icon

Existuje náhradné výživné pred rozhodnutím súdu?

1. jún 2026

Ahojte, zostala som sama s 3 ročným dieťaťom rodinu nemám ktorá by mi vedela pomocť pri dieťati a do školky mi ide až od septembra čiže aj prácovať možem normalne až od septembra. Mám podané na súde papiere na zverenie do starostlivosti a výživné. Finančne na tom teraz velmi dobre niesme držím každý cent a stále nám vela chýba. Chcela by som sa spýtať existuje nejaké náhradné výživné do času kým bude sudne rozhodnutie? Nakolko žiadosť na súd som podávala začiatkom mája a viem že to trvá nejakú dobu kým sa dopracujeme k súdu a rozhodnutiu neviem ako to finančne zvládnem či už nájom platiť alebo stravu a podobne.. som na pokraji zrutenia a bola by som velmi rada ak by ste mi tu vedeli nejako poradiť či náhodou existuje nejaká možnosť podpory/pomoci.

anonym_a5d12b
1. jún 2026

Nie, náhradné výživné aké myslíš ty, neexistuje

anonym_638b1c
1. jún 2026

https://www.hurtaj.sk/neodkladne-opatrenie-sudu...
vo veci maloletých súd rozhoduje prioritne, čiže sa poraď s právnikom a daj neodkladné opatrenie kým prebehne súdny proces

mogaa
1. jún 2026

@anonym_autor náhradné výživné existuje len ak máš už súdom stanovené výživné a to druhý rodič neplatí.....potom to vymáhajú od neho....keďže nemáš stanovené výživné, nemajú ti čo dávať....

anonym_7cd746
2. jún 2026

Manžel alebo partner ?
Môžeš podať návrh na neodkladné opatrenie vo veci zverenie a určenie výživného na maloleté dieťa , aj príspevok na teba. V prvom rade sa má o dieťa postarať jeho otec , platiť - prispievať na normálne životné náklady dieťaťa. Či už pracovať , alebo má možnosť zobrať nejakú brigádu, čo u teba je oveľa ťažšie. Môžeš požiadať o sociálnu výpomoc z vášho úradu, alebo červený kríž, charitu , nevieme čo máš v blízkosti. Výživné ako také, tento výraz, je príslušné iba biootcovi, mal by platiť aj keď nie je stanovené súdom. keď odmieta, urobila si správny krok riešiť ho súdnou cestou. Môžeš napísať aj na súd a požiadať o urgentne riešenie, kde zdovodníš tvoju núdzu, ale to je v podstate to neodkladne opatrenie.
Výživné je potom splatné až po právoplatnom rozsudku, ak bude meškať čo len jeden deň, alebo neuhradí plnú sumu, až potom môžeš osloviť exekútora a požiadať o vymáhanie, čo však nebude fungovať do pár dní. Až keď prejdú tieto kroky a exekútor nevymoze, vtedy môžeš požiadať štát o náhradné výživné.
Keďže nevieme akú presnejšie máš situáciu, viac ti nevieme poradiť