icon

Môžem vybrať peniaze z detského sporiaceho účtu na bicykel?

10. aug 2026

Súd určil otcovi dieťaťa prispievať 50€ mesačne na sporenie.
Smiem z tohto účtu vybrať peniaze keď preukážem že ide o výber na účel detského bicykla pre dieťa?
Stačí prísť s faktúrou za bicykel alebo ako to funguje?

autor
10. aug 2026

Účet je v slsp

anonym_c02dac
10. aug 2026

Je to sporenie a nie na bežné výdavky

autor
10. aug 2026
@anonym_c02dac

Je to sporenie a nie na bežné výdavky

@anonym_c02dac na súde mi myslím povedali že pokial preukazem že ide o peniažky krore budú slúžiť dieťaťu, po preukázaní, tak mi tie peniaze na tento ucel “uvoľnia”

anonym_040f6f
10. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_c02dac na súde mi myslím povedali že pokial preukazem že ide o peniažky krore budú slúžiť dieťaťu, po preukázaní, tak mi tie peniaze na tento ucel “uvoľnia”

@anonym_autor prepáč ale dieťaťu nestačí nejaký bike z bazáru za pár eur? Ved za chvíľku z neho "vyrastie".

anonym_d997bc
10. aug 2026

Ak je to vyzivne urcene na tvorbu uspor, tak si z toho uctu nemozes len tak vybrat na bicykel. Pozri si presne co mas uvedene v rozsudku, uzneseni. Standardne je totiz potrebny suhlas sudu na nakladanie s majetkom dietata na takomto ucte.

sevrin
10. aug 2026

Keď je to sporenie, tak tie peniaze by som na sporiacom účte nechal, dovtedy pokým neskončí vyživovacia povinnosť na dieťa. Nech sa to tam úročí celé roky. Ale je to len sporenie, navyše v banke, takže ten úrok tam nebude nejaký vysoký. Ideálne by bolo 'sporiť' formou investovania do ETF. Tam by sa po rokoch vedela nasporiť diametrálne odlišná suma, pri ktorej by bola kúpa bicykla maličkosť. Ale to je už iná kapitola.

anonym_d6e65c
10. aug 2026

@anonym_autor Nie, nemôžeš. Sporenie je určené na budúcnosť dieťaťa, nie na bežné výdaje a darčeky.