Komu zveriť deti?
Mamky, rada by som vedela nazor, možno osobne skúsenosti, možno je tu niekto kto v tejto oblasti pracuje...v prvom rade, nejde o moju skúsenosť, no som v príbuzenskom vzťahu otca, ktorého sa to týka. Klasika rozvod, no veľmi zlý rozvod, pretože muž prišiel žene na neveru, povedal to rodine, aj jej, odvtedy z jej strany bezhranicna nenávisť, ako sa doteraz vyjadruje, muž ju ponizil, podupal...na základe toho mu začalo peklo, obvinenia, jej hry na znasilnovanie, týranie z jeho strany, umelo volala políciu, podala trestné oznámenie... Rozviedli ich, súdy trvajú dodnes, už tri roky. Nič sa nedokázalo, no ako to už býva, žena je chránená a známosti, potvrdenia od lekárov atd robia svoje. Cieľ matky je zničiť otca úplne. Chcela ho trvalo vylúčiť z užívania domu, vziať mu deti, no keďže dokazy nikdy nemala, ostala v nájomnom byte na rok bez detí nakoniec ona. Rok boli zverené do starostlivosti otca. Potom sa odsúhlasila striedavka, no matka šla vždy na všetko prefíkane. Odmietala deti vracať, pri každom stretnutí z očí do očí vyvolala konflikt, striedavka sa zrušila a zrazu dali deti matke. Sú u nej už rok. Za celý rok bez akéhokoľvek informovania otca zmenila deťom lekára, zubára, vierovyznanie!!! Obracal sa so všetkým na právnika, robia čo sa da, no ona ta ten rok tak neskutočne zmanipulovala deti, že v istom období nechceli otca ani vidieť. Vek je 7 a 9r,dievčatká. Požiadal o striedavku znovu, pretože počas každého druhého víkendu si ich braval a vzťahy sa na 80% upravili, pred mesiacom mu striedavku odsúhlasili na mesiac na skúšku, matka bola absolutne proti. Od začiatku sabotuje celú striedavku, o par dni konci skúšobná. No žiaľ dopadlo to katastrofálne. Prvé dva týždne fajn, akonáhle však dcéra napísala matke sms, ze sa majú u ocka dobre a ze su rady, že sa dohodli takto, matka v prvej chvíli ako boli deti na týždeň u nej okamžite konala. Ešte v tom čase u otca prebehlo šetrenie koliznej opatrovnícjy, dopadlo nadmieru výborne, deti boli úžasné, šťastné, ukázali u ocka izbičky, čo robia, ako ocka ľúbia. Otec im zrenovoval izbicky, kúpil nove písacie stolíky, oblečenie.. Učil sa s nimi, príkladne sa staral. Tešil sa. Šiel na referát kvôli tomu, aby sa tam stretol s matkou, za účelom snahy zlepšiť komunikáciu medzi nimi kvôli deťom. Ona neprišla, práve v ten deň detí ochoreli. No ako sa dostali na ďalší týždeň k matke, všetkému bolo koniec. Ockovi do telefónu hovorili prečo vola, čo otravuje, že sa kvôli nemu nemôžu učiť.. S placom zložil. Celý týždeň boli takéto. Prišiel posledný týždeň čo mali byť u neho. Prišiel, deti odmietli ísť, že nikam s nim nejdu. Matka nereagovala, vraj deti nútiť nebude, vidí ze nechcú, ona nevie co sa stalo. Opakovane ju žiadal do ďalšieho dňa o pripravenie deti. Nič. Podal na ňu trestné oznámenie. Dnes je pondelok, deti stále nemá, oboznámil právnika, koliznu, psychologicku deti... Matka sa brutálne poistila, deti ho nechcú, volal im včera, deti s nenávisťou v hlase spustili, že nechcú s nim volať, že je klamár, že ich bije, kričí na nich (absolútne klamstvo), on v šoku. Každý mu tvrdí, že nasilu deti nemôže brat. Dnes ich matka nedala už ani do školy a do súdu ani nedá, určite su "choré", pretože by vedela ze zo školy by ona deti vziať nemohla, keďže majú byť u otca. Otec nechápe, bude žiadať o znovu zverenie deti do svojej starostlivosti a žiadať, aby podstúpila psychiatrické vyšetrenie, resp.aby súd to vyžiadal, pretože už aj v minulosti bolo preukázané psychológom, že je matka emocne labilná, avšak k psychiatrickému vyšetrenieniu nikdy nedošlo. Otec stráca nadej, silu. Vyjadril