Môžu manžela odsúdiť za výživné, ked mám 2 malé deti a problémy?
Ahojte maminy. Pre pochopenie pár info. S manželom máme 2 deti, do troch rokov. Z bývalého vzťahu má 6 ročného syna. Ex-partnerka ho v tehotenstve opustila, lebo si našla milenca. Oznámila mu, že ju už nemá kontaktovať, že nikdy sa so synom nestretne, lebo má nový život bez neho. Nemal jej adresu, účet, nič. Ked ju potom našiel, odmietla akékoľvek peniaze, všetku pomoc i zabezpečenie pre syna a vôbec aby s sním stretával. Po troch rokoch, ked sme sa vzali ho zrazu kontaktovala.Ze sa cíti sama, ona aj syn, že malý potrebuje otca, že milenec ju poslal do..preč. Ok. Dovolila mu podpísať priznanie otcovstva, zasielal na malého peniaze, ale len menšie sumy, kedže naša dcéra má zdr.problémy a bola 11x hospitalizovaná, žijeme v prenájme a ja sama som po 3 operáciach a pasujem sa so psych.problémami. Bez manželovho vedomia vydal súd v čr kde ona žije v roku 2014 rozhodnutie, kde mu navyšuju vyživne, o čom nevedel, lebo že vraj omylom mu to zaslali na zlu adresu. Pred mesiacom mu prišlo priamo od prokurátora trestné oznámenie pre závažný trestný čin zanedbania povinnej výživy a hrozí mu väzenie. Aj napriek tomu že jej posiela v tých menších čiastkach. Má vraj doplatiť 4000 euro za tie prvé tri roky života malého, kedy milá slečna odmietala. Právnik má ruky zložené, že vraj všetko hrá proti manželovi, lebo mladá sa zmienila, ako strašne trpí bez peňazí a malému chýba otec. Mne napísala správu, že ked nemôže mať otca jej syn, tak ani moje deti. Vyšetrovateľka na to povedala, že to su osobne zaležitosti a nezaujima ju to ani to nezapísala do spisu. Som zúfalá...myslíte že aj ked to je takto a nič mu nepomáha v jeho prospech, teda, že na všetky okolnosti súd kašle a vidí len zronenú ženu...že môže reálne dostať len podmienku? Môžu mu dať bezpodmienečné väzenie, ked máme 2 deti, jedno choré a ja užívam antipsychotiká ? Môžu to urobiť? Neodpustím si výraz, že niektoré ženské to majú veľmi dobre premyslené...využiť chlapa( kedže jej platil všetko od kúpy auta až po nájomné, kým boli spolu), potom odísť za milencom, zakázať mu styk s dieťaťom a ked ju fešák odkopne, tak zrazu jej chýba otec jej dieťaťa. Dakujem za info...
Treba rychlo splatit vyzivne.aby nemali dovod ,lebo ked to bude splatene,tak ja si myslim ze do tej basy nepojde.Ale vyzivne treba splacat,aj ked ex nechcela
to vieme, len nemáme tie peniaze...keby môžeme tak do minúty odošleme, aby sme sa vyhli tomuto peklu:(
ved platit chcel, hlavne v dobe ked bol slobodny a nemal velke vydavky, ked nemal rodinu.len nemal info..kde je, čo je, ako je,žiadny účet, nič...raz poslal peniaze jej bratovi, ale boli mu poslané späť..že nechce lebo malý má iného taťku:/
najviac ma desí tá agresivita súdu a vyšetrovateľky...k vrahom sa správajú vľúdnejšie...žiadna obrana neplatí, ani že veci zdokladoval, i svoju snahu..emaily, telefonáty, sms-ky...potom si aj tak zmenila i tieto účty...nič nezavážilo...vraj zákon je zákon, ale takto? keby zámerne neplatil, keby sa zámerne decku vyhýbal..sama by som šla na políciu a nahlásila ho, lebo toto by ma štvalo..ved ja viem..poberám 203 euro rodičák na dve deti, ja viem, že matka bez peňazí je ,,mrtva,, . Ale takto?
Ale ako je mozne ze musi vyplatit spatne vyzivne aj za tu dobu kedy nebol zapisany v RL? Ved to je hlupost....
tak tu pomoze len ozaj dobry pravnik a dat do TN do markizi, proste branit sa zubamy nechtamy
podľa súdu v čechách to je možné aby platil aj za obdobie kedy nebol zapísaný :(
lebo priznal otcovstvo cez maily a sms-ky vo vetách: je to môj syn...to im úplne stačilo. Ale tie, kde stálo že nič nechce, že jeho nechce, že má milenca, že nedovolí aby niekedy videl syna...tie ich nezaujímajú. V návrhu píše, že bola emocionálne v strese🙂 musím sa na tom smiať
a okrem toho, vyšetrovateľka ,,navrhla,, aby sme deti mali doma a nie v jasliach, že to isto veľa stojí a tie peniaze má radšej poslať na syna...koniec:(
Si si ista, ze vsetko, co si v uvodnom prispevku napisala, je skutocne tak, ako si uviedla? Alebo sa len nudis a vymyslas temy. Tvoje deti maju totiz v roznych temach rozny vek, podla toho, ako sa ti to hodi.
@helena220 kraviina. aj v CR sa da vyzivne vymahat spatne len tri roky.
Zpětné vymáhání výživného, alimentů
Poměrně obvyklým případem je situace, kdy jeden z rodičů neplní vyživovací povinnost a manželství buď není rozvedeno nebo dotyčný manžel zmizel beze stopy, o výživu svého dítěte se nestaral, po letech se vrátil a usiluje o rozvod nebo rodiče nebyli manželi ale pouze partnery, rozešli se, ke stanovení výživného soudem nedošlo, ale existovala pouze dohoda mezi partnery, která po čase přestala být plněna.
v případě nezletilých i zletilých potomků je možné požádat soud, aby byla manželovi, který výživu dítěte v minulosti nezajišťoval, uložil povinnost doplatit výživné zpětně za předcházející tři roky, stejná je i promlčovací lhůta u soudně stanovaného neplaceného výživného
asi bolo zbytočné žiadať radu tu...ako vidím, kedže očividne do toho vidíte najlepšie. milenec v tehotenstve pobavil, pretože mal/má 2 trojizbové byty a môj manžel jeden jednoizbák. Teraz ho nesúdi súd v čr ale na sk a dali mu vyplatiť za celé obdobie., pričom len od 2013 sa zapísal do RL.Vdaka
@helena220 - pokial viem, tak aj u nas mozes vyzivne vymahat spatne len 3 roky. takze niekde je chyba. bud vo vysvetlovani, alebo v poctoch. toto je pravna rada z HNonline:
Právo na výživné sa nepremlčuje (premlčujú sa práva na jednotlivé opakujúce sa plnenia výživného). Možno ho však priznať len odo dňa začatia súdneho konania. Výnimku zákon ustanovuje pri výživnom pre maloleté dieťa, ktoré možno priznať najdlhšie na dobu troch rokov spätne odo dňa začatia konania, ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa.
dobry pravnik vam musi vediet pomoct.
Aj ked mas dve deti, aj keby si nemala ruky a nohy, do basy ist moze. Vezmite uver a splatte to, kebo v base zas bude malo platit a nevysomarite sa z toho nikdy.
No mozu ... Skusili ste este ine fora, neda sa dohodnut splatkovy kalendar? Bud len pravnik, alebo aspon kratkodobo musi otec zabrat, ist aj do zahranicia a dat tu sumu dohromady. Tu urobil chybu, vedel, ze ma dieta a mal si nan/mu odkladat.
Sprosto povedane, dnes si muz moze dovolit v zivote tak 1 zenu a max.1-2 deti. Kazdy dalsi vztah po rozvode a dalsie deti by si mal dost rozmysliet, ci na to ma (financne). Vacsinou musi partnerku zivit uz pred svadbou, v manzelstve, kopec bab ide do dietata bez akychkolvek uspor na horsie casy, ked budu dlhy cas s detmi doma, necha vsetko financovanie na neho, pri rozvode idu s usporami (ktore dal dokopy vacsinou on) napoly a platit bude do 26 rokoch dietata. A ak ma vyssi plat, tak je jasne, ze s vyssim platom pri vyzivnom 300-400 eur ci viac na dieta) zivi nielen dieta, ale aj svoju ex. Plus mal by vediet, ze vzdy ked sa ex dostane do sra.iek, tak si spomenie na neho s vyssim vyzivnym ako na prvu moznost.
Toto je nedotiahnuty pravny problem. Na jednu stranu sa tlaci väzenim (otec s vyzivnym), druha strana nemusi nic - matka ma vylucne vlastnictvo dietata, moze sa prestahovat, kam chce, branit otcovi v styku,... a sud pokrci plecami.

Bozinku :'(