icon

Exmanželka žiada neprimerané výživné

dl1
23. jan 2019

Mam taky problem,pred par rokmi sme sme odisli pracovat do zahranicia,lebo sme mali na Slovensku velke dlhy.Stale ich splacame,ked vsetko poplatim a aj vyzivne 200 eur na dve deti nam ostava 170 eur!Ex chce teraz 400 eur!Ponukol som jej rodinne pridavky zo zahranicia takze by dostavala 560 eur mesacne.Nesuhlasi ona chce 400 odo mna.Je to normalne?Ja viem,ze vyzivne je na prvom mieste,ale ked mne vazne nic neostane.Co mam robit?

Strana
z3
saskia_98
23. jan 2019

@dl1 mamka toto riešila s nevlastnou sestrou, keďže oco vela zaraba a spísala výdavky celej rodiny. Výdavky boli na papieri vyššie ako v skutočnosti súd to zo 60€ zdvihol iba na 100€, ze viac sa neda. V podstate tam napísala stravné že výjde na 500€, vreckové pre mna kazdy tyzden 20€, pre bratov po 5€, pozicky, hypoteka, inkaso a fakt na papieri vyslo ze viac sa dvihnuť nedá.

pribinak
23. jan 2019

ved nech si da navrh na sud na zvysenie a uvidis co sudkyna. tam povies, ze mas dlhy, splacas, ze ponukas rodinne pridavky zo zahranicia.
vela zavisi aj od toho ako obhaji 200 e na jedno dieta, lebo to je dost.

horalka1986
23. jan 2019

200€ je zalostne malo, ved to dve deti len prejedia. Sama mam take vyzivne takze viem ci pisem. Ale nechapem, ak to naozaj potrebuje preco nesuhlasi s pridavkami. Ak je pravda co pises.

sarinka2012
23. jan 2019

@dl1 Na sude to neobstojí ak ti naozaj ostáva koľko píšeš, takže neboj, žiaden sudca ta nedostane do finančnej núdze. Ked sa všetko ráta čo platíš, maš k tomu podklady tak sud určite nezdvihne vyživné na 400 eur. Teda na tvoju otázku čo máš robiť by som odporučila - nechaj ju podať to na súd a určite neobstojí, poznám prípady asi dvoch otcov, ktorý splácaju dlhy, maju priemernu prácu a sud im na deti odklepol výživné 30-60 eur pretože viac sa proste nedalo, matematika nepustí. To že je to nefér je už iná téma. Čo ma ale zaráža, aj ked neviem čo za tým je, že keď potrebuje vyššie financie nepristúpi na pridavky zo zahraničia.

eryka03111978
23. jan 2019

@horalka1986 200 je málo a čo potom taký čo dostáva 30 eur na mesiac....

nikiki29
23. jan 2019

@horalka1986 žalostne málo ako pre koho. Keď človek jednoducho na to nemá, nedá sa prispieť viac. Kým som ja bola dieťa (ok bola iná doba ale...) súd určil otcovi 30€, následne zvýšenie na 80€... ale viac proste nie, jeho náklady a príjmy inak nepustili.
Súd rozhodne, ak má otec veľmi vysoký príjem, treba dokladovať výdavky, dlhy, všetko čo je na papieri je platné... súd viacej proste neschváli...

dl1
autor
23. jan 2019

@sarinka2012 ja si myslim,ze pomsta...ze som sa s nou rozviedol...sud uz bol,ale bol odroceny na neurcito,neverila mojim vyplatnym paskam...tak teraz cakame...vsetko je pravda...

dl1
autor
23. jan 2019

@horalka1986 ona zaraba na Slovensku 883 eur a ja jej posielam 200 eur.Ma priatela s korym je 8 rokov a ten jej urcite prispieva...podnikatel ,ale keby si videla moje deti by si zaplaka...chodia ako cigani...co im ja nekupim to nemaju...

horalka1986
23. jan 2019

@eryka03111978
@nikiki29 pisem o nakladochh na deti. Ked da otec na 2 deti 200 a matka 200, to sa vam zda postacujuce? Za tych 30€ co niekto dostava ja synovi akurat tak skolku zaplatim a kde je druhe dieta? Strava v skole, v skolke, druzina, kruzky, lieky,oblecenie,drogeria. To nieje nejaky nadstandart ale bezna potreba dietata.Nadstandart je ked to dieta chce ist napriklad do SvP alebo letneho tabora ale rodic si to nemoze dovolit. Moj ex zaraba biedne a nad zvysenim nerozmyslam,ale to predsa neznamena ze si o tom nemyslim svoje.

dl1
autor
23. jan 2019

@pribinak cital som dlhy,hypoteky sa neberu do uvahy...tak neviem...

sissy27
23. jan 2019

@pribinak 200€ na dieťa si obhájim raz dva, ešte aj málo bude. Ale samozrejme záleží aké veľké dieťa. Iné je to u dieťaťa do roka, iné je to u školáka. Okrem toho dlhy na súde nikoho nezaujímajú, to nie je problém dieťaťa. Jediné, na čo súd musí brať ohľad, je ďalšia vyživovacia povinnosť.
@dl1 aké veľké sú deti?

horalka1986
23. jan 2019

@dl1 no ved, ak je to takto, tiez si myslim ze je to pomsta lebo keby to naozaj potrebovala, tak by suhlasila s tvojim navrhom. Ja by som jej povedala nech to teda da na sud a ty tam povedz ze si sa snou dohodnut chcel.

sissy27
23. jan 2019

@dl1 a ešte taký detail - ty si jej ponúkol rodinné prídavky - poberáš rodinné prídavky na deti, ktoré žijú s matkou? To len ja si myslím, že rodinné prídavky by mal dostávať rodič, s ktorým deti žijú a ktorý sa o nich bežne stará?

dl1
autor
23. jan 2019

@sissy27 ...10 a 13 rokov,dalsiu vyzivovacu povinnost nemam...cital som to,ze sud nezaujimaju moje naklady a splatky...vyzivne je na prvom mieste,ale je to nespravodlive...v urcitych pripadoch...

dl1
autor
23. jan 2019

@sissy27 nie nepoberam,ale mam narok...

sarinka2012
23. jan 2019

@dl1 Neviem čo je na tom pravdy že sa neberu do uváhy dlhy a hypotéky lebo kamarát dokladoval všetko, on splácal hypo za dom + auto, a jeden uver z nebankovky a všetko zdokladoval a potom sa vyživné stanovovalo zo sumy ktorá mu ostávala, nemyslim si že žena si povie chcem 500 eur mesačne a sud nechá otca ist za to do exekúcie. V každom prípade počkaj na súd, určite povedz aj tvoj návrh riešenia s rodinnými prídavkami zo zahraničia a poviem uprimne niekedy sa hanbim za moje pohlavie, pomsta sa jej vráti, tiež som rozvedená a dá sa to zvládnuť aj kultivovane. Ešte ak možem jedna rada - ak deťom kupuješ niečo mimo vyživneho tj. oblečenie, zaplatiš školu, kupiš niečo čo potrebuju - nechávaj si bločky, zdokladuješ tým že prispievaš aj pomimo.

saskia_98
23. jan 2019

Vsetko zaleži od sudcu/sudkyne. Ocovi napr. Jeden sudca diety z kamionu nebral do uvahy a druhy sudca ich uz do uvahy zobral. Taktiež aj hypoteku a pôžičky. Obidvaja sudcovia ich do úvahy brali. Ešte raz, treba všetko spísať, zdokladovať bločkami a musí to súd do uvahy zobrať.

fokuska
23. jan 2019

@horalka1986 400 eur na dve deti je malo? Ako potom prezivaju rodiny, kde zarabaju obaja minimalku, alebo jeden minimalku a matka je na rodicaku?

pavucikvet
23. jan 2019

@dl1 sud posudi vsetky tvoje dlhy, aj vydavky. Tie pridavky zo zahranicia si vybav a posielaj jej ich automaticky. sud to bude brat do uvahy. 200 eur na dve dospievajuce deti su malo. To, ze ma exka priatela podnikatela neznamena, ze ma zivit a satit tvoje deti. A na riadky typu - "deti chodia ako cigani" som strasne alergicka.

sissy27
23. jan 2019

@dl1 asi ťa nepoteším - ale naozaj dlhy a splátky súd s najväčšou pravdepodobnosťou do úvahy brať nebude. To totiž nie je problém detí. Platiť na dvoch puberťákov po 100€ (ak som dobre pochopila) - prepáč, je to zúfalo málo. To už nie sú detičky, ktorým stačí mamičkine mliečko a suchá plienka. Niečo stojí škola (aj do obyčajnej štátnej školy treba zaplatiť knihy, zošity, príspevky na zrp, stravné, výlety, prezuvky, tenisky na telesnú musia byť iné ako tie na bežné nosenie, atď.), deti v tomto veku už jedia ako dospelí, platia za mhd ak sa chcú niekam presunúť, treba im aj oblečenie, obuv, nejaké divadlo alebo kino, záujmové krúžky, nejaký tábor na prázdniny, švp / lyžiarsky zo školy a kadečo iné. Samozrejme deti v tomto veku túžia aj po mobile alebo nejakej inej modernej vychytávke, jasné, nemusia mať všetko na čo si ukážu prstom, ale naozaj nemajú mať vôbec nič? Takisto majú spotrebu vody a elektriny, počíta sa na nich aj odvoz smetí. Naozaj si myslíš, že polovicu týchto nákladov pokryje tvojich 100€ mesačne? A to ešte deti neboli choré, nebolo treba ísť do lekárne a zostať s nimi doma a prísť o časť platu kvôli očr.
Že si tvoja ex niekoho našla a ten jej asi prispieva na život - to opäť nemá nič spoločné s tvojimi deťmi. Dnes tu je a zajtra byť nemusí (presne ako ty) a navyše on voči deťom nemá žiadne povinnosti. Na rozdiel od teba.
A nie, nie som nejaká zatrpknutá nenažraná exka, ale vidím, aké sú reálne náklady na jedno dieťa.
Čomu ale nerozumiem je to, že ona odmieta prídavky. Veď jej môže byť jedno, odkiaľ tie peniaze sú, ak ide o to, že ich deti potrebujú. V tomto aj ja vidím len nejaký pokus o pomstu.

pavucikvet
23. jan 2019

@fokuska on plati 200 eur na dve deti.. Nie na kazde.

mogaa
23. jan 2019

@dl1 napíš jej sms alebo mail že nemáš na zvýženie výživného, ale ponúkaš jej prídavky zo zahraničia či s tým súhlasí....sms-ky si odlož, budeš mať dôkaz že si jej chcel prispievať viac, ale odmietla to....rovnako treba bločky za veci čo si deťom pokupoval, že prispievaš aj mimo výživného....to´všetko sú veci ktoré ti môžu pomôcť....chce to dobrého právnika pri zastupovaní - rovnako ak žije s partnerom v spoločnej domácnosti - zistiť či prispieva keďže tam býva...

pavucikvet
23. jan 2019

@sissy27 skor si myslim, ze exka sa boji, ze jej ich posielat nebude. Preto chce mat na papieri to, co detom patri.

sissy27
23. jan 2019

@pavucikvet áno, aj to mi napadlo. Ak nebude platiť výživné, tak to si vie potom vymáhať súdnou cestou, ale tie rodinné prídavky asi ťažko...

eryka03111978
23. jan 2019

@horalka1986 je to smutné že v dnešnej dobe na všetko doplatia deti chápem keď nato ten rodič fakt nemá že nezarába a nevie poslať to výživné, ale na druhej strane sú aj taký čo si nájdu robotu kvázi na čierno zarábajú a ajtak nepošle nič a chudák žena sa musí ísť prosikat po úradoch aby jej aspoň niečo zaplatili.... Lebo nevie niak dokázať že dotyčný otecko alebo aj niektoré mamky sú zamestnaný

mirica
23. jan 2019

@dl1 nerozumiem prečo si teda tie prídavky nevybavíš, ked máš nárok......však vybav , súhlas so zvýšením a je to , nie?

fokuska
23. jan 2019

@pavucikvet Ano, ale ved matka sa ma podielat rovnako na vyzive svojich deti, cize 200 eur od otca, 200 od matky. Ale ok, ziju s matkou, tak ta starostlivost je tam vacsia, tak aj keby 150, alebo 100 od matky... tak stale nie je 300 eur dost?

renirv
23. jan 2019

Tak vybav tie pridavky a davaj jej to, kde je problem? Uz jej moze byt jedno ci tie peniaze budu od teba alebo ako pridavky

saskia_98
23. jan 2019

@renirv a čo keď sa daco stane, zmena v zakone a tie pridavky uz viac nedostane ? Potom co ? Z coho jej bude take peniaze platiť ?

robodracica
23. jan 2019

@fokuska no po niektorým to nieje dosť 🙊

Strana
z3