sa, že ak už deti teraz nezíska a neochrani pred nenávisťou matky, viac si ani už deti nebude brat. Nechce byť víkendovým otcom, nechce sa pozerať ako nim opovrhuju a matka má vždy náskok a deti hovoria co chce a podávajú herecké výkony. Emocne ich vydiera, hovorili ze mamka často plače, že keď budu s ockom, ubližujú jej tým, že ostane sama, že ocko je zlý, vraj keď boli maličké ubližoval im aj jej a musela volať políciu atd. Deti tohto času matku veľmi chránia, vyjadrujú sa zrazu, že nechcú byť u otca, že je zlý, zdôvodniť to nevedia. Matka navštívila koliznu, kde sa vyplakala ako deti trpia touto zmenou, že to odmietajú, nevie co ma robiť, deti jej placu, boja sa otca.. Atď. No hrôza. Otec ma dôkazy, že sa snažil, že neurobil chybu, chcel komunikovať... No oba ma proti nemu tvrdenia deti že ich bije, nestaral sa, potvrdenia od lekárov, ako bolo deťom zle zo strachu, zvracali atď. Proste celé zle... A otec už na prášky, matka vysmiata, že dosiahne co chce. Definitívne ho oberie o deti a ako bonus, v deťoch postupne docieli trvalú nenávisť k otcovi. K otcovi, ktorý pre ne urobil co mohol a bojuje z poslednych síl. Lebo je otec, nie matka. Matka má vždy navrch.
@andrbeata no je mi to jasne. Otec by bol prešťastný aj zo striedavky. Len keď to matka úplne sabotuje od začiatku, určite to nenechajú, keď rodičia majú medzi sebou taky konflikt. On ma strach ze zrušia striedavku a ze deti ostanu u matky. Kolízna sa vyjadrila, že obaja rodičia sú rovnako spôsobili na výbornú starostlivosť o deti. Ale čo z toho keď matka všetko zničila,len naoko akože spolupracovala.
@sissy27 áno ved ja nečakám odpoveď. Viem ze to závisí od súdu. Skôr som chcela vedieť, či si niekto týmto prešiel, ako to dopadlo.. Ano, deti navštevujú psychológa, a matkou svoju a u otca svoju. Ta u otca sa vyjadrila jasne, už aj v minulosti bola svedčiť na súde v prospech otca a ze byť s matkou nie je pre ne prospešné, pokiaľ matka nepochopí, že neprimerane psychicky zaťažuje deti a zaťahuje ich do konfliktu.
myslím, že tu záleží len od sudkyne, každá sudkyňa súdi podľa seba, jedna je zarytá "mamička", jedna je spravodlivá, jedna rozvedená a zatrpkutá, tak nadŕža ženám a pod... na koho stranu sa postaví, aké budú posudky od psychológov, kolíznej opatrovníčky, ako to posúdi sudkyňa je vo hviezdach... nedá sa povedať, ako to dopadne, nevidíme ani my do toho, je to sprostredkovaná info od Teba.. predpokladám, že si nová partnerka otca detí... nevravím, že niečo prikrášľuješ, ale rozsúdi to len sudkyňa, môže byť X podobných prípadov a každý končiť inak...
Ja na to poviem svoj názor z tretej strany ako advokátka, ktorá sa s takýmito prípadmi stretáva pravidelne a bohužiaľ ani ja nikdy neviem, ako vec dopadne a to mnohokrát s klientmi bojujem za správnu vec... ALE v tomto prípade je to na otcovi a jeho právnikovi/čke, aby vytrvali a trvali na svojom - dieťa nikdy nesmie stratiť kontakt s oboma rodičmi a bohužiaľ mnohé matky (prepáčte ženy, som jedna z Vás, ale konanie mnohých asi nikdy nepochopím) dokážu naozaj urobiť zlé veci a zmanipulovať tie deti tak, že v konečnom dôsledku ublížia len deťom, ktoré nikdy nebudú mať normálny vzťah s oboma rodičmi a pritom sa dá prejsť rozvodom a aj starostlivosťou o deti a výživné aj civilizovane ako dvaja dospelí ľudia... Odporučila by som TI len to, aby otec vytrval a to, že matka nemala povinnosť dať deti otcovi??? Tak ako si to opísala vo svojom príspevku - to je nie je tak celkom pravda, keby si otec zavolal políciu a žiadal na základe vykonateľného rozsudku, aby mu matka odovzdala deti, tak by to musela urobiť. A ešte