icon

Mám právo na dieťa ako otec?

patre21
28. dec 2017

Dobrý deň prednedavnom sa mi narodila dcérka s mojou ex. Nezijeme spolu máme partnerské nezhody proste si nerozumieme, často sa hadame dali sme sa dokopy pred dvoma rokmi boli sme zamilovaný no veci sa zmenili keď som pochopil že to nestaci. Zostala vypocitava, arogantna atď.
Stalo sa to po Tom ako sa dieťa narodilo od základu sa všetko pokazilo. Teraz má mala ale 3 tyzdne. Chodievam k jej rodičom kde býva aj s malou. Malú mám veľmi pri srdci pretože je moja a nechcem o nu prist. Naposledy keď som bol unich na návšteve na viac dní sme si s priateľkou povedali svoje pohádali sme sa a vyhodila ma preč. Jej mama ju dáva hore a nechce ani počuť o Tom že by mi mali dávať malú na víkendy keď jej mama dokoji. Dokonca mi povedali tak že keď budem chcieť pozerať malú tak že len na otočku na pár minút a že už nie som už u nich vítaný.Byvam však 130 kilometrov od nej. Dosť ma to hnevá a nechcem aby mi zakazovali za ňou chodit. Bývajú v slabších sociálnych podmienkach kde je dokonca hluk občas aj nasie a agresivita. Mala spáva v izbe kde sa kúri krbom čiže je tam veľmi horko a sucho občas z krbu uniká dym keďže nie je dobre utesnený komín.
Všetky veci som malej zabezpečil a pomáhal som aj finančne ešte pred tým ako sa dieťa dostalo na svet. Robil som to skor kvôli tomu že čaká moje dieťa a nie kvôli nej. Chcel som proste aby mala čo potrebuje a priateľka pravidelne navštevovala poradnu počas porodu. Teraz mi moja ex kričí že už nebude potrebovať moje peniaze keďže bude dostávať rodičovské dávky a jednorazový príspevok od štátu. Mám jej vlastne posielať tie peniaze aj tak alebo sa mám obrátiť na sud? Problém je aj v Tom že ja si na malú narokujem tiež.
Aký mám na ňu nárok môžu mi ju zakazovať navštevovať ?

lillystranska
28. dec 2017

@patre21 si otec máš rovnaké práva ako matka. Oni ti nemôžu zakázať sa s ňou stýkať. Podaj podnet na súd pokiaľ si zapísaný ako otec. Súd určí výživné aj tkz... Návšteve hodiny ak ti aj naďalej budú odopierať styk s dcérou znova sa môžeš obrátiť na sud

lillystranska
28. dec 2017

Čo som čítala tak podľa všetkého ťa chcú vytrestat tým že ti malú nechcú ukázať. Druhá vec čo ma zarazila mi príde že o matku dieťaťa nejavia záujem iba o dieťa. Podľa mňa najlepšou cestou je sa udobriť s matkou ale keďže je aj pod vplyvom rodičov nevidím to ruzovo

atalinka
28. dec 2017

Matka o otec sú obaja rodičia. Ako dieťa potrebuje matku, tak potrebuje i otca. Pre Tvoju dcérku si Ty prvým hrdinom a ochrancom a ponúkaš jej také možnosti ako žiadna žena nedokáže svojmu dieťaťu dať. Rovnako ako otec nedokáže nahradiť úlohu matky v živote dieťaťa. Ak dôjde v živote k problémom vo vzťahu, prípadne k rozchodu, čo je smutné, treba pozerať predovšetkým na záujmy dieťatka. Vytrestávanie partnerov formou, ako to opisuješ Ty je predovšetkým vytrestávaním vlastného dieťaťa. Najviac, čo môže matka spraviť je dať dobrého otca dieťaťu a zasa otec dať dobrú matku svojmu dieťatku. Rozkoly, osočovanie, hádky pred dieťaťom majú naňho veľmi negatívny vplyv. Teda, ja by som sa pokúsila o uzmierenie s ex partnerkou, je jedno aká je, je jedno či ubližuje Tebe a pod. Si dospelý a inteligentnejší, treba to prekúsiť. Ide o dcéru. Tá potrebuje Teba, nie mamku, babku a dedka (hoc aj tých 🙂 ) ale predovšetkým potrebuje mamku a ocka.
Užialené ženské srdce cíti možno krivdu voči Tvojej osobe, možno Tvoja ex partnerka potrebuje čas, preto zvoľ dobrú "taktiku". Nebuď násilný egoista, ale choď tou trpezlivejšou cestou, nenechaj sa odbiť, volávaj, kontaktuj, píš....v dobrom. Hľadaj spôsob byť s dcérou, nie ešte viac naštrbiť vzťahy s ex.

ukulela
28. dec 2017

@patre21 pravda je, že oni ťa u nich doma trpieť nemusia. Nebývas tam, dom je ich. Radím ti, aby si si odkladal bloky, čo malej kupuješ. Si zapísaný ako otec v rodnom liste?najlepšie by bolo, keby si mal súdom určené aj výživné aj stretávanie. Len aby si vedel, s tak malým dieťaťom súd určuje pár hodín v prítomnosti matky. A nerieši, či sa máš ako dostať a kde prespať A ešte, ak jej dávaš peniaze, tiez buď na účet, šekom, ... Skrátka s dokladom.

maminuska
28. dec 2017

@patre21 ,
@ukulela má pravdu , nie sú povinní ta trpieť vo svojom dome a už vôbec nie na pár dní . Tvoja ex je teraz ešte v šestonedelí, hormóny robia svoje. Je treba mať aj trocha pochopenia, za matku svojej dcéry si si ju vybral sám.
Jeden tvoj kolega tu raz napísal , že muži často postupujú zle v tom že zaútočia na primárne pudy žien , čo v nich vyvolá obrannú reakciu ..a to že ich nejakým spôsobom sa snažia odlúčiť od detí ..vedome alebo nevedome.
Neviem prečo teraz riešiš, že keď dokojí tak si ju budeš brávať na víkendy k sebe. Len zbytočne vnášaš teraz nervozitu, tvoja ex môže kojiť ešte týždeň ale aj dva roky . Rieš to vtedy keď to nastane.

pininka
28. dec 2017

Chapem ta, ale hadat sa so zenou tri tyzdne po porode,ktora koji to od teba nebolo velmi mudre, hlavne ak tvrdis ze myslis na dceru. Vsetky tie stresy idu matke do mlieka. Ja by som to nechala chvilu vychladnut a potom sa skusila s ex normalne porozpravat. Ak to nepojde treba to dat na sud, ale stale mysli na to,ze cim menej sa budete vediet normalne dohodnut, tym skor ti malu budu odopierat. Je utopia aby si sa teraz stretaval sam s malinkou na vikend, je prilis malicka, len by jej to uskodilo

kluska
28. dec 2017

dobre citam, ze vsetko sa zmenilo po porode? cize ta zmena k horsiemu medzi vami trva len 3 tyzdne od toho porodu? no ak hej, tak sa vobec ale vobec necudujem tvojej ex. Je v obdobi sestonedelia, hormony su svina co poviem a este k tomu prve dieta, sama ma robit co so sebou a s dietatom, nie to este riesit teba. Ty sa spravaj ako chlap! ako otec svojho dietata a ako partner, ktoreho matka tvojho dietata potrebuje. Musis jej byt oporou a nie ist proti nej, mne ked sa narodil prvy syn, tak som si s mojim muzom vobec nerozumela, len s mojou mamou co nam vypomahala 2 mesiace. muz stale siel proti mne, aj ked to msylel dobre, ale mama ma podporovala v tom co som chcela ja. Mala som msylienky aj na rozvod, ale ustali sme to po nejakom case. A to sme boli spolu uz 5 rokov a neboli nijake problemy. Proste narodenie prveho dietata vacsinou zamava s partnermi a bud sa vztahy rozpadnu alebo zosilnia. Apropo preco si u nich nebyval? preco ste nebyvali spolu so svojou este pred porodom? na dcerku mas narok, ale tak dieta minimalne do roka isto potrebuje hlavne mamu a na vikendy ti take male isto nedaju, cez sud by som nesla, skor podpor svoju ex a budes vidavat aj dieta. preco ste sa akoze pohadali a preco ta vyhodila? Musis dospiet, moja rada.

pupava36
29. dec 2017

Oni ti nemôžu stykat sa zo svojou dcérou, jedine ak by ti tvoja bývalá priateľka klamala a podviedla ta s iným. Jedine sud o tom rozhodne ci sa môžeš stykat s dcérou alebo nie. A možno keď tam povieš tieto veci tak ti ju dajú aj do starostlivosti. Co sa týka toho príspevku po pôrode, je to jednorazový príspevok, dostane ho iba raz a potom si môze iba luskat prstami keď to minie. Bude dostávať materskú ak má na ňu nárok a keď nie tak len rodičak a to je len malá čiastka...tadsej sa obrat na súd a tam to vyriešite. Veľa šťastia prajem

sueevelynka
29. dec 2017

Asi je najdôležitejšie vedieť , či Ti ide iba o tvoje dieťa a na jej mame ti už vobec nezáleží.

peter2404
8. jan 2018

v prvom rade - sudy neprihliadaju v tychto veciach na prava rodicov ale na prava a zaujem maloletych deti. teda otazka mala byt postavena "ma moje dieta pravo byt so svojim otcom ?"
zakony a medzinarodne dohovory hovoria v tomto jasnou recou - pravo jednoznacne ma. akekolvek obmedzenie tohoto prava sudom musi byt riadne zdovodnene v rozsudku.
dolezite je trvat na svojom a v ziadnom pripade pred ziadnou instituciou zo svojej snahy nepolavit, nepristupovat na ziadne dohody ktore ta vysachuju z pozicie otca, ktory ma zaujem sa o dieta starat. v ziadnom pripade nepristupovat na dohody typu "neobmedzeny styk", alebo "tu mas jednu hodinu mesacne v mojej pritomnosti a zbytok sa urcite dohodneme ustne"...

sueevelynka
22. jan 2018

@peter2404 napíš mi na mail

sueevelynka
22. jan 2018

@sueevelynka to bolo pre autora .Pardón

sueevelynka
22. jan 2018

@peter2404 Blá , blá a zase blá.Sudy nezaujíma najlepši záujem dieťaťa.To hovorí iba zákon.Lebo ak by to bola pravda tak by súd zohľadnil záujem dieťaťa vyslovený a podložený ako dôkaz v pojednávaní.