Nechcené tehotenstvo: Ako riešiť vzťahové problémy?
Pred svadbou sme sa s manželom dohodli, že deti mať nebudeme. Nie preto, že by sme nemali peniaze, ale jednoducho sme sebeckí a pohodlní – vyhovovalo nám byť len dvaja. Roky som túto tému vôbec neriešila, nerozplývala sa nad malými nožičkami a reči o deťoch ma skôr nudili. Nechápala som, ako si to niekto môže dobrovoľne „urobiť“ – celý život prispôsobiť dieťaťu, nechať si narušiť spánok, postavu, plány či kariéru. Deti mi vždy pripadali ako malí generáli, ktorí ovplyvnia všetko, zmenia to, čo fungovalo, a niekedy aj zničia vzťahy či životy.
Spoliehala som sa na antikoncepciu, ktorá bola roky účinná. Medzitým som sa začala cítiť zvláštne – bola som neustále unavená, všetko mi smrdelo, ale neriešila som to, až kým mama zo žartu nepovedala: „A nie si tehotná?“ Jasné, že ma to zneistilo, a tak som si išla kúpiť tehotenský test. Na teste boli dve čiarky.
Skôr ma udivuje môj vlastný prístup – vôbec to neberiem ako tragédiu ani ako malého generála, ktorý mi zničí život. Práve naopak, vlastne ma to potešilo.
Len manžel nie je nadšený. Na jednej strane ho chápem – dieťa nechce. Na druhej strane ma obviňuje, že som ho oklamala a deti som vlastne chcela, čo vôbec nie je pravda. Navrhol, aby som išla na zákrok a hodili by sme to za hlavu. Vlastné dieťa? Možno som precitlivená, ale úplne klesol v mojich očiach. Aj keď vlastne neviem, čo som čakala.
Ja jednoducho nechcem ísť na potrat. Možno by to na mňa nikto nepovedal, ale som pripravená „obetovať“ aj toto naše sebecké manželstvo. Čo by ste robili na mojom mieste?
Rozviedli by ste sa a vychovali bábätko samy? Alebo by ste počkali, či si to manžel nerozmyslí? Momentálne vedieme tichú domácnosť a odmietam sa s ním rozprávať. Radšej zahodím za hlavu 12 rokov, než niekoho, kto vo mne rastie a akoby si ma vybral za mamu.
a ved ty si uz rozhodnuta, je na muzovi co teraz urobi. Zivot nejde vzdy tak ako chceme.
No. Ty si konecne dospela a uvedomila si, ze mat dieta je krasna vec (ved aj ty si bola raz dieta). Urcite nechod na potrat. Nebud vrahyna
@anonym_autor tak dobre sa mi čítal tento článok, teda presne od všetko mi začalo smrdieť....😀 si skvelá 💪
och, asi by som sa riadila vnútorným pocitom, a tvoj je jasný, dieťa áno, manžel sa musí rozhodnúť ....
Držím palce, prihodila sa ti najkrajšia vec na svete. Ten malý sebecký chlapec, ktorého máš za manžela, nie je hodný tvojho trápenia, nie je hodný dieťaťa a len by ti kazil jedinečné obdobia v živote. Consider him gone
Ja by som sa bez mihnutia oka rozhodla pre dieťa, neberúc v úvahu, že ako sa zachová manžel.Viem,ze ste obaja mali na vec rovnaký názor, ale človek môže zmeniť názor.Zivot mi neraz ukázal, že jeho prekvapenia vedia byť aj príjemné
No. Ty si konecne dospela a uvedomila si, ze mat dieta je krasna vec (ved aj ty si bola raz dieta). Urcite nechod na potrat. Nebud vrahyna
@anonym_027a93 " ľudia, čo nechcú deti nie sú dospelí, len skutočne dospelí ludia deti chcú. "🤔 To bude asi nejaká chyba v programe.🤣
Nebudeš prvá ani posledná čo dieťa výchova sama. Zvládli to iné, zvládneš aj ty. Nie si podľa všetkého mladucke dievčatko čo si nevie spočítať 2 a 2, alw žena minimálne po 30tke čo vie kde je sever
Si rozhodnutá, a ak sa necítiš na potrat, tak je možné, že by si to dlho ľutovala a ak tak by vám to nahlodalo manželstvo.
Určite však musíš komunikovať s manželom. Tichá domácnosť k ničomu nepomôže. Môžete si povedať, že potrebujete trochu času to vstrebať v tichosti, ukludnit sa, a potom chladnou hlavou si sadnúť. Už je to omnoho iné, ako byť ticho z urazená, z trucu, z hnevu.
Mozno by som išla za psychológom, jednak so svojimi pocitmi, jednak aj s manželom, nestranna tretia osoba, ktorá bez súdenia vie pochopiť a podporiť obe strany, bude v prospech vášho vzťahu. Je to tvoje rozhodnutie, a nechaj manžela tiež sa rozhodnúť. Určite by som sa s ním nateraz netozvadzala. Je pochopiteľné, že dieťa nechce a odmieta. Možno to vždy tak bude. A možno za pár mesiacov sa k tomu postaví inak. Alebo keď dieťa už bude na svete. Ale musí to byť zase len jeho slobodne rozhodnutie a úprimný záujem, ak to bude z nátlaku (ci už z tvojho, rodiny, spolocnosti), zase k ničomu to nebude dobre.
Držím palce!
No toto je skor ako clanok v zenskom ezine, aby ludia diskutovali. Napisane bez emocii. Na konci klasicke, co by ste robili na mojom mieste,....
Nazor: Ty si uz zmenila svoj sebecky nazor, on este nie.
Ty vies, co chces, on sa mozno spamata alebo bude platit, moze si vybrat ktora moznost mu vyhovuje viacej... ziadna antikoncepcia nie je 100%, ked deti nechcel, vasektomiu mal vzdy moznost ist, ale to by pan asi nedal 🙄 Natlak, vycitky, to nerob, nebolo by to fer.. Ty si sa rozhodla takto, on takto, oboje reakcie su v PORIADKU, aj ked su odlisne. Ci to vas vztah ustoji uvidis, ked neustoji...tak neustoji... .zivot je plny neocakavanych zvratov a zmien, ktore zivot otocia o 180 stupnov... .
No to je život. Akú antikoncepciu si užívala tabletkovú?
Držím prsty ❤️ s týmto nastavením to zvládneš a nepotrebuješ ani muža k tomu.. a ver že nieje to au taký koniec sveta 😅 stojí to zato 🙂
tieto dohody sú o ničom, veľa ľudí zmení názor, tí čo nemôžu mať deti tak dohoda akože platí, moji susedia dospeli po takejto dohode časom k osvojeniu dieťaťa, mne konkrétne bolo povedané lekármi že deti nemôžem mať, tak sme manželom hovorili že deti nechceme bolo to jednoduchšie, po 10 rokoch sa nám narodil syn.....ty si sprav podľa seba, vychováš poprípade aj sama a možno s lepším partnerom ako máš teraz
Inak treba ratat aj so scenarom, ze mlademu panovi tiez moze prepnut. Ze teraz nie nie, pohodlie nadovsetko, na stare kolena v 50tke pride nostalgia, skladanie uctov za prazdny zivot, zrazu zmeni nazor a bude chciet dieta. S mladsou, lebo ty uz dieta mat nebudes moct. Cize nechat dieta a pan manzel mozno este zmeni nazor.
Si rozhodnutá, a ak sa necítiš na potrat, tak je možné, že by si to dlho ľutovala a ak tak by vám to nahlodalo manželstvo.
Určite však musíš komunikovať s manželom. Tichá domácnosť k ničomu nepomôže. Môžete si povedať, že potrebujete trochu času to vstrebať v tichosti, ukludnit sa, a potom chladnou hlavou si sadnúť. Už je to omnoho iné, ako byť ticho z urazená, z trucu, z hnevu.
Mozno by som išla za psychológom, jednak so svojimi pocitmi, jednak aj s manželom, nestranna tretia osoba, ktorá bez súdenia vie pochopiť a podporiť obe strany, bude v prospech vášho vzťahu. Je to tvoje rozhodnutie, a nechaj manžela tiež sa rozhodnúť. Určite by som sa s ním nateraz netozvadzala. Je pochopiteľné, že dieťa nechce a odmieta. Možno to vždy tak bude. A možno za pár mesiacov sa k tomu postaví inak. Alebo keď dieťa už bude na svete. Ale musí to byť zase len jeho slobodne rozhodnutie a úprimný záujem, ak to bude z nátlaku (ci už z tvojho, rodiny, spolocnosti), zase k ničomu to nebude dobre.
Držím palce!
@bolarazjedna to nie je truc, len chcem mať pokoj od jeho výčitiek. Mám 34 a manžel 39. Čo sa týka antikoncepcie, mám zavedené vnútromaternicové teliesko, predtým som mala aj tabletkovú antikoncepciu.
@bolarazjedna to nie je truc, len chcem mať pokoj od jeho výčitiek. Mám 34 a manžel 39. Čo sa týka antikoncepcie, mám zavedené vnútromaternicové teliesko, predtým som mala aj tabletkovú antikoncepciu.
@anonym_autor
ak by si aj na ten potrat išla, tak vaše manželstvo sa rozpadne.
mužovi to nikdy neodpustíš, a ani sebe.
Ak 100% nechcel dieta, mal si dat geroj vazektomiu 🥚🥚✂️ Antikoncepcia vylucne na tebe a nasledky zlyhania ocividne tiez. To jemu je sveta zit.
Rozviedla by som sa bez ohladu na to ci si dieta nechas alebo nie. Lebo toto nie je muz “do nesnazi”. Skor ci neskor ta v stichu necha zas.
A dieta si nechaj.
”Čo by ste robili na mojom mieste?” Nikto z nás nie je na tvojom mieste. Chápem teba ale zároveň chápem aj tvojho manžela. Ak by si si dieťa nechala alebo nie, vaše manželstvo to asi tak či tak neustojí. Rob ako to cítiš ty.
V tomto pripade by som na upt nesla. Ty to dieta chces, hoci prislo necakane. Rozhodnut sa musi tvoj muz.
@anonym_autor mlady pan mal ist na vazektomiu ked chcel byt 100%. Neviem preco sa vzdy v tomto spolieha na zenu. Nie je predsa tvoja vina.. Dalsie dieta v muzskom dospelom tele 🙄.Ako jednorodic viem ze je velmi tazke byt sama na vsetko...ak mas financie a podporu rodiny/priatelov volim dieta. Bud sa spamäta alebo bude platit alimenty.
Pozri, dieta by som si vyskrabat z maternice nedala. To za prve. Ja osobne s tymto zit nebudem - ale vies ako sa hovoriz dnes je to rozhodnutie na kazdom, takze bez debat na tuto temu.
Za druhe, zazila som nieco podobne, ked sme sa po par mesiacoch od tehotenstva (ktore bolo samo o sebe sok) dozvedeli, ze cakame dieta s diagnozou (a to uz doma boli dve velmi male deti). Nastastie sme s muzom mali rovnaky nazor, ze dieta prijmeme. Pretoze (a ver, ze som si presla roznymi myslienkovymi pochodmi), neviem si realne predstavit, ze by som dalej fungovala bok po boku s clovekom, co ma posielal na potrat proti mojej voli, potrat nasho dietata, lebo je "nepohodlne". A ver, ze v nasej situacii bolo velmi nepohodlne. Nie ze by som nechcela to udrzat za kazdu cenu, kvoli rodine a detom!!! Ale kazdy bozi den by som vstavala s pocitom, ze "on ho nechcel" a "prenho to nebola otazka dietata a zivota" a pod. Proste diametralne odlisny postoj vo velmi vaznej veci. A to je proste u psrtnerov vzdy problem. Ci sa jedna o byvanie, financiez manzelstvo, novy zivot... Uz dost sa mi priecilo aj stretavat sa s ludmi, ktori o tom tak lahkovazne hovorili a na ten potrat nas posielali a este so sprostymi recami, na ktore som sa naozaj nikoho nepytala, tzv nevyziadane rady.
Takze kazdopadne - drz sa, to, ako to dopadne u Vas je aj tak otazkou casu. Ano, niekto potrebuje dlhsi cas aby to prekusol, niekto to ani nikdy neprekusne, a niekto aj ked to prekusne, ten druhy sa s tym jednoducho nestotozni a nedokaze sa tvarit, ze sa nic nedialo. Netusime, ako to bude u Vas. Zelam Ti, nech Ti drobec prinesie vela radosti. Evidentne sa k Tebe pytal, ked hovoris aka bola ochrana a i tak sa stalo... 🙂
@anonym_autor a máš hormonálne teliesko? Ci bez hormónov? Ja mam tiež teliesko, hormonálne, a teda po 2 deťoch by som 3.dieta nechcela ani nezvládla...
Pane boze ja ked citam ze treba prisposobit cely zivot tak sa mi az oci krížia. Alebo som to len zle pochopila. Prispôsobujes sa na par rokov, nie natrvalo. Keby natrvalo, nik by deti nemal. Ale ano, hlavne co sa prace tyka , casovo vsetko stihat.
Ja som sice jedno dieta vzdy chcela ale keby som ty ze ho naozaj vobec nikdy nechcem, tak by som nerozmyslala nad tym ze si ho necham. Ale vidiet na Tebe ze dieta chces. Bohuzial pan tvorstva sa bude musiet prisposobit ci uz dieta vychovas sama alebo s nim
Tak, tehotenske hormony robia zazraky. Na to presne su. Aby si sa na dieta naviazala a bola sa on ochotna starat, lebo prve roky v podstate bez pomoci neprezje.
Co sa tyka manzela, chapame aj jeho, obaja ste zdielali rovnaky nazor, rovnake nastavenie. A u neho sa zatial nemalo preco nieco zmenit (on tie hormony este nema).
Co je ale nefer od neho, ze on ked je na 100% presvedceny, ze deti nechce, tak sa nedal podviazat on. Naozaj je viac ako sebecky, ze svoje telo berie ako posvatny chram a nedovoli na nom nic zmenit, aby sa necitil "menej chlapom".
Na druhej strane, po narodeni dietata niektori muzi, hoci pevne rozhodnuti, ze dieta nikdy nebude, prekonaju nahle tiez zmenu nazoru. Stava sa.
Aj oni nejake tie hormony maju, ktore toto vedia urobit.
Neda sa na to samozrejme spolahnut, ze to tak bude.
Takze si s nim sadni. Jasne mu povedz, ze dieta bude. Ze ak je to nutne, mozete sa dohodnut na rozvode a vyzivnom.
Ze je to aj jeho chyba, ak teda dieta naozaj nikdy nechcel, tak ze to neriesil hlavne u seba, aby mal istotu, ze sa mu toto nikdy nestane. Ze nechal vsetko na ostatnych, a teraz sa citi on podvedeny, hoci sa sam nikdy nepostaral o to, aby on nemal k dispozicii funkcne spermie.
A ze toto sa mu stane kludne s dalsimi troma zenami, ak nadalej bude takto riskovat a ejakulovat do plodnych zien a spoliehat sa iba na ochranu, ktora je vsade uvadzana ako 98%.
Co cakal?
Aktualne sa nic ine robit neda. Len si dohodnut dalsi postup.
@anonym_autor si žila sebecky, píšeš úprimne, no v kútiku je v tebe cit, cit pre matku... Boh ti ponúka ďalší zmysel života, dar pre teba 💚❤️💚 prajem ti krásne dieťatko 👍
@anonym_autor s takýmto mužom by som teda nechcela žiť rozhodne už nikdy, má 39 ale deti majú viac rozumu ako on, by som sa rozhodne rozviedla
Pane boze ja ked citam ze treba prisposobit cely zivot tak sa mi az oci krížia. Alebo som to len zle pochopila. Prispôsobujes sa na par rokov, nie natrvalo. Keby natrvalo, nik by deti nemal. Ale ano, hlavne co sa prace tyka , casovo vsetko stihat.
Ja som sice jedno dieta vzdy chcela ale keby som ty ze ho naozaj vobec nikdy nechcem, tak by som nerozmyslala nad tym ze si ho necham. Ale vidiet na Tebe ze dieta chces. Bohuzial pan tvorstva sa bude musiet prisposobit ci uz dieta vychovas sama alebo s nim
@ivik4 presne, ale prispôsobiť život jednému nedozretému 39 ročnému chudákovi, ktorý je zameraný len na seba by bolo ok
@anonym_autor tak boli ste dohodnutí že dieťa nechcete....hold stalo sa, ale nemôžeš vyčítať mužovi že je na pochybách aj z toho, či si neotehotnela zámerne....z jeho pohľadu to je - dieťa ktoré nechcel a žena ktorá tvrdila že nechce dieťa a zrazu je tehotná....čo si má myslieť? no že si otehotnela zámerne....tvoj pohľad sa síce zmenil, ale jeho nie....takže rozhodnutie je na tebe- manžel alebo dieťa....

ja by som určite nedala prednosť mužovi pred dieťaťom ... ale vieš ako to je, všeličo sa môže zvrtnúť 😒