icon

Musím platiť 22 % z príjmu po rozvode?

alnadi
Dnes o 09:26

Dobry den, Úprimne povedané, neviem, kde by som mal správne položiť svoju otázku.
S manželkou sa rozvádzame, máme jednu dcéru, má 12 rokov. Je pravda, že musím platiť mesačne 22 % z môjho čistého príjmu? Hovoria, že o tom rozhodne sudca. Nezáleží na mojich finančných povinnostiach ani na finančnej situácii bývalej manželky.
Manželka hovorí, že nepotrebujem žiadneho právnika, sudca rozhoduje podľa dokumentov a právnici to nemôžu zmeniť.
Dakujem pekne

minenkaa
Dnes o 09:28

@alnadi do výšku až 30% a niekedy aj viac
Ber si právnika

anonym_eefb9b
Dnes o 09:31

Pravnika🙂

lucik194
Dnes o 09:38

urcite zaplatit pravnika.

inak pozor u 12r dietata uz sudca castokrat schvali aj striedavku.

a nie, nie je to viac ako 30%.
30% je maximalna hranica a ta zavisí od toho ak ostare je dieta, ake ma vydavky (povinne liecenie, škola....), ake mas ty realne prijmy a majetok.....

realne ked ma dieta 12 rokov to je 19% z prijmu (existuje taka tabulka), odporucane percenta z prijmu rodica......
ale kludne to moze byt aj 22% (ale nebude to viac ako 30%)

iba ak by ste sa dohodli, ze ty naozaj nadstandardne zarabas a das napr. peniaze na sporenie pre dceru (na studium na VŠ) a nebude sa ich moct dotknut pred 18 narodeninami

anonym_62f86d
Dnes o 09:38

esteze nemas 3 deti. to by si mal za 3x30% = 90 %... ;0

minenkaa
Dnes o 09:39
@anonym_62f86d

esteze nemas 3 deti. to by si mal za 3x30% = 90 %... ;0

@anonym_62f86d sú to všetky vyzivivacie povinnosti,nie každá jedna

anonym_4d6d1a
Dnes o 09:42

Azda sa ti to zda vela?

anonym_61a2b1
Dnes o 09:44

@alnadi nam sudkyna dala 20%. Ex dava viac dobrovolne

alnadi
autor
Dnes o 09:46
@lucik194

urcite zaplatit pravnika.

inak pozor u 12r dietata uz sudca castokrat schvali aj striedavku.

a nie, nie je to viac ako 30%.
30% je maximalna hranica a ta zavisí od toho ak ostare je dieta, ake ma vydavky (povinne liecenie, škola....), ake mas ty realne prijmy a majetok.....

realne ked ma dieta 12 rokov to je 19% z prijmu (existuje taka tabulka), odporucane percenta z prijmu rodica......
ale kludne to moze byt aj 22% (ale nebude to viac ako 30%)

iba ak by ste sa dohodli, ze ty naozaj nadstandardne zarabas a das napr. peniaze na sporenie pre dceru (na studium na VŠ) a nebude sa ich moct dotknut pred 18 narodeninami

@lucik194 Ide o to, že aj môj priemerný príjem je dosť vysoký. Záleží však na predaji spoločnosti, bonusoch atď. Okrem toho máme spoločný dom, ale chcem kúpiť jej podiel. Ona nemá dostatočný príjem na pokrytie hypotéky od banky. Len tento dom mi berie 40 % z príjmu.

alnadi
autor
Dnes o 09:51
@anonym_4d6d1a

Azda sa ti to zda vela?

@anonym_4d6d1a
@anonym_61a2b1
@anonym_61a2b1
@anonym_4d6d1a
Áno, pretože môj plat nie je fixný, niekedy dostanem 1300, inokedy 2500, záleží od tržieb spoločnosti. Samozrejme, chcem uživiť svoju dcéru, ale nechcem byť zároveň na mizine, potom by sme boli obaja nešťastní.

anonym_11daba
Dnes o 09:57

Je to tvoje dieťa a ty sa trasies o každé euro, ktorým by si sa mal v budúcnosti podieľať na napĺňaní jej potrieb? Deti sú drahé, aj po rozvode

anonym_4717be
Dnes o 10:05
@alnadi

@anonym_4d6d1a
@anonym_61a2b1
@anonym_61a2b1
@anonym_4d6d1a
Áno, pretože môj plat nie je fixný, niekedy dostanem 1300, inokedy 2500, záleží od tržieb spoločnosti. Samozrejme, chcem uživiť svoju dcéru, ale nechcem byť zároveň na mizine, potom by sme boli obaja nešťastní.

@alnadi ved dceru by si zivil aj keby ste zostali spolu, tak kde je problem?

parvinka0001
Dnes o 10:09

Mňa by veľmi zaujímalo koľko by si chcel tak dávať na dcéru.

parvinka0001
Dnes o 10:10
@anonym_4717be

@alnadi ved dceru by si zivil aj keby ste zostali spolu, tak kde je problem?

@anonym_4717be vtedy by mu to asi nevadilo .len teraz skôr si myslí že matka všetko roztrepe na seba

sovica
Dnes o 10:10

@alnadi Áno, 22% je minimum, aj keď je to pre sudcov skôr odporúčanie podľa tabuľky, ktorú nájdeš v linku nižšie. Má to ale viac premenných. Sudca sa rozhoduje aj podľa toho, v akej situácii je rodič, ktorý sa o dieťa stará a rodič, ktorý na dieťa "len" prispieva. Čiže napr. či matka sa stará 24/7 a ty si dieťa vezmeš len 2x do mesiaca na víkend (teraz len fabulujem), či je dieťa v niečom výnimočné (napr. šport a treba tam vynaložiť viac finančných prostriedkov), alebo naopak, má dieťa nejaký zdravotný hendicap atď. A toto je len malá časť, čo som uviedla.
Veľmi záleží od sudcu. Podľa toho, čo píšeš, plat máš kolísavý. Môžu ti teda vypočítať nejaký základ, čo budeš prispievať pravidelne + dohodu, že budeš prispievať polovicu výdavkov napr. na školské výlety, lyžiarsky, nutné ošatenie atď. Takže ročne to môže byť aj viac ako tých 22%, ktoré ťa už teraz desia.
Ináč, nerozumiem. Tebe sa zdá 22% veľa? Chápeš, že to dieťa musí niekde bývať, mať svoju zariadenú izbu, jesť, obliekať sa...? Čo hygiena, krúžky, lekár/zubár, školské potreby, športové potreby, prázdniny/dovolenky/výlety...?
https://www.justice.gov.sk/aktualne-temy/minist...

anonym_bddcfd
Dnes o 10:35
@alnadi

@anonym_4d6d1a
@anonym_61a2b1
@anonym_61a2b1
@anonym_4d6d1a

@alnadi a keď ste ju živili spoločne s manželkou si bol na mizine? Také isté potreby zvyšujúce sa vekom dieťaťa bude mať tvoje dieťa aj po rozvode. Kolísavý príjem - snáď si vieš odložiť peniaze, keď máš dobrý príjem na mesiace, kedy bude príjem nižší. Dom zoberie 40% príjmu, tak zmeň dom. Tvoja ex a dieťa, tiež budú platiť niekde bývanie, možno drahý prenájom. Ty na to berieš ohľad, koľko bude stáť ich bývanie?

alnadi
autor
Dnes o 10:54
@anonym_11daba

Je to tvoje dieťa a ty sa trasies o každé euro, ktorým by si sa mal v budúcnosti podieľať na napĺňaní jej potrieb? Deti sú drahé, aj po rozvode

@anonym_11daba
@anonym_11daba Povedal som, že mám komplikované počítanie platov. Nikto nepočítal každé euro. Je to moja dcéra a ja poznám svoje povinnosti. Po prvé, nikdy som sa nechcel rozviesť. Po druhé, nedáva zmysel posielať bývalej manželke 570 a mne, aby som žil so 180 v jedle, palive a oblečení, roky a zostar ako slobodný do konca života. Nemôžem vziať svoju dcéru nikam, ani keby sme chceli stráviť spolu víkend neskôr.😃

hrabovo
Dnes o 10:58

Ukludnim ta, nám sudca odklepol 160 eur, ex ma príjem cca 3000 eur, takže tak... Záleží od sudcu a ako sa vyspal. A to je syn aktívny športovec

alnadi
autor
Dnes o 10:58
@anonym_bddcfd

@alnadi a keď ste ju živili spoločne s manželkou si bol na mizine? Také isté potreby zvyšujúce sa vekom dieťaťa bude mať tvoje dieťa aj po rozvode. Kolísavý príjem - snáď si vieš odložiť peniaze, keď máš dobrý príjem na mesiace, kedy bude príjem nižší. Dom zoberie 40% príjmu, tak zmeň dom. Tvoja ex a dieťa, tiež budú platiť niekde bývanie, možno drahý prenájom. Ty na to berieš ohľad, koľko bude stáť ich bývanie?

@anonym_bddcfd Keď sme boli spolu, všetko som platil ja, hypotéku 100%, energie 100% a aj všetko jedlo. Niekedy ju bývalá vzala von, ale základné jedlo v chladničke som platil ja.

alnadi
autor
Dnes o 11:06
@parvinka0001

Mňa by veľmi zaujímalo koľko by si chcel tak dávať na dcéru.

@parvinka0001 Zaplatím, koľko povie sudca.

anonym_bddcfd
Dnes o 11:08
@alnadi

@anonym_bddcfd Keď sme boli spolu, všetko som platil ja, hypotéku 100%, energie 100% a aj všetko jedlo. Niekedy ju bývalá vzala von, ale základné jedlo v chladničke som platil ja.

@alnadi no takže výživné zvládneš, nebudeš na mizine, život pobeží tak ako doteraz... tak z čoho máš nervy?

alnadi
autor
Dnes o 11:17
@sovica

@alnadi Áno, 22% je minimum, aj keď je to pre sudcov skôr odporúčanie podľa tabuľky, ktorú nájdeš v linku nižšie. Má to ale viac premenných. Sudca sa rozhoduje aj podľa toho, v akej situácii je rodič, ktorý sa o dieťa stará a rodič, ktorý na dieťa "len" prispieva. Čiže napr. či matka sa stará 24/7 a ty si dieťa vezmeš len 2x do mesiaca na víkend (teraz len fabulujem), či je dieťa v niečom výnimočné (napr. šport a treba tam vynaložiť viac finančných prostriedkov), alebo naopak, má dieťa nejaký zdravotný hendicap atď. A toto je len malá časť, čo som uviedla.
Veľmi záleží od sudcu. Podľa toho, čo píšeš, plat máš kolísavý. Môžu ti teda vypočítať nejaký základ, čo budeš prispievať pravidelne + dohodu, že budeš prispievať polovicu výdavkov napr. na školské výlety, lyžiarsky, nutné ošatenie atď. Takže ročne to môže byť aj viac ako tých 22%, ktoré ťa už teraz desia.
Ináč, nerozumiem. Tebe sa zdá 22% veľa? Chápeš, že to dieťa musí niekde bývať, mať svoju zariadenú izbu, jesť, obliekať sa...? Čo hygiena, krúžky, lekár/zubár, školské potreby, športové potreby, prázdniny/dovolenky/výlety...?

@sovica Vôbec nie, dám jej všetko, čo bude potrebovať, toto ani nebol môj nárok ani otázka. Pretože v prípade, že zaplatím 30%, predám dom a kúpim si nejaký malý jednoizbový byt. Zruším predplatné alebo dovolenky. Preto to potrebujem vedieť.

beata_k
Dnes o 11:30
@sovica

@sovica Preco je na jedno dieta 20%, ale na 2 deti uz len 14%. Dve zjedia menej nez jedno? Malo by to byt aspon zachovane, ze 20% ak je viac deti.

anonym_6e002d
Dnes o 11:31
@alnadi

@sovica Vôbec nie, dám jej všetko, čo bude potrebovať, toto ani nebol môj nárok ani otázka. Pretože v prípade, že zaplatím 30%, predám dom a kúpim si nejaký malý jednoizbový byt. Zruším predplatné alebo dovolenky. Preto to potrebujem vedieť.

@anonym_bddcfd z toho, že musí vyplatiť ženu?Prečo sú tu ženy vždy ako sršne, keď sa chlap pýta na výživné?Možno roky platila málo a teraz dostane pol domu kúpi si byt a ma vystarane.
@alnadi právnika si zaplať.Zalezi aj na tvojej finančnej situácii aj na zeninej, ak má dcéra drahé krúžky, zdr.problemy strojček, okuliare všetko...tvoj príjem sa spriemeruje a bude sa zohľadňovať aj to, že vyplácas ženu, aj to, že dieťa zostane aspoň z jednej strany v prostredí kde to pozná.Ideal kvôli emóciám je nech ťa zastupuje právnik aj slovne

anonym_6e002d
Dnes o 11:35
@alnadi

@anonym_11daba
@anonym_11daba Povedal som, že mám komplikované počítanie platov. Nikto nepočítal každé euro. Je to moja dcéra a ja poznám svoje povinnosti. Po prvé, nikdy som sa nechcel rozviesť. Po druhé, nedáva zmysel posielať bývalej manželke 570 a mne, aby som žil so 180 v jedle, palive a oblečení, roky a zostar ako slobodný do konca života. Nemôžem vziať svoju dcéru nikam, ani keby sme chceli stráviť spolu víkend neskôr.😃

@alnadi na druhej strane je to tvoje rozhodnutie, že chcete zostať v dome a vyplatiť ženu.V určitom veku to je dobré, lebo k druhému domu sa kvôli veku a hypo nemusíš dostať.Ine je, keď sa rozvádza niekto v 30 tke a iné, keď v 50 tke.

anonym_b1915b
Dnes o 11:41

ale baby, zase výčitky. autor nikde nepíše, že sa nechce postarať o dcéru, alebo ju okrádať o peniaze na život. len sa pýta, ako to je, ako zvyknú sudcovia rozhodovať, podľa čoho vychádzaju pri určení výšky výživného.
pred rokmi sudy rozhodovali podľa predložených tvrdení, že otecko je chudobný chudák a nemôže platiť viac ako 27 € na dieťa, lebo nemá príjem a žije ako chudobná myš. pritom pravda bola úplne inde, príjmy mali , ale na čierno, majetky napísané na staručkých rodičov , ale dovolenky, výlety, lyžovačky, motorky a hodinky ako arabský šejk.
našťastie sa posudzovanie zmenilo, konečne sudcovia neveria slzavým očiam oteckov, neberú do úvahy chrapúnske tvrdenia že mater si za exových 100 e každý mesiac kúpi topánky a kabelky... neveria že majú minimálku, ale posudzujú podľa vzdelania a profesie koľko môžu zarobiť (napríklad ponuky práce na inzertných portáloch ). Prihliadajú konečne aj na zdravotný stav a iné potreby detí, prihliadajú nielen na bežné výživné, ale napr. aj tvorbu úspor. len odnedávna sa orientujú aj podľa tabuľky, ktorá uvádza % z platu, koľko je relevantné určiť výšku výživného.
Takže milý autor, priprav si argumenty, doklady a dôkazy, premysli si stratégiu, ako sa chceš postarať o dcéru na slušnej primeranej úrovni, ale nedať sa oklamať a ojebabrať. konkrétne podklady vieš iba ty, a môžeš sa poradiť s advokátom, aby tvoje kroky boli primerané.