Ekonomicky týraná žena s deťmi. Ako vysúdiť výživné na seba a deti?
Dobrý deň, toto je problém mojej kamarátky.
Manžel drží kasu a nedáva jej žiadne peniaze, napríklad benzín do auta rieši tak, že keď už svieti červená, tak si doma vymení auto, v mužovom je natankované. On natankuje, keď vidí, že autu sieti červená. On kupuje potraviny, aj veci pre deti. Kamoška si našla nejaké privyrobenie, tak z toho musí platiť deťom krúžky, lebo veď teraz zarába. Majú 4 deti a ona je v jednom kole, najmladšie má 3 roky a najstaršie je už v puberte, ale ešte nie je samostatné.
On deti neberie do školy, normálne ich nechá doma. Už to takto riešia roky. Vadia sa okolo toho. Dohodnú sa, že ráno zoberie dve deti on, a on ich nechá doma. Ona sa vráti domov z rozvozu a nájde dve deti doma. Tak ich hodí do auta a odvezie do školy. Skrátka s ním sa nedá komunikovať a nesplní čo sľúbi.
bývajú v rodinnom dome aj s deckami, a ona potrebuje nejaké peniaze na ruku. Ešte aj potraviny kupuje sám (zo svojho!), jej nedá nič. Pomáhajú jej rodičia, bez nich by bola už na dne.
Týra ju aj psychicky, uráža ju pred deťmi, že je neschopná, nemožná a podone. Fyzicky ju zatiaľ neudrel, ako ju poznám, tak si to nevymýšľa. Riešia sa u psychológa, už boli aj v manželskej poradni. Ona hovorí, že ju nepodváza, a myslím si, že ona jeho tiež nie. Ona je v takom kolobehu okolo štyroch detí.
Čo si myslíte, čo sa stane,keď si vysúdi baba to výživné na seba a deti? Má ona vôbec nejaký nárok na dávky v hmotnej núdzi? Veď žije ako otrok.
Kto poberá rodičovské prídavky (cca80eur)neviem.
@ariadna22 podla mna trochu zbytocna otazka..ale odpoved mas na konci. no naco s nim preboha ma ostat zit? aby ju dalej ponizoval a deptal? ako sa moze jedna dospela svojpravna zena nechat doviest do takéhoto stavu? (nesudim, iba fakt nerozumiem a je mi jej uprimne luto 😢 ).
smer policia-trestne oznamenie pre tyranie blízkej osoby a zverenej osoby formou obmedzovania pristupu k majetku, ktory ma pravo uzivat..a aj z ostatných skutkových podstat by sa nieco asi naslo. svedeckých vypovedi bude podla mna dost, minimalne jej rodicia k tomu urcite maju co povedat.
druhy krok-navrh na rozvod
treti krok okamzite po druhom, resp. naraz-navrh na vyzivne na mnazleku a deti na cas do rozvodu (pri rozvode sa to u deti upravi znova, a ona mozno bude mat tiez narok na príspevok na vyzivu rozvedeneho manzela)
ale aby so predsa len odpovedala-ak poda len to vyzivne a ostane s nim zit, velmi skoro bude nasledovat to tyranie, a asi uz aj inou formou 😖 . ak by sa tak stalo, da sa branit návrhom na predbezne opatrenie podla § 76 ods. 1 pism. g/ Obc. súdneho poriadku (sud moze zakazat chlapovi vstup do domu, a to aj do vlastného)-ale naozaj to musi zajst az tak daleko?..
co sa tyka davok v hmotnej nudzi, netusim, v tomto sa vôbec neorientujem.
@ariadna22 tak oni sa nechcu alebo on sa nechce? 😉
no dobre, ich vec. aj ked ..brrrr! a chúdence deti, takto vyrastat ☹
takze vyzivne: kamoska musi voci manzelovi podat na sud navrh na urcenie vyzivneho na manzelku (na seba) a deti. argumentovat bude tym, co si popisala (nedava jej peniaze, vyhradne sam nakupuje, obmedzuje ju v pristupe k spolocnym peniazom..ak su o tom akekolvek listinne dokazy, treba pripojit). a teda zivotna uroven manzelov nie je rovnaka - preto je potrebne vyzivovaciu povinnost manzela upravit tak, aby rovnaka bola. co sa tyka deti, tym sa nedostava tolko, kolko by potrebovali, nakolko im nakupuje vyhradne otec podla svojich predstav, co ale pre ich potreby nepostacuje. atd..
ale ked chlap zisti, ze je podany taky navrh, viem si predstavit, ako to u nich bude vyzerat 😒
@mima4 ved to! ked uz musim riesit vyzivne prostredníctvom sudu, tak s tym chlapom proste nebudem! aspon od neho bude pokoj a nebude mi robit nervy a hanbu..a deti budu vyrastat v klude.
