icon

Koľko žiadať výživné na dieťa?

31. mar 2024

Ahojte, viete mi poradiť prosím koľko si môžem žiadať výživné ak na dieťa miniem mesačne cca 500-600 e (dcérka chodí na terapie). Ex zarába 1800
Ja som chcela aspoň tých 200-250 teda. Prípadne preplatiť polovičku vyšších výdajov ako sezónne oblečenie alebo zubár atď .. on tvrdí, že stovka mi má stačiť.
Nebaví ma doťahovať sa s ním.

sheila121
•
Odpoveď bola odstránená
•
matullienka
•
31. mar 2024

Pytaj toľko koľko potrebuješ, nezabudni pripočítať aj náklady na bývanie a energie

martinkatinka
•
31. mar 2024

Spis konkretne polozky a sumy a ziadaj polovicu.

pribinak
•
31. mar 2024

Čím skôr daj návrh na výživné na súd. Rozpis koľko tá stoja terapie pre dcéru, koľko napr lieky či zdrav. pomocky
Dolož lekárske správy ohľadne dcérky a jej problémov
Rozpis stravu oblečenie obuv, drogeriu, kozmetiku. ….vsetko vo sa týka dcéry

A kľudne by som pýtala aj 500 eur. Najmä ak on nemá k u vyživovaciu povinnosť

Stovku nech si strčí do zadku.

nikaeli
•
31. mar 2024

Spíš si všetky výdavky. Bolo by super, keby si ich vedela zdokladovať (nemám na mysli každý rožok, či tričko), ale hlavne tie terapie a všetko to nevyhnutné, čo pre dcérku potrebuješ. A z toho si žiadaj minimálne polovicu. Držím prsty.

sissy27
•
31. mar 2024

@martinkatinka preco polovicu? Vyzivne nie je len o preplateni blockov za nakup, zohladnuje sa aj osobna starostlivost rodica. Takze pokial si podelia starostlivost 50:50, tak si mozu aj financne naklady delit iba 50:50.
Ak ale iba ona musi prisposobit svoj cas a pracu potrebam dietata, ak je to iba ona, kto nakupuje, vari, chodi s dietatom po lekaroch, terapiach, ak iba ona musela hladat pracovnu poziciu casovo vyhovujucu otvaracim hodinam skolky, ak iba ona zostava v pripade potreby na ocr - tak preco by mala ziadat IBA POLOVICU financnych nakladov??

Autorka: nebud zbytocne skromna, kludne pytaj 400-500€. Alebo 300, ale panko nech chodi s dietatom aspon na polovicu terapii a v pripade potreby cerpa ocr. A takto to aj zdovodni na sude, ze okrem financnej stranky zabezpecujes vsetku starostlivost o dieta len ty (samozrejme ak to tak je, ale pri niekom, kto ti povie, ze mas byt spokojna so 100€, ani ine necakam). Pravdepodobne aj tak nedostanes celu ziadanu ciastku, ale naozaj nebud skromna, to su peniaze pre tvoje dieta, nie na roztopase.

lilian183
•
31. mar 2024

Bolo by dobré mať aj bločky, alebo si ich odfotiť, lebo zvyknú vyblednúť. Rozpisat všetky výdavky ako nákup, terapie, lieky...

martinkatinka
•
31. mar 2024

@sissy27 tak doplnim, aspon polovicu 😉

elizea
•
31. mar 2024

30% z jeho príjmu si pýtaj - teda 540€. Súd má na to tabuľku a tam sa rozhoduje v nejakom rozmedzí od do. On o tom nebude rozhodovať, či stovka bude stačiť. Smelo do toho 😉

autor
•
31. mar 2024

Ďakujem žienky. Dali ste mi nádej 😊

timing
•
1. apr 2024

Teraz je tabulkove vyzivne, podla platu a podla poctu vyzivovacich povinnosti mu vyjde kolko percent z platu by mal platit. 100€ to uz urcite nebude. Cim viace informacii,faktov do navrhu napises ako sa staras o dieta ( sama) tym sa sud nebude musiet natahovat na rok ci viac.pytaj 350-400

damian85
•
2. apr 2024

30% z príjmu sú len zbožné priania právnikov , ktorý zastupujú tých čo o výživné žiadajú. Sudcovia majú tabuľku a ešte som sa s 30% nestretol ( pri TPP , bez " vymýšlania "). V tvojom prípade , ak vieš zdokladovať nákladné terapie , najlepšie na ročnej báze , aby bolo zreteľné že je to dlhodobá záležitosť , ti tebou vyžadovaných 250 eur odklepnú bez problémov. Na oblečenie a stravu ti určite bude stačiť menej , ak je tam zdravotný problém , vyžadujúci nákladnú liečbu , ktorú vieš dokázať ( nebavíme sa o 11 eurovom doplatku za lieky ) ti určite 15 - 20% z jeho čistého príjmu - nie hrubého - schvália. Ak bude mať dobrého právnika , ten zaráta do tvojho príjmu aj daňový bonus a rodinné prídavky ( stretol som sa s tým a akceptovali to ) .