by som odporučila možno, aby otec prebral so svojím právnikom - mieste odovzdávania niekde inde než je bydlisko matky, aby nedochádzalo k takýmto situáciám. Ani choroba detí nie je dôvod na zatajovanie detí a neodovzdanie, inak dochádza k mareniu výkonu úradného rozhodnutia a tam má nábeh na trestný čin... Takže aj keď chápem, že to bude na dlho - otcovi aby vytrval a všetko čo má, aby na súde použil proti matke, aby ukázal, že sa o deti zaujíma a nechce stratiť kontakt a možno ak nevyjde aj striedavka, aby trval aspoň na tých víkendoch... (aj keď možno nechce byť víkendový rodič, ale tie deti mu len zatvrdnú proti nemu, ak o ne prestane bojovať.... Aj keď chápem, že nie každý už má na to dosť síl☹
No ako baby vravia, nakoniec to aj tak bude tak ako určí súd ale dúfam teda, že striedavú starostlivosť nezrušia a nariadia matke nejaké vyšetrenie. Hlavne nech sa neprestane snažiť mať s nimi nejaký kontakt, teraz ešte možno veľmi nechápu čo sa deje, veria svojej mame, že im ubližoval keď boli malé lebo nemajú dôvod jej neveriť. Čím staršie ale budú tým viac si budú uvedomovať, že ten otec o nich má záujem a chce s nimi tráviť čas a začnú sa samé k nemu pýtať. Treba len vydržať a snažiť sa všetkými možnými spôsobmi o to aby s nimi mohol tráviť čas. Budem držať palce aby súd dobre dopadol
@luvika osobne si myslím že tu by ani striedavka nemala byť. Dvaja rodičia ktorí sa nenávidia si idú striedavo predávať deti ...katastrofa pre tie deti.
Dokazovanie kto z koho , kto je lepší . Všetko sa to odštartovalo neverou a potom tým nešťastným povláčením po rodine. Toto ani ten otec nemusel , prať špinavé prádlo po rodine.
V každom prípade, nerozumiem takýmto ženám . Ak muž nie je feťák , alkoholik, trestanec , nehucká deti prečo mu preboha ženy bránia, veď idú proti sebe.
Môj exmanžel chcel na súde veľmi bohatý styk, vyhovela som mu vo všetkých bodoch . Takže sme skončili na mesiaci prázdnin , každý druhý sviatok , každé druhé Vianoce, každý druhý víkend + k tomu ešte jeden deň v týždni . Rok a pol som deti pravidelne chystala , nikdy si pre ne neprišiel . K dnešnému dňu to bude skoro 8 rokov čo ich nevidel , nič im nedal a ani nekúpil, nikam nevzal .
@maminuska posledný odsek si napísala super....Tiež mám takú podobnú skúsenosť. Exmm chcel na Okres. súde ,aby dieťa - vek 1,5 roka bolo zverené jemu do osobnej starostlivosti, že on si nájde opatrovateľku a podobné hlúposti....
Dostal víkendy od súdu, pre dieťa bol asi 3 krát a potom sa odmlčal na 15 rokov...
@andrbeata samozrejme..je to zdlhavy proces..no co uz..aj ked nech sa stara..hrozne..ako sa clovek otoci ked ho opustite..pokial sme zili v manzelstve..on kamionista..ja sa statala sama..10rokov..a nikdy nic..dokonala zena prenho..asi😂..a teraz..neschopna..najlepsie je ze ked to chceli..kludne som za..normalne sa dohodnut..som dospela a rozumna matka..ale ociernovať..ohovarat a vymyslat si na moju osobu..toto je ponizujuce..kupovat si deti ako on nikdy nebudem..a su to moje deti nikdy mi ich nevezme!!!
@luvika
Smiem vediet na zaklade coho sa takto menili modely starostlivosti ? Sudy zvyknu byt v tomto dost konzervativne.
Pise sa tu o tom, ze striedavka v tomto pripade nie je vhodna, ale nikoho ani nenapadlo ze podstata je niekde inde. Ten otec chce zachovat vztah s detmi, chce ich vychovavat v ramci moznosti, pritom ich matka evidentne proti nemu stve.
Ak si niekto mysli ze sa nieco zmeni tym, ze sud zmeni striedavku na starostlivost matke, otcovi, alebo ponecha striedavku tak sa velmi myli.
Matka kona takto preto, lebo si to moze dovolit, pretoze vie, ze ju za to nikto nepotresta.
@trinneo
Pokial si pride otec RAZ pre deti s policajtami je to zaciatok konca. Ano, po pravnej stranke je to samozrejme najlepsie riesenie. Avsak je to voda na mlyn matke, na tomto sa popalilo mnozstvo otcov ktori o deti realne prisli. Totiz prve co matka po tomto spravi je, ze povie detom "pozrite, vola na NAS policajtov, chce NAM spravit zle, zoberu NAS do basy" !
Prave na toto tieto matky cakaju. O nic ine im nejde..
Hrozny pribeh, az ma mrazi po chrbate. Nepoviem, nech si matka k nemu prechovava nenavist, no nemoze ju predsa vstepovat aj do mysle tym malym detom. Tie predsa za nic nemozu a mali by mat krasny vztah aj s ocinom. No ako preukazat, ze ich len manipuluje, to si neviem nejak predstavit, ako by sa to dalo :(
tak...bolo by zrejme veľmi zaujímavé mať pohľad aj z druhej strany. Mne tam chýba dosť vecí.... a aj v samotnom príspevku sú nejaké tie rozpory....
- kto sa staral o deti od narodenia?
-ako skončila v nájomnom byte bez detí ? (do rozvodu bola v jeho dome, po ňom ju vyhodil bez detí, a dal si ich rýchlo zveriť s tým, že ona nemá kde bývať?)
- ako sa ona mohla stretávať s deťmi počas toho ako ich mal rok otec?
-ona pri každom stretnutí vyvolávala konflikt - to ako sama ?...hádala sa sama so sebou a on len mlčal?
-odôvodnenie prečo bola zrušená striedavka a deti zverené len matke?
-zmena lekára, zubára a podobne - boli tí starí lekári v mieste terajšieho bydliska detí, alebo boli tam kde bývali u otca - sú terajší v mieste bydliska detí?)
no a potom sú tam také veci ako riešenie všetkého ihneď s advokátom, ked sa situácia ukludnila, znova rýchlo podaná žiadosť o striedavku, ked deti raz nechceli ísť k nemu okamžite trestné oznámenie......
no a tie obvinenia?.....nedokázali sa......ale na druhú stranu dokázať týranie je tak strašne ťažké, lebo je to takmer vždy medzi 4 očami - takže tvrdenie proti tvrdeniu....nakoniec sa to väčšinou zruší , lebo nie sú nestranný svedkovia. Môže byť tá emočná labilita dôsledkom psychického -fyzického týrania?...
netvrdím , že to čo som písala je pravda...ale je to teoretický opačný pohľad na napísané veci v príspevku....
napríklad takto : solventný otecko, utláčaná mamička bez prostriedkov....nastúpi do práce a chce to riešiť, okamžine su pohovára po rodine , že ho podviedla a preto chce odísť......snaží sa ju všemožne dostať zo svojho domu,lebo ako manželku ju vyhodiť nemôže... tak sa ona bráni a podáva oznámenia ...kedže nemá svedkov, nakoniec sa všetko zamietne.......rozvod- teraz sa už dá žena vyhodiť na ullicu bez detí.....nájde si podnájom, a snaží sa dostať deti späť ....vyhovehú jej....napriek tomu že právnika má otecko ..takže ona musí mať určite známosti.....otecko sa stretáva s deťmi (aj podľa príspevku)...takže treba zas rýchlo podať striedavku, nech sa bývalka nenudí......kedže ju deti odmietajú, tak ich matka za 2 týždne zmanipulovala tak, že z detí čo ho zbožňujú sú za 2 týždne deti , čo ho nenávidia.....priznávam, že takýto podobný príbeh som tu na koníkovi čítala-tak som si ho požičala....ale celkom to sedí, nie?
@mirica 1.o deti sa starali rodičia obaja, klasicky model rodiny, matka na materskej, otec zarábal, staval dom popri tom pre nich. Ale rodine sa venoval a manželku miloval bezhranicne, rodina sme si vypočuli nejeden rozhovor, nadávky, ponižovanie muža z jej strany. Vždy bola konfliktna, každý ho od nej ohováral, no on ju miloval a bral takú aká je.
2.do nájomného bytu odišla sama. Práve ona bola pôvodne v dome, on šiel k rodičom. Nezvládala financovať dom a sama odišla, lebo byt jej vybavila teta, neplatí tam doteraz nájom, len energie. Dom by chátral, keby v ňom nik nebýva a neudržiava on, tak sa otec znovu nasťahoval, sam platil hypotéku, a všetko v dome.
3.ano samozrejme, mohla sa stretávat s deťmi, keď boli u neho, deti jej pripravil, pobalil veci, no vždy keď ich mala priniesť, odmietala deti dat, robila krik,plac. S tým súvisia aj konflikty. Samozrejme, keď začne na ulici u jeho rodičov, kde ich všetci poznajú kričať, robiť cirkus, fyzicky napadne ona muža, tak sa muž nebude pozerať a bráni sa, nie štýlom ze jej to vráti, ale bráni seba, svoju mamu ktoru žena napadne, potom sa hodí na zem, že aha ako ma muž sotil atď. Hneď volala políciu, neraz si spôsobila sama zranenia, aby mohla nafotiť, šla k lekárke, pri dokazovani sa pozistovali nezrovnalosti ako ze mala lekársku spravu spred 3/4 roka, kedy ju napadol a nedocvaklo jej ani lekárke, že zhodou okolností bol vtedy štatny sviatok a pod. 4.prave preto, že podávala na neho dookola rôzne obvinenia, trestné oznámenia, dokonca za znásilnenie (to bolo doplnené az o tri ďalšie mesiace a pri otázke jeho právnika, prečo nie spolu hneď s pôvodnými, ona bola v takom šoku z toho, že na to zabudla, že to neuviedla!!!),prave preto sa nariadilo, že deti budú u matky a nie pri otcovi, ktorý je obvinený :D 5. detom sa nemenila škola, lekári boli v tesnej blízkosti školy a súčasného bydliska. Teraz však majú deti lekárku matkinu známu, zubára majú cez babku (matkina mama je jeho zdr.sestra) atď 6.ano,vsetko rieši cez advokáta, pretože ak by nie, ona všetko prekruti, vždy všade sa snaží vyjsť ako obeť atď. 7.jasne,emocna labilita môže byť spôsobená tým co zena prežila, presne to psychológ skúmal. Vyjadrenie? Matka sa otca nebojí, práve naopak nejaví známky týranej ženy ani trochu, ale to je spis na tri strany, takže ťažko tu všetko popísať. 8.poziadal o striedavku, pretoze chce byť s deťmi viac než len cez víkend. A? Ved on matke deti brat nechcel. Chcel sa len rovnakým dielom spolupodieľať na ich výchove, budovať si s nimi blízky vzťah...
@mirica
podla toho co tu pise znama toho otecka a co som vyrozumel v sukromnej komunikacii tak tie modely starostlivosti boli nariadene LEN NEODKLADNYM OPATRENIM, co tu autorka prispevku zabudla uviest. samemu mi nebolo vobec jasne ako za 3 roky mozu vystriedat tolko modelov, ked len bezny rozvod s detmi trva rok..
zrusit len tak striedavku proti voli jedneho z rodicov nie je vobec take jednoduche, treba znalecke dokazovania, niekolko pojednavani...
toto nie je prvy a urcite ani nie posledny pripad, su ich tisicky..
ja som sa o takychto veciach bavil s psychologom davnejsie, chcel som jeho pohlad a vysvetlenie preco toto zeny robia..
ci chceme alebo nie, sme sucastou prirody a nie sme nic ine, len trochu inteligentnejsie zvierata. ano, v beznom zivote koname podla moralnych zasad, zakonov. avsak v momente ohrozenia zivota nasho alebo ohrozenia deti/mladat koname na zaklade pudov.
toto je dovod konania takychto matiek. citia sa v ohrozeni, citia ze by mohli o deti prist. je teraz uplne jedno ci je to ohrozenie realne alebo nie, oni to tak citia a ozyvaju sa pudy.. rovnako ako kazdy normalny muz by v beznej situacii proti zivemu cloveku nevystrelil, v pripade ohrozenia vlastneho zivota vsak funguju uplne ine mechanizmy..
mnoho otcov, vratane mna by ocenilo aby urady, institucie, sudy, policia vedeli v tychto pripadoch efektivne zasiahnut. obavam sa vsak, ze na prirodu su aj oni prikratki.. predstava odoberania deti matke - samici bez proti jej voli je nocna mora kazdeho policajta a ja sa im ani nedivim, ak by som si predstavil takuto situaciu neviem ako by som sa zachoval..
myslim ze je dolezite v tomto a vo vsetkych podobnych pripadoch zamedzit tomu, aby matka citila akekolvek ohrozenie, dat jej v ramci moznosti najavo, ze ohrozenie nie je realne - napriklad aj za pomoci psychologov..
to je podla mna jedina moznost ako z tohoto von..

@luvika Na základe takéhoto opisu sa určiť nedá komu by mali byť zverené maloleté deti. Úlohou súdu je kompletné posúdenie situácie v spolupráci s kolíznym opatrovníkom, príp. v spolupráci s inými inštitúciami a na základe doložených dôkazov.