s tym návrhom by mala uspiet aj ked chlap nema extra prijem-staci uplne bezny. rozhodujuce je to, ze nedava rodine, co by mal. taky clovek si podla mna ani nezasluzi mat rodinu. jasne, ze nerozflakam peniaze len tak, ale aby sa deti doprosovali o veci, ktore potrebuju..no hnus 😠
@ariadna22 ano, má nejakú bezplatnú právnu pomoc a musela si dať potvrdiť zo školy, že jej muž nie je schopný zabezpečiť, aby deti chodili načas,aj ked má vlastné auto, skrátka na ne v tomto kašle,
teraz čaká na dávky v hmotnej núdzi- lebo je ekonomicky týraná, či dostane nevie, musí vypísať x tlačív, ale to skúsi, mňa trápi, že keď spolu ostatnú bývať, čo je pravdepodobné, ako budú riešiť napríklad hypotéku, pôžičky, inkaso, teraz to platí všetko on, a obávam sa, že ked si vybaví výživné, tak bude on od nej chcieť platiť napr.hypo, a pri ich komunikácii sa im môže stať, že ten barák on kľudne nechá prepadnúť banke, prestane platiť, ona nebude mať z čoho platiť, lebo živí 4 deti a seba a tak podobne, ona sa teraz teší, že sa hádam dopracuje k tomu súdu, aby konečne od neho začala dostávať peniaze
@ariadna22 a kamaratka preco neide do prace na plny uvazok???4 deti neni vyhovorka, ked ich tolko mali museli ratat ze bude s nimi aj viac prace. Zeny chodia do prace na plny uvazok ked ma najmladsie dieta aj menej ako 3r. Starsie deti nemaju nohy alebo autobus aby nemohli dojst do skoly nacas? lahko sa tu nadava na muza ked nevieme druhu stranu. Kamaratka nadava ze nema cas deti rozvazat ale na nakupy by mala???
@ariadna22
no na 100 % sa jej bude chciet on pomstit, vsetko na polku platit..a bude to ešte horsie a horsie prave pre nu.
Toto urcite nie je riesenie... však už teraz je na nom ekonomicky zavisla.
Nemohla by ist s detmi zit k rodicom? Podat navrh na rozvod, vysporiadanie spolocneho majektu a vykaslat sa na takeho hulvata?
@tova
"4 deti neni vyhovorka, ked ich tolko mali museli ratat ze bude s nimi aj viac prace." - su ludia ktori neuvazuju v suvislostiach.. ziju zo dna na den.. rozum posielaju do hajan a este ich tu aj zeny na konovi v tom podporuju...
mat 4 deti a byt na deti sama - nemozny plny uvazok!!!
Ta pani nema vzdelanie, prax..zarobi minimalnu mzdu. Bohuzial padla do pasce, do ktorej spada velmi vela slovenskych zien.
ako moze ocakavat davku v hmotnej nudzi, ked su manzelia a obaja maju prijem?
na keru mariu si s nim urobila 4 deti? ved uz pri 1 musela vidiet s kym zije.
ach jaj. no, ze jej drzim palce. ja by som nemohla zit v jednej domacnosti s clovekom, s ktorym sa musim sudit. nehovoriac, ze po tom sa ten chlap bude urco spravat este horsie.
@ariadna22 sorry, ale je to uplna zlatokopka, chce sa dokopat k sudu aby od neho dostala vyzivne ale aby byvali pod jednou strachou a on platil vsetky vydavky????? ved ta nema uz kusok lasky k nemu len ho chce vyuzit ako sa da. Co je ona invalid ze si nemoze najst pracu??? nech si zaplati poobede opatrovatelku a maka. Niekedy naozaj sa mi rozum zastva co zeny ocakavju od muzov pritom este pred mazelstvom vyplakavju ze im tykaju bio hodiny a musia rodit o stosest. Ty si jej pravnicka, poradca, alebo ako jej chces pomoct? ona si nevie pozistovat veci?
@nivi ale vsak nevieme z akych dovodv rozvaza deti - ma ich 4.
Tu nema zmysel tuto zenu sudit, ona uz ma tie 4 deticky s nim. Zeny na slovensku neboli vychovavane a ani nie su vedene k uvedomovaniu si vlastnej hodnoty, potom prirodzene ziju s hulvatmi, nestaraju sa o seba, kaslu nakvalitne vzdelanie, na vobec nejaku karieru... maju domnelu predstavu, ze utlacanie svojej osoby a obetovanie sa pre druhych..ze kvoli tomuto budu milovane. Ale prave naopak...
@mima4 to treba skopirovat slecnam ktore tu vyplakavju ze sice ziju u svokry, su bez prace alebo na materskej ale im tykaju bio hodiny a chcu co najmensi vekovy rozdiel medzi detmi. Potom sa nu najde par sliepok ktore ich podporia a husky idu na lov. Po par rokoch tu vyplakavju ze nemaju co do ust, kde byvat a maju tyrana a svokra je jezibaba.
@ariadna22 nárok na dávku v hmotnej núdzi nemá ani omylom načo mala štyri deti s nim jediná možnosť ísť robit å staršie deti pomôžu
@ariadna22 samozrejme, na vyzivne ma narok. Ale je velmi otazne, ci on vobec nejake vyzivne platit bude a hlavne, ako velmi jej za to zneprijemni zivot. Je v patovej situacii, lebo aj keby sa chcela rozviest, tak on sa nebude chciet.
Ja by som sa na jej mieste isla poradit bud do krizoveho centra, nejakej pravnej poradne a tak...
Ako stare su tie deti? starsie by sa nevedeli odviezt do skoly mestskou dopravou?
@ariadna22 tak toto je cele zle..ak je problem v tom (odhliadnuc od ich vztahu), ze chybaju v domacnosti peniaze, tak presun urcitej sumy z neho na nu nic nevyriesi, stale budu chybat...mozno aj tu sa da ciastocne odovodnit jeho "chrapunstvo."
ak bude musiet cast svojho prijmu dat manzelke, tak je dost mozne, ze tie splátky naozaj platit prestane-jednak preto, ze nebude z coho, jednak pre jeho povahu.
ale vlastne..preco si manzelka nenajde pracu? ved nakoniec ked si predstavim, ze jeden clovek ma zivit siestich, tak je to sila! a ak uz malo aj najmladsie dieta 3 roky, tak ani nevidim dovod, preco by nemala pracovat..mozno by nemusela riesit ani vyzivne, a aj s chlapom by sa dalo rozumnejsie dohodnut (aj ked teda no..ale povedzme ze za pokus by to stalo). mozno ho aj stve, ze ona nerobi a on taha vsetko (co samozrejme nie je dovod, aby sa spraval ako sa sprava, ale ista forma protestu to moze byt 😒 ). a ked uz bude ekonomicky samostatnejsia, urcite so sebou nenecha ani zametat, ved sebestacnost ide ruka v ruke so zdravym sebavedomim 😉
@tova
komu niet rady, tomu niet pomoci 🙂
Nemyslim si, ze to tym slecnam pomoze. Mnohe zeny sa boja a vlastne odmietaju pouzivat nejake racionalne uvazovanie. Odmietaju veci analyzovat, pristupovat k nim zodpovedne a este k tomu su na takychto zenskych forach podporovane.
No kazdopadne, kazdy clovek ma pravo si vybrat aj tu tazku cestu zivotom.
zo škôlky môže ísť pre mladšieho súrodenecke nad desať rokov aj mne tak dcéra pomáha ked nestiham
@mima4 lebo kazdy pozera na ineho a nechce byt vynimkou aj ked na to nema. Do 30ky stihnut 2-3 deti, postavit dom, kupit auto, 2krat rocne dovolenka, znackove veci aj ked z bazaru, vsetko na hypo, doma to vrie az kym z toho nevyjde nevera alebo tyranie. Zeny maju depky, potom tu na MK vycapuju fotky z dovoleniek (mozno aj na pozicku) fotia satniky, kociare lebo chuderky nema kto v okoli pochvalit.
mat 4 malicke deti je na maslu....... ale ak su niektore uz vacsie, najma dievcata, tak skor pomozu s mensimi... nevieme ako stare su vsetky deti, nevieme, ci manzelka nebola marnotratna,,,,,,,malo info na odpoved...... podstatne je to, ze ak niekto ide do sudneho sporu s manzelom, mal by sucasne podat aj ziadost o rozvod (nemusi, ale mal by). Nevieme, ci deti chodia do skoly v mieste bydliska (za mojich cias, sme chodili 2 km peso do skoly aj zo skoly a v pohode), existuje aj MHD a podobne veci.....proste prílis malo info a prilis jednostranne info. V kazdom pripade obcan ma pravo obracat sa na sud a statne organy so svojimi podnetmi, navrhmi a ziadostami...

ešte to doplním
rodičovský už nepoberá, malá je v škôlke
Čo si myslíte, čo sa stane,keď si vysúdi baba to výživné na seba a deti? - otázka je myslená, ako sa k nej bude chovať muž ak spolu ostatnú v spoločnej domácnosti.
On sa s ňou už dlhšiu dobu vôbec nerozpráva, alebo sa tvári, že ju nepočuje .... Teraz jej platí všetky nákupy,ale kupuje on sám, len to čo uzná za vhodné a keď deti potrebujú peniaze do školy, tak si musia chodiť žobrať od otecka.