Ex nemieni v budúcnosti platiť výživné
Dobrý deň milé mamičky, rada by som sa Vás spýtala na vec v ktorej neviem ako ďalej. S priateľom sme plánovali bábo, podarilo sa nám to, no začal byť agresívny a samozrejme v rámci ochrany malého aj mňa som od neho odišla k rodičom. No aj jeho rodičia, aj on odmietajú priznať dieťa za svoje a ex nemieni platiť v budúcnosti výživné. Je problém, že nemá nič, zistila som že má kopec dlhov a mnohé iné problémy ktoré sa nehodí tu spomínať. Viete mi poradiť ako postupovať? Ďakujem Vám sa Vaše rady.
@nikcolka no najprv si rozmysli, či sa s ním chceš celý život naťahovať o pár € ... ak áno, tak potom po narodení dieťaťa podáš návrh na súd na určenie otcovstva plus návrh na výživné a môžeš žiadať aj preplatiť náklady súvisiace s tehotenstvom a pôrodom a výbavičku (bločky od všetkého si odkladaj)... otcovstvo buď na súde prizná dobrovoľne alebo budú nasledovať testy... súd ho samozrejme zaviaže k plateniu, ale či tie peniaze niekedy uvidíš, to je iné... zároveň s priznaním otcovstva mu vzniká aj nárok na styk s dieťaťom - či sa ti to páči alebo nie...
v prípade, že si chceš ušetriť opletačky, naťahovačky - tak ho ani neuvádzaj do rodného listu a budeš mať ako-tak pokoj ale samozrejme nebudeš mať nárok na žiadne peniaze od neho... samozrejme ak jemu prepne, tak si rovnako môže svoje rodičovské práva nárokovať súdnou cestou...
@sissy27 pokiaľ jeho "osvieti" a začne si nárokovať na svoje práva čo všetko by to obnášalo? Dá sa nejakým spôsobom zabrániť stretávaniu sa s dieťaťom? NEviem či to pomôže, ale mám potvrdenie od polície keď mu "preplo" a bola som ho udať, a dôkaz že ma nútil aj s rodičmi ísť na potrat- pomôže to k niečomu?
@nikcolka ak si začne uplatňovať svoje rodičovské práva, tak mu na 99% budú priznané... znamená to asi toľko, že si on podá návrh na určenie otcovstva, buď to priznáš rovno alebo si počkáte na výsledky, no a potom si môže žiadať o stretávanie s dieťaťom... tam už ťažko povedať, čo bude chcieť - či mu bude stačiť každý druhý víkend na dve hodiny v tvojej prítomnosti alebo bude žiadať striedavku alebo rovno zverenie do opatery... stretávaniu zabrániť je veľmi ťažké, aj keby bol alkoholik, feťák, atď. tak mu súd s najväčšou pravdepodobnosťou nejaký kontakt povolí - napr. v tvojej prítomnosti alebo v prítomnosti soc. kurátora, ale povolí... až keby nejako priamo ohrozil dieťa, tak potom by sa dal riešiť zákaz, ale to je tiež na dlhé lakte... to, že napadol teba alebo že ťa nútil k interrupcii, na to nejaký extra vplyv mať nebude...
byť tebou tak teraz neriešim nič okrem seba a tehotenstva...
@nikcolka no takých tu bolo čo odmietali platiť výživné....A potom platili ako sudca a Pán Boh prikázal. to nemaj starosti, určite si to rozmysli - len aby ťa nastrašil preto to robí....
@nikcolka
Dieťa má nielen matku, ale aj otca. Obaja vykonávajú rodičovské práva a povinnosti rovnakou mierou, ak súd nerozhodne inak. Platí to samozrejme za predpokladu, že otcovstvo bolo určené. Ak k určeniu otcovstva nedôjde spoločným vyhlásením rodičov, tak mimo manželstva je to možné len cestou súdu. Taký návrh môže podať aj otec dieťaťa.
Dieťa nie je vecou, ktorá by patrila len jednému z rodičov. To, že to medzi Vami ako rodičmi nefunguje, neznamená, že to nebude fungovať vo vzťahu potomok-rodič. V praxi však nie je neobvyklé, keď spravidla otec prejavuje záujem (slovný) maximálne tak do určenia otcovstva/určenia výživného a následne sa až toľko o dieťa nezaujíma.