icon

Je možné získať výhradnú starostlivosť o dieťa?

monnyyyyy
24. máj 2026

Dobrý deň, zaujímalo by ma či je možne, že mi zveria deti do starostlivosti ak som na rodičovskom príspevku. Chcela by som mať vyhradnu starostlivosť len ja - matka.
Prihliada súd na to že som na rodičovskom prispevku a je možné že navrhne striedavú starostlivosť alebo ich možu zveriť len mne?

anonym_e2a726
24. máj 2026

To nevadí, že si na rodičovskom, veď to nie je žiadna prekazka pri starostlivosti

Ak bude mat druhy rodič zaujme o striedavú starostlivosť a navrhne ju, tak ak bude všetko ok, tak ju môže schváliť
Ale nepíšeš vek deti, čo je veľmi dôležitý údaj, ani kde ten druhy rodič bude bývať, či zvláda starostlivosť o deti, či majú spolu vzťah, či si vie zariadiť veci v práci a pod. Lebo tých faktorov je veľa

anonym_f32059
25. máj 2026

@monnyyyyy ved to je jedno
Tam ide o to ako je na tom druhy rodic ci chce striedavku alebo len stretavanie

anonym_67f596
25. máj 2026

Výhradnú iba ty ? Prečo by mal prísť otec dieťaťa o nejake možnosti. Máš pádne argumenty prečo by nemohol byť napr. rozšírený styk otca s dieťaťom, alebo striedavka ?

anonym_111b73
25. máj 2026

@monnyyyyy súd nič navrhovať nebude, súd pojednáva len o tom, čo navrhneš ty. Teda, ak navrhneš výhradnú starostlivosť, tak bude pojednávať o tom, a druhá strana sa tiež vyjadrí a bude do úvahy brať aj názor druhej strany, otca. Keď otec bude žiadať striedavýú bude sa jednať aj o striedavej starostlivosti.

mogaa
25. máj 2026

@monnyyyyy môže ich zveriť len tebe ale rovnako dať striedavku.....zverenie tebe ale neznamená že sa neurčí styk s deťmi, teda ty musíš deti vychystať a čakať a on pre ne nemus prísť....obvykle každé druhé sviatky a každý druhý víkend....a aj prázdniny môžu byť rozdelené.....

monnyyyyy
autor
26. máj 2026
@anonym_67f596

Výhradnú iba ty ? Prečo by mal prísť otec dieťaťa o nejake možnosti. Máš pádne argumenty prečo by nemohol byť napr. rozšírený styk otca s dieťaťom, alebo striedavka ?

@anonym_67f596 nerozišli sme sa v dobrom, bol velmi často agresívny a agresiu nevedel ukľudniť ani pred deťmi. Deti ho majú radi ale sú viac naviazané na mňa. Žijú so mnou, ja riešim všetko ohľadom nich (tak to bolo aj počas vzťahu) a on s nimi trávi minimum času. Keďže viem aký je chcela by som byť preistotu chránená aby keď si ich vezme k sebe mi ich chcel vrátiť vtedy keď sa dohodneme. Nechcem ho obrať o deti, chcem ich chrániť. Chcela by som sudu návrhnuť stretávanie s deťmi podľa ústnej dohody s tým že by boli zverené mne.

monnyyyyy
autor
26. máj 2026
@anonym_e2a726

To nevadí, že si na rodičovskom, veď to nie je žiadna prekazka pri starostlivosti

Ak bude mat druhy rodič zaujme o striedavú starostlivosť a navrhne ju, tak ak bude všetko ok, tak ju môže schváliť
Ale nepíšeš vek deti, čo je veľmi dôležitý údaj, ani kde ten druhy rodič bude bývať, či zvláda starostlivosť o deti, či majú spolu vzťah, či si vie zariadiť veci v práci a pod. Lebo tých faktorov je veľa

@anonym_e2a726 mladší bude mať dva roky, starši má 4. Býva približne 10 kilomentov od nás, deti ho majú radi ale sú viac naviazané na mňa. Počas vzťahu sa im venoval minimalne a vyhrádne všetko okolo nich som riešila len ja.
Niekde som čítala, že mi súd nemusí zveriť kvôli financiám a preto by mohlo z toho vzniknúť striedavá starostlivosť. Čo ja nechcem pretože deti žijú so mnou, žijeme pri mojích rodičoch a všetko okolo nich riešim len ja. Chcem byť krytá, že sú deti zverené mne pretože si myslím, že by mi mohol chcieť robit napriek cez deti, manipulovať ma pomocou nich pretože sa už o to pokúšal.

anonym_e2a726
26. máj 2026
@monnyyyyy

@anonym_e2a726 mladší bude mať dva roky, starši má 4. Býva približne 10 kilomentov od nás, deti ho majú radi ale sú viac naviazané na mňa. Počas vzťahu sa im venoval minimalne a vyhrádne všetko okolo nich som riešila len ja.
Niekde som čítala, že mi súd nemusí zveriť kvôli financiám a preto by mohlo z toho vzniknúť striedavá starostlivosť. Čo ja nechcem pretože deti žijú so mnou, žijeme pri mojích rodičoch a všetko okolo nich riešim len ja. Chcem byť krytá, že sú deti zverené mne pretože si myslím, že by mi mohol chcieť robit napriek cez deti, manipulovať ma pomocou nich pretože sa už o to pokúšal.

@monnyyyyy súdu riadne návrhmi casy kedy majú byt deti s otcom, napr každú párnu sobotu od 9:00 do 18:00 a neparnu nedeľu od 10:00 do 18:00 hod
Takto to bude na papiery a hotovo . Ak mu dovolíš stretnutia napr v stredu poobede tak ok, ale keby dačo máš papier

Akým financiám? Veď má rodicak, prídavky a budeš mat aj výživné. Žiješ u rodičov čiže máš pokrytú strechu nad hlavou

anonym_e2a726
26. máj 2026

Pozri, ak si nevieš dobrý návrh napísať sama, požiadaj o pomoc centrum právnej pomocí. Ak si na rodicaku tak to bude doslova za pár šupov.

anonym_67f596
26. máj 2026
@monnyyyyy

@anonym_67f596 nerozišli sme sa v dobrom, bol velmi často agresívny a agresiu nevedel ukľudniť ani pred deťmi. Deti ho majú radi ale sú viac naviazané na mňa. Žijú so mnou, ja riešim všetko ohľadom nich (tak to bolo aj počas vzťahu) a on s nimi trávi minimum času. Keďže viem aký je chcela by som byť preistotu chránená aby keď si ich vezme k sebe mi ich chcel vrátiť vtedy keď sa dohodneme. Nechcem ho obrať o deti, chcem ich chrániť. Chcela by som sudu návrhnuť stretávanie s deťmi podľa ústnej dohody s tým že by boli zverené mne.

@monnyyyyy neodporúčam podľa dohody. Lebo ťa bude vydierať, manipulovať, deti bude chcieť vtedy kedy jemu vyhovuje a vtedy kedy by si chcela / mala s nimi program. Toto je vysokopravdepodobné. Takže radšej prsné stanovené termíny, aby ste sa vedeli obaja zariadiť.
Spomenúť môžeš, že nebudeš brániť ani dohode a nejakých zmenách, a potom to použijeme podľa potreby.
Ak sa bude správať ako chuj, budeš striktná a presné termíny.
Ak bude slušný, ústretovo sa dohodnes.
Uvazuj aj o nejakom diary / stručnej evidencii kedy prejavil záujem, kedy zaplatil a koľko, či kúpil niečo navyše, či dodržal termíny a ako sa snažil dohodnúť. Aby si v prípade potreby mala konkrétne podklady , aký mal prístup , či ok alebo ako debil
Nezabudni výživné - nielen bežné, ale aj nečakané výdavky a väčšie veci aby platil polovicu.

anonym_67f596
26. máj 2026
@anonym_e2a726

@monnyyyyy súdu riadne návrhmi casy kedy majú byt deti s otcom, napr každú párnu sobotu od 9:00 do 18:00 a neparnu nedeľu od 10:00 do 18:00 hod
Takto to bude na papiery a hotovo . Ak mu dovolíš stretnutia napr v stredu poobede tak ok, ale keby dačo máš papier

Akým financiám? Veď má rodicak, prídavky a budeš mat aj výživné. Žiješ u rodičov čiže máš pokrytú strechu nad hlavou

@anonym_e2a726 odporúčané nerobiť každý víkend. Aby mohla ísť matka na celý víkend preč s deťmi. Či návšteva, výlet, chata, a i.
Radšej dať do návrhu 1-2;dní cez týždeň, pár hodín.

anonym_e2a726
26. máj 2026
@anonym_67f596

@anonym_e2a726 odporúčané nerobiť každý víkend. Aby mohla ísť matka na celý víkend preč s deťmi. Či návšteva, výlet, chata, a i.
Radšej dať do návrhu 1-2;dní cez týždeň, pár hodín.

@anonym_67f596 dala som napr

anonym_67f596
26. máj 2026
@anonym_e2a726

@anonym_67f596 dala som napr

@anonym_e2a726 veď ja viem, len som doplnila, tiež napr.