caramellka
•
Autor odpoveď zmazal
•
autor
•
5. apr 2024

@caramellka ja danovy bonus nepoberam. Som na predlzenej RD, mame chore dieta. A chodime na terapie . Ja viem zdokladovat, ze miniem minimalne 600e mesacne na dceru. Tak to je iny pripad ako vas.

nikaeli
•
5. apr 2024

@caramellka mám podobnú skúsenosť. Dcéra má 17, žiadala som 250, odsúhlasili mi 200 s tým, že mám daňový bonus a prídavky 🤷‍♀️ dcéra je 24/7 so mnou, nulový záujem otca o dieťa. Nehovorím o tom, že otec sa v júli odvolal a odvtedy čakám na nové rozhodnutie......

damian85
•
5. apr 2024

V prvom rade si daj pozor , aby tvoj náklad na dieťa nepresahoval tvoj príjem. Pretože to je prvé , čoho sa chytí protistrana. Čítal som náklady , doložené pokladničnými dokladmi , len na oblečenie 250 Eur mesačne , pri žene ktorá je na MD a muž ktorý zarábal SR priemer. Odsúhlasili im 150 eur mesačne , čo podľa nákladov , nemalo stačiť ani na oblečenie pre dieťa. Náklady treba priznávať adekvátne k finančnej situácii. Ak matka zarába 2 000 eur a otec 5 000 , dieťa ma úplne iný štandard ako dieťa kde je matka na materskej a otec zarába priemer SR. Súd môže skúmať aj závažnosť diagnóz , ktoré dieťa má , či je nevyhnutná starostlivosť 24/7 , alebo je možnosť aby sa rodič zamestnal. Takže si priprav aj správy od dr.respektíve ich dolož k žiadosti o zvýšenie , kde bude jasné a zreteľné , že sa zamestnať nie že nechceš , ale nemôžeš.

caramellka
•
5. apr 2024

Ja som to nemyslela nijako v zlom, len som pridala svoju skúsenosť, vaše pomery som nepoznala a veľmi vám držím palce, nech všetko dopadne v prospech dcérky.❤️

caramellka
•
5. apr 2024

@nikaeli Úplne rozumiem, otec mojej dcéry ju tiež videl presne 3 krát počas roka... Držím palce, nech to dopadne vo váš prospech... Na súde som ešte ja bola zlá podľa sudcu, že som súhlasila s rozvodom, keďže ex mal dlhodobo mimomanželský pomer a povedal mi, že čo chcem, že sa rozvádzam a musím si znizit životnú úroveň aj ja ak dcéra a že čo si to dovoľujem také výdavky ako knihy pre dcéru napr. ...

mira0611
•
5. apr 2024

Ahoj, posli mi do sukr.spravy tvoju mailovu adresu, vyhladam excelovsku tabulku, ktoru som pouzila pri rozvode.

autor
•
6. apr 2024

@caramellka dakujem vam ❤️ ako fakt niektori sudcovia hrozne 😏

stefika
•
4. máj 2024

Ahojte pripnem sa ku vám nájdem niekde nejaký vzor na žiadosť o výživné že akoby to malo vyzerať? Ako by to malo byť napísané ďakujem

nikaeli
•
4. máj 2024

@caramellka už mám vyjadrenie Krajského súdu - vec vrátili na Okresný súd na nové konanie 🤷🏻‍♀️ čakám teda na termín pojednávania. Žiadosť podaná pred rokom a stále nie je rozhodnuté......

caramellka
•
4. máj 2024

@nikaeli Kokso, tak toto je sila... To snáď ani nie je pravda...😯 Ja som myslela, že už keď to ide na Krajský súd, ten konečne rozhodne a nie že to vráti na Okresný...🤦‍♀️ Si to pohadzuju ako horúci zemiak, hlavne že záujem dieťaťa má byť akože na prvom mieste... Pevné nervy želám a nech to už čo najskôr máte úspešne za sebou.🙏🏻

nikaeli
•
4. máj 2024

@caramellka veru.. ešte že nie som od jeho peňazí závislá. Nechcem si predstaviť ako existujú matky, ktoré počítajú každé euro 😔 rozhodovať vyše roka v takej 'obyčajnej' veci je pre mňa nepochopiteľné.. Ďakujem za podporu 🩷

hana32
•
29. jún 2024

@mira0611 Prosim Vas, mohli by ste aj mne poslat tabulku?

mira0611
•
30. jún 2024

@hana32 dostala som Vas mail, idem to pohladat. Posielam. Pekny den 🙂

martinkamm
•
10. okt 2024

@mira0611 mozem aj ja poprosit tabulku?

mira0611
•
10. okt 2024

@martinkamm ahoj, do SS mi posli tvoju mailovu adresu, prosim