastný program...otec prísť nemusí ale má na to právo a ty mu ho musíš vtedy odovzdať...neskôr sa samozrejme riešia nielen víkendy ale aj sviatky a prázdniny.....
Tiež by som riešila zverenie do svojej starostlivosti. Nájdi si na nete vzor, napíš návrh, stručne popis vás vzťah, prečo ste sa rozišli, spíš si výdavky na dieťa, popis svoje a ex príjmy a na záver napíš, čo žiadas. 1. Zverenie dieťaťa do tvojej starostlivosti. Po 2. Výšku výživného (pýtaj viac lebo dajú menej ako pýtaš). Po 3. Kedy je otec oprávnený s týkať sa s dieťaťom (môžeš mať dní aj hodíny ide o parný a neparny týždeň). Priloz kópiu rodného listu, popísané výdavky na dieťa (idete na polovicu s tým co popises). Vytlač si to tuším 3 alebo 4x a odnes na podateľňu. Po čase to dôjde tvojmu ex aby sa vyjdrail ma na to 10 dní. Bacha môj sa vyjadril 2 dni pred súdom a dosť šťavnato ma popísal, divím sa ze mi malú nezobrali. Keď to dôjde jemu pošlú to aj na socialku. Dôjdu k tebe pokukať ako žijete, či má dieťa postieľku, veci v skrini a spisete papiere. To je akoby právnik dieťaťa. A potom pojednávanie

A neviete sa dohodnúť mimosúdne?...teda pochopila som správne, že nie ste manželia?...či nekomunikujete?...aký postoj má otec dieťaťa k danej